1. Aloitussivu
  2. Blogi
  3. Ansioluettelo
  4. Näin selität aukot työhistoriassa
kirjoittanut Riina LeppänenRiina Leppänen

Näin selität aukot työhistoriassa

19 min lue
Näin selität aukot työhistoriassa
Työhistorian aukot eivät ole harvinaisia, eikä niitä kannata yrittää peitellä, sillä lähes jokaisella työnhakijalla on urallaan taukoja. Tärkeintä on keskittyä siihen, miten kyseinen ajanjakso on vaikuttanut osaamiseesi ja millaisia taitoja tai kokemuksia olet kartuttanut. Oletko kehittänyt itseäsi koulutuksen, vapaaehtoistyön tai oman projektin parissa? Voit myös korostaa, miten tauko on vahvistanut motivaatiotasi ja valmiuksiasi tulevaa työtehtävää kohtaan.

Onko työhistoriassasi aukkoja? Et ole ainoa. Monilla on perusteltuja syitä työelämän tauoille, eikä niitä tarvitse hävetä. Tärkeintä on kertoa niistä avoimesti ja rakentavasti ansioluettelossa. Työantaja haluaa ymmärtää urapolkusi kokonaisuuden – usein juuri taukojen aikana tehdään merkittäviä päätöksiä ja kehitytään ammatillisesti. 

Sen sijaan, että jättäisit työhistorian aukot huomiotta, hyödynnä ne osana uratarinaasi. Saatat ehkä jännittää haastattelukysymystä “Miksi olet ollut poissa työelämästä?”, mutta voit valmistautua vastaamaan siihen selkeästi ja vakuuttavasti.

Tässä blogissa käsittelemme seuraavia aiheita, jotka toivottavasti auttavat sinua selittämään aukot ansioluettelossasi:

  • Viisi ohjetta ansioluettelon aukkojen selittämiseen
  • Kahdeksan yleisintä ansioluettelon aukkojen syytä (sisältää esimerkkejä)
  • Vinkkejä ansioluettelon aukkojen esittämiseen myönteisessä valossa

Onko aukko työhistoriassa ongelma? Se riippuu täysin siitä, miten hyvin osaat perustella sen.

Viisivaiheinen menetelmä työhistorian aukkojen selittämiseen

Jos aiot kertoa sinulle vaikeasta asiasta työhaastattelussa, ansioluettelossa tai työhakemuskirjeessä, kannattaa miettiä etukäteen, miten asian esität. Mikään ei ole pahemaa kuin takellella haastattelutilanteessa, joten valmistautuminen (harjoittelu) on tärkeää. Pyri kuitenkin suhtautumaan tilanteeseen joustavasti, sillä haastattelijat tunnistavat helposti ulkoa opetellut vastaukset, eikä se tee hyvää vaikutusta.

Asiantuntijan vinkki

Nykyään työurat ovat yhä harvemmin suoraviivaisia, ja ansioluetteloissa esiintyy taukoja useammin kuin uskotkaan. Suurin osa ihmisistä vaihtaa alaa tai työtehtävää useita kertoja uransa aikana, mikä tarkoittaa myös siirtymävaiheita, kouluttautumista ja yrittäjyyskokeiluja. Jos haluat ohjeita uramuutoksen merkitsemisestä ansioluetteloon ja työhakemukseen, tutustu blogiimme Onko aika tehdä uramuutos? Kuinka sen voi toteuttaa?

Miten vastata haastattelukysymykseen “Miksi olit poissa työelämästä?” ja miten selittää aukko CV:ssä? Seuraavat ohjeet auttavat sinua valmistelemaan asiallisen ja vakuuttavan vastauksen.

1. Työhistoriassa olevan aukon syy

Työhistoriassa olevalle aukolle on aina jokin syy. Ehkä päätit itse pitää tauon, tai se tuli eteen olosuhteiden pakosta. Oli taustalla mikä tahansa, tärkeintä on esittää selkeä ja ymmärrettävä syy. Ihanteellisessa tilanteessa perustelu on riittävän tuttu, jotta rekrytoija nyökyttelee ja ajattelee: ”Ymmärrän hyvin”. On todennäköistä, että myös hänen urallaan on ollut vastaavia hetkiä. Tauko ei estä sinua jatkamasta eteenpäin tai suuntaamasta kohti uusia mahdollisuuksia. 

2. Miten käytit aikasi

Kerro rekrytoijalle, miten olet hyödyntänyt aikasi työtauon aikana, ja pyri löytämään jokin linkki saamastasi kokemuksesta hakemaasi tehtävään. Jos olet tehnyt tauon aikana jotakin ammatillisesti arvokasta, kuten opiskellut, lisää se ansioluetteloosi. Jos taas olet käyttänyt ajan muihin kuin työhön liittyviin asioihin, mainitse se lyhyesti, mutta älä keskity siihen liikaa. Rekrytoija arvostaa selkeitä vastauksia eikä turhaa selittelyä – tärkeintä on osoittaa, miten olet kehittynyt ja mitä tuot mukanasi seuraavaan tehtävään.

3. Taidot, joita opit tänä aikana

Työnantajat arvostavat työntekijöitä, jotka ovat innokkaita oppimaan ja kehittymään. Vaikka et olisi saanut palkkaa tässä elämäsi vaiheessa, on tärkeää tuoda esiin, mitä taitoja olet hankkinut ja miten ne voivat hyödyttää sinua uudessa tehtävässäsi. Osoita, että olet käyttänyt opittuja taitoja aktiivisesti, sillä pelkkä tutkinnon suorittaminen ilman käytännön soveltamista ei tee yhtä vahvaa vaikutelmaa. 

4. Esitä asiasi vakuuttavasti, ei anteeksipyydelleen

Sinun ei tarvitse pyydellä anteeksi aukko työhistoriassasi. Työhönottaja huomaa, jos sävysi muuttuu varovaiseksi tai kehonkielesi viestittää epävarmuutta. Jos annat haastattelussa vaikutelman, ettet usko omaan asiaasi, se voi heikentää myös muun kerrontasi vaikutusta. Kerro urasi aukoista asiallisesti niitä sen enempää korostamatta. Tauot kuuluvat elämään – olet ladannut akkuja tai hoitanut muita asioita, ja nyt olet taas valmis paneutumaan työntekoon.

5. Kerro aukosta lyhyesti ja siirry sen jälkeen sujuvasti eteenpäin

Kerro työhistoriasi aukoista lyhyesti ja selkeästi. Älä tarjoa rekrytoijalle liikaa yksityiskohtia, sillä ne saattavat herättää lisäkysymyksiä. Kerro juuri sen verran, rekrytoija voi mielessään todeta: “Tuohon kysymykseen on vastattu”. Tärkeintä on tarjota työhönottajalle selkeät ja perustellut syyt soveltuvuudestasi tehtävään, jotta hän voi tehdä järkevän palkkauspäätöksen. 

Toimi näin
  • Kerro kokemuksesta myönteiseen sävyyn
  • Jos tauko ei tuntunut sinusta hyvältä, kerro se rehellisesti
  • Valmistaudu kertomaan tarvittaessa lisää
  • Ota aukko mukaan uratarinaasi
Älä toimi näin
  • Pyytele anteeksi tai puolustele valintaasi
  • Yritä piilotella tauon kielteisiä puolia
  • Uskottele itsellesi, ettei asia tule puheeksi
  • Ohita aukkoa kuin sitä ei olisi koskaan ollutkaan
Asiantuntijan vinkki

Urat ovat yhä harvemmin täysin suoraviivaisia ja ansioluettelossa olevat aukot ovat yleisempiä kuin uskotkaan. Suurin osa ihmisistä vaihtaa alaa tai tehtävää 4–5 kertaa uransa aikana, ja näihin siirtymiin liittyy usein perehdytys-, koulutus- tai yrittäjyysjaksoja, jotka voivat näkyä aukkoina työhistoriassa. 

Käytä pelisilmää ja kerro se, mikä tuntuu tarpeelliselta ja sopivalta omassa tilanteessasi. Rekrytoija siirtyy seuraavaan asiaan nopeammin kuin arvaatkaan, sillä häntä kiinnostaa ennen kaikkea, miten kokemuksesi liittyy hakemaasi tehtävään.

Tarkat ohjeet ansioluettelon työkokemusosion kirjoittamiseen [+ esimerkkejä]
Aiheeseen liittyvä artikkeli
Tarkat ohjeet ansioluettelon työkokemusosion kirjoittamiseen [+ esimerkkejä]

Annamme tarkat ohjeet ansioluettelon työkokemusosion kirjoittamiseen. Me kerromme, millaisesta muotoilusta työhönottajat pitävät!

Kahdeksan yleisintä aukkoa työhistoriassa

Seuraavassa on kahdeksan yleisintä syytä aukolle työhistoriassa. Aukon pituus vaikuttaa siihen, kuinka paljon aukkoa täytyy selittää (pidemmät tauot vaativat yleensä tarkempaa avaamista). Muista kertoa, mitä olet taitoja olet tauon aikana kartuttanut. 

1. Perhesyyt

Olet ehkä toiminut omaishoitajana tai auttanut perheenjäsentä vaikeassa tilanteessa. Sinun ei tarvitse mennä yksityiskohtiin, sillä se ei ole olennaista – tärkeintä on mainita, miten tilanne ratkesi ja osoittaa, että olet valmis jatkamaan uraasi. Kun kerrot hoitaneesi perhetilanteen onnistuneesti, annat samalla viestin, että kykenet hallitsemaan haastavia elämäntilanteita myös tulevaisuudessa.

Muunneltava esimerkki

"Huolehdin äidistäni, jonka dementia eteni nopeasti kuuden kuukauden ajan. Onneksi hänen tilansa vakiintui, ja sain järjestettyä hänelle hyvän hoitopaikan, minkä ansiosta pystyin palaamaan töihin ilman huolta ja stressiä."

Jäljennetty!

2. Irtisanominen

Irtisanominen osuu monen kohdalle työuran jossain vaiheessa. Painota tärkeimpiä saavutuksiasi irtisanomista edeltäneenä vuonna ja kerro, miten hyödynsit irtisanomisen jälkeisen ajan. Työtodistuksissa irtisanomisen syitä ei usein eritellä, joten voit mahdollisesti viitata esimerkiksi joukkoirtisanomisiin. Vaikka irtisanominen saattaa liittyä työsuoritukseen, suuremmassa mittakaavassa ne johtuvat usein enemmän henkilöstön vähentämisestä kuin yksilön työpanoksen puutteesta. 

Muunneltava esimerkki

"Minut irtisanottiin yrityksen fuusion myötä, kun tehtäväni siirrettiin toiseen yksikköön. Kolmen kuukauden puutarhanhoitovapaan jälkeen löysin vastaavan tehtävän ja aloitin Automaailmassa, missä ylitin myyntitavoitteeni ensimmäisen vuoden aikana 34 prosentilla.”

Jäljennetty!

3. Sairaus

Sairastuminen on osa elämää, ja monet meistä kohtaavat sen jossain vaiheessa työuraansa. Ei ole tarpeen mennä sairauden yksityiskohtiin – eikä työhönottaja saa niitä monissa tilanteissa edes kysyä. Sen sijaan voit kertoa, miten toivuit ja miten hyödynsit tämän ajanjakson. Vaikka olisitkin ylpeä siitä, miten selvisit haasteesta, työhaastattelu ei ole oikea hetki syventyä siihen. Tärkeintä on osoittaa, että olet jälleen valmis työelämään ja motivoitunut aloittamaan uudessa tehtävässä. 

Muunneltava esimerkki

“En voinut jatkaa aiemmassa tehtävässäni, koska olin sairauslomalla yhdeksän kuukautta terveysongelman takia. Ollessani pois työelämästä minulla oli mahdollisuus opiskella ja suoritin seuraavan tason pätevyyskokeen."

Jäljennetty!

4. Matkustaminen

Työnantajan näkökulmasta on vain kaksi yleisesti hyväksyttyä syytä pitää pidempi matkustelutauko työuralla – välivuosi opintojen jälkeen tai pidempi matkustelujakso menestyksekkään ja pitkäkestoisen työrupeaman jälkeen. Satunnaiset urakatkokset matkustelun vuoksi voivat herättää epäilyksiä kyvystäsi sitoutua työpaikkaan pidemmäksi aikaa. Työnantajalle oikean henkilön löytäminen on haastavaa, eikä rekrytointiprosessia haluta toistaa kovin pian. Jos haastattelussa herää epäilys siitä, kuinka kauan aiot pysyä tehtävässä, se voi heikentää mahdollisuuksiasi työpaikan saamiseen. 

Muunneltava esimerkki

“Jäin sapattivapaalle kahdeksan vuoden intensiivisen työskentelyn ja kolmen ylennyksen jälkeen. Matkustin Asiaan yhdeksäksi kuukaudeksi ladatakseni akkuja ja suunnitellakseni rauhassa urani suuntaa. Tänä aikana kirjoitin kirjan, joka on toiminut siitä lähtien perustana sosiaalisen median strategialleni ."

Jäljennetty!

5. Jatko-opinnot

Tämä on aina pätevä syy pitää taukoa työelämästä – itse asiassa sitä ei välttämättä tulisi edes nähdä taukona, vaan osana urakehitystäsi. Pyri tuomaan esiin, miten koulutus on vaikuttanut uraasi. Vaikka vaikutus ei olisikaan heti ilmeinen, et voi koskaan tietää, missä ja milloin tietyt opit osoittautuvat hyödyllisiksi. Älä ajattele, että urasi täytyy edetä suoraviivaisesti – usein juuri koulutus avaa ovia ja mahdollistaa merkityksellisiä uramuutoksia.

Muunneltava esimerkki

"Päätin pitää vuoden tauon suorittaakseni MBA-tutkinnon. Opiskelu inspiroivassa ympäristössä samanhenkisten ammattilaisten kanssa tarjosi arvokkaita mahdollisuuksia sekä henkilökohtaiseen että ammatilliseen kasvuun. MBA-opinnäytteeni käsittelee markkinointialan ajankohtaisia haasteita ja opinnoistani saadut tiedot ovat suoraan hyödynnettävissä tässä tehtävässä."

Jäljennetty!

6. Epäonnistunut yritystoiminta

Oman yrityksen perustaminen on nykyisin houkutteleva, mutta riskialtis vaihtoehto, sillä taloudelliset realiteetit tekevät yrittäjyydestä haastavaa. Yrittäminen ja myös siinä epäonnistuminen tarjoavat arvokkaita oppeja, kuten sinnikkyyttä, itseohjautuvuutta ja ongelmanratkaisutaitoja, joita työnantajat arvostavat.

Jos olet palaamassa palkkatyöhön, on tärkeää osoittaa, että olet valmis sitoutumaan uuteen tehtävääsi ja kertoa, miten yrittäjyys on kehittänyt taitojasi, joita aiot hyödyntää tulevassa työssäsi. 

Muunneltava esimerkki

"Saatuani merkittävän irtisanoutumiskorvauksen päätin avata pienen makeisliikkeen, mutta talouden heikentyminen vaikutti asiakasmääriin ja kannattavuuteen. Kokemus kuitenkin kehitti arvokkaita taitoja, kuten neuvottelu-, asiakaspalvelu- ja liiketoiminnan hallintataitoja, jotka hyödyttävät minua myyntialalla."

Jäljennetty!

7. Hoitovapaa

Jos ansioluettelossasi on tauko hoitovapaan vuoksi, se ei kaipaa sen suurempaa selittelyä. Olipa poissaolosi muutama kuukausi tai useampi vuosi, on täysin luonnollista jäädä kotiin hoitamaan pieniä lapsia – Suomessa tämä on yleinen ja hyväksytty valinta. 

Jos olet ollut pidempään pois työelämästä, työnantaja voi olla kiinnostunut siitä, miten olet pitänyt ammattitaitoasi yllä. Tärkeintä työhön palatessa on kuitenkin oikea asenne ja toimiva lastenhoitosuunnitelma. Varaudu keskustelemaan näistä asioista työhaastattelussa, sillä työnantajaa voi huolettaa esimerkiksi työaikojen ja perhe-elämän yhteensovittaminen. Vaikka tällaisiin kysymyksiin vastaamista ei virallisesti edellytetä, niiden avoin käsittely voi helpottaa työnantajan päätöksentekoa. 

8. Huolellinen työnhaku

Kokeneelle ammattilaiselle voi olla perusteltua käyttää aikaa oikean työpaikan etsimiseen. Johtotehtävissä työnhaku voi kestää useita kuukausia, sillä sopivan tehtävän löytyminen vaatii harkintaa ja oikeiden mahdollisuuksien odottamista. Tärkeintä on viestiä, että tauko ei ole ollut passiivista odottelua, vaan aktiivista verkostoitumista, osaamisen kehittämistä ja oikean urapolun harkintaa. Laadukas työnhaku on sijoitus tulevaisuuteen, ja työnantajat ymmärtävät tämän. 

Näin saat ansioluettelon aukot kuulostamaan positiivisemmilta

Edellä annoimme viisi ohjetta ansioluettelon aukon selittämiseen ja esittelimme kahdeksan yleisintä syytä ansioluettelon aukoille. Lopuksi annamme vielä vinkkejä siihen, miten aukko kannattaa mainita ansioluettelossa ja työhaastattelussa. 

1. Osoita työhönottajalle, että seuraat tarkasti alasi kehitystä

On tärkeää, että työnantaja näkee sinut luotettavana, sitoutuneena ja alasi kehityksestä perillä olevana ammattilaisena. Selitä, miten olet seurannut alan trendejä, osallistunut seminaareihin tai kehittänyt siirrettäviä taitoja, kuten viestintää ja tiimityötä. Jos voit osoittaa, että olet pysynyt ajan hermolla, se parantaa mahdollisuuksiasi.

2. Lisää ansioluetteloon freelance- ja sopimustyöt

Jos päätit jättää palkkatyön ja kokeilla keikkahommia etkä kokenut sitä omaksesi, kerro se rehellisesti ja korosta oppimaasi. Ehkä et pitänyt keikkatyön epävarmuudesta, tai et osannut arvioida, kuinka työlästä on joutua jatkuvasti markkinoimaan omaa osaamistaan. Kerro rekrytoijalle, että opit arvostamaan vakituista työsuhdetta ja olet motivoitunut sitoutumaan uuteen työpaikkaan.

3. Lisää ansioluetteloon palkattomat työt

Kaikki arvokas kokemus ei synny vakituisessa työssä. Jos olet tehnyt vapaaehtoistyötä työttömyysjakson aikana, mainitse se – työnantajat arvostavat yhteisöllisyyttä. Joskus uramuutos voi saada alkunsa vapaaehtoistyöstä. Olet ehkä kääntänyt työttömyysjakson mahdollisuudeksi ja hankkinut vapaaehtoistyön kautta uusia taitoja, jotka rikastuttavat osaamistasi. Jos olet kehittänyt ammatillista sosiaalisen median profiiliasi, tuo se esiin. 

4. Peitä pienet aukot muotoilemalla työkokemusosio eri tavalla

Työhistoriassa olevia aukkoja ei kannata salailla, mutta lyhyet tauot eivät yleensä ole huomion arvoisia. Voit vähentää niiden merkitystä mainitsemalla vain vuodet (ilman kuukausia) tai käyttämällä tavallisia kirjaimia päivämäärien merkintään. 

Kronologisen ansioluettelon sijaan voit myös käyttää osaamispohjaista ansioluetteloa, joka korostaa taitojasi ja kykyjäsi. Harkitsetko osaamispohjaisen ansioluettelon käyttöä? Tästä aiheesta kirjoittamamme blogi auttaa sinua tekemään oikean päätöksen.

Asiantuntijan vinkki

 Jos sinulla on aukko urasi alkuvaiheessa, ei hätää! Ansioluettelossa ei tarvitse mainita kuin 10 viimeisen vuoden tiedot.
 

5. Ole rehellinen

Jos keskeytit urasi hoitaaksesi perheenjäsentä tai toipuaksesi sairaudesta, avoimuus on valttia. Kerro uratauon syy lyhyesti ja asiallisesti, ilman tunnepainotusta. 

Jos käytit aikaa matkustamiseen tai runonlausuntaan, älä epäröi mainita tätä vaikuttavaa kokemusta. Se, että pyöräilet Helsingistä Lappiin tai lausut runoja täydessä amfiteatterissa, osoittaa sinun olevan päättäväinen ja rohkea. Rekrytoijat tietävät, että tällaisilla innokkailla tyypeillä on yleensä loistava työmoraali.

Tärkeimmät ohjeet

Ovatko aukot ansioluettelossa hyväksyttäviä? Ehdottomasti. Kerro avoimesti, miksi et ollut työelämässä ja noudata kerronnassa seuraavia ohjeita:

  • Kerro tauon syy
  • Kerro, miten käytit tämän aikajakson
  • Kerro, mitä opit
  • Kerro asiasi varmaan ja positiiviseen sävyyn
  • Kerro lyhyesti

Tässä artikkelissa mainitut kahdeksan syytä ovat esimerkkejä. Elämä voi heittää eteen kaikenlaisia haasteita, ja joskus työ ja ura on pakko asettaa kakkossijalle. Niin kauan kuin kerrot avoimesti, mitä tapahtui, voit olla varma, että potentiaalinen työnantajasi katsoo tärkeämmäksi keskustella työhistoriastasi kuin siinä olevista aukoista.

Luo ansioluettelo 15 minuutissa
Luo ansioluettelo 15 minuutissa
Käytä ammattimaisia, käytännössä testattuja ansioluettelopohjia, sillä niiden avulla voit laatia sellaisen ansioluettelon, jota työnantajat odottavat.
Luo ansioluettelo
Jaa tämä artikkeli
Jatka lukemista
Ansioluettelo10 min lue
Näin kirjoitat ansioluettelon profiilitekstin (6 vinkkiä ja esimerkkiä)
Näin kirjoitat ansioluettelon profiilitekstin
Ansioluettelo5 min lue
Harrastusten ja kiinnostusten ilmoittaminen ansioluettelossa
Ansioluettelo8 min lue
Kuinka kielitaito merkitään ansioluetteloon
Kuinka kielitaito merkitään ansioluetteloon
Työhakemus16 min lue
Näin kirjoitat työhakemuksen, jos sinulla ei ole työkokemusta
Näin kirjoitat työhakemuksen, jos sinulla ei ole työkokemusta
Selaa kaikki
Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi sekä tietojen keräämiseksi markkinointitarkoituksiin. Käyttämällä sivustoamme hyväksyt kaikkien evästeiden käytön evästekäytäntömme Evästekäytäntö ja tietosuojaselosteemme Tietosuojaseloste mukaisesti.
Hyväksy evästeet