1. Esimerkkejä
 2. Opiskelija
kirjoittanut Anna MuckermanAnna Muckerman

Työnimikkeen Opiskelija työhakemusesimerkki

Käytä tätä työnimikkeen Opiskelija työhakemusesimerkkiä apuna oman työhakemuksesi kirjoittamisessa – ei päänvaivaa, ei arvailu. Tämä työhakemusesimerkki on suunniteltu varta vasten työnimikkeelle Opiskelija vuonna 2024. Esimerkkilauseita ja ammatilaisten ohjeita hyödyntämällä työhakemuksesi valmistuu muutamassa minuutissa.
4.5
Keskimääräinen arvosana
74 ihmistä on jo arvioinut sen
Työnimikkeen Opiskelija työhakemusesimerkki
Muokkaa tätä työhakemusta

Oletko kirjoittamassa elämäsi ensimmäistä työhakemusta? Olet ehkä ajatellut, että ansioluettelot ja työhakemukset kuuluvat työtä tekevien aikuisten maailmaan. Totuus kuitenkin on, että myös opiskelijat tarvitsevat työhakemuksia eri tilanteissa. Hyvä hakemus auttaa sinua erottumaan eduksesi ja kertomaan tarinasi innostuneesti ja vakuuttavasti olipa kyseessä sitten opinto-ohjelma, työharjoittelu, stipendi tai ensimmäinen oikea työpaikka. Kilpailu on kovaa sekä lukiolaisten että korkeakouluopiskelijoiden keskuudessa. Koetulokset ja todistukset eivät kerro kaikkea hakijoista. Hyvä hakemus on kuin salainen ase, jonka avulla päihität hakijat, joiden arvosanat ovat erinomaisia, mutta joiden karisma ja persoonallisuus eivät riitä erottamaan heitä muista hakijoista.

Opiskelijan työhakemuksen rakenne, tekstiesimerkkejä

Opiskelijana tulet luultavasti käyttämään kirjoittamaasi hakemusta eri tarkoituksiin (tietysti sen jälkeen, kun olet muuttanut sitä tilanteen mukaan). Ammattimaisen työhakemuksen rakenne on onneksi sama riippumatta alasta tai avoinna olevasta työpaikasta. Sama rakenne toimii myös esimerkiksi stipendien ja opinto-ohjelmien hakemuksissa. Hakemuksen osat ovat:

 • otsikko
 • tervehdys
 • johdanto
 • runko
 • päätelmä
 • allekirjoitus.

Työhakemuksen otsikko

Ennen vanhaan ihmiset lähettivät työhakemuksia (ja saatekirjeitä) sähköpostitse. Sinun onneksesi suurin osa hakemuksista ladataan nykyään suoraan online-järjestelmiin. Hakemuksen otsikko toimi aikoinaan kirjeen virallisena otsikkona, jota on hyvä edelleen käyttää, mikäli jostain syystä joudut lähettämään hakemuksen perinteiseen tapaan sähköpostitse. Muussa tapauksessa hakemuksen otsikolla on vain yksi tarkoitus: ilmoittaa asiakirjan kuuluvan sinulle. Lisäksi se varmistaa, että puhelinnumerosi, sähköpostiosoitteesi, LinkedIn-profiilisi ja muut yhteystietosi eivät pääse eksymään suuressa toimistossa vaan ovat helposti työhönottajan saataville. Kirjoita lyhyt otsikko, jolloin sinulle jää enemmän tilaa kertoa vakuuttavasti, miksi juuri sinä olet työnantajan etsimä henkilö. Tämän osion tarkoitus: Varmistaa, että kaikki hakemuksen lukijat tietävät, että hakemus kuuluu sinulle ja tietävät, miten sinuun saa yhteyden.

Jos haluat antaa otsikolla lisää ilmettä hakemukselle, käytä otsikossa väriä tai erilaista, alan ja yrityksen tyyliin sopivaa kirjainkokoa tai -tyyppiä. Kaikki hakemukseen liittyvät asiakirjat kannattaa muotoilla niin, että ne sopivat keskenään yhteen. Voit käyttää esimerkiksi samaa otsikkoa ansioluettelossa, hakemuksessa ja muissa hakemukseen liittyvissä asiakirjoissa. Asiakirjapohja helpottaa työtäsi auttamalla löytämään tasapainon ammattimaisuuden ja luovuuden välillä.

Näin kirjotat työhakemuskirjeen
Aiheeseen liittyvä artikkeli
Näin kirjotat työhakemuskirjeen

Seuraavassa on tarkat ohjeet sellaisen työhakemuskirjeen kirjoittamiseen, joka erottuu edukseen muista ja poikii sinulle kutsun haastatteluun.

Työhakemuksen sisältämä tervehdys

Tervehdys on työhakemuksen lyhimpiä osia, mutta se on tärkeä, sillä se on ensivaikutelma, jonka annat itsestäsi. Tervehdys määrää kirjeen sävyn ja sen on hyvä olla kohtelias ja asiallinen olematta kuitenkaan turhan jäykkä. Yleisesti käytössä oleva tervehdys on ”Hyvä” ja sen jälkeen vastaanottajan etunimi ja sukunimi. Tämän osion tarkoitus: Luoda kohtelias aloitus ja tervehtiä lukijaa ystävällisesti ja asiallisesti.

On tieteellisesti todistettu, että ihmiset ilahtuvat kuullessaan oman nimensä. Tätä tietoa kannattaa käyttää hyväksi kohdistamalla tervehdys sille henkilölle, joka tulee lukemaan hakemuksen. Työnantajat ja yritykset ilmoittavat työpaikkailmoituksessa usein yhteyshenkilön nimen. Joskus he testaavat näin, ketkä opiskelijoista huomaavat käyttää yhteyshenkilön nimeä kirjeessään.

Jos on todennäköistä, että useammat henkilöt suuressa organisaatiossa tulevat lukemaan kirjeesi, sinun ei tarvitse välttämättä selvittää vastaanottajan nimeä. Siinä tapauksessa voit käyttää persoonattomampaa tervehdystä ”Hyvä vastaanottaja” tai yrityksen nimeä yhdistettynä kollektiiviseen tiimi- tai komitea-sanaan.

Työhakemuksen sisältämä johdanto

Johdanto on työhakemuksen syötti. Kiinnitä lukijan huomio kiinnostavalla anekdootilla, rohkealla väitteellä tai energisellä aloituslauseella. Monet yritykset ja organisaatiot palkkaavat mielellään opiskelijoita, koska he lähestyvät asioita luovasti ja heillä on tuoreita ajatuksia. Älä pitkästytä lukijaa pinnallisilla avauslauseilla, kuten ”Kirjoitan tiedustellakseni...” vaan innosta lukijaa jatkamaan lukemista paljastamalla johdannossa jotakin parhaista ominaisuuksistasi, joista kerrot lisää hakemuksen rungossa. Tämän osion tarkoitus: Laadi rohkea ja huomiota herättävä ensimmäinen kappale, joka kiinnittää heti lukijan huomion.

Työhakemuksen runko 

Työhakemuksen runko on kirjeen laajin osio, jossa voit kertoa menestyksestäsi, saavutuksistasi ja näkemyksistäsi. Jos runko tuntuu liian löyhärakenteiselta, voit jakaa sen kahteen alaosioon. Ensimmäisessä osiossa voit STAR-menetelmän mukaisesti kertoa jostakin tilanteesta (situation), tehtävästä (task), ratkaisusta (action) ja positiivisesta tuloksesta (result). Muista rajoittaa anekdootit parin rivin mittaisiksi, jotta lukijan huomio ei pääse missään vaiheessa herpaantumaan. Toisessa osiossa voit kertoa tarkemmin esimerkiksi taidoistasi, saavutuksistasi yhdistystoiminnassa ja työkokemuksestasi. Muista kertoa, kuinka nämä asiat liittyvät avoinna olevan työpaikan vaatimuksiin ja tekevät sinusta ihanteellisen hakijan. Tämän osion tarkoitus: Kertoa tarkemmin osaamisestasi ja kokemuksestasi sekä antaa esimerkkejä ongelmanratkaisutaidoistasi ja kyvystäsi tehdä yhteistyötä.

Työhakemuksen päätelmä ja allekirjoitus

Onneksi olkoon – työhakemuksesi on päätelmää ja allekirjoitusta vaille valmis! Sinun ei tarvitse enää kuin kirjoittaa kohtelias päätöskappale, joka innostaa lukijaa ottamaan yhteyttä ja kuulemaan lisää siitä, kuinka mahtava hakija sinä olet. Paras tapa on kannustaa lukijaa toimintaan. Ilmoita selvästi, että olet halukas kertomaan lisää ja keskustelemaan, ja pyydä lukijaa ottamaan yhteyttä. Pyri kuulostamaan vakuuttavalta olematta kuitenkaan ylimielinen tai kaikkitietävä. Lopputervehdykseksi sopii esimerkiksi ”Ystävällisin terveisin” tai ”Parhain terveisin”. Tämän osion tarkoitus: Päättää kirje positiivisesti ja kehottaa kohteliaalla ja ystävällisellä eleellä lukijaa ottamaan yhteyttä.

Opiskelijan työhakemuksen muotoilu ja yleisimmät virheet

Seuraavassa on työhakemuksen kirjoittamiseen liittyviä vinkkejä, jotka auttavat välttämään yleisiä virheitä:

 • Epäoleelliset tiedot: Joissain tilanteissa opiskelijan kannattaa kertoa työhakemuksessa harrastuksistaan ja kiinnostuksistaan (tämä pätee etenkin lukiolaisiin). Ammattimaiseen hakemukseen ei kuitenkaan kannata sisällyttää tietoja perheestä, harrastuksista ja ystävistä, vaan siinä on hyvä keskittyä avoinna olevaan työpaikkaan.
 • Muotoilu ja ulkoasu: Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että muotoilun on sovittava alalle, johon olet hakemassa. Jos työnantaja on tyyliltään virallinen, työhakemuksessa ei kannata käyttää kirkkaita värejä tai huomiota herättäviä kirjaintyyppejä. Ammattimaisesta työhakemuspohjasta voi olla apua.
 • Kirjoitus- ja kielioppivirheet: Hakemuksen viimeiseen palautushetkeen on enää tunti aikaa ja sinun on saatava hakemus valmiiksi nopeasti! Muista seuraavalla kerralla jättää riittävästi aikaa tekstin tarkastukseen ja oikolukemiseen. Vielä parempi on pyytää ystävää lukemaan hakemus ja antamaan sinulle palautetta.
 • Kliseet ja liian muodollinen tyyli: Työhakemuksen täytyy kuulostaa asialliselta, mutta kuitenkin luonnolliselta, ihmisen kirjoittamalta. Lukija huomaa, jos olet leikannut ja liimannut osia muiden teksteistä tai jos käytät vaikeita, hienoja sanoja tehdäksesi lukijaan vaikutuksen. On aina parempi käyttää omaa henkilökohtaista tyyliä.

Muista nämä ohjeet

 • Työhakemuksen tarkoituksena on vakuuttaa työhönottaja siitä, että olet oikea henkilö tehtävään. Työhakemus on oleellisen tärkeä ja hyödyllinen VAIKKA työharjoittelupaikan hakemiseen ei sellaista vaadittaisikaan.
 • Mieti työhakemuksen rakenne tarkkaan ja varmista, että jokaisella kappaleella on oma tarkoituksensa.
 • Vetoa tarvittaessa tunteisiin saadaksesi kerrottua asiatietoja, jotka osoittavat sinun olevan hyvä valinta työharjoittelijaksi.
 • Käytä oikeaa sävyä ja mieti, mitä ominaisuuksia työntekijät etsivät työharjoittelijassa.
 • Vältä kliseitä tekstissä ja herätä huomiota kiinnostavalla ja huolellisella asettelulla (mukaan lukien muotoilu).

Cvapp.fi-sivustolla voit luoda täydellisen työhakemuksen muutamassa minuutissa. Ei stressiä, ei ongelmia. Voitto kotiin!

Kirjoita työhakemus muutamassa minuutissa
Kirjoita työhakemus muutamassa minuutissa
Erotu joukosta ja löydä työtä nopeammin. Hyödynnä asiantuntijoiden suunnittelemia, ammattimaisia työhakemuspohjiamme, joiden avulla saat juuri sinulle sopivan työn.
Kirjoita työhakemus

Ilmaisia ammattilaisten suunnittelemia pohjia

Cvapp.fi-sivustolla on luotu yli 10 miljoonaa ansioluetteloa ja työhakemusta, mikä tekee meistä alan johtavan sivuston, joka auttaa sinua saamaan paikan työhaastatteluun.
4 / 5
luokitus perustuu 481 arvosteluun sivustolla Trustpilot
Käytä tätä ansioluettelopohjaaStockholm cover_letter template
Stockholm
1 400 000 käyttäjää valitsi tämän ansioluettelopohjan
Käytä tätä ansioluettelopohjaaNew York cover_letter template
New York
450 000 käyttäjää valitsi tämän ansioluettelopohjan
Käytä tätä ansioluettelopohjaaVienna cover_letter template
Vienna
120 000 käyttäjää valitsi tämän ansioluettelopohjan
Käytä tätä ansioluettelopohjaaSydney cover_letter template
Sydney
160 000 käyttäjää valitsi tämän ansioluettelopohjan
Käytä tätä ansioluettelopohjaaLondon cover_letter template
London
290 000 käyttäjää valitsi tämän ansioluettelopohjan
Käytä tätä ansioluettelopohjaaDublin cover_letter template
Dublin
250 000 käyttäjää valitsi tämän ansioluettelopohjan
Käytä tätä ansioluettelopohjaaMoskova cover_letter template
Moskova
63 000 käyttäjää valitsi tämän ansioluettelopohjan
Käytä tätä ansioluettelopohjaaAmsterdam cover_letter template
Amsterdam
160 000 käyttäjää valitsi tämän ansioluettelopohjan
Käytä tätä ansioluettelopohjaaMadrid cover_letter template
Madrid
150 000 käyttäjää valitsi tämän ansioluettelopohjan
Käytä tätä ansioluettelopohjaaSantiago cover_letter template
Santiago
140 000 käyttäjää valitsi tämän ansioluettelopohjan
Käytä tätä ansioluettelopohjaaSingapore cover_letter template
Singapore
53 000 käyttäjää valitsi tämän ansioluettelopohjan
Käytä tätä ansioluettelopohjaaOslo cover_letter template
Oslo
57 000 käyttäjää valitsi tämän ansioluettelopohjan
Käytä tätä ansioluettelopohjaaCape Town cover_letter template
Cape Town
7 900 käyttäjää valitsi tämän ansioluettelopohjan
Käytä tätä ansioluettelopohjaaParis cover_letter template
Paris
36 000 käyttäjää valitsi tämän ansioluettelopohjan
Käytä tätä ansioluettelopohjaaBerliini cover_letter template
Berliini
94 000 käyttäjää valitsi tämän ansioluettelopohjan
Käytä tätä ansioluettelopohjaaGeneva cover_letter template
Geneva
3 400 käyttäjää valitsi tämän ansioluettelopohjan
Käytä tätä ansioluettelopohjaaVancouver cover_letter template
Vancouver
46 000 käyttäjää valitsi tämän ansioluettelopohjan
Käytä tätä ansioluettelopohjaaTokyo cover_letter template
Tokyo
62 000 käyttäjää valitsi tämän ansioluettelopohjan
Käytä tätä ansioluettelopohjaaMilano cover_letter template
Milano
51 000 käyttäjää valitsi tämän ansioluettelopohjan
Käytä tätä ansioluettelopohjaaLisbon cover_letter template
Lisbon
30 000 käyttäjää valitsi tämän ansioluettelopohjan
Käytä tätä ansioluettelopohjaaBarcelona cover_letter template
Barcelona
29 000 käyttäjää valitsi tämän ansioluettelopohjan
Käytä tätä ansioluettelopohjaaCopenhagen cover_letter template
Copenhagen
23 000 käyttäjää valitsi tämän ansioluettelopohjan
Käytä tätä ansioluettelopohjaaChicago cover_letter template
Chicago
20 000 käyttäjää valitsi tämän ansioluettelopohjan
Käytä tätä ansioluettelopohjaaRio cover_letter template
Rio
29 000 käyttäjää valitsi tämän ansioluettelopohjan
Käytä tätä ansioluettelopohjaaRome cover_letter template
Rome
5 700 käyttäjää valitsi tämän ansioluettelopohjan
Käytä tätä ansioluettelopohjaaBoston cover_letter template
Boston
18 000 käyttäjää valitsi tämän ansioluettelopohjan
Käytä tätä ansioluettelopohjaaToronto cover_letter template
Toronto
110 000 käyttäjää valitsi tämän ansioluettelopohjan
Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi sekä tietojen keräämiseksi markkinointitarkoituksiin. Käyttämällä sivustoamme hyväksyt kaikkien evästeiden käytön evästekäytäntömme Evästekäytäntö ja tietosuojaselosteemme Tietosuojaseloste mukaisesti.
Hyväksy evästeet