1. Blogi
 2. Ansioluettelo
 3. Vahvuuksien esittäminen ansioluettelossa
kirjoittanut Anna MuckermanAnna Muckerman

Vahvuuksien esittäminen ansioluettelossa

9 min lue
Vahvuuksien esittäminen ansioluettelossa
Muotoillut:Liza Gagarina
Parhaat ansioluettelot sisältävät runsaasti vahvuuksia – ei ainoastaan taitojasi vaan myös luonteenpiirteitä ja osaamista, jotka erottavat sinut muista hakijoista. Lisäämällä henkilökohtaisia vahvuuksiasi ansioluetteloon korostat ammattitaitoasi ja alan tuntemustasi. Juuri oikeiden vahvuuksien mainitseminen ansioluettelossasi saa työhönottajan huomaamaan, kuinka täydellisen sopiva olet avoinna olevaan tehtävään.

Tässä blogissa kerromme kaiken, mitä sinun täytyy tietää vahvuuksien ilmoittamisesta ansioluettelossa, muun muassa:

 • mitä tarkoitetaan ansioluettelossa mainittavilla henkilökohtaisilla vahvuuksilla
 • esimerkkejä vahvuuksista, joita kannattaa mainita
 • mitä vahvuuksia voit mainita, jos urasi on vielä alkuvaiheessa
 • heikkouksia, jotka voivat saada työhönottajan hylkäämään ansioluettelosi.
Asiantuntijan vinkki

Vahvuuksiesi hyödyntäminen on edullista urasi kannalta, sillä se voi parantaa työtehoasi ja lisätä arvostustasi. Alan asiantuntijoiden mukaan tärkeintä on arvioida ensin huolellisesti omat kyvyt ja miettiä, kuinka niitä voi hyödyntää työssään.

Mitä tarkoittavat vahvuudet ansioluetteloissa?

Vahvuuksilla tarkoitetaan ansioluettelosi vahvoja kohtia. Ne voivat olla sinun tietojasi tai taitojasi tai itse ansioluettelon hyviä puolia, jotka kiinnittävät työhönottajan huomion. Tässä blogissa kerromme erilaisista vahvuuksista, joita voit liittää ansioluetteloosi.

Tarkastellaan ensin vahvuuksia, jotka saavat ansioluettelosi erottumaan joukosta riippumatta alasta, jolla työskentelet:

 • Kiinnostuksen herättävä ylätunniste: Ylätunniste sijaitsee sivun yläreunassa ja se myy sinua heti siitä hetkestä lähtien, jolloin työhönottaja luo ensimmäisen katseen ansioluetteloosi. On eduksi, jos ylätunniste tuo selvästi esiin nimesi ja yhteystietosi ja lisää ansioluetteloon samalla hieman väriä ja ilmettä.
 • Selkeä rakenne: Ansioluettelon asettelussa tärkeintä on tekstin ja tyhjän tilan tasapaino, joka helpottaa tekstin hahmottamista ja lukemista. Muista käyttää koko ansioluettelossa samaa kirjaintyyppiä ja samoja värejä, sillä se takaa tyylikkään ja ammattimaisen ilmeen.
 • Virheetön teksti: Yksi suurimpia vahvuuksia, joka antaa sinulle etulyöntiaseman moniin muihin (etenkin uraansa aloitteleviin) hakijoihin verrattuna on virheetön ja siisti teksti. Muista käyttää oikolukuohjelmaa tai pyydä ystävää tarkistamaan ansioluettelosi kieliasu.
 • Ansioluettelon räätälöiminen haettavaa työpaikkaa varten: Yksi kaikkein tärkeimmistä vahvuuksista on haettavan työpaikan kannalta oleellisten tietojen lisääminen ansioluetteloon. Lue työpaikkailmoitus tarkkaan, sillä se sisältää taidot ja tiedot, joita yritys edellyttää hakijoilta. Muista käyttää työpaikkailmoituksen sanavalintoja ansioluettelosi eri osioissa.
 • Vakuuttava, mutta kunnioittava sävy: Tekstin oikea sävy voi osoittautua yhdeksi ansioluettelon suurimmista vahvuuksista. Pyri tuomaan taitojasi ja kokemustasi esiin kuulostamatta ylimieliseltä tai vaativalta.
 • Osioiden asianmukainen otsikointi: Voi tuntua hauskalta tai luovalta antaa ansioluettelon eri osioille tavallisesta poikkeavat nimet, mutta mitä luultavimmin tämä häiritsee ja turhauttaa työhönottajia, joilla on vain vähän aikaa löytää ansioluettelosta heille tärkeimmät tiedot. Pitäydy siis mieluummin perinteisissä otsikoissa, kuten ”Koulutus” ja ”Työkokemus”.
 • Konkreettiset numerot ja yksityiskohdat: Kun olet päättänyt, mitä vahvuuksia haluat esitellä ansioluettelossasi, pyri havainnollistamaan niitä faktoilla, jotka kertovat tehokkuudestasi. Tilastot, numerot ja yksityiskohdat auttavat tuomaan esiin saavutuksiasi.

Esimerkkejä ansioluettelossa mainittavista henkilökohtaisista vahvuuksista

Tarkastellaan hieman toisen tyyppisiä ansioluettelon vahvuuksia: ydinosaamisesi, joka tekee sinusta loistavan hakijan avoinna olevaan työpaikkaan. Parhaat henkilökohtaiset vahvuudet vaihtelevat jonkin verran toimialasta ja työkokemuksen määrästä riippuen. Seuraavassa on yleisluonteisia esimerkkejä vahvuuksista, joita voi mainita missä tahansa ansioluettelossa:

Strateginen suunnittelu: Kyky tarkastella kriittisesti yrityksen tavoitteita ja sinun rooliasi niiden täyttämisessä osoittaa työhönottajalle, että olet hakija, joka kannattaa palkata. Työnhakijan vahvuuksista strateginen suunnittelu liittyy läheisesti kriittiseen ja analyyttiseen ajatteluun sekä innovaatioon – kaikki ominaisuuksia, joita yritykset vuonna 2021 toivovat työntekijöiltään.

Viestintä: Hyvät viestintätaidot ovat vahvuus, joka ei koskaan poistu muodista. Voit osoittaa kykysi ilmaista itseäsi selkeästi ja tehokkaasti paitsi työhön liittyvillä esimerkeillä myös kirjoittamalla ansioluettelon oikeaan sävyyn ja virheettömästi.

Neuvokkuus: On olemassa syy siihen, että sanat ”ongelmanratkaisu” ja ”ratkaisukeskeinen” esiintyvät usein työpaikkailmoituksissa – työhönottajat etsivät työnhakijoita, jotka pystyvät tarkastelemaan ongelmia monesta näkökulmasta ja ratkaisemaan ne positiivisen asenteensa säilyttäen. Neuvokkuus on merkittävä vahvuus missä tahansa ansioluettelossa.

Tiimityöskentely: Aivan kuten viestintä, myös kyky tehdä tiimityötä on ikivanha vahvuus, joka on ollut muodissa jo pitkään ja on sitä edelleen. Siitä käytetään usein myös nimeä ”yhteistyökyky” ja se tarkoittaa, että olet riittävän joustava johtamaan tiimiä tai toimimaan muiden johtamassa tiimissä niin, että kaikki tiimin jäsenet pystyvät osallistumaan asetettujen tulosten saavuttamiseksi.

Tutkimus: Työhakemuksessa yleisimmin käytetyt kliseet
Aiheeseen liittyvä artikkeli
Tutkimus: Työhakemuksessa yleisimmin käytetyt kliseet

Etsitkö työpaikkaa? On tärkeää, että ansioluettelo ja työhakemus ovat persoonallisia, jotta erotut joukosta. Työnantajat käyvät läpi satoja hakemuksia kerralla, ja koska samat kliseet toistuvat useimmissa työhakemuksissa, ne alkavat muistuttaa toisiaan. Mitä itsestäänselvyyksiä sinun tulisi välttää, jotta hakemuksesi huomataan?

Uraansa aloittelevan vahvuudet ansioluettelossa

Uraansa aloittelevalle vahvuuksien löytäminen ansioluetteloon voi tuntua haastavalta. On kuitenkin tärkeää muistaa, että usein parhaita vahvuuksiasi ovat ne, joita sinulla jo on. Keskittymällä luonteenpiirteisiisi ja synnynnäiseen lahjakkuuteesi osoitat työhönottajalle, että sinulla on luontaisia vahvuuksia, joita muut eivät noin vain pysty oppimaan. 

Seuraavassa on esimerkkejä vahvuuksista, joita uraansa aloitteleva voi mainita ansioluettelossaan:

 • into oppia
 • luovuus
 • positiivinen asenne
 • motivaatio
 • oma-aloitteisuus
 • kärsivällisyys

Näin lisäät tärkeimmät vahvuutesi ansioluetteloon

Kun olet päättänyt, mitkä vahvuudet haluat mainita ansioluettelossasi, sinun täytyy suunnitella, kuinka voit parhaiten lisätä ne tekstiin. Keskity lisäämään vahvuuksia ansioluettelon seuraaviin osioihin:

 1. Profiiliteksti: Ansioluettelon profiiliteksti on osio, jossa sinulla on tilaisuus osoittaa sanasi suoraan työhönottajalle. Juuri tämän vuoksi se on erityisen hyvä osio vahvuuksien mainitsemiselle. Kirjoittamalla ammattimaiseen ja aitoon sävyyn kiinnität työhönottajien huomion tärkeimpiin ominaisuuksiisi ja houkuttelet heitä lukemaan lisää.
 2. Työkokemus: Tässä osiossa on eniten tilaa vahvuuksille sekä tärkeitä saavutuksiasi havainnollistaville numeroille ja yksityiskohdille. Työkokemusosio on paras paikka vahvuuksille, joiden kuvaamiseen tarvitset enemmän kuin pari sanaa.
 3. Taidot: Taito-osiossa voit korostaa tärkeimpiä henkilökohtaisia vahvuuksiasi. Tämän osion luettelomainen rakenne sopii hyvin sellaisten vahvuuksien esittämiseen, jotka on mahdollista tiivistää muutamaan sanaan.
Toimi näin

Käytä työpaikkailmoituksen sanavalintoja, sillä se auttaa automaattisia työhönottojärjestelmiä ja työhönottajia löytämään etsimänsä.

Älä toimi näin

Älä lisää ansioluetteloosi ominaisuuksia, jotka eivät ole sinun kohdallasi totta. Älä myöskään lisää vahvuuksia ansioluettelon osioihin, joihin ne eivät sisällöltään sovi.

Heikkoudet ansioluettelossa

Ansioluettelossa heikkoudesta kielivät asiat, jotka olet jättänyt tekemättä. Jos esimerkiksi unohdat oikolukea ansioluettelon ennen sen lähettämistä, työhönottaja saattaa hylätä sen kielivirheiden takia. Vastaavasti myös ympäripyöreä ansioluettelo, joka ei sisällä työpaikkailmoituksen mukaista kokemusta tai taitoja, päätyy helposti pinon alimmaiseksi. Onneksi voit välttää ansioluettelon hylkäämiseen johtavia heikkouksia noudattamalla tämän blogin alkuosassa antamiamme ohjeita vahvuuksien esittämisestä ansioluettelossa.

Asiantuntijan vinkki

Yksi vaikeimmista kysymyksistä työhaastattelussa koskee työnhakijan heikkouksia. Mieti valmiiksi heikkouksistasi kertovia esimerkkejä, jotka voit tarvittaessa mainita työhaastattelussa. Heikkouksista on hyvä kertoa rehellisesti ja tarkasti, mutta niiden ei pidä sisältää sellaisen taidon puuttumista, joka on oleellinen työn suorittamiseen.

Luo ansioluettelo 15 minuutissa
Luo ansioluettelo 15 minuutissa
Käytä ammattimaisia, käytännössä testattuja ansioluettelopohjia, sillä niiden avulla voit laatia sellaisen ansioluettelon, jota työnantajat odottavat.
Luo ansioluettelo
Luo ansioluettelo 15 minuutissa
Luo ansioluettelo 15 minuutissa
Käytä ammattimaisia, käytännössä testattuja ansioluettelopohjia, sillä niiden avulla voit laatia sellaisen ansioluettelon, jota työnantajat odottavat.
Luo ansioluettelo
Jaa tämä artikkeli
Jatka lukemista
Ura14 min lue
Otsikko: Europassin ansioluettelo: eurooppalaisen ansioluettelon harvat edut ja monet haitat
Otsikko: Europassin ansioluettelo: eurooppalaisen ansioluettelon harvat edut ja monet haitat
Ura14 min lue
Lomaraha – tuo odotettu, kiva lisä pankkitilillä
Lomaraha – tuo odotettu, kiva lisä pankkitilillä
Ansioluettelo6 min lue
Pehmeät taidot ansioluettelossa
Pehmeät taidot ansioluettelossa
Ansioluettelo4 min lue
Ansioluettelon profiiliteksti: ohjeita kirjoittamiseen
Ansioluettelon profiiliteksti: ohjeita kirjoittamiseen
Selaa kaikki
Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi sekä tietojen keräämiseksi markkinointitarkoituksiin. Käyttämällä sivustoamme hyväksyt kaikkien evästeiden käytön evästekäytäntömme Evästekäytäntö ja tietosuojaselosteemme Tietosuojaseloste mukaisesti.
Hyväksy evästeet