1. Aloitussivu
  2. Blogi
  3. Ura
  4. Onko aika tehdä uramuutos? Kuinka sen voi toteuttaa?
kirjoittanut Rolf BaxRolf Bax

Onko aika tehdä uramuutos? Kuinka sen voi toteuttaa?

31 min lue
Onko aika tehdä uramuutos? Kuinka sen voi toteuttaa?
Jos olet väsynyt tai tympääntynyt työhösi, voi olla aika tehdä uramuutos. Tämä postaus auttaa sinua päättämään, onko tullut aika tehdä uramuutos.

Johdanto

Kun olemme lapsia, kaikki suuret päätökset saavat odottaa siihen asti, että aikuistumme. Kenen kanssa menemme naimisiin, haluammeko lapsia, mihin asetumme asumaan... kaikki tulevaisuutta koskevat päätökset saavat odottaa, ainakin toistaiseksi... lukuun ottamatta urapäätöstä. Se on tehtävä hyvissä ajoin.

Kun nyt kerran olet jo murrosiässä, on korkea aika päättää, mitä haluat tehdä LOPPUELÄMÄSI.

Meitä painostetaan jo kouluiässä valitsemaan tuleva ammatti eikä siksi ole kovinkaan hämmästyttävää, että moni meistä ajautuu väärälle alalle. Itse asiassa Phoenixin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan 58 % aikuisista harkitsee uramuutosta ja 86 % heistä on kaksikymppisiä. On aivan normaalia pohtia, mitä haluaa elämällään tehdä. Ei ole millään tavoin häpeällistä kääntää selkäänsä alalle, joka ei tunnu omalta.

Tässä oppaassa kerromme, mitä uramuutos tarkoittaa, miten voit valita oikean hetken muutokselle, mitä etuja uramuutoksesta on ja onko joskus liian myöhäistä tehdä uramuutos.

Ennen kuin sukellamme uramuutosten maailmaan, on aika tehdä pieni testi.

Nimittäin ”pitäisikö minun vaihtaa työpaikkaa” -testi!

Jokaisessa työssä koet hyviä ja huonoja hetkiä. On päiviä, jolloin stressi painaa, mikään ei kiinnosta ja haluaisit mieluiten maata koko päivän sängyssä Netflixiä katsomassa (nimimerkillä kokemusta on!). Jos tuntuu siltä, että huonoja hetkiä on enemmän kuin hyviä, muista että käytät töihin enemmän aikaa kuin mihinkään muuhun elämässäsi, jopa enemmän kuin nukkumiseen. Onko tullut aika kääntää uusi sivu urallasi? Mieti asiaa tarkkaan, olet sen velkaa itsellesi ja mielenterveydellesi.

Tämä lyhyt visa auttaa kartoittamaan nykyisen työsi hyvä ja huonot puolet.

Näin päätät, oletko valmis uramuutokseen

Jos sinusta tuntuu, että olet saanut nykyisestä työstäsi tarpeeksesi, seuraava askel on päättää, haluatko etsiä uusia haasteita omalta alaltasi vai vaihtaa alaa kokonaan.

Jos jokin seuraavista saa hälytyskellot soimaan, uramuutos saattaa olla varteenotettava vaihtoehto. Jos kaikki seuraavat kohdat osuvat ja uppoavat, olet melko varmasti väärällä alalla.

Työsi tuntuu tylsältä

Ihmiset viettävät keskimäärin 90 000 tuntia elämästään töissä. Se on todella pitkä aika, etenkin jos töissä on tylsää. Työnteon ei tarvitse tuntua tylsältä, se voi olla kiinnostavaa, innostavaa ja antoisaa. Jos suoritat samoja tehtäviä viikosta ja vuodesta toiseen, palkka pysyy samana ja haasteita on liian vähän, eläkeikään päästessäsi kadut luultavasti koko työuraasi.

Urasi ei etene

Milloin sait viimeksi ylennyksen? Entä miten on osaamisesi laita – opitko säännöllisesti uutta? Koska teknologinen kehitys on nopeampaa kuin koskaan aiemmin, sinun on opittava jatkuvasti uusia taitoja ja pysyttävä kehityksessä mukana, muuten urasi ei etene niin nopeasti kuin olisi mahdollista.

Palkkasi ei nouse

Raha ei ole tärkeintä, mutta sinun tulisi saada reilu korvaus tekemästäsi työstä. Palkankorotus oman alasi työehtosopimuksessa määritetyn vähimmäispalkan takaamiseksi on pakollinen, mutta palkankorotusten tulisi todellisuudessa määräytyä tehtäviesi ja työkokemuksesi keston perusteella. Jos et muista, milloin sait viimeksi palkankorotuksen, ansaitset todennäköisesti vähemmän kuin sinun pitäisi ansaita.

Muista, että inflaatio kasvaa joka vuosi. Toisin sanoen jos et saa joka vuosi palkankorotusta, teknisesti katsoen maksukykysi heikkenee.

Jos haluat vertailla palkkoja eri aloilla, eri työtehtävissä ja eri työnantajilla, vieraile Palkkavertailu-sivustolla.

Joudut tekemään liikaa töitä

Jos sinua pyydetään suorittamaan ylimääräisiä työtehtäviä tai tekemään ylitöitä ilman reilua palkkiota, se on merkki siitä, että työnantaja pitää palveluitasi itsestäänselvyytenä. On hyväksyttävää tehdä silloin tällöin ylitöitä, etenkin jos näistä tunneista maksetaan tai olet äärettömän innostunut työstäsi. Jos teet yli 40-tuntista työviikkoa ja haluaisit mielellään tehdä vähemmän tunteja, loppuun palaminen on todellinen uhka.

Et voi hyödyntää taitojasi

Jos olet koulutukseltasi verkkosuunnittelija ja ansaitset elantosi pakkaamalla laatikoita, taitosi menevät hukkaan.

On selvää, ettei elämässä aina halua tehdä juuri sitä, mihin on saanut koulutuksen. Mutta jos nautit osaamisestasi etkä pääse käyttämään sitä nykyisessä työssäsi, etsi työpaikka, jossa taidoillesi on kysyntää.

Organisaatiossa on ongelmia

Jos yrityksessä on ongelmia, se heijastuu aina työntekijöihin. Jos työntekijöitä irtisanotaan tai työtehtäviä organisoidaan uudelleen, tämä tarjoaa joillekin työntekijöille uusia tilaisuuksia, kun taas toisille se on selkeä merkki siirtyä muualle. Jotkut yritykset menestyvät, toiset eivät. Se ei ole sinun syysi tai ainakaan hyvin todennäköisesti se ei ole sinun syysi.

Alallasi on ongelmia

Jos yrityksessä, jonka palveluksessa olet, on ongelmia, koska alalla menee yleisesti ottaen huonosti, on kenties sopiva hetki uramuutokselle. Tämä on ja tulee aina olemaan osa maailmaa, jossa elämme. Alat, jotka menestyivät aiemmin hyvin, eivät ehkä enää menesty tulevaisuudessa. Tällaisilla aloilla onnekkaimpia ovat ne, jotka näkevät muutoksen merkit ilmassa ennen kuin on myöhäistä.

Vihaat esimiestäsi

Usein ihmiset eivät irtisanoudu työstä, he irtisanoutuvat kauheasta esimiehestä. Jos et pidä esimiehestäsi ja tunne on molemminpuolinen, tämä voi johtaa tilanteeseen, jossa vihaat työtäsi ja suoriudut siitä huonommin kuin voisit.

Elämä on lyhyt eikä sitä kannata käyttää työn vihaamiseen. On olemassa paljon hyviä esimiehiä, jotka odottavat jossain, että juuri sinä pitäisit heistä ja he voisivat puolestaan pitää sinusta.

Vaivaako sinua työuupumus?

Työuupumus on oikea vaiva. Se voi olla enemmän kuin pelkkä ”Blääh, en jaksa tänään kiinnostua työstä.” Se voi oikeasti vaikuttaa fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin.

Psykologian tohtori David Ballard Yhdysvaltalaisesta psykologien ammatillisesta ja tieteellisestä järjestöstä APAsta (American Psychological Association) on määritellyt työuupumuksen seuraavasti: ”Pitkittynyt ajanjakso, jolloin henkilö kokee uupumusta ja kiinnostuksen puutetta, mikä johtaa työsuorituksen heikentymiseen.”

Forbes-lehteen kirjoittamassaan artikkelissa tohtori Ballard listasi 10 merkkiä, jotka saattavat viitata työuupumukseen.

  1. Uupumus
  2. Motivaation puute
  3. Turhautuminen, kyynisyys ja muut negatiiviset tunteet
  4. Kognitiiviset ongelmat
  5. Työsuorituksen heikentyminen
  6. Ihmissuhdeongelmat kotona ja työpaikalla
  7. Itsestä huolehtimisen laiminlyönti
  8. Työasioiden pyöriminen mielessä työajan ulkopuolella
  9. Tyytymättömyyden lisääntyminen yleisesti ottaen
  10. Terveysongelmat

Jos tunnistat itsessäsi edellä mainittuja merkkejä, uramuutos voi olla ratkaisu tilanteeseen.

Mistä työuupumus johtuu?

Työuupumusta voivat aiheuttaa erilaiset tekijät, kuten:

  • Epäselvät työtavoitteet – et tiedät, mitä esimies odottaa sinulta tai tavoitteet muuttuvat vähän väliä
  • Erilaiset arvot – yrityksen arvot eivät ole yhdenmukaisia omien arvojesi kanssa
  • Työ ei kiinnosta – työ kyllästyttää sinua tai ei kiinnosta sinua tai sinusta tuntuu, ettet pääse käyttämään taitojasi
  • Eristys – työskentelet ilman sosiaalista tukea etkä saa työstäsi palautetta tai arvostusta
  • Työ ja vapaa-aika epätasapainossa – liika työnteko ei tee kenellekään hyvää. Tilanne on epätasapainossa, jos teet töitä niin paljon, että et ehdi viettää aikaa perheen ja ystävien kanssa.
  • Hankalat kollegat – esimies tai tiimin muut jäsenet kiusaavat, vähättelevät tai vahtivat jokaista liikettäsi.

Jos sinulle tulee tätä lukiessasi mieleen, että saatat kärsiä työuupumuksesta, seuraavat vinkit saattavat auttaa:

  • Ota pari päivää vapaata ja irrottaudu työstä kunnolla. Älä mieti tätä siirtoa liian pitkään uskottelemalla itsellesi, että sinun täytyy suunnitella pitkä loma. Muutama päivä kotona voi tehdä ihmeitä.
  • Kirjoita ylös kaikki asiat, jotka uuvuttavat sinua töissä ja laadi suunnitelma näiden asioiden korjaamiseksi.
  • Hanki ammattiapua. Tämä voi kohdallasi tarkoittaa terapeuttia tai uravalmentajaa – tärkeintä on löytää ammattilainen, joka voi auttaa sinua toipumaan työuupumuksesta ja saamaan elämäsi eri osa-alueet tasapainoon.
  • Harkitse työpaikan vaihtoa tai suurempaa uramuutosta, sillä joskus se on ainoa tapa taata henkinen ja fyysinen hyvinvointi.

Henkinen tuki, liikunta, unirytmin korjaaminen sekä työn ja vapaa-ajan tasapainottaminen auttavat toipumaan työuupumuksesta. Jos kuitenkin huomaat, että kaikki yrityksen tai oman tiimisi sisällä kamppailevat työuupumuksen kourissa, ongelma ei luultavasti ole sinussa vaan yrityksen tai alan vallitsevassa kulttuurissa.

Uramuutoksen etuja

Tähän mennessä olemme keskittyneet käsittelemään syitä siihen, miksi kenties haluat päästä mahdollisimman kauaksi nykyisestä työstäsi... tai ehkä nimenomaan et halua.

Miten sinä voit hyötyä tilanteesta?

Uramuutoksen toteuttaminen ei ole yksinkertaista. Se on suuri ja usein pelottavakin askel. Vähän niin kuin parisuhdetilanteen muuttaminen Facebookissa, mutta vieläkin pelottavampaa.

Se muuttaa elämäsi. Päätös kuitenkin kannattaa, sillä uramuutoksen edut ovat valtavat. Ura on tärkeä osa elämääsi ja siksi siihen liittyvät päätökset vaativat huolellista harkintaa. Jos et harkitse asioita huolellisesti, voit myydä itsesi liian halvalla, menettää työvuosien aikana paljon ansioita ja positiivista työkokemusta, jota ei voi koskaan saada takaisin.

Oman potentiaalisi toteuttaminen

Vaikka monet ihmiset muuta väittävätkin, työstä voi nauttia. Nautinto aiheutuu suureksi osaksi siitä, että saat toteuttaa omaa potentiaaliasi. Olet ehkä synnynnäinen johtaja, jolla ei ole ollut tilaisuutta näyttää tätä puolta itsestään. Tai sinulla on silmää muotoilulle ja vihdoin pääset toteuttamaan tätä esteettistä puoltasi.

Uramuutos tarjoaa sinulle mahdollisuuden toteuttaa haaveitasi – haaveita, jotka olet siirtänyt sivuun olosuhteiden pakosta tai koska sopiva tilaisuus ei ole aiemmin sattunut kohdallesi.

Hyödynnä nykyistä osaamistasi

Ensimmäinen ala, jolla työskentelet, ei välttämättä vastaa parhaiten taitojasi. Sanomalehti Guardianin mukaan noin yksi kolmesta vastavalmistuneesta päätyy vahingossa vääränlaiseen työpaikkaan opintojen jälkeen.

Heillä on valitettavasti vähemmän mahdollisuuksia edetä urallaan ja pienemmät tulot kuin niillä opiskelijoilla, jotka ovat saaneet asianmukaista uraneuvontaa ja opastusta edustavan ansioluettelon laadinnassa ja löytävät näin ollen osaamistaan hyvin vastaavan työpaikan. Ihmiset eivät usein kuitenkaan ymmärrä, että työpaikka ei sovi heille ennen kuin he ovat jo aloittaneet työn.

Kartoita osaamisesi huolellisesti. Millaisen koulutuksen olet saanut? Millaista työtä haluat tehdä? Mitkä asiat ovat sinulle helpompia kuin useimmille muille ihmisille?

Tunnista osaamisesi ja taitojesi perusteella, mitä työtä todella haluat tehdä, ja hyödynnä tätä tietoa työn etsinnässä. Sen jälkeen on tärkeää, että osaat esitellä osaamisesi niin, että työnantajat ymmärtävät sinun olevan ihanteellinen ehdokas avoinna olevaan työpaikkaan.

Opettele uusia taitoja

Uusien taitojen oppiminen on yksi uramuutoksen tärkeimmistä eduista. Jatkuva työpaikkashoppailu ei näytä hyvältä ansioluettelossa, mutta eri työpaikoissa kartuttamasi taidot näyttävät.

Riippumatta siitä, millaisia töitä olet tehnyt, olet oppinut pehmeitä taitoja, joita voit soveltaa uuteen työhön. Tällaisia taitoja ovat muun muassa hyvät viestintätaidot, aikataulutus, työetiikka, ongelmanratkaisu, tiimityöskentely ja joustavuus.

Olet arvatenkin oppinut myös kovia taitoja – työn suorittamiseen tarvittavia taitoja, kuten ohjelmointi, koneiden käyttö, vieras kieli, data-analyysi tai digitaalisen markkinoinnin menetelmät.

Uusien asioiden oppiminen parantaa itsetuntoa ja edistää innovaatiota.

Laajenna verkostoasi

Uuden työpaikan kautta tutustut uusiin ihmisiin – ihmisiin, jotka innostavat, tukevat, ohjaavat ja opettavat sinua. Uudessa tiimissä työskentely edistää henkilökohtaista ja ammatillista kehitystä ja joskus on helpottavaa päästä eroon vanhoista kollegoista, jos heidän työtavoitteensa ovat hyvin erilaisia kuin sinulla.

Ansaitse enemmän

Uramuutos pelkästään rahan takia ei ole paras valinta, mutta aina on toki mukava saada lisää palkkaa.

Yhdysvaltain tilastoviraston (Bureau of Labor Statistics) tietojen mukaan työpaikkaa vaihtavan työntekijän palkkaa nousee keskimäärin jopa 20 %. Samaan työpaikkaan jäävän työntekijän palkka taas nousee vain 3 %.

Milloin on liian tekemään uramuutoksen?

Kun otetaan huomioon uramuutokseen liittyvät edut ja sinun henkilökohtainen tilanteesi, uramuutos vaikuttaa luultavasti houkuttelevalta.

Mutta hetkinen. Ikivanha ikäkysymys nostaa päätään: Olenko liian vanha tekemään uramuutoksen? Et. Missään nimessä, ehdottomasti et. Et olet liian vanha uudelle uralle, sillä kukaan ei ole liian vanha.

On älytöntä ajatella, että ura noudattaisi aikajanaa, joka jossain vaiheessa seisahtuu täysin eikä sen jälkeen enää saa muuttaa mieltään. Tällainen ajattelu on sukua ajatukselle, jonka mukaan sinun TÄYTYY tietää yläkoulun päättyessä, mitä haluat tehdä koko loppuelämäsi, ja jos satut valitsemaan siinä vaiheessa väärin, joudut kärsimään päätöksestä lopun ikääsi.

Ajatuksessa ei ole mitään järkeä. Jos haluat tehdä uramuutoksen, tee se.

Kaksi ikää, joiden ympärille älyttömät ”pelkään pahoin, että nyt ei auta muu kuin pysyä valitsemallasi tiellä” -neuvot keskittyvät, ovat 30 ja 40 vuotta. Ajatellaan, että 30 tai 40 ikävuoteen mennessä olet panostanut niin paljon nykyiseen uraasi, että uramuutos tarkoittaa investoinnin valumista hukkaan.

Tämä on loistava esimerkki uponneiden kustannusten harhasta ja kuten tässä englanninkielisessä artikkelissa kerrotaan, sillä voi olla hyvin tuhoisat seuraukset.

Miksi tuhlaisit vielä enemmän aikaasi vastenmielisessä työssä vain sen vuoksi, että olet jo tehnyt sitä niin monta vuotta?

Se on aivan hullua. On aika rikkoa muutamia uramuutokseen liittyviä myyttejä.

Uramuutos 30-vuotiaana

66 % kolmekymppisistä aikuisista harkitsee uramuutosta.

Oletetaan, että olet juuri täyttänyt 30 ja pääset eläkkeelle 65-vuotiaana. Sinulla on vielä 35 vuotta aikaa luoda uutta uraa. Enemmän kuin olet tähän mennessä ehtinyt elää tällä planeetalla.

Uramuutos tässä iässä ei tee sinusta vähemmän haluttavaa työnantajien silmissä, se voi päinvastoin kääntyä jopa eduksesi. Sinussa yhdistyvät kokemus ja nuori ikä.

Yhdysvaltalaisen korkeakouluopiskelijoiden uranvalintaan ja sijoittumiseen keskittyvän NACE (National Association of Colleges and Employers) -yhdistyksen suorittaman valmistuneiden opiskelijoiden sijoittumistutkimuksen mukaan 91 % työnantajista palkkaa mieluiten hakijan, jolla on työkokemusta. Jos olet 30 ja sinulla on ollut yksi tai useampia työpaikkoja, olet siis työnantajien kannalta kiinnostava hakija. Saman tutkimuksen mukaan 26 %:lle työnantajista ei ole väliä, minkä tyyppistä työkokemusta hakijalla on ja 44 %:lle työnantajista on samantekevää, kuinka työkokemus on hankittu.

Jos haluat todisteita siitä, että uramuutos on 30-vuotiaalle todellinen mahdollisuus, Jeff Bezosilla oli 30-vuotiaana hyvä työpaikka tietotekniikan ammattilaisena Wall Streetillä. Hän kuitenkin siirtyi verkkokaupan alalle ja perusti 31-vuotiaana Amazon-verkkosivuston. Ei hullumpi siirto, vai kuinka?

Sara Blakely vietti parikymppisenä seitsemän vuotta myyden toimistotarvikkeita ovelta ovelle ennen kuin otti lopputilin vuonna 2000 aloittaakseen ilman kärkiosaa valmistettavien sukkahousujen myynnin. Hän on 20 vuodessa luonut Spanx-yrityksen, jonka vuosittainen liikevaihto on 250 miljoonaa dollaria.

Kun Terry Crews vuonna 1997 päätti uransa amerikkalaisen jalkapallon ammattilaisena, hän oli täysin rahaton ja otti vastaan työpaikan lattianlakaisijana. Kaksi vuotta myöhemmin hän sai töitä TV-ohjelmassa. Kolme vuotta sen jälkeen, vuonna 2002, hän teki läpimurron elokuvassa Friday After Next. Nyt hän on yksi maailman tunnetuimpia näyttelijöitä. Ja maailmankuulujen Old Spice -mainostenkeulakuva!

Uramuutos 40-vuotiaana

Phoenixin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan 60 % aikuisista on nelikymppisenä kiinnostunut uramuutoksesta.

Mutta kuinka hyvin se voi onnistua? Kuinka suuri vaikutus on 10 vuoden ikäerolla? Ei mitään vaikutusta.

Kovin yleinen käsitys uramuutoksesta tässä elämänvaiheessa on, että työnantajien silmissä olet vähemmän tuottoisampi kuin nuoremmat työnhakijat. Se ei ole totta!

Yhdysvaltalaisen henkilöstöjohtamisyhdistyksenSHRM:n (The Society for Human Resource Management) tekemän tutkimuksen mukaan iän ja tuottavuuden välillä ei ole yhteyttä.

Yksi uramuutokseen liittyvä myytti on myös, että sinua ei palkata, koska olet yksinkertaisesti liian vanha.

Ensinnäkin 40-vuotias ei ole vanha. Toisekseen lainsäädäntö estää ikään perustuvan syrjinnän. Työnantajan on valittava työntekijät persoonallisuuden, taitojen ja soveltuvuuden perusteella. Positiivista taas on se, että 40-vuotiaalla on runsaasti työkokemusta.

Loppupeleissä työnantaja haluaa hyvän työntekijän, jolla on avoinna olevan työpaikan kannalta oleellista työkokemusta. Jos sinä täytät nämä kriteerit, 40 vuoden iällä ei ole kovinkaan suurta merkitystä asian kannalta. Uramuutoksen tekeminen ei ole helppoa. Kuitenkin jo pelkästään se, että haluat tietoisesti tehdä uramuutoksen, kertoo työhönottajalle, että olet ennakoiva ongelmanratkaisija etkä työntekijä, jota kiinnostaa pelkästään raha.

Career Intelligence -sivustolle kirjoittamassaan artikkelissa uravalmentajaBettina Seidman (SEIDBET) listasi muutamia yli 40-vuotiaiden työnhakijoiden etuja:

  • Yli 40-vuotiailla työntekijöillä on hyvä koulutus
  • He ovat terveempiä kuin koskaan
  • He ovat sitoutuneet tekemään työnsä hyvin
  • He ovat kärsivällisiä, ammattitaitoisia, kypsiä ja tasapainoisia
  • Heillä on paljon kokemusta
  • Heillä on laaja verkosto
  • He ovat hyviä mentoreita
  • Yli 40-vuotiaiden työntekijöiden vaihtuvuus on pienempi
  • He eivät tule pelkästään kerryttämään kokemusta siirtyäkseen sen jälkeen toisen työnantajan palvelukseen

Kun kaikki tämä otetaan huomioon, olet meidän näkökulmastamme loistava ehdokas. Tarkastellaanpa taas esimerkkejä oikeasta elämästä:

Vera Wang toimi taitoluistelijana ja journalistina ennen päätöstään ryhtyä hääpukusuunnittelijaksi 40-vuotiaana. Tällä hetkellä hän on yksi maailman menestyksekkäimpiä muotisuunnittelijoita.

Joy Behar työskenteli yläkoulun englanninopettajana ennen kuin siirtyi 40-vuotiaana TV-juontajaksi ja koomikoksi. Miksi hän luopui tästä urasta, vaikka hän oli opiskellut englannin kielen opettajaksi? Hänen vastauksensa on: ”En vain enää halunnut tehdä sitä työtä.”

Harland Sanders oli 62-vuotias hankkiessaan toimiluvan Kentucky Fried Chicken -ravintolalleen vuonna 1952. Sitä ennen hän työskenteli juristina, rautatietyöntekijänä ja huoltoaseman hoitajana.

Kun on kyse työstä, ikä on pelkkä numero!

3 vinkkiä uramuutokseen 30- tai 40-vuotiaana

1. Arvioi omat kykysi

Avain oikean uran löytämiseen tässä iässä on itsetuntemus. Kirjoita ylös kiinnostuksen kohteesi, persoonallisuustyyppisi, tavoitteesi ja työhön liittyvät arvosi. Tämä auttaa sinua laatimaan luettelon ammateista, jotka sopivat parhaiten yhteen näiden ominaisuuksien kanssa.

Tutustu sen jälkeen näihin ammatteihin tarkemmin. Selvitä työtehtävät, koulutus ja palkkaus. Punnitse hyviä ja huonoja puolia ja päätä, sopiiko ura sinun tulevaisuuteesi.

Ota yhteyttä paikalliseen uravalmentajaan ja kaiva esiin vanha ansioluettelosi.

2. Räätälöi ansioluettelo ja työhakemus

Työnantajat etsivät hakijoita, jotka tekevät heti vaikutuksen. He saavat ensivaikutelman sinusta ansioluettelosi perusteella.

Etsi yhtäläisyyksiä työkokemuksesi ja avoinna olevan työpaikan vaatimusten välillä ja korosta näitä yhtäläisyyksiä ansioluettelossasi.

Jos esimerkiksi haluat työskennellä liiketalouden tai kehitysyhteistyön aloilla, viestintä- ja neuvottelutaidot sekä kielitaito ovat työn saamisen kannalta oleellisia taitoja. Jos olet työskennellyt aiemmin myyntitehtävissä, voit hyödyntää hankkimiasi viestintä- ja neuvottelutaitoja.

Voit havainnollistaa osaamisesi muuntamalla sen numeroiksi:

  • Paransin yrityksen liikevaihtoa 44 % kolmen vuoden aikana.
  • Johdin myyntitiimin parantamaan tulosta, minkä ansiosta yritys teki neljän vuoden aikana uusia sopimuksia 4 miljoonan euron arvosta.

Kun kerrot aiemmista työpaikoistasi, keskity taitoihin, joita työnantajat arvostavat sillä alalla, johon olet suuntaamassa.

Sama pätee työhakemukseen. Räätälöi se tuomaan esiin ne taidot, joita olet korostanut ansioluettelossasi. Laadi selkeä ansioluettelo keskittyen työkokemukseen, joka on haettavan työpaikan kannalta oleellista ja taitoihin, jotka tekevät sinusta ihanteellisen ehdokkaan.

Seuraavista kohdista voi olla apua ansioluettelon ja työhakemuksen viimeistelyssä:

Näin kirjoitat saatekirjeen

3. Valmistaudu haastatteluun

Edellisestä työhaastattelustasi on saattanut kulua jo jonkin aikaa ja se, mikä toimii yhdellä alalla, ei välttämättä toimi yhtä hyvin toisella alalla. Harjoittele puhelinhaastattelua ja kasvokkain tapahtuvaan haastattelua etukäteen.

  • Opettele ansioluettelosi ulkoa. Haastattelijat esittävät siitä kysymyksiä ja on tärkeää, että vastauksesi täsmäävät ansioluettelon tietojen kanssa.
  • Älä puhu pahaa tämänhetkisestä työpaikastasi. Anna ymmärtää, että olet oppinut paljon ja olet valmis uusiin haasteisiin.
  • Perehdy yritykseen ja työnkuvaan huolellisesti ennen haastattelua. Varmista, että tiedät kaiken, mitä sinun tuleekin tietää.
  • Mieti etukäteen, mitä voit itse kysyä haastattelussa.
  • Pidä yllä katsekontaktia, yritä olla hiplaamatta mitään ja hymyile (myös puhelinhaastattelun aikana!).
  • Lähetä haastattelun jälkeen sähköpostiviesti, jossa kiität saamastasi tilaisuudesta.

Käy läp ihaastattelussa huomiotavat asiat, ihan vain varmuuden vuoksi.

Näin toteutat uramuutoksen, jos sinulla ei ole (juurikaan) työkokemusta

Usein uramuutoksen toteutumisen esteenä on työpaikkailmoituksen vaatimus ”vastaavasta työkokemuksesta”.

Entä jos alalla, johon haluat siirtyä, vaaditaan työkokemusta, jota sinulla ei ole?

Ensinnäkin älä anna periksi.

Christine Chun, tuotesuunnittelija ja YouTuben sisällöntuottaja, sai unelmiensa työpaikan UX-suunnittelun alalla ilman alan opintoja tai työkokemusta. Hän oli opiskellut kemiaa ja työskennellyt ihonhoitoon erikoistuneessa yrityksessä viestintäpäällikkönä.

Hän kirjoitti omasta onnistumisestaan kiinnostavan artikkelin Medium-sivustolle. Artikkelissaan hän korostaa, että kokemus ei ole ratkaisevan tärkeää. Voit myydä itsesi työhönottajalle monella tapaa, vaikka et olisikaan ensi silmäyksellä heidän hakemansa henkilö.

1. Kuvaile työkokemuksesi uudesta näkökulmasta

Puhuimme tästä jo edellä: myy taidot, joita sinulla on.

Palataan hetkeksi aiempaan esimerkkiimme. Jos haluat siirtyä myyntitehtävistä kehitysyhteistyön alalle, mieti, millaisia neuvottelu- ja viestintätaitoja myyntityö on opettanut sinulle. Luultavasti sinulla on myös hyvä laskupää.

On tärkeää muuttaa nämä taidot numeroiksi, jolloin ne erottuvat tekstistä välittömästi. Käytä numeroita ja saavutuksia. Jos olet neuvotellut suuren myyntisopimuksen, kerro siitä numeroin. Jos olet kouluttanut muita myyntiviestinnän alalla, muista kertoa tähän liittyvistä johtamistaidoista.

Jos sinulla ei yleisesti ottaen ole paljon työkokemusta, painota ansioluettelossasi koulutusta. Keskity tutkintoihin ja muuhun työn kannalta olennaiseen koulutukseen.

Tutustu oppaaseemme, jonka otsikko on näin kirjoitat ansioluettelon, joka ei ole surkea.

2. Tehosta ansioluetteloasi online-kursseilla

Online-kurssit ovat hyvä tapa tehostaa ansioluetteloa avoinna olevan työpaikan kannalta oleellisilla taidoilla. On olemassa satoja kursseja, joita voit suorittaa omaan tahtiisi ja joista saat virallisen todistuksen. Kurssit kehittävät taitojasi ja osoittavat samalla työnantajalle, että ole innokas oppimaan uutta.

Esimerkkinä mainittakoonFreeCodeCamp, joka tarjoaa 50 kaikkien aikojen parasta online-kurssia.

3. Tee vapaaehtoistyötä

Vapaaehtoistyö on nopea tapa saada työkokemusta alalla, jolle haluat siirtyä. Vapaaehtoistyö on myös tehokas tapa motivoida itseäsi suuren muutoksen toteuttamiseen. Kun harkitset uramuutoksen tekemistä, kaikki uusi ja tuntematon voi vaikeuttaa päätöksentekoa. Vapaaehtoistyötä tekemällä voit itse kokea, miltä uusi ala sinusta tuntuu.

Oletetaan vaikka, että työskentelet tällä hetkellä markkinointialalla, mutta haluaisit töihin eläinklinikalle. Vapaaehtoistyö eläinsuojelukeskuksessa antaa sinulle käsityksen siitä, millaista on työskennellä eläinten parissa. Ja lisäksi se kertoo työnantajalle: ”Eläimet ovat minulle niin tärkeitä, että uhraan vapaa-aikaani niiden hoitamiseen.”

4. Hyödynnä verkostoasi

Kuka sinun verkostossasi voi vastata uutta uraasi koskeviin kysymyksiin tai kenties jopa auttaa sinua löytämään työpaikan? Ota yhteyttä sukulaisiin, ystäviin, vanhoihin työkavereihin ja siihen tyyppiin, jolle lähetit Facebookissa kaveripyynnön silloin kerran, kun olit jutellut hänen kanssaan kaverin bileissä – on todennäköistä, että joku, jonka tunnet, tuntee jonkun, joka voi auttaa sinua.

Muista myös, että suosittelija on aina suuri etu: 73 % työnantajista kertoo, että suosittelijat vaikuttavat heidän päätökseensä palkata henkilö.

5. Valmistaudu aloittamaan alusta

Jos sinulla ei ole alan työkokemusta, uramuutos tarkoittaa todennäköisesti, että joudut ottamaan askelen taaksepäin. Asemasi saattaa aluksi olla alempi kuin mihin olet nykyisessä työssäsi tottunut ja palkkasi saattaa laskea.

Mutta arvaa mitä? Niin kuluneelta kuin se kuulostaakin, askel taaksepäin on usein paras tapa päästä eteenpäin. Sinun täytyy osoittaa taitosi, joskus jopa asioissa, jotka tuntuvat todella yksinkertaisilta. Saatat kuitenkin edetä urallasi nopeammin ja helpommin, koska olet valinnut uran tietoisesti.

Yhteenveto

Jos nykyinen urasi ei enää kiinnosta sinua etkä saa siitä tyydytystä, uramuutos voi olla ratkaisu tilanteeseen. Se vaatii kuitenkin aina riskin ottamista sekä huomattavan paljon suunnittelua ja kovaa työtä.

Olet ehkä kyllästynyt nykyiseen työhösi ja valmis suunnittelemaan urasi täysin uusiksi. Pitkästyminen, paikalleen jumittuminen, liian suuri työkuorma, kiinnostuksen puute omaa alaa kohtaan ja työuupumuksen oireet ovat kaikki merkkejä siitä, että tarvitset muutosta. Jos havaitset edellä mainittuja merkkejä, analysoi tilanne huolellisesti.

Ota pari päivää vapaata, tutki Internetistä eri mahdollisuuksia, tee edellä mainittu testi, päivitä ansioluettelosi ja mieti tarkkaan omia tavoitteitasi elämässä. Sopivatko tavoitteet yhteen nykyisen työpaikkasi tai urasi kanssa? Ehkä tarvitset uuden työpaikan omalla alallasi sen sijaan, että tekisit uramuutoksen?

Jos haluat toteuttaa uramuutoksen, korosta ansioluettelossasi ja työhakemuksessasi niitä taitoja, jotka voit siirtää vanhalta alalta uudelle alalle. Harkitse kurssien käymistä tai vapaaehtoistyön tekemistä saadaksesi kokemusta alalla, johon haluat siirtyä.

Mikä tärkeintä: älä pelkää ottaa askelta taaksepäin, se saattaa olla juuri se kaikkein tärkein askel. Muista, että kyseessä on elämää muuttava päätös.

 

Luo ansioluettelo 15 minuutissa
Luo ansioluettelo 15 minuutissa
Käytä ammattimaisia, käytännössä testattuja ansioluettelopohjia, sillä niiden avulla voit laatia sellaisen ansioluettelon, jota työnantajat odottavat.
Luo ansioluettelo
Jaa tämä artikkeli
Jatka lukemista
Ura9 min lue
Kuinka hyväksyä työtarjous + kopioitavissa olevia esimerkkejä
Kuinka hyväksyä työtarjous + kopioitavissa olevia esimerkkejä
Työhakemus6 min lue
Näin kirjoitat tai pyydät suosituskirjeen
Näin kirjoitat tai pyydät suosituskirjeen
Ansioluettelo5 min lue
Ansioluettelon lataaminen LinkedIn-palveluun (3 menetelmää)
Ansioluettelon lataaminen LinkedIn-palveluun (3 menetelmää)
Ansioluettelo15 min lue
Englanninkielinen ansioluettelo eli CV on helppo tehdä!
Englanninkielinen ansioluettelo  eli CV on helppo tehdä
Selaa kaikki
Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi sekä tietojen keräämiseksi markkinointitarkoituksiin. Käyttämällä sivustoamme hyväksyt kaikkien evästeiden käytön evästekäytäntömme Evästekäytäntö ja tietosuojaselosteemme Tietosuojaseloste mukaisesti.
Hyväksy evästeet