Työharjoitteluhakemuksen rakenne, tekstiesimerkkejä
Hakemuksen otsikko
Työharjoitteluhakemuksen otsikolla on kaksi tehtävää: ensinnäkin antaa työnantajalle sinun yhteystietosi. Jos lähetät työhakemuksen online-työhönottojärjestelmän kautta, kirjoita vain lyhyt otsikko äläkä paisuta tekstiä turhaan.
Kirje kiertää usein eri ihmisillä, joten otsikkoon kannattaa liittää nimesi ja yhteystietosi, ettei hakemus vaikuta ”nimettömältä”. Otsikon toinen tehtävä on visuaalinen (siitä lisää myöhemmin) eli se kiinnittää lukijan huomion. Useimpien ihmisten katse liikkuu sivun vasemmasta yläreunasta sen oikeaan alareunaan. Tämän osion tarkoitus on siis antaa tarvittavat yhteystiedot, jotka liittävät asiakirjan sinuun, ja kiinnittää lukijan huomio.
Työhakemuksen tervehdys
Tervehdyksen tulee olla sävyltään kohtelias, sillä työharjoittelija on aloitteleva työntekijä. Se, kuinka virallinen tervehdyksen tulee olla, riippuu organisaatiosta. Tämän osion tarkoitus on tervehtiä kirjeen vastaanottajaa ja luoda ensimmäinen yhteys oikeaan sävyyn. Jos tiedät vastaanottajan nimen, käytä sitä. Kaikki ihmiset ilahtuvat lukiessaan oman nimensä.
Työhakemuksen esittelyosio
Tämä on yksi kirjeen tärkeimmistä osista, sillä se sisältää aloituslauseen, jonka on tarkoitus antaa paras mahdollinen ensivaikutelma. Vältä latteuksia, mutta varo olemasta liian eksentrinen. Työharjoittelijan on hyvä antaa itsestään kohtelias, energinen ja ahkera kuva.
Tämän osion tarkoitus on luoda yhteys lukijaan. Älä jaarittele vaan esittele itsesi yhdellä ystävällisellä ja ammattimaisella lauseella. Tässä osiossa kannattaa kertoa yhdestä tai kahdesta tärkeästä saavutuksestasi / mitattavissa olevista tuloksista / taidostasi.
Työharjoittelijana voin tarjota tiimiinne rohkeaa luovuutta ja nuorta näkökulmaa.
Työhakemuksen runko
Tämä on kirjeen pääkappale. Tässä kappaleessa voit tarkentaa esittelyosiossa esittämääsi ajatusta. Selitä MIKSI sinä olet sopiva juuri tähän tehtävään ja kerro, mitkä ominaisuudet ja saavutukset osoittavat sinun olevan tehokas työntekijä. STAR-menetelmä (situation/tilanne, task/tehtävä, action/ratkaisu, result/tulos) on hyvä tapa esitellä ammatillisia saavutuksia. Vahvat dynaamiset verbit auttavat luomaan energisen ja tehokkaan vaikutelman. Kovien ja pehmeiden taitojen kuvaus kertoo konkreettisista työkaluista, joita sinä voit työharjoittelijana tarjota (esimerkiksi ajankäytön suunnittelu, tietokoneohjelmistojen tuntemus, tunneäly, tekniset taidot).
Olen jo pitkään hakenut tilaisuutta päästä tutustumaan lähemmin media-alaan ja työharjoittelupaikka Mediatalossa olisi täydellinen tilaisuus oppia PR-alan parhailta osaajilta. Yliopistolla suorittamani suomalaisen kirjallisuuden ja luovan kirjoittamisen kurssit eivät ole minusta tuntuneet akateemiselta puurtamiselta, sillä kirjoittaminen on intohimoni. Haluaisin pystyä sanoillani vaikuttamaan ja omalta osaltani muuttamaan maailmaa. Työharjoittelupaikka Mediatalossa tarjoaisi minulle tilaisuuden juuri tähän.
Työharjoittelijanne pääsevät muun muassa suorittamaan media-analyyseja, hallinnoimaan asiakkaidenne sosiaalisen median kampanjoita ja kirjoittamaan vaikuttavia lehdistötiedotteita. Toivotte heiltä analyyttista ajattelua, taitavaa viestintää sosiaalisen näkyvyyden edistämiseksi sekä lumoavia kirjoituksia.
Monipuolinen kokemukseni yliopistolla viimeisten kahden vuoden aikana tekee minusta ihanteellisen hakijan tähän työharjoittelupaikkaan:
- Toimitin viikoittain ilmestyvää yliopistolehteä, jolla on yli 8 000 lukijaa.
- Laajensin perheyrityksen sosiaalisen median läsnäoloa 1200 % yli 23 000 seuraajaan.
- Kirjoitin 12 artikkelia edellisessä PR-työharjoittelupaikassani Marner oy:ssä.
Energinen luonteeni sopisi hyvin teidän nopeatempoiseen työympäristöönne.
Olen aidosti kiinnostunut ihmisistä ja nautin uusien kontaktien luomisesta. Ilmaisuvoimainen kirjoittaja minussa löytää oikeat sanat asiakkaillenne ja heidän yleisöilleen.
Päätelmä ja allekirjoitus
Monille ihmisille päätelmän kirjoittaminen tuntuu vaikealta. Niillekin, joille esittelyn ja rungon kirjoittaminen ei tuota vaikeuksia. Yritä kuulostaa määrätietoiselta antamatta kuitenkaan ylimielistä vaikutelmaa. Ei kannata antaa sellaista kuvaa, että paikka on jo sinun, mutta toisaalta ei ole myöskään hyvä osoittaa epäilevänsä omia mahdollisuuksiaan. Ilmoita, että olet valmis keskustelemaan siitä, mitä voisit merkitä yritykselle, mutta älä tee mitään oletuksia.
Tämän osion tarkoitus on saada työhönottaja toimimaan (ilmaise olevasi innostunut tulemaan haastatteluun). Päätä kirje innostuneesti ja ystävällisesti. Älä esitä kirjeessä vaatimuksia!
Toivon, että kirjeeni perusteella kiinnostutte lukemaan ansioluetteloni, ja kiitän jo etukäteen huomiostanne.
Ystävällisin terveisin,
Aino Luoma