Itsensä esittely on kuin elokuvan ensimmäinen kohtaus tai pelinavaus urheilussa – yleisö tekee nopean arvion siitä, mitä on tulossa. Se, miten esittelet itsesi, ohjaa keskustelun kulkua (ja on erityisen tärkeää työtä hakiessa).
Malcolm Gladwell tarkastelee tätä nopean ajattelun ja pikatuomioiden ilmiötä kirjassaan ”Välähdys”. Tehokkaat esittelyt käynnistävät tuotteliaita keskusteluja. Tutkimukset osoittavat, että alitajunta reagoi välittömästi uuden henkilön tapaamisen yhteydessä, ja tieto siirtyy tietoisen (rationaalisen) mielen tietoisuuteen hitaammin. Mitä enemmän relevanttia tietoa voimme tarjota yleisömme rationaaliselle mielelle esittelyissämme, sitä nopeammin molemmat mielentilat päätyvät pätevään ensivaikutelmaan.
Itsensä esittely on keskeinen tapahtuma kaikissa työnhakutilanteissa – olit sitten verkostoitumassa (verkossa tai kasvotusten), esittelemässä itsesi sähköpostitse tai tapaamassa uutta henkilöä haastattelussa. Menestymisesi riippuu siitä, osaatko esitellä itsesi sopivalla tavalla. Seuraavassa on muutamia asioita, joita tarkastelemme, kun opimme, miten esitellä itsensä:
- Kuusi asiaa, jotka on syytä pitää mielessä itsensä esittelyssä
- Miten esittäytyä haastattelussa
- Sähköpostin kautta tapahtuvat esittäytymiset
- Itsensä esittely rekrytoijalle
- Miten esitellä itsensä verkossa?
Esittelyt vaihtelevat tilanteen ja tuomasi arvon mukaan jokaisessa keskustelussa. On tärkeää kertoa itsestään jotakin sellaista, mikä herättää kuulijan mielenkiinnon ja saa hänet miettimään: "Mielenkiintoista, mitähän seuraavaksi tapahtuu?"
Mikä muodostaa ammatillisen esittelyn? Jokaisen keskustelun alussa on hyödyllistä, että kuulija saa käsityksen siitä, kuka olet, mitä teet ja miksi heidän kannattaa keskustella kanssasi. Ammatillinen esittely keskittyy "työn" syihin eli siihen, miksi he saattaisivat haluta keskustella kanssasi. Yritä saada se valo syttymään heidän päässään.
Kuusi asiaa, jotka on hyvä pitää mielessä itsensä esittelyssä
Vaikka sinulla saattaa olla vain muutama lyhyt hetki aikaa esittäytyä, nämä rivit ovat ratkaisevia ensimmäisten keskusteluminuuttien ohjaamisessa, etenkin kun sinulla on paljon sanottavaa. Ihmisillä on aina mahdollisuus vaihtaa puheenaihetta, mutta ihanteellisessa tapauksessa keskustelun avausvuorot sujuvat joustavasti, jotta kaikki osallistujat pääsevät mukaan keskusteluun.
Vältä liian pitkää esittelyä, sillä saatat tulla keskeytetyksi ennen kuin pääset asiaan. Osoita keskustelukumppaneillesi, että olet valmis kuuntelemaan, etkä vain puhumaan. Seuraavassa on muutamia muita seikkoja, jotka on syytä ottaa huomioon tehokkaan esittäytymisen ja tuottavan keskustelun aloittamisessa:
Räätälöi esittelysi kohderyhmää varten
Jos et tavoita kohdeyleisöäsi esittelylläsi, kuulijat saattavat miettiä, miksi he ovat paikalla. Älä anna heidän epäröidä, oletko henkilö, jonka kanssa heidän tulisi keskustella. Suunnittele esittely etukäteen ja houkuttele kuulijat kurkistamaan maailmaasi.
Kerro mitä teet, älä kerro pelkkää työnimikettäsi
Älä sano esittelyssäsi mitään sellaista, mikä on lihavoitu ansioluettelossasi. Haastattelijat tietävät jo työnimikkeesi, joten kerro heille sen sijaan, mitä voit tehdä heidän hyväkseen ja miksi haet juuri tätä työpaikkaa. Kerro tosiasioita ja jotakin sellaista, mikä saa sinut erottumaan muista hakijoista.
Kuinka valita esittelyssä kerrottavat kokemukset? Kaikkien kokemustesi joukossa täytyy olla muutama sellainen, jotka saavat potentiaalisen työnantajan hämmästymään. Sinun täytyy löytää jotain, joka herättää heidän uteliaisuutensa ja halunsa kuulla lisää. Loistava esittely luo pohjan kiehtovalle keskustelulle.
Kerro kiinnostava tosiasia siitä, miksi olet paikalla
Aivan kuten ansioluettelosi tulisi olla mahdollisimman ainutlaatuinen, sinun tulisi pyrkiä ripottelemaan hieman taikapölyä kaikkeen, mitä sanot esittelyssäsi. Pyri olemaan erilainen tavalla, joka saa haastattelijat odottamaan mahdollisuuksien kerrosten paljastumista.
Ole aito ja mieleenpainuva
Mieleenpainuvuus ei ehkä tunnu niin tärkeältä keskustelun alussa, mutta jos sinulla on yksi asia, jonka haluat pysyvän keskustelukumppaneiden mielessä koko keskustelun ajan, mainitse se avauslauseessasi. Tämä olen minä, ja tätä pidän tärkeänä.
Ole herkkä ja tarkkaavainen
Esittelysi sisältö on tärkeä, joten ota yleisösi tarkasti huomioon. Jos olet haastattelussa, yritä mukauta kielenkäyttösi ja tarinasi yrityskulttuuriin. Kuulijoiden loukkaaminen heti kättelyssä ei lupaa hyvää.
Johdata keskustelu seuraavaan vaiheeseen
Kun olet kertonut kuka olet ja miksi olet paikalla, lisää esittelysi loppuun "no, tästä me olemme täällä keskustelemassa" -houkutin. Kuulija voi sitten ottaa vihjeestä kopin, jolloin keskustelu jatkuu sujuvasti seuraavaan vaiheeseen.
Kuinka aloitat oman esittelypuheesi? Yksi parhaista tavoista aloittaa esittely on lähteä liikkeelle kuulijaan "miksi"-kysymyksestä. Älä siis keskity itseesi, vaan mieti, mitä keskustelukumppanisi haluavat saada irti keskustelusta. Kerro heille itsestäsi jotakin sellaista, joka herättää heidän mielenkiintonsa. Saa heidät ajattelemaan: "Vau, tämä henkilö todella ymmärtää minua."
Näin esittelet itsesi haastattelussa
Mikä tahansa haastattelu on stressaava tilanne, jossa harkittu ja informatiivinen esittely voi auttaa rauhoittamaan hermoja sekä luomaan pohjaa keskustelulle. Haastattelija saattaa aloittaa omalla kysymyksellään, joten saattaa olla tarpeen sisällyttää myyntipuheesi ensimmäiseen puheenvuoroosi. Haastattelut alkavat usein avoimella kysymyksellä "kerro itsestäsi".
Rekrytoija: "Kerro jotain itsestäsi" (p.s. he tietävät nimesi!)
Ehdokas: "Hyvää iltapäivää. Olen klassisten autojen ystävä, joka on hurahtanut mekaniikan maailmaan. Tunnen harvinaiset mallit läpikotaisin ja olen kuin autoalan Sherlock Holmes. Urheiluautot ovat intohimoni ja olen Lounais-Suomen autourheiluyhdistyksen perustajajäsen. Olen korjannut yli 3 000 autoa urani aikana – olen ollut jokaisen urheiluauton konepellin alla, jonka voitte nimetä. Asiakasrekisterini herättää kateutta kollegoissani."
Tapaa esitellä itsesi sähköpostitse
Sähköpostiesittelyt voivat olla hieman pidempiä kuin tavalliset suulliset esittelyt, koska vastaanottaja odottaa lukevansa pidempään kuin kuuntelisi aluksi. Älä silti rönsyile liikaa ja ilmoita selvästi, että toivot työhönottajan ottavan sinuun yhteyttä. Jos haluat heidän avaavan ansioluettelosi ja työhakemuksesi, anna heille vakuuttava syy tehdä niin.
Hyvä Leena Tiilikainen
Olen brändipäällikkö, joka auttoi viime vuonna varastamaan 25 % markkinaosuudestanne kolmessa johtavassa tuoteryhmässä. Edellinen työnantajani on menossa eri strategiseen suuntaan, ja minusta tuntuu, että on aika vaihtaa työnantajaa.
Brändistrategiani johtivat 3,4 miljoonan euron voiton kasvuun (22 % vuodesta toiseen), ja kaksi tuotekampanjaani on palkittu lukuisilla alan palkinnoilla. Ymmärrän, että olette juuri aloittamassa liiketoimintanne luovaa tarkastelua ja uskon voivani olla se henkilö, joka ajaa muutosta ja auttaa teitä luomaan uudelleen yhteyden asiakkaisiinne.
Kuinka esitellä itsensä luovasti? Älä heittäydy heti luovaksi ja vastusta kiusausta viisastella. Annan kuuntelijan ensin rauhassa tarkastella kaikilla aisteillaan ulkoista olemustasi ja kehonkieltäsi. Esitä ensin yksinkertaisia ja vaikuttavia viestejä. Kun huomaat, että sinulla on kuulijan jakamaton huomio, voit alkaa esitellä luovaa ajatteluasi.
Näin esittelet itsesi rekrytoijalle
Esittäytyminen rekrytoijille tapahtuu usein puhelimitse. He haluavat kuulla lyhyen tiivistelmän siitä, miksi saattaisit sopia tiettyyn tehtävään, joten kysy heiltä ensin muutamia yksityiskohtia, jotta saat mahdollisimman paljon kontekstia. Ajattele sitten nopeasti ja paina kaikkia oikeita nappeja. Ilmaise selkeästi innostuksesi tehtävää kohtaan, sillä muuten rekrytoija voi olettaa, että et haluat työpaikkaa.
(puhelinkeskustelu)
Hyvää huomenta, nimeni on Tuomas Virtanen. Olen kiinnostunut myymäläpäällikön tehtävästä, josta ilmoititte verkkosivuillanne. Olen toiminut S-marketin johtajana viimeiset seitsemän vuotta ja vastannut myymälöistä, joissa on ollut kolmesta kuuteen tuhanteen erilaista tuotetta, pääasiassa keskustan liikealueilla. Olen ollut mukana useissa uusien myymälöiden avaamishankkeissa ja tunnen, että tämä uuden markkinoille tulijan tarjoama rooli sopisi minulle erinomaisesti. Lähetän mielelläni ansioluetteloni, jos olet kiinnostuneita kuulemaan työkokemuksestani tarkemmin.
Mitä tehdä, jos jännität esittäytymistä? Pyri nielemään jännityksesi ennen esittäytymistilannetta. Et voi etukäteen tietää, onko keskustelukumppanisi rauhallinen vai hermostunut tyyppi, joten yritä astua tilanteeseen mahdollisimman rauhallisena ja itsevarmana. Keskity ajattelemaan, että keskustelukumppanisi ovat kiinnostuneita kuulemaan, mitä sanottavaa sinulla on, ja pyri olemaan avoin kaikelle, mitä he sanovat. Kun kaksisuuntainen keskustelu alkaa virrata, jännitys sulaa pois.
Näin esittelet itsesi verkossa?
Verkossa tapahtuvan esittäytymisen voima piilee siinä, että voit ohjata rekrytoijan tai potentiaalisen työnantajan tutustumaan LinkedIn-profiiliisi. Siksi esittelyn tulisi olla vaikuttava ja ytimekäs. Jos he tuntevat, että ovat jo kuulleet tarpeeksi, he eivät ehkä klikkaa eteenpäin. Tämän esittelyn tavoite on saada rekrytoija tarkastelemaan LinkedIn-profiiliasi.
(LinkedIn-viesti)
Hyvä Susanna Sainio
Huomasin LinkedIn-päivityksenne avoimesta tehtävästä ja haluaisin ilmaista kiinnostukseni kyseistä tehtävää kohtaan. Olen työskennellyt erityisopetuksen avustajana erityiskoulussa seitsemän vuoden ajan, ja saatuani äskettäin erityisopettajan opinnot päätökseen, etsin ensimmäistä työpaikkaani erityisopettajana. Toivon, että kokemukseni ja suositukset LinkedIn-profiilissani saisivat teidät kiinnostumaan minusta – jos näin on, otan mielelläni vastaan lisätietoja tehtävästä ja lähetän teille ansioluetteloni.
Entä jos et ole varma siitä, miten sinun tulisi esitellä itsesi? Pyydä apua perheenjäseniltä tai ystäviltä. Anna heille taustatietoja tulevasta esittelytilanteesta ja pyydä heiltä palautetta sekä vinkkejä. He tuntevat sinut hyvin ja voivat auttaa sinua esittäytymään niin, että annat itsestäsi mahdollisimman edullisen kuvan.
Tärkeimmät ohjeet
- Itsesi esittely ammatillisesti on vasta keskustelun alku.
- Esittely riippuu tilanteesta ja siitä, millaista arvoa tuot mukanasi.
- Kerro kuuntelijalle, mitä teet. Ole relevantti ja kiinnostava.
- Kerro keskustelukumppaneillesi, miksi on arvokasta keskustella kanssasi.
- Pyri nielemään jännityksesi.
- Pidä esittelysi lyhyenä ja kuuntele keskustelukumppaneitasi aktiivisesti.
- Varmista, että keskustelu pääsee alkamaan esittelyn lopussa.
- Aivan kuten ansioluettelosi, myös esittelysi on oltava ainutlaatuinen.