Tämänhetkisen pandemian ja muuttuvien työmarkkinoiden takia on yhä tärkeämpää, että työnhakija erottuu muista hakijoista. Hyvällä ansioluettelolla ja henkilökohtaisella työhakemuksella mahdollisuutesi erottautua muista työnhakijoista kasvaa. Tästä huolimatta useimmat työnhakijat käyttävät samoja ilmaisuja kuvaillessaan itseään mahdolliselle uudelle työnantajalle. Tämä vaikeuttaa työnantajien valintaa huomattavasti. Selvitimme mitkä ovat suomalaisten työhakemuksissa yleisimmin käytetyt kliseet, ja kuinka voit paremmin ilmaista omaa osaamistasi.
Suomalaiset sanovat olevansa innokkaita oppimaan
Analysoimme yli 2 200 suomalaista työhakemusta, ja saimme selville, että suomalaiset työnhakijat ovat erityisen innokkaita oppimaan. Useimmat hakijat sanovat olevansa empaattisia, luotettavia ja erittäin motivoituneita. Muita tyypillisiä sanoja, joilla työnhakijat kuvaavat itseään, ovat: innovatiivinen, palvelualtis ja joukkuepelaaja. He mainitsevat myös olevansa erittäin ahkeria ja positiivisia.
Top 10 suomalaisesta työhakemuksesta löytyvää kliseetä
- Innokas oppimaan
- Joukkuepelaaja
- Palvelualtis
- Intohimoinen
- Innovatiivinen
- Luotettava
- Positiivinen
- Motivoitunut
- Iloinen
- Ahkera
Eurooppalaisia kliseitä: joukkuepelaaja ja palvelualtis
Muissakin Euroopan maissa hakija mainitsee usein olevansa joukkuepelaaja. Eurooppalaisilla hakijoilla on myös muita ominaisuuksia, joita suomalaisilla hakijoilla ei välttämättä ole.
Muut eurooppalaiset ovat esimerkiksi ratkaisukeskeisempiä kuin suomalaiset, ja käyttävät enemmän termejä kuten ammattimainen ja vastuullinen. Suomalaiset työnhakijat ovat kuitenkin halukkaampia oppimaan kuin muut eurooppalaiset. “Innokas oppimaan“ ja “innovatiivinen“ ovat sanoja joita ei muiden eurooppalaisten työhakemuksista useimmiten löydy.
Top 10 eurooppalaisissa hakemuksissa ilmenevää kliseetä
- Joukkuepelaaja
- Palvelualtis
- Sitoutunut
- Intohimoinen
- Vastuuntuntoinen
- Innokas oppimaan
- Ammattimainen
- Ratkaisukeskeinen
- Innokas
- Positiivinen
Pohjoismaalaiset työnhakijat korostavat sosiaalisia ominaisuuksia
Vaikka pohjoismaalaiset ovat tunnettuja loogisesta ja strategisesta ajattelutavasta, on Pohjoismaissa nähtävissä myös toinen yleinen trendi. Pohjoismaalaiset työnhakijat keskittyvät usein sosiaalisiin ominaisuuksiin, kuten ystävällisyyteen ja avuliaisuuteen. Esimerkiksi ruotsalaiset mainitsevat olevansa erityisen "sosiaalisia", "avuliaita" ja "ystävällisiä". Vastaavasti itäeurooppalaiset korostavat olevansa tulosorientoituneita ja järjestelmällisiä.
Yleisimpiä kliseitä muissa Euroopan maissa
Miten voit välttää kliseitä?
Kirjoittaessasi työhakemusta kannattaa välttää edellä mainittuja yleisimpiä kliseitä. Näin erotut muista työnhakijoista ja sinulla on paremmat mahdollisuudet työpaikan saamiseen.
Vinkki 1: Löydä motivaatiosi
Mieti, mikä sinua motivoi juuri tämän työpaikan hakemisessa. Innostuitko itse työpaikkailmoituksesta tai ehdottiko joku sinulle kyseistä työpaikkaa? Usein, kun motivaatio tulee muualta, on todennäköisempää, että työhakemuksessasi esiintyy yleisimpiä kliseitä. Kannattaa ensisijaisesti miettiä, mitkä ovat omat vahvuutesi ja listata ne. Tämä auttaa sinua löytämään ne ominaisuudet, joita tässä tehtävässä vaaditaan ja perustelemaan miksi olet sopiva juuri tähän työhön.
Vinkki 2: Kerro osaamisesta kuvailemalla kokemuksiasi
Oletko todellakin henkilö, joka pitää muiden kanssa työskentelystä vai sitä mieltä, että “joukkuepelaaja” sana on hakemuksessa välttämätön. Vaikka kokisitkin olevasi joukkuepelaaja, niin pystyt välttämään sanan käyttöä esimerkiksi kuvailemalla miksi olet hyvä työskentelemään tiimissä. Sinun ei ehkä tarvitse mainita kaikkia tiettyjä ominaisuuksiasi, vaan voit kuvailla niitä edellämainitulla tavalla.
Vinkki 3: Käytä monipuolista kieltä
On paljon eri tapoja ilmaista innostusta ja motivoituneisuutta, joten yritä välttää yleisimpiä sanamuotoja. Käytä eri sanoja ja lauserakenteita luovasti. Voit käyttää valmiita työhakemusmalleja ja etsiä niistä inspiraatiota, mutta tee työhakemuksesta kuitenkin oman näköisesi. Älä unohda muokata sitä hakemaasi työpaikkaan sopivaksi.
Tutkimus tapa
Selvittääkseen työhakemuksissa yleisimmin käytetyt kliseet, Cvapp.fi analysoi tuhansien hakemusten sana-ja kielenkäyttöä 11:sta eri Euroopan maasta. Analysoituja työhakemuksia oli yhteensä 340 118 joista 2 185 oli suomalaisia.