1. Blogi
 2. Työhaastattelu
 3. Kuinka vastata, kun sinua pyydetään haastattelussa kertomaan jotakin itsestäsi (sisältää esimerkkejä)
kirjoittanut Susan ShorSusan Shor

Kuinka vastata, kun sinua pyydetään haastattelussa kertomaan jotakin itsestäsi (sisältää esimerkkejä)

9 min lue
Kuinka vastata, kun sinua pyydetään haastattelussa kertomaan jotakin itsestäsi (sisältää esimerkkejä)
Muotoillut:Liza Gagarina
”Kerro jotakin itsestäsi” – pelätty haastattelun aloituskysymys, johon useimmat hakijat törmäävät jossain vaiheessa uraansa. Tässä blogissa kerromme, kuinka tähän kysymykseen kannattaa vastata ja annamme esimerkkejä loistavista vastauksista.

Käsittelemme blogissa seuraavia aiheita:

 • Miksi haastattelijat esittävät kysymyksen ”Kerro jotakin itsestäsi”
 • Esimerkkejä loistavista vastauksista tähän hankalaan kysymykseen
 • Vastaukset, joita kannattaa välttää, kun vastaat kysymykseen ”Kerro jotakin itsestäsi”

Miksi haastattelijat esittävät kysymyksen ”Kerro jotakin itsestäsi” 

”Kerro jotakin itsestäsi” rentouttaa tunnelmaa ja auttaa luomaan yleiskuvan hakijan urasta. Tällä kysymyksellä voidaan ohjata haastattelun sävyä ja kulkua ja sillä on kuta kuinkin sama tehtävä kuin ansioluettelon profiilitekstillä.

Miten vastata haastattelukysymykseen ”Kerro jotakin itsestäsi”

Seuraavat kolme neuvoa auttavat sinua vastaamaan "Kerro jotakin itsestäsi" -haastattelukysymykseen:

 1. Haluat tämän työpaikan – siksi olet haastattelussa. Pidä tämä mielessäsi vastausta muotoillessasi.
 2. Kerro urasi kohokohdista ja pätevyydestäsi tehtävään.
 3. Mainitse tavoite, joka parantaa asemaasi hakijana.
 4. Lisävinkki: Kerro jotakin henkilökohtaista, kuten kiinnostuksen kohde tai kokemus, joka auttaa haastattelijaa muistamaan sinut.

1. Keskity hakemaasi työpaikkaan

Ansioluettelon sisällön tapaan myös haastattelussa antamiesi vastausten on liityttävä suoraan hakemaasi työpaikkaan. Haastattelu kestää tavallisesti puolesta tunnista tuntiin ja sen aikana sinun on vakuutettava haastattelija siitä, että tuotat yritykselle lisäarvoa ja olet oikea henkilö tehtävään. 

”Kerro jotakin itsestäsi” saattaa vaikuttaa avoimelta kutsulta kertoa, miten jo lapsena haaveilit opettajan ammatista tai miten rakastat taulukkolaskentaa. Vastaus kannattaa kuitenkin pitää lyhyenä. Haluat ehkä kertoa haastattelijalle, miksi valitsit ammattisi, mutta vielä tärkeämpää on, että hän ymmärtää mitä olet urallasi saavuttanut.

Otetaan esimerkki: "Kumppanini kiusaa minua siitä, että olen suunnitellut elämääni taulukkolaskentaohjelmien avulla siitä lähtien, kun niitä on ollut olemassa. Tämä intohimo on osoittautunut erittäin hyödylliseksi työssäni projektipäällikkönä."

Nämä kaksi virkettä paljastavat jotakin henkilökohtaista ja tuovat samalla esiin työhön liittyvän pätevyyden.

Miten vastata haastattelukysymykseen ”Mikä motivoi sinua?”
Aiheeseen liittyvä artikkeli
Miten vastata haastattelukysymykseen ”Mikä motivoi sinua?”

Haastattelija haluaa tuntea, että hakija ei malta odottaa työn aloittamista. Heidän motivaationsa syyt voivat vaihdella ja innokkuuden voimakkuus on ratkaiseva tekijä. Mikä saa sinut innostumaan työstäsi?

2. Kerro urasi kohokohdista ja pätevyydestäsi tehtävään

Tarkoitus ei ole esittää haastattelussa ansioluettelosi tiivistelmää. Valitse yksi tai kaksi urasi kohokohtaa, jotka havainnollistavat pätevyytesi hakemaasi tehtävään. Samalla voit osoittaa myös innostuksesi työtäsi kohtaan.

Yllä olevan esimerkin projektipäällikkö voisi jatkaa vastaamalla: "Tutkin aina laskentataulukkoja. Nykyisessä työssäni olen huomannut joitakin päällekkäisyyksiä hankesuunnitteluprosessissa. Ongelman ratkaisemiseksi loin työnkulun hallintaan uuden prosessin, josta esimieheni piti niin paljon, että hän pyysi minua kouluttamaan koko osaston sen käyttöön."

Tähän sisältyy sama ajatus rakkaudesta laskentataulukkoja kohtaan, mutta lisäksi haastateltava kertoo, mitä hän voi tehdä tulevan työnantajan hyväksi.

3. Ilmoita tavoite

Saavutuksesi ovat tärkeitä, koska ne muistuttavat haastateltavaa siitä, miksi istut hänen edessään ja mikä tekee sinusta erinomaisen työssäsi. Tavoitteet taas antavat heille käsityksen siitä, mitä toivot saavuttavasi, jos he palkkaavat sinut, ja mihin suuntaan kunnianhimosi on suuntautunut.

Otetaan taas esimerkki: Kävisin mielelläni tiiminrakennuskurssin, sillä haluaisin oppia, miten tiimejä on paras rakentaa, kun niin suuri osa tiimin jäsenistä tekee etätyötä. Kaipaan sitä yhteishenkeä, joka syntyy, kun työkaverit ovat konkreettisesti samassa paikassa. Uskon, että se auttaisi minua prosessien kehittämisessä ja henkilöstön kouluttamisessa näiden prosessien käyttöön. 

Tämä tavoite osoittaa haastattelijalle, että hakija haluaa johtaa tiimiä ja ymmärtää sen haasteet, kun tiimi ei tapaa toisiaan säännöllisesti työpaikalla.

Asiantuntijan vinkki

Kuten ehkä jo huomasit, kolme parasta vastausta kysymykseen "Kerro jotakin itsestäsi" sijoittuvat eri kohtiin aikajanalla.

 1. Menneisyyteen: Mikä inspiroi sinua? Mitä olet urallasi saavuttanut?
 2. Tähän hetkeen: Mitä teet tällä hetkellä? Miksi olet pätevä tähän tehtävään?
 3. Tulevaisuuteen: Mitkä ovat tavoitteesi?

4. Lisävinkki: Kerro jotakin henkilökohtaista

Tämä ei ole niin yksinkertaista kuin miltä se äkkiseltään kuulostaa. Haastattelussa ei kannata kertoa liikaa henkilökohtaisia asioita, sillä se ei ole työhaastattelun tarkoitus, mutta on tärkeää, että haastattelijat muistavat sinut. Jos he unohtavat kasvosi ja nimesi haastattelun jälkeen, sinä voit puolestasi unohtaa uuden työpaikan.

Tarkastellaan asiaa esimerkin valossa: ”Huomasin, että pöydälläsi on kuva koulun tennisjoukkueesta. Valmennatko joukkuetta vai pelaako lapsesi joukkueessa? Olen itsekin pelannut tennistä jonkun verran.”

Miksi haluat meille töihin? Huonoja ja hyviä vastuksia tähän vaikeaan haastattelukysymykseen
Aiheeseen liittyvä artikkeli
Miksi haluat meille töihin? Huonoja ja hyviä vastuksia tähän vaikeaan haastattelukysymykseen

”Miksi haluat meille töihin?” Tämä kysymys esitetään usein työhaastattelussa ja jos et ole valmistautunut siihen, hyvä vastauksen löytäminen voi olla vaikeampaa kuin luuletkaan.

Esimerkkejä vastauksista haastattelukysymykseen ”Kerro jotakin itsestäsi”

Yhdistetään edellä mainitut esimerkkilauseet niin, että muodostuu täydellinen vastaus kysymykseen "Kerro jotakin itsestäsi".

Esimerkki

Kumppanini kiusaa minua siitä, että olen suunnitellut elämääni taulukkolaskentaohjelmien avulla siitä lähtien, kun niitä on ollut olemassa. Tämä taulukoiden kanssa näprääminen on kuitenkin osoittautunut hyväksi taidoksi työssäni projektipäällikkönä. 

Nykyisessä työssäni olen huomannut joitakin päällekkäisyyksiä hankesuunnitteluprosessissa. Ongelman ratkaisemiseksi loin työnkulun hallintaan uuden prosessin, josta esimieheni piti niin paljon, että hän pyysi minua kouluttamaan koko osaston sen käyttöön. 

Kävisin mielelläni tiiminrakennuskurssin, sillä haluaisin oppia, miten tiimejä on paras rakentaa, kun niin suuri osa tiimin jäsenistä tekee etätyötä. Kaipaan sitä yhteishenkeä, joka syntyy, kun työtoverit ovat konkreettisesti samassa paikassa. Uskon, että se auttaisi minua prosessien kehittämisessä ja henkilöstön kouluttamisessa näiden prosessien käyttöön.

Jäljennetty!

Sellaisen työnhakijan esimerkkivastaus, jolla ei ole työkokemusta

Seuraavassa on esimerkkivastaus henkilölle, jotka hakevat ensimmäistä työpaikkaansa:

Esimerkki

Olen juuri valmistunut markkinointialan opinnoista ja olen innokas aloittamaan uraani. Siitä lähtien, kun 8-vuotiaana voitin paikallisen kirjaston julistekilpailun iskulauseella "Lue, se kannattaa!", olen ollut tietoinen hyvän iskulauseen ja siihen sopivan mielikuvan voimasta. Sanat ja kuvat voivat tehdä lähtemättömän vaikutuksen ja monet koulukavereistani muistavat edelleen iskulauseen ”Lue, se kannattaa!”. Sopivan tilanteen tullen he jaksavat yhä naljailla minulle asiasta.

Minulla on paljon seuraajia Twitterissä ja TiK Tokissa ja olen sosiaalisessa mediassa luonut henkilökohtaisen brändin, jonka ansiosta sain opiskeluaikana useita freelance-toimeksiantoja (olen lähettänyt portfolioni hakemukseni mukana). Nyt olen valmis keskittymään teidän yrityksenne imagon ja brändin parantamiseen.

Jäljennetty!

Kokeneen työnhakijan esimerkki

Seuraavassa on esimerkkivastaus uransa puolivälissä olevalle henkilölle:

Esimerkki

Valmistuin sairaanhoitajaksi seitsemän vuotta sitten ja aloitin heti työt Helsingin yliopistollisen sairaalan syöpätautien klinikalla. Usein ajatellaan, että viestintä lääkäreiden ja sairaanhoitajien on hankalaa, mutta minä olen sitoutunut avoimeen ja myönteiseen viestintään. Nykyisessä työpaikassani viettämieni vuosien aikana olen kehittänyt vahvat ja kunnioittavat suhteet lääkäreihin, sairaanhoitajiin ja muuhun henkilökuntaan. Yksi tärkeimpiä puolia työssäni on myötätuntoinen ja avoin viestintä sekä potilaiden että heidän läheistensä kanssa.

Olen valmis tarttumaan uuteen haasteeseen kardiologisena hoitajana. Tämä erikoisala on minulle tärkeä, koska isääni hoidettiin juuri tässä sairaalassa, kun hän sai sydänkohtauksen. Hoito oli erinomaista ja isäni voi onneksi hyvin.

Jäljennetty!
Luo ansioluettelo 15 minuutissa
Luo ansioluettelo 15 minuutissa
Käytä ammattimaisia, käytännössä testattuja ansioluettelopohjia, sillä niiden avulla voit laatia sellaisen ansioluettelon, jota työnantajat odottavat.
Luo ansioluettelo
Jaa tämä artikkeli
Jatka lukemista
Saatekirje23 min lue
Näin kirjotat työhakemuskirjeen
Näin kirjotat saatekirjeen
Ansioluettelo8 min lue
Erityisosaamisen esittäminen ansioluettelossa
Erityisosaamisen esittäminen ansioluettelossa
Ansioluettelo14 min lue
Englanninkielinen ansioluettelo eli CV on helppo tehdä!
Englanninkielinen ansioluettelo eli CV on helppo tehdä
Ansioluettelo10 min lue
Ansioluetteloiden ATS-optimointi: Näin luot täydellisen CV:n
Ansioluetteloiden ATS-optimointi: Näin luot täydellisen CV:n
Selaa kaikki
Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi sekä tietojen keräämiseksi markkinointitarkoituksiin. Käyttämällä sivustoamme hyväksyt kaikkien evästeiden käytön evästekäytäntömme Evästekäytäntö ja tietosuojaselosteemme Tietosuojaseloste mukaisesti.
Hyväksy evästeet