1. Blogi
  2. Saatekirje
  3. Kuinka aloittaa työhakemus
kirjoittanut Anna MuckermanAnna Muckerman

Kuinka aloittaa työhakemus

16 min lue
Kuinka aloittaa työhakemus
Tehokas ja innostava työhakemuksen alku on lyhyt, mutta herättää kiinnostuksen heti alussa. Se voi sisältää henkilökohtaisen yhteyden luomisen työhönottajaan ja yritykseen korostaen hakijan soveltuvuutta tehtävään. Selkeä ilmaisu ja positiivinen, motivoitunut sävy auttavat luomaan hyvän ensivaikutelman. Tämä saa työhönottajan jatkamaan lukemista.

Koska monet rekrytoijat käyttävät vain muutamia sekunteja arvioidakseen hakemusta, tarvitset otsikon, joka erottaa hakemuksesi muiden joukosta heti ensi silmäyksellä. Ennen kuin sukellamme syvemmälle täydellisen ansioluettelon aloituksen kirjoittamisen saloihin, tarkastellaan ensin ansioluettelon aloituksen tavoitteita:

  1. Herättää rekrytoijan huomio ja kannustaa heitä lukemaan kirjeesi loppuun.
  2. Korostaa huomionarvoista taitoa, yhteyttä tai saavutusta.
  3. Esitellä hieman persoonallisuuttasi ja ammatillista identiteettiäsi.

Näiden kolmen tavoitteen saavuttamiseksi on monia tapoja, mutta jotkut avauslauseet voivat sopia paremmin tietyn tyyppiseen kokemukseen ja työympäristöön. Seuraavissa kappaleissa autamme sinua muotoilemaan sinun tilanteeseesi parhaiten sopivan työhakemuksen aloituksen.

Kuinka aloittaa työhakemus (sisältää esimerkkejä)

Etkö tiedä, miten aloittaa työhakemuksesi? Seuraavassa on 5 käytännössä toimivaksi havaittua ideaa ansioluettelon aloittamiseen. Esimerkit sopivat mille tahansa alalle tai kokemustasolle:

  1. Aloita työhakemus kertomalla saavutuksesta.
  2. Aloita työhakemus henkilökohtaisella tarinalla.
  3. Aloita työhakemus hakemasi työpaikan kannalta oleellisella numerotiedolla.
  4. Aloita työhakemus korostamalla vahvaa yhteyttä työhön tai yritykseen.
  5. Aloita työhakemus valottamalla yrityksen ja sinun yhteistä arvoa tai ajattelutapaa.

Seuraavassa käymme nämä kaikki ehdotukset tarkemmin läpi.

1. Aloita työhakemus kertomalla saavutuksesta

Jos haluat tehdä vaikutuksen heti alusta alkaen, aloita kertomalla saavutuksesta. Tämä lähestymistapa toimia hyvin monilla tavoitehakuisilla aloilla, kuten myynti- tai kiinteistöalalla. Ylimielisen vaikutelman välttämiseksi saavutusta kannattaa havainnollistaa numeroiden tai prosenttien avulla.

Valitessasi saavutusta ota huomioon, miten se liittyy mahdolliseen työnantajaasi. Ennätyksellinen kuukausimyyntisi voi olla huomionarvoinen, mutta jos ei ole juurikaan tekemistä hakemasi työpaikan työtehtävien kanssa, sinun kannattaa ehkä valita jokin muu saavutus tai toisenlainen avaus.

Asiantuntijan vinkki

Usein kysytty kysymys: "Kuinka esittelet itsesi ansioluettelossa?"

V: Muista, että esittelet ammatillisen itsesi. Varmista, että räätälöit esittelysi hakemaasi työpaikkaan. Näistä viidestä ansioluettelon aloitusvaihtoehdosta mikä tahansa voi esitellä persoonallisuutesi osan, joka on relevantti kohdeyleisöllesi eli rekry

Tämän avauksen tavoite: Antaa työnantajan kuvitella, miten tuot vastaavanlaista menestystä heidän yritykseensä.

Esimerkki saavutuksiin keskittyvästä ansioluettelon aloituksesta

Olen työskennellyt kiinteistönvälittäjänä neljän vuoden ajan ja erikoistunut muuttamaan avoimia asuntoesittelyjä onnistuneiksi kaupoiksi. Viimeisen vuoden aikana olen myynyt seitsemän taloa, joista viisi myyntitapahtumaa tapahtui avoimien asuntoesittelyjen tuloksena. Esimieheni pyysi minua kertomaan kollegoille avoimien asuntoesittelyjen parhaita käytäntöjä.

Jäljennetty!

2. Aloita työhakemus henkilökohtaisella tarinalla

Yhä useammin työhakemukset aloitetaan hieman henkilökohtaisempaan sävyyn. Vaikka ammattimainen sävy on tärkeä, voit luoda henkilökohtaisen yhteyden rekrytoijaan kertomalla urapolustasi tai varhaisesta kiinnostuksestasi alaan. Henkilökohtainen yhteys vaikuttaa rekrytoijaan usein vahvemmin kuin pelkät tosiasiat ja luvut.

Tämänlaisen aloituksen avain on yrityskulttuurin ymmärtäminen. Onko yritys panostanut ihmisiin liittyviin näkökohtiin liiketoiminnassaan, kuten verkkosivuillaan ja brändinsä viestinnässä? Työhakemus, joka jakaa ammatillisen matkasi, on usein loistava valinta luoville tai innovatiivisille aloille sekä opiskelijoille, jotka hakevat harjoittelupaikkoja ja stipendejä.

Asiantuntijan vinkki

Usein kysytty kysymys: "Kuinka saat työhakemuksesi erottumaan joukosta?"

V: Työhakemuksen pitäisi erottua sisältönsä vuoksi. Vahva aloitus houkuttelee rekrytoijaa lukemaan eteenpäin. Kun ensin varmistat, että hän jatkaa lukemista, voit kirjeen rungossa selittää tarkemmin, miksi sopisit erinomaisesti tehtävään.

Muotoile työhakemus niin, että sopii tyyliltään yhteen ansioluettelosi kanssa.

Tämän avauksen tavoite: Tarjota henkilökohtainen kosketus ja luoda inhimillinen yhteys selittämällä, mistä kiinnostuksesi ja innostuksesi alaa kohtaan on peräisin.

Esimerkki henkilökohtaisesta tarinasta työhakemuksen aloituksena

Pentu oli pahasti loukkaantunut, kun löysin sen sotkeutuneena aitaan taloni takana. Minulla oli paljon suunnitelmia sille ylioppilaskirjoitusten jälkeiselle kesälle, mutta sen sijaan vietin suurimman osan ajastani hoitaen "Nallea". Elokuuhun mennessä tiesin, että halusin opiskelemaan eläinlääketiedettä.

Jäljennetty!
Näin esittelet itsesi (sisältää esimerkkejä)
Aiheeseen liittyvä artikkeli
Näin esittelet itsesi (sisältää esimerkkejä)

Hyvä esittäytyminen voi määrittää koko haastattelun sävyn ja antaa työnantajalle (ja itsellesi!) luottamusta taitoihisi ja kykyihisi. Tässä kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää loistavan esittäytymisestä.

3. Aloita työhakemus hakemasi työpaikan kannalta oleellisella numerotiedolla

Jos haluat osoittaa rekrytoijalle, että suhtaudut vakavasti alaan ja yrityksen asemaan alalla, voit aloittaa työhakemuksen hakemasi työpaikan kannalta oleellisella numerotiedolla. Tällainen avaus sopii erityisen hyvin melko muodollisille aloille, kuten rahoitus- tai markkinointialalle.

Selitä lyhyesti numerotieto ja mainitse sen lähde lisätäksesi uskottavuutta. Kerro sen jälkeen, miten tämä tieto muuttaa suhtautumistasi mahdolliseen työtehtävääsi tai alaan. Tämä avaus toimii erityisen hyvin henkilöille, jotka hakevat ylemmän tason tehtäviä tai johtotehtäviä, koska se antaa tilaisuuden tarjota oman näkemyksen yrityksen suuremmasta kokonaiskuvasta.

Tämän ansioluettelon avauskohdan tavoite: Tarjota hyödyllistä ja asiaankuuluvaa tietoa perustaksi omille näkemyksillesi alan tulevaisuudesta ja sinun roolistasi siinä.

Esimerkki työhakemuksen aloittamisesta tosiasioihin perustuvalla johdannolla

Statscounterin tekemän tutkimuksen mukaan viime vuonna yli puolet kaikista verkkohauista tehtiin puhelimilla. Ymmärrän, mitä tämä siirtymä tarkoittaa ravintola-alalle. Siksi Sulava-yhtymän toimitusjohtajana laadin monivuotisen suunnitelman verkkoläsnäolomme, sosiaalisen median strategiamme ja mobiilikäytettävyytemme lisäämiseksi.

Jäljennetty!

4. Aloita työhakemus korostamalla vahvaa yhteyttä työhön tai yritykseen

Nykyään verkostojen merkitys työelämässä on korostunut entisestään. Jos sinulla on jo vahvoja siteitä yritykseen, niitä kannattaa korostaa heti työhakemuksen alussa. Tämän tyyppisen aloituksen tehokkuuden avain on välttää keinotekoiselta kuulostavaa nimien pudottelua ja sen sijaan keskittyä siihen, mitä olet saavuttanut tai oppinut yhteytesi kautta.

Yhteyden ei välttämättä tarvitse olla henkilö. Voit myös käyttää tarinankerrontatyylistä johdantoa, joka liittyy alaan, sijaintiin tai yritykseen. Vilpitön ja rehellinen sävy on tärkeää tämän tyyppisessä aloituksessa, sillä liiallinen imartelu voi antaa vaikutelman yrityksestä pyrkiä liialliseen myötämielisyyteen.

Tämän aloituksen tavoite: Kertoa olemassa olevasta suhteestasi työnantajaan selittääksesi kiinnostuksesi perustan yritykseen, alaan tai tehtävään.

Esimerkki työhakemuksen aloittamisesta arvoihin perustuvalla johdannolla

Entisenä sijaislapsena tiedän, miten omistautunut sosiaalityöntekijä voi vaikuttaa lapsen tulevaisuuteen. Haluaisin hyödyntää intohimoani ja sinnikkyyttäni Tampereen sosiaalipalveluissa, jotta voisin innostaa lapsia ja auttaa heitä rakentamaan terveen tulevaisuuden.

Jäljennetty!

5. Aloita työhakemus valottamalla yrityksen ja sinun yhteistä arvoa tai ajattelutapaa 

Omien arvojen sanoittaminen on erinomainen tapa kuvata motivaatiotasi ja samaistua yrityksen arvoihin. Tämäntyyppinen johdanto sopii parhaiten esimerkiksi sairaanhoitajille, lähihoitajille, opettajille ja sosiaalityöntekijöille. Jos työsi vaatii jonkin verran itseuhrausta, omista arvoista kertominen on täydellinen tapa selittää intohimosi ja energiasi alan suhteen.

Ennen kuin kirjoitat tällaisen johdannon, selvitä, mitä ominaisuuksia potentiaalinen työnantajasi arvostaa eniten. Omista arvoista kertominen sopii työpaikoille, joissa työtä tehdään sydämellä, mutta sitä saatetaan arvostaa vähemmän yrityksissä, joissa päämääränä on ennen kaikkea taloudellinen tulos.

Tämän johdannon tavoite: Näyttää innostuksesi ja päättäväisyytesi kuvaamalla, mikä motivoi sinua tekemään parhaasi tehtävässä tai alalla.

Esimerkki työhakemuksen aloittamisesta arvoihin perustuvalla johdannolla

Entisenä sijaislapsena tiedän, miten omistautunut sosiaalityöntekijä voi vaikuttaa lapsen tulevaisuuteen. Haluaisin hyödyntää intohimoani ja sinnikkyyttäni Tampereen sosiaalipalveluissa, jotta voisin innostaa lapsia ja auttaa heitä rakentamaan terveen tulevaisuuden.

Jäljennetty!
Asiantuntijan vinkki

Usein kysytty kysymys työhakemuksen aloituksesta: "Pitääkö minun työhakemuksen alussa kertoa, miksi etsin uutta työpaikkaa?"

Yleisesti ottaen työnhakijan ei tarvitse kertoa, miksi etsii työtä, mutta voit esimerkiksi mainita etsiväsi uutta haastetta.

Yleisiä kysymyksiä työhakemuksen aloittamisesta

Kun pohdimme työhakemuksen aloittamiseen liittyviä asioita, pohdimme käytännössä työhakemuksen tervehdyksen ja johdannon muotoa ja sisältöä. Tässä kappaleessa tarkastelemme työhakemukseen parhaiten sopivia tervehdyksiä. Tervehdyksen avulla luot yhteyden henkilöön, joka lukee työhakemuksesi.

Mikä on paras tervehdys työhakemuksessa?

Vaikka ei ole olemassa yleispätevää ohjetta, joka sopisi kaikkiin tilanteisiin, yleisesti käytössä oleva "Hyvä Etunimi Sukunimi" toimii useimmissa ammatillisissa tilanteissa hyvin. Se on myös loistava vaihtoehto, jos et yksinkertaisesti tiedä, mikä tervehdys kannattaisi valita.

Asiantuntijan vinkki

Usein kysytty kysymys: "Pitääkö työhakemukseen kirjoittaa tervehdys?"

Lyhyt vastaus on ehdoton "Kyllä!" Jätätkö joskus tervehtimättä ihmisiä, kun tapaat heidät? Et, koska se olisi epäkohteliasta. Sama pätee työhakemukseesi. Työhakemuksessa tervehdys on ehkä jopa tärkeämpi, sillä se on muodollinen tilanne, jossa kirjoitat henkilölle, jota et välttämättä tunne.

Mikä on sopiva tervehdys työhakemukseen? 

Oikea tervehdys on se, joka sopii parhaiten yrityksen ja alan tyyliin. On olemassa tilanteita, joissa perinteinen tervehdys voi tuntua hieman liian muodolliselta. Esimerkiksi, jos työskentelet luovalla tai innovatiivisella alalla, jossa etunimien käyttö on normaalia, sukunimen käyttäminen tervehdyksessä voi vaikuttaa vanhanaikaiselta. Siinä tapauksessa voit valita rennomman tervehdyksen, kuten "Hei" tai "Terve", etenkin jos tunnet kirjeen vastaanottajan hyvin tai lähetät työhakemuksesi sähköpostiviestin tekstiosassa.

Vinkkejä tervehdyksen käyttöön työhakemuksessa

Toimi näin
  • Käytä työhönottajan nimeä aina kun se on mahdollista.
  • Valitse muodollisempi tervehdys, jos olet epävarma.
  • Osoita kirje tiimille tai osastolle, kun tiedät, että vastaanottajia on useampia.
Älä toimi näin
  • Älä käytä kankeita ja persoonattomia ilmaisuja kuten "Sille, jota asia koskee".
  • Älä käytä pelkkää vastaanottajan etunimeä, ellet tunne henkilöä hyvin tai ellet ole varma, että se on sopivaa alalla.

Kuinka aloittaa työhakemus ilman nimeä

Työhönottajan tai vastaanottajan nimen käyttäminen työhakemuksen tervehdyksessä auttaa sinua luomaan henkilökohtaisen yhteyden ja osoittamaan kiinnostuksesi yritystä kohtaan. Joskus kuitenkin joudut aloittamaan työhakemuksen ilman nimeä. Tässä on kolme tapaa selvitä tilanteesta:

  1. Päätä, onko todennäköistä, että tervehdit yhtä henkilöä vai useampaa.
  2. Mieti, onko lukija todennäköisesti henkilöstöalan asiantuntija vai joku muu.
  3. Arvioi yrityksen tyyli ja työpaikan muodollisuus.

Jokainen näistä tekijöistä voi auttaa sinua rajamaan vaihtoehtoja ja valitsemaan tilanteeseen sopivan tervehdyksen. Tässä muutamia vaihtoehtoja:

Tilanteisiin, joissa tervehdit yhtä tai useampaa henkilöä, jotka työskentelevät henkilöstöosastolla:

  • Hyvä (Yrityksen nimi) henkilöstöpäällikkö/henkilöstötiimi
  • Hyvä (Yrityksen nimi) rekrytointipäällikkö/rekrytointitiimi

Tilanteisiin, joissa tervehdit yhtä tai useampaa henkilöä, jotka eivät työskentele henkilöstöosastolla:

  • Arvoisa (Yrityksen nimi) toimitusjohtaja/johtoryhmä

Työpaikoille, jotka ovat rennompia luonteeltaan:

  • Tervehdys (Yrityksen nimi) perhe
  • Hei (Yrityksen nimi) tiimi
Erotu massasta! Onnistu työnhaussa tekemällä täydellinen hakemuskirje
Aiheeseen liittyvä artikkeli
Erotu massasta! Onnistu työnhaussa tekemällä täydellinen hakemuskirje

Hakemuskirje kannattaa tehdä huolella ja miettiä mitä asioita siinä haluaa painottaa. Saat rakenteen helposti kuntoon valmiilla mallilla. Työnhaussa kannattaa hyödyntää omaa sisäistä viisautta eli intuitiota ja on hyvä muistaa, että kaikki työpaikat eivät sovi kaikille.

Miten EI kannata aloittaa työhakemuskirjettä

Asiantuntijan vinkki

Jos et löydä työhönottajan nimeä mistään, saattaa tuntua houkuttelevalta aloittaa työhakemus suuren maailman tyyliin tervehdyksellä "Hyvä herra tai rouva". Tämä tervehdys on kuitenkin persoonaton ja liian muodollinen. Jos et löydä työhakemuksesi vastaanottajan nimeä, valitse jokin edellä mainituista yleisluonteisemmista tervehdyksistä.

Työhakemuksen aloittaminen - yhteenveto

Työhakemuksesi alku on se ensimmäinen kappale, joka tulee tervehdyksen jälkeen. Jos rekrytoija aikoo lukea jotakin työhakemuksestasi, voit olla varma, että hän aloittaa täältä. On siis tärkeää varmistaa, että ensimmäinen kappale tekee vahvan ja positiivisen ensivaikutelman. 

Miten voit esitellä itsesi työhakemuksessa?

Jotkut yleisimmistä ja tehokkaimmista tavoista esitellä itsesi työhakemuksessa ovat:

  1. Vaikuttava saavutus
  2. Työhön liittyvä tarina
  3. Hakemasi työpaikan kannalta oleellinen numerotieto
  4. Huomionarvoinen yhteys
  5. Vakaumuksellinen lausunto

Tässä blogissa esitellyt viisi työhakemuksen alkua on tarkoitettu antamaan sinulle vaihtoehtoja ja esimerkkejä, kun laadit omaa työhakemustasi. Mikään aloitustapa ei ole toista parempi tai oikeampi – niiden sopivuus riippuu omista kokemuksistasi, alastasi ja työnantajan tarpeista. Olemme kirjoittaneet myös blogeja aiheesta: Työhakemuksen muotoilu vuonna 2023 ja Näin kirjoitat saatekirjeen.

Asiantuntijan vinkki

Usein kysytty kysymys: "Mitkä ovat pahimmat virheet työhakemuksessa?"

Yleisimpiä virheitä työhakemuksen alkupuolella ovat kirjoitus- ja kielioppivirheet sekä liian muodollinen tai epämuodollinen tervehdys.

Luo ansioluettelo 15 minuutissa
Luo ansioluettelo 15 minuutissa
Käytä ammattimaisia, käytännössä testattuja ansioluettelopohjia, sillä niiden avulla voit laatia sellaisen ansioluettelon, jota työnantajat odottavat.
Luo ansioluettelo
Jaa tämä artikkeli
Jatka lukemista
Ansioluettelo6 min lue
Näin kirjotat ansioluettelon, jos sinulla ei ole työkokemusta + (ilmaisia) esimerkkejä
Näin kirjotat ansioluettelon, jos sinulla ei ole työkokemusta + (ilmaisia) esimerkkejä
Ansioluettelo4 min lue
Harrastusten ja kiinnostusten ilmoittaminen ansioluettelossa
Ansioluettelo4 min lue
Ansioluettelon profiiliteksti: ohjeita kirjoittamiseen
Ansioluettelon profiiliteksti: ohjeita kirjoittamiseen
Työhaastattelu9 min lue
Kuinka vastata, kun sinua pyydetään haastattelussa kertomaan jotakin itsestäsi (sisältää esimerkkejä)
Kuinka vastata, kun sinua pyydetään haastattelussa kertomaan jotakin itsestäsi (sisältää esimerkkejä)
Selaa kaikki
Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi sekä tietojen keräämiseksi markkinointitarkoituksiin. Käyttämällä sivustoamme hyväksyt kaikkien evästeiden käytön evästekäytäntömme Evästekäytäntö ja tietosuojaselosteemme Tietosuojaseloste mukaisesti.
Hyväksy evästeet