1. Blogi
  2. Työhakemus
  3. Näin kirjotat työhakemuskirjeen
kirjoittanut Charlotte GraingerCharlotte Grainger

Näin kirjotat työhakemuskirjeen

24 min lue
Näin kirjotat saatekirjeen
Seuraavassa on tarkat ohjeet sellaisen työhakemuskirjeen kirjoittamiseen, joka erottuu edukseen muista ja poikii sinulle kutsun haastatteluun.

Jotta voit saada unelmiesi työpaikan, sinun on saatava etumatkaa muihin hakijoihin ja varmistettava pääsy haastatteluun. Vahva työhakemuskirje on merkittävä etu tässä kisassa.

Hyvä työhakemuskirje (jota kutsutaan myös saatekirjeeksi) saa työhönottajat kiinnittämään huomiota ansioluetteloosi. Kun haluat parantaa työnsaantimahdollisuuksiasi, me olemme sinun tukenasi! 

Muista lukea loppuun asti, sillä tarjoamme käyttöösi myös ILMAISIA työhakemuspohjia, joiden avulla pääset helposti alkuun. Ennen kuin käymme itse asiaan, haluamme pysähtyä miettimään tärkeää kysymystä, joka saattaa pyöriä mielessä, kun työhakemuksen kirjoittaminen on ajankohtaista.

Miksi työhakemuskirje pitää kirjoittaa?

Oletko törmännyt unelmiesi työpaikkailmoitukseen ja tuntuuko sinusta siltä kuin olisit jännittävässä aarrejahdissa? Olet syventynyt ilmoitukseen, muokannut ansioluettelosi vastaamaan ilmoituksessa esitettyjä vaatimuksia. Sitten iskee epätoivo: ”Kääk, onko minun todellakin vielä lisäksi kirjoitettava työhakemus?”

Kirjoittavatko ihmiset nykyään vielä työhakemuskirjeitä? Entä vaivautuvatko kiireiset rekrytoijat niitä lukemaan? Mitä lisäarvoa niillä oikeastaan on?

Työhakemuksella on oma supervoimansa. Ansioluettelo on kuin näyteikkuna, kun taas työhakemus avaa oven sisään ja antaa sinulle mahdollisuuden kertoa oman uratarinasi. Voit selittää, miksi olet kiinnostunut juuri tästä työpaikasta, ja mitä annettavaa sinulla on organisaatiolle. Tämä auttaa työhönottajaa ymmärtämään motivaatiotasi ja sitoutumista työhön. Se voi auttaa sinua erottumaan joukosta ja herättämään työnantajan kiinnostuksen.

Sinun kannattaa nähdä vaivaa juuri siksi, että useimmat ihmiset eivät näe vaivaa. Jos kerran on olemassa mahdollisuus, että työhakemuskirjeesi luetaan ja sinä voit saada unelmiesi työpaikan, kirje kannattaa kirjoittaa.

Jätä työhakemuskirje lähettämättä vain siinä tapauksessa, että työpaikkailmoituksessa ohjeistetaan nimenomaan olemaan lähettämättä työhakemuskirjettä. Jos sellaista ohjetta ei ole annettu, LÄHETÄ. TYÖHAKEMUSKIRJE. PISTE.

Työhakemuksen tarkoitus

Kun haet uutta työpaikkaa, perehdy työhakemuksen kirjoittamiseen. Kirjeellä on useita tehtäviä:

  • Se esittelee sinut työhönottajalle. Jos tapaisit työhönottajan henkilökohtaisesti, et viskaisi ansioluetteloa hänelle sanomatta sanaakaan, vai kuinka? Oletettavasti tervehtisit työhönottajaa ja esittäytyisit hänelle. Työhakemuskirjeen tehtävä on esitellä sinut ystävällisesti työhönottajalle.
  • Se perustelee, miksi olet oikea henkilö tähän tehtävään. Hyvin kirjoitettu ansioluettelo esittelee työkokemuksesi ja ansiosi, mutta ei varsinaisesti kerro, miksi juuri sinä olisit oikea valinta tähän työpaikkaan ja tähän organisaatioon. Se tarjoaa sinulle tilaisuuden painottaa, että haluat juuri tämän työpaikan.
  • Se antaa lisäkontekstia ansioluettelon tietyille osioille Ansioluettelosta puuttuu usein tietoja. Siitä ei esimerkiksi ilmene, mitä teitä työpaikkojen välisinä vuosina. Nähdessään aukon ansioluettelossa työhönottaja saattaa kuvitella sinun vetelehtineen äidin hoteissa tietokonepelejä pelaamassa (luultavasti hän ei ajattelisi aivan näin, mutta mistä sitä koskaan tietää). Todellisuudessa saatoit kuitenkin olla vaikka maailmanympärysmatkalla. Työhakemuksessa voit valottaa ansioluettelon niitä kohtia, joiden oletat herättävän lukijassa kysymyksiä.

Näin työhakemuskirje eroaa ansioluettelosta

Työhakemuksen ei ole tarkoitus korvata ansioluetteloa, vaan täydentää sitä. Nämä kaksi asiakirjaa yhdessä antavat työhönottajalle perusteellisemman kuvan sinusta työnhakijana kuin pelkkä ansioluettelo. Kumpikaan ei voi korvata toista. Pääsääntönä on, että ansioluettelo vaaditaan aina ja joskus sen lisäksi vaaditaan työhakemuskirje.

Ansioluettelo ja työhakemuskirje eroavat toisistaan useilla tavoilla:

  • Ansioluettelo on jaettu osioihin ja se sisältää tarkkoja tietoja työkokemuksestasi, kun taas työhakemuskirje on 2–3 kappaleen pituinen myyntipuhe.
  • Ansioluettelo keskittyy menneeseen ja työhakemus tulevaisuuteen.
  • Ansioluettelo perustuu faktoihin ja työhakemus on muodoltaan kertova.

Jos lähetät sekä ansioluettelon että työhakemuskirjeen, niiden tulee täydentää toisiaan sisältämättä liikaa toistoa.

Yleisesti ottaen ansioluettelo kuvailee kokemuksiasi ja taitojasi. Ansioluettelon profiilitekstissä voit mainita lyhyesti jotakin urasuunnitelmistasi ja tavoitteistasi, mutta ansioluettelo on tarkoitettu ennen kaikkea osaamisesi esittelyyn.

Työhakemuskirjeessä on hyvä keskittyä kertomaan taidoista, jotka tekevät sinusta sopivan henkilön täyttämään tietty rooli yritykseen tulevaisuudessa.

Ansioluettelo perustuu faktoihin ja se on ytimekäs ja objektiivinen. Työhakemuskirje tarjoaa tilaisuuden kertoa henkilökohtaisempaan sävyyn soveltuvuudestasi haettavaan työpaikkaan.

Työhakemus kirjoitetaan aina tiettyä yritystä tai avointa työpaikkaa silmällä pitäen. Työhakemuksessa sinulla on mahdollisuus näyttää, että olet tehnyt taustatyötä perehtymällä yritykseen, avoinna olevaan työpaikkaan ja ehkä jopa työhönottajaan. Hyvä työhakemus innostaa työhönottajan lukemaan ansioluettelosi. Seuraavassa kerromme lisää hyvän työhakemuskirjeen kirjoittamisesta.

Mitä hyvän työhakemuskirjeen tulee sisältää

Työhakemuksen kirjoittaminen ei ole taidelaji. Se on taito, jonka voi oppia (ja apuna voi käyttää työhakemuspohjaa). Työhakemuskirjeessä voi käyttää aina samaa rakennetta (siitä myöhemmin lisää) ja siihen voi sisällyttää aina samat seitsemän kohtaa.

Räätälöity tervehdys

Selvitä, kenelle kirje on osoitettava. Yritä selvittää työhönottajan nimi yrityksen nettisivuilta tai LinkedIn-palvelusta. Voit myös soittaa yritykseen – saat varmasti langan päähän henkilön, joka osaa kertoa sinulle työhönottajan nimen.

Henkilökohtainen, räätälöity tervehdys on parempi aloitus kuin kankeahko ”Arvoisa vastaanottaja”. Etenkin sähköpostina lähetettävässä työhakemuskirjeessä, voi käyttää myös tuttavallisempaa tervehdystä ”Hei”.

Vahva aloitus

Aloita vahvasti. Aloituslauseen on tarkoitus herättää lukijan kiinnostus ja houkutella lukemaan lisää.

Kirjoitan hakeakseni [työpaikkaa] [yrityksessä]” ei luultavasti toimi, sillä se on laimea ja tylsä.

Pyri herättämään rekrytoijan mielenkiinto ja erottumaan joukosta positiivisella ja leikkisällä tavalla. Muista kuitenkin sovittaa aloituslauseesi hakemaasi työpaikkaan ja yrityksen kulttuuriin sopivaksi. Rakettipäällikön tehtävää hakiessasi kirjeen voisi aloittaa esimerkiksi näin:

Uskon, että menestyksekkään uran tärkeimmät edellytykset ovat innostus ja kokemus. Siksi sovinkin mielestäni erinomaisesti rakettipäällikön tehtäviin Rakettitehdas Kosmosketussa.

Olen aina ihaillut Rakettitehdas Kosmoskettua ja hämmästyksekseni huomasin, että teillä ei ole tällä hetkellä rakettipäällikköä.

Olen hiljattain valmistunut Rakettiyliopistosta ja etsin ensimmäistä työpaikkaani rakettialalla. Ikimuistoinen Kosmoskettu-rakettilaukaisu innosti minua aikoinaan valitsemaan rakettitieteen opinnot ja näin ollen Rakettitehdas Kosmosketun avoin työpaikka ilahduttaa minua suuresti! 

Näissä aloituksissa ohitetaan itsestäänselvyydet ja siirrytään suoraan kertomaan, kuka sinä olet ja miksi työnantajan kannattaa kiinnostua sinusta.

Ratkaisu ongelmaan

Jokainen työpaikkailmoituksen laatimisen taustalla on ongelma, johon etsitään ratkaisua. Kirjeestäsi tulee ilmetä, että juuri sinä olet ratkaisu tähän ongelmaan. Jos yritys etsii esimerkiksi sähköpostimarkkinoinnin asiantuntijaa, yrityksen nykyiset myyntikampanjat eivät luultavasti ole menestyksekkäitä, joten yritys etsii henkilöä parantamaan kampanjoiden tulosta. Se on ongelma, ja sinä olet ratkaisu. Kerro heti työhakemuksen alussa, miksi juuri sinä olet paras valinta paikkaan.

[Yrityksen] markkinointipäällikkönä minä toteutin 15 sähköpostikampanjaa kuukaudessa lisäten liidien määrää 75 prosentilla kahdeksassa kuukaudessa.

Oikea sävy

Tutustu yritykseen, lue verkkosivuston sisältö ja kuulostelee, mihin sävyyn yritys viestittää. Selvitä myös, kuka on työhönottaja, ja tutustu hänen profiileihinsa sosiaalisessa mediassa. Yritä saada tuntumaa yritykseen brändinä ja sen työntekijöihin ihmisinä ja peilaa niiden käyttämää sävyä. Jos yrityksessä käytetään hauskaa, humoristista tyyliä, voit erottua eduksesi käyttämällä hieman huumoria työhakemuskirjeessäsi. Jos yrityksen viestintä on asiallista ja virallista, pysy tiukasti asialinjalla.

Työntekijät etsivät kaltaisiaan ihmisiä. Henkilöitä, jotka sopivat saumattomasti yrityksen kulttuuriin ja joilla on samanlainen työmoraali. Sinun on luotava itsestäsi tällainen kuva.

Ajattele, miten hyvä myyjä saa aikaan kaupat – hän peilaa ostajan persoonallisuutta mukauttaen puheensa ja eleensä miellyttämään ostajaa. Sinun täytyy toimia juuri näin. Peilaaminen kannattaa.

Numerot

Työhakemuskirjeessä ei pidä kuvata saavutuksiaan ympäripyöreästi. Jos olet menestynyt työssäsi, todista se numeroin.

Toimi näin

Toteutin sosiaalisen median kampanjoita, joiden avulla brändin seuraajien määrä nousi 50 % ja liidien määrä 200 %.

Älä toimi näin

Sain kiitosta roolistani sosiaalisen median markkinoijana.

Numerot erottuvat tekstistä. Ne kiinnittävät huomiota, vakuuttavat ja vievät hyvin vähän tilaa sivulla. Hyödynnä numeroiden voimaa.

Lyhyitä esimerkkejä

Anekdootit ovat hyviä, mutta muotoile ne mahdollisimman tiiviisti. Älä runoile liikaa! Rajoita esimerkit kolmen virkkeen pituisiksi. Kerro jostakin taidosta, kuvaa sen jälkeen tilanne, jossa hyödynsit tätä taitoa, ja lopuksi tulos, johon toimintasi johti.

Kerro vain haettavan työn kannalta oleellisista asioista

Pidä työpaikkailmoitus tarkasti mielessäsi, kun kirjoitat työhakemuskirjettä. Jokaisen virkkeen täytyy jollain tavalla liittyä siihen, kuinka voit auttaa yritystä. Älä rönsyile äläkä ota mukaan epäoleellisia tietoja. Työhakemuksen ja ansioluettelon on tarkoitus toimia pelkästään jäänmurtajina. Haastattelussa sinulla on tilaisuus kertoa itsestäsi enemmän. Älä anna työhönottajalle syitä olla palkkaamatta sinua, vaan keskity työhakemuksessa hakemasi työpaikan kannalta oleellisiin asioihin.

Mitä hyvässä työhakemuskirjeessä tulee välttää

Joskus tekemättä jättäminen on yhtä tärkeää kuin tekeminen. Työhakemuskirjeiden tapauksessa kannattaa jättää monta asiaa tekemättä.

Kirjoitusvirheet

Ajattele, jos kuulisit, että hakemuksesi (jonka laatimiseen käytit tuntitolkulla aikaa) hylättiin muutaman kirjoitus- tai kielivirheen takia. Sitä olisi vaikea niellä.

Mutta sellaista tapahtuu. Usein.

Työhönottajat joutuvat kahlaamaan läpi satoja ansioluetteloita ja työhakemuskirjeitä yhtä avointa työpaikkaa kohden ja kirjoitusvirheet ovat yksi selkeimpiä valintakriteereitä. Tietysti tämä riippuu siitä, huomaako lukija virheet ja välittääkö hän niistä. Sitä riskiä ei kuitenkaan kannata ottaa.

Tulosta työhakemuskirje paperille ja lue se ääneen. Lue se kahteen kertaan ja varmuuden vuoksi vielä virke kerrallaan lopusta alkuun. Kun olet tehnyt tämän kaiken, pyydä vielä joku muu lukemaan se.

Asetteluvirheet

Työhakemuskirjeen täytyy olla selkeä ja helppolukuinen riippumatta siitä, luetaanko se näytöllä vai paperilla. Jos lähetät kirjeen sähköpostitse tai lataat sen työnhakujärjestelmään, vastaanottaja lukee sen luultavasti ensin näytöllä ja sen jälkeen tulosteena. Asettelun on toimittava molemmissa tapauksissa.

Pitkät kappaleet rasittavat silmiä, etenkin näytöllä luettaessa. Pidä virkkeet lyhyinä ja rajaa kappaleet 3–4 virkkeeseen. Jos teksti miellyttää silmää, aivojen on helpompi käsitellä sitä.

Pidä myös mielessä, että ansioluettelo ja työhakemuskirje luetaan yhdessä, eli niiden muotoilun on hyvä olla yhtenäinen. Käytä työhakemuskirjeessä samaa tyyliä kuin ansioluettelossa. Olemme helpottaneet työtäsi linkittämällä työhakemuspohjamme ansioluettelopohjiimme.

Vältä leikkaus ja liimaus -menetelmää

Edellä antamamme esimerkki ”Kirjoitan hakeakseni [työpaikkaa] [yrityksessä]” on tyypillinen leikkaa ja liimaa -tapaus.

Tällaiset yleisluonteiset vakiotekstit saavat työhönottajan miettimään, kuinka moniin työhönottajiin olet yrittänyt tehdä vaikutuksen robottikirjoituksillasi. Tekstien leikkaus ja liimaus ei toki ole kiellettyä, mutta sitä ei pidä tehdä huolimattomasti.

Liikaa henkilökohtaisia tietoja

Työhönottaja saattaa hyvinkin olla kiinnostunut kolmesta kissastasi, Pokemon-kokoelmastasi ja erinomaisesta musiikkimaustasi. Tarina siitä, kuinka katkaisit pienenä jalkasi rullalautaillessa, on varmasti huvittava. Kerro tämä kaikki kuitenkin vasta sitten, kun olet saanut työpaikan.

Laki kieltää työhönoton yhteydessä muun muassa rotuun ja ikään perustuvan syrjinnän, joten nämä tiedot voi ja ne kannattaa jättää pois työhakemuksesta. Muita turhia tietoja ovat aviosääty ja lasten lukumäärä. Näistä voit kertoa haastattelussa, jos ne tulevat puheeksi, mutta tässä vaiheessa tärkeää on vain se, onko sinusta ja taidoistasi hyötyä yritykselle.

Liikaa ”minä-lauseita”

Minä tein sitä” ja ”Minä olen taitava siinä” -ilmaisuja voi käyttää, jos ne osoittavat sinun olevan oikea henkilö ratkaisemaan yrityksen ongelman. Työhakemuksen on tarkoitus kertoa sinusta ja ennen kaikkea siitä, miten juuri sinä voit palvella yritystä.

Jos työhakemuskirje sisältää liikaa ”minä-lauseita”, lukija saattaa ajatella, että olet itsekeskeinen ja kenties hankala tyyppi. Useimmiten sinun oletetaan työskentelevän tiimin jäsenenä tai ainakin yrityksen johdon valvonnan alaisuudessa. Jos annat liian itsevarman kuvan itsestäsi, se voi kääntyä sinua vastaan.

Liikaa tekstiä

Yleisesti ottaen työnantajat toivovat, että työhakemuskirje on riittävän lyhyt ja ytimekäs, jotta se herättää kiinnostuksen ja antaa selkeän kuvan hakijan pätevyydestä ja motivaatiosta. 

Nyrkkisääntönä voidaan pitää 300–350 sanaa, mikä vastaa noin kolmea tai neljää lyhyttä kappaletta yhdellä sivulla. Linkkejä sisältävä sähköpostiviesti saa olla vieläkin lyhempi eli noin 200–250 sanaa.

Näin kirjotat työhakemuskirjeen

Työhakemuskirjeet noudattavat yleensä samaa, hyväksi havaittua rakennetta. Vakiintuneen rakenteen etuna on, että taitosi tulevat selkeästi esille ja työhönottajat ovat tottuneet tähän rakenteeseen.

Oletko huolissasi, että et erotu joukosta, jos käytät samaa rakennetta kuin kaikki muutkin? Turha huoli. Tärkeintä on kirjeen sisältö eli se, mitä kirjotat (tai et kirjoita). Seuraavaksi tarkastelemme kirjeen eri osioita tarkemmin.

Työhakemuskirjeen otsikko

Jos lähetät työhakemuskirjeen paperiversiona, siinä tulee näkyä ensimmäisenä sinun nimesi, työnimikkeesi ja yhteystietosi.

Voit antaa otsikolle ilmettä käyttämällä väriä tai esimerkiksi tyylikästä kirjaintyyppiä tai suurta kirjainkokoa. Otsikon tarkoitus on herättää lukijan huomio ja sekä ilmaista selvästi kenen hakemuksesta on kyse. On tyylikästä ja järkevää muotoilla ansioluettelo ja työhakemus saman tyylisiksi, jolloin vastaanottaja hahmottaa niiden kuuluvan yhteen.

Jos lähetät työhakemuskirjeen sähköpostitse tai lataat sen työnhakujärjestelmään, lisää omat yhteystietosi kirjeen loppuun, allekirjoituksen perään.

Työhakemuskirjeen sisältämä tervehdys

Lukija näkee ensimmäisenä (yhteystietojen jälkeen) tervehdyksen, joten sen on oltava asianmukainen ja tyyliltään sopiva. Jos tiedät henkilön etu- ja sukunimen, käytä niitä tervehdyksessä.

Työhakemuskirjeen paperiversio vaatii hieman virallisempaa aloitusta, kuten ”Hyvä Kerttu Leppänen”. Ei kovin mielikuvituksellista tai yllättävää, mutta tämä on vakiintunut muotoilu työhakemuskirjeessä. ”Hyvä Etunimi Sukunimi” toimii mainiosti myös sähköpostissa, mutta voit myös käyttää hieman rennompaa tyyliä, esimerkiksi ”Hei” tai ”Hei Kerttu Leppänen”.

Vakioasettelua käytettäessä kirje voidaan aloittaa myös ilman tervehdystä. Jotkut vanhan koulukunnan uraneuvojat pitävät ”Hei”-tervehdystä liian tuttavallisena, mutta niin sähköpostiviestit nykyään usein alkavat. ”Hei” ikään kuin ilmoittaa että tässä yksi ihminen ottaa yhteyttä toiseen. Sähköpostin käyttö on arkipäiväistänyt ja tuttavallistanut kielenkäyttöä.

Tervehdyksen perään voidaan kirjoittaa pilkku. Jos tervehdyksen ja puhuttelun perässä ei käytetä mitään välimerkkiä ja viesti aloitetaan uudelta riviltä, tuo rivi on tapana aloittaa isolla alkukirjaimella. Jos tervehdyksen ja puhuttelun perään kirjoitetaan pilkku, viesti aloitetaan pienellä alkukirjaimella.

Tervehdyksen jälkeen voi käyttää myös huutomerkkiä, joskaan se ei virallisemmissa yhteyksissä ole tavallinen.

Työhakemuskirjeen esittelyosio

Tervehdyksen jälkeen on aika esitellä itsensä. Tässä kohtaa tarvitaan se vahva aloituslause. Muista, että tärkeintä on kiinnittää lukijan huomio. Kerro lyhyesti, kuinka sinun taitosi ja kokemuksesi vastaavat yrityksen tarpeisiin.

Esittelyssä voit tehdä vaikutuksen käyttämällä numeroita.

Avoin markkinointipäällikön paikka [Yrityksessä] on luultavasti saanut aikaan varsinaisen hakemustulvan. Hakemukseni on yksi muiden joukossa, mutta uskon olevani juuri oikea henkilö tähän työhön, sillä olen toteuttanut markkinointikampanjoita, jotka kasvattivat liidien määrää 500 %.

Työhakemuskirjeen runko

Jos työhakemuskirjettä verrataan ravintolan ruokailukokemukseen, olet nyt puhunut tarjoilijan kanssa ehtinyt nauttia alkupalan. On tullut aika nauttia pääruoka – kolmen ruokalajin illallisen tärkein osa.

Tässä vaiheessa on tärkeää vakuuttaa lukija sopivuudestasi tehtävään viittaamalla työpaikkailmoitukseen ja lisäämällä ansioluettelosi uskottavuutta. Kerro osaamisestasi ja kokemuksestasi sekä siitä, kuinka voit auttaa ratkaisemaan yrityksen ongelman.

Tämä on sopiva paikka esimerkille: sinua pyydettiin tekemään jotakin, se onnistui loistavasti ja siitä oli apua yritykselle. Eikä siinä kaikki, sillä se myös tuotti yritykselle rahaa.

Muunneltava esimerkki

[Yrityksessä] loin ainutlaatuisia sähköpostikampanjoita, jotka kasvattivat liidien määrää 300 % ja myyntituloja 75 % kuudessa kuukaudessa. Nopeutin sähköpostien vastausaikaa yrityksessä kolmesta päivästä yhteen tuntiin, minkä ansiosta asiakastyytyväisyys parani 20 %.

Jäljennetty!

Tämän kappaleen aikana kylvät työhönottajan mieleen siemenen, joka saa hänet pitämään sinua varteenotettavana hakijana. Hän haluaa ehdottomasti lukea ansioluettelosi.

Sinulla on vain muutaman kappaleen verran tilaa vakuuttaa työhönottaja, joten valitse sanasi huolellisesti.

Työhakemuskirjeen täydellinen lopetus

Haluat työhönottajan muistavan sinut. Kiitä häntä hänen ajastaan ja ilmaise tulevasi mielelläsi haastatteluun.

Muunneltava esimerkki

Kiitos ajastanne. Toivon mahdollisuutta päästä keskustelemaan henkilökohtaisesti kanssanne yhteistyön mahdollisuuksista.

Jäljennetty!

Tai:

Muunneltava esimerkki

Haluaisin saada mahdollisuuden keskustella kanssanne henkilökohtaisesti tästä työpaikasta sekä siitä, mitä tarjottavaa minulla on yrityksellenne. Toimitan tarvittaessa mielelläni lisätietoja. Kiitos, että perehdyitte ansioluettelooni.

Jäljennetty!

Päätä kirje aina kohteliaasti. Anna ymmärtää, että haluat mielelläsi haastatteluun, mutta älä ilmoita sitä vaativaan sävyyn.

Työhakemuskirjeen allekirjoitus

Voit päättää työhakemuskirjeen sanoin ”Ystävällisin terveisin” tai ”Parhain terveisin” tai käyttämällä vastaavaa tervehdystä. Kirjoita tervehdyksen alle oma nimesi.

Kirjoita työhakemuskirjeen paperiversioon allekirjoitus ja sen alle nimenselvennys.

Muunneltava esimerkki

Ystävällisin terveisin

[Käsin kirjoitettu allekirjoitus]

Jaana Lintula

Jäljennetty!

Jos lähetät työhakemuskirjeen sähköpostitse tai lataat sen työnhakujärjestelmään, koneella kirjoitettu nimi riittää.

Muunneltava esimerkki

Ystävällisin terveisin

Jaana Lintula

Jäljennetty!

Työhakemuskirjeen muotoilu

Työhakemuskirjeen muotoilu on yhtä tärkeää kuin sen sisältö. Vähemmän on enemmän ja selkeä on tyylikästä:

  • valitse kirjasintyyppi Arial, Calibri, Georgia tai Times New Roman
  • valitse kirjasinkoko 10 tai 12 pt
  • käytä normaalia 2,54 cm:n marginaalia ylä- ja alareunassa sekä sivuilla (jos sinun on vaikea saada tekstiä mahtumaan yhdelle sivulle, voit pienentää ylä- ja alamarginaalia hieman)
  • jätä tyhjä rivi otsikon, tervehdyksen, kappaleiden ja allekirjoituksen väliin
  • tasaa tekstin vasen reuna.

Ja vielä viimeinen tärkeä ohje: Älä missään tapauksessa käytä Comic Sans -kirjasintyyppiä. Yök.

Neuvoja työhakemuskirjeiden asiantuntijoilta

Nyt kun perusasiat on käyty läpi, on aika ottaa esiin kaikkein järeimmät aseet. Esitimme alan menestyksekkäimmille ja mahtavimmille tyypeille seuraavan kysymyksen: Mikä on paras tapa luoda hyvä työhakemuskirje, joka takaa kutsun haastatteluun?

Asiantuntijan vinkki

Rafe Gomez, uravalmentaja ja osakas, VC Inc. Marketing

Jotta työhakemuskirje olisi vakuuttava (ja juuri tähän jokainen hakija pyrkii), sen tulee sisältää tehokkaan viestinnän seuraavat elementit:

  • Selkeys – hyvä työhakemus on helposti luettava, informatiivinen ja se on tehty juuri kyseiseen työpaikkaan
  • Ytimekkyys – muotoile sanottavasi lyhyesti ja nasevasti, jotta lukija ei hengästy, vaan haluaa tutustua sinuun ja kuulla lisää siitä, mitä sinulla on tarjottavana hänen organisaatiolleen
  • Vakuuttavuus – perustele taitojesi, kokemuksesi ja ratkaisujesi hyöty yritykselle.

Tee vaikutus

Nyt kun olet oppinut kaiken tämän, voit kirjoittaa työhakemuskirjeen, joka saa työhönottajan lukemaan ansioluettelosi ja parhaassa tapauksessa tarttumaan heti puhelimeen ja kutsumaan sinut haastatteluun.

Perehdy työpaikkailmoitukseen ja yritykseen ja kirjoita sen jälkeen räätälöity työhakemuskirje, joka myy sinut parhaana hakijana juuri tähän työpaikkaan.

Me autamme sinut helposti ja nopeasti kirjoittamisen alkuun tarjoamalla ilmaiseksi käyttöösi ammattilaisten suunnittelemia työhakemuspohjia sekä runsaasti työhakemusesimerkkejä.

Maailma muuttuu, mutta työhakemuskirjeet pysyvät. Tulet huomaamaan sen.

Luo ansioluettelo 15 minuutissa
Luo ansioluettelo 15 minuutissa
Käytä ammattimaisia, käytännössä testattuja ansioluettelopohjia, sillä niiden avulla voit laatia sellaisen ansioluettelon, jota työnantajat odottavat.
Luo ansioluettelo
Jaa tämä artikkeli
Jatka lukemista
Ansioluettelo10 min lue
Ansioluetteloiden ATS-optimointi: Näin luot täydellisen CV:n
Ansioluetteloiden ATS-optimointi: Näin luot täydellisen CV:n
Ura13 min lue
Tekoälyvallankumous: tulevaisuuden työmarkkinoiden voittajat ja häviäjät
Tekoälyvallankumous: tulevaisuuden työmarkkinoiden voittajat ja häviäjät
Ansioluettelo6 min lue
Ansioluettelopohjat: Visuaalinen ilme vs. sisältö. Kumpi on tärkeämpi?
Ansioluettelopohjat: Visuaalinen ilme vs. sisältö. Kumpi on tärkeämpi?
Ansioluettelo9 min lue
Kuinka (ja missä tilanteessa) harrastukset kannattaa esittää ansioluettelossa
Kuinka (ja missä tilanteessa) harrastukset kannattaa esittää ansioluettelossa
Selaa kaikki
Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi sekä tietojen keräämiseksi markkinointitarkoituksiin. Käyttämällä sivustoamme hyväksyt kaikkien evästeiden käytön evästekäytäntömme Evästekäytäntö ja tietosuojaselosteemme Tietosuojaseloste mukaisesti.
Hyväksy evästeet