Kolmekymmentä vuotta sitten oli itsestään selvää, että ansioluetteloon kirjoitettiin osoite. Digitaalinen vallankumous, joka kiihtyi 1990-luvulla, toi Internetin ja sähköpostin kaikkien ulottuville. Samalla fyysisen postiosoitteen merkitys väheni, koska työhakemukset voitiin lähettää sähköisesti ilman kirjekuorta. Myös rekrytointiprosessit muuttuivat, kun hakemukset ja CV:t kulkivat nopeammin sähköisesti.
Nykyään osoitteen lisääminen ansioluetteloon jakaa mielipiteitä. Tässä blogissa käymme läpi osoitteen merkitsemisen hyötyjä ja haittoja, jotta voit tehdä perustellun valinnan, joka sopii juuri sinun tilanteeseesi. Käsittelemme muun muassa seuraavia aiheita:
- Osoitteen merkitys ansioluettelossa
- Syitä, miksi rekrytoija saattaa haluta tietää hakijan osoitteen
- Tilanteita, joissa osoitetta ei kannata lisätä
- Suosituksemme siitä, kannattaako osoite mainita ansioluettelossa
Osoitteen merkitsemisen hyvät puolet
On useita perusteltuja syitä sille, miksi osoitteen lisääminen ansioluetteloon voi olla järkevää:
1. Osoite on perinteisesti kirjoitettu ansioluetteloon, joten työnantajat odottavat sitä.
Rekrytoija voi silmäillä ansioluetteloasi ja jäädä miettimään: Onko osoite unohtunut vahingossa? Piditkö sitä epäolennaisena? Vai yritätkö peitellä jotakin (esimerkiksi sitä, että haet työpaikkaa Helsingistä, vaikka asut Oulussa)?
Ilman osoitetta hakemuksesi saattaa vaikutta epätäydelliseltä ja herättää epäilyksiä. Jos asuinpaikasta ei ole annettu mitään tietoa, se voi saada rekrytoijan pohtimaan, onko hakija valmis muuttamaan tai onko hänellä muu syy jättää osoite mainitsematta. Kuvittele tilanne, jossa rekrytoija saa kaksi muuten samanlaista ansioluetteloa, mutta toiseen on merkitty hakijan osoita ja toiseen ei. Eikö vaikuta todennäköiseltä, että hän kiinnostuu enemmän hakijasta, jonka asuinpaikka on tiedossa ja selkeästi sopivalla paikalla työpaikan kannalta?
2. Työpaikan lähellä asuminen luo varmuutta.
Jos haet työpaikkaa Helsingistä, mutta asut Oulussa, et voi vain piipahtaa haastatteluun. Työnantajan on mahdollisesti käytettävä aikaa ja rahaa lentolippujen ostamiseen, jotta voi tavata sinut henkilökohtaisesti, ja jos sinut valitaan tehtävään, hän saattaa joutua maksamaan myös muuttokulut. Hän tietää, että saatat tarvita viikkoja tai jopa kuukausia pakataksesi kotisi Oulussa, muuttaaksesi perheen ja tavarat Etelä-Suomeen, etsiäksesi asunnon ja asettuaksesi taloksi. Tämä voi luoda ylimääräistä epävarmuutta ja viivästyttää prosessia. Jos taas haet työtä Helsingistä ja asut jo siellä, tällaisia huolenaiheita ei ole, ja rekrytoija voi olla varmempi valintasi suhteen. Miksi et siis kertoisi työnantajalle siitä?
Monilla aloilla kotipaikan tuntemus voi olla suuri etu. Jos olet myyjä, kampaaja tai automekaanikko, voit tuoda vanhan asiakaskunnan mukanasi. Jos olet jakelukuljettaja, tunnet jo kaupungin kulkureitit, mikä nopeuttaa työhön sopeutumista.
3. Työnantaja voi tarvita osoitteesi esimerkiksi hakijaprofiilin luomiseksi, taustatarkistusta varten tai muista syistä.
Jos sinut palkataan, työnantaja tarvitsee osoitteesi henkilöstö- ja palkkahallinnon järjestelmiä varten, jotta kaikki asiat, kuten työsopimus ja palkanmaksu, voidaan hoitaa sujuvasti. Tämä tarkoittaa, että osoitteesi pyydetään joka tapauksessa, jos etenet rekrytointiprosessissa. On järkevää lisätä se ansioluetteloon, jotta prosessi etenee nopeammin, ja vältät mahdolliset viivästykset tarvittavien tietojen tarkistamisessa.
4. Osoite auttaa välttämään ikävät yllätykset.
Jos et ole merkinnyt osoitettasi ansioluetteloon, helsinkiläisen yrityksen rekrytoijalle voi selvitä vasta työhönottoprosessin viime metreillä, että asut Oulussa. Ehkä olet tietoisesti jättänyt osoitteen pois, koska halusit tulla käsitellyksi tasavertaisesti helsinkiläisten hakijoiden kanssa. Olet valmis muuttamaan Helsinkiin tai kenties suunnittelet muiden syiden takia joka tapauksessa muuttoa Helsinkiin. Siinä tapauksessa voi olla hyvä mainita ansioluettelossa, että asut Oulussa, mutta olet muuttamassa tai halukas muuttamaan pääkaupunkiseudulle. Näin rekrytoija saa tietää heti, että sijainti ei ole este ja olet valmis sitoutumaan muuttoon, mikä voi helpottaa työnantajan päätöksentekoa.
Osoitteen merkitsemisen huonot puolet
Toisaalta on olemassa myös useita syitä, miksi et ehkä halua sisällyttää postiosoitettasi ansioluetteloon.
1. Yksityisyyteen ja turvallisuuteen liittyvät huolet.
Saatat haluta pitää kotiosoitteesi yksityisenä henkilökohtaisen turvallisuutesi takaamiseksi. Ehkä pelkäät identiteettivarkautta tai entisen kumppanisi häiriköintiä. Vaikka et pelkäisi yhtään mitään, et ehkä halua, että kotiosoitteesi leviää julkisuuteen, jos julkaiset ansioluettelosi esimerkiksi LinkedIn-palvelussa.
Yksi vaihtoehto on luoda ansioluettelosta kaksi versiota: toinen ilman osoitetta julkista levitystä varten ja toinen osoitteen kanssa niihin tilanteisiin, joissa otat työnantajaan yhteyttä yksityisesti.
Halutessasi voit jättää katuosoitteen pois ja ilmoittaa pelkän paikkakunnan tai mahdollisesti sen lisäksi postinumeron. Näin työhönottaja saa melko tarkan käsityksen siitä, missä asut.
Jos sinulle on jostain syystä tärkeää säilyttää yksityisyytesi ja suojata henkilökohtaisia tietojasi, voit harkita postilokeroa, johon voit vastaanottaa kirjeet. Postilokeron käyttö voi olla toimiva ratkaisu erityisesti niille, jotka haluavat pitää kotiosoitteensa täysin erillään työelämästään, mutta kuitenkin antaa rekrytoijalle tarvittavat tiedot.
2. Jos asut liian kaukana, se voi heikentää mahdollisuuksiasi.
Jos asut kaukana työpaikasta, se voi aiheuttaa huolta työnantajalle, sillä hän saattaa pelätä muuton tai matkustamisen tuomia lisäkustannuksia tai haluta palkata henkilön, joka tuntee alueen ja sen erityispiirteet.
Tällöin voit jättää osoitetietosi pois ansioluettelosta, koska et halua, että etäisyys vaikuttaa rekrytointipäätökseen. Haluat, että sinua arvioidaan puhtaasti kykyjesi ja kokemuksesi perusteella. Jos olet varma, että kun rekrytoijat näkevät kuinka hyvin sovit tehtävään, he eivät välitä, missä asut tällä hetkellä, voit rohkeasti jättää osoitteen pois ja keskittyä siihen, mitä oikeasti osaa ja pystyt tarjoamaan työnantajalle.
3. Et halua, että työhönottaja tekee oletuksia asuinpaikkasi perusteella.
Syrjintä on kielletty työhönottoprosessissa, mutta valitettavasti käytännössä jotkut työhönottajat voivat tiedostamattaan tehdä ennakkoluuloisia päätelmiä hakijan taustasta asuinpaikan tai postinumeron perusteella. Erityisesti jos asut alueella, joka tunnetaan vähemmän suosittuna tai jolla on tiettyjä sosioekonomisia piirteitä, tämä saattaa vaikuttaa rekrytoijan mielikuviin. Tällöin voi olla järkevää pitää osoite yksityisenä ja ilmoittaa se vasta siinä vaiheessa, kun työhönottaja on tehnyt päätöksensä kykyjesi ja kokemuksesi perusteella.
4. Tee etätyötä eikä asuinpaikkasi vaikuta työntekoon.
Vaikka etätyö on vähentynyt korona-pandemian jälkeen, monet yritykset palkkaavat yhä etätyöntekijöitä. Jos olet diginomadi, joka pystyy työskentelemään mistä tahansa, postiosoitteesi ei ole työnhaun kannalta olennainen. Etätyöympäristössä työntekijöiden sijainti ei ole este, koska työ voidaan suorittaa virtuaalisesti.
Ajattelepa, että tämä artikkeli, jota parhaillaan luet, on luotu tiimin toimesta, joka työskentelee neljässä eri maassa – postiosoitteet ovat täysin merkityksettömiä! Jos tilanne on samanlainen omassa työssäsi, ei ole tarpeen ilmoittaa postiosoitetta, mutta silti voi olla hyvä mainita paikkakunta ja maa. Tämä ei ainoastaan helpota työnantajan suunnittelua, vaan erityisesti aikavyöhykkeet voivat olla merkityksellisiä, etenkin Zoom-kokousten kannalta.
Kannattaako osoite siis lisätä ansioluetteloon?
Useimmissa ammateissa täydellisen postiosoitteen lisääminen ansioluetteloon ei ole nykyään välttämätöntä. Se voi altistaa sinut yksityisyyden suojaa koskevilla ongelmille ja ennakkoluuloille. Anna työnantajalle kuitenkin rehellisesti ne tiedot, jotka ovat sinun tilanteessasi olennaisia: paikkakunta, mahdolliset muuttosuunnitelmat tai valmius muuttaa. Tällainen pragmaattinen lähestymistapa auttaa välttämään turhia ennakkoluuloja, säilyttämään yksityisyytesi ja varmistamaan, että työnantajalla on käytettävissään kaikki tarvittavat tiedot. Näin voit keskittyä kertomaan itsestäsi ja työkokemuksestasi, eikä sijaintisi tai osoitteesi aiheuta esteitä työn saamiselle.
Tärkeimmät ohjeet
- On olemassa erilaisia näkemyksiä siitä, pitääkö ansioluetteloon lisätä postiosoite vai ei. Molemmilla vaihtoehdoilla on puolensa, ja se riippuu usein hakijan omista tarpeista ja tilanteesta.
- Vaikka postiosoitteet ovat perinteisesti kuuluneet ansioluetteloon, ajat muuttuvat. Useimmat työnantajat eivät ihmettele, jos ansioluettelossa ei ole osoitetta, sillä työnhaku on siirtynyt yhä enemmän digitaaliseen maailmaan.
- Loppujen lopuksi ansioluettelosi menestys riippuu muista asioista kuin osoitteesta. Kokemus, osaaminen ja motivaatio ovat ne tekijät, jotka ratkaisevat. Jos haluat lisää ohjeita ansioluettelon kirjoittamiseen, tutustu muihin työnhakuun liittyviin blogeihimme.
Olipa tyylisi perinteinen tai uudenlainen tai aivan omanlainen, toivotamme onnea ja menestystä unelmiesi työpaikan löytämiseen!