1. Blogi
  2. Työhakemus
  3. Työhakemuksen muotoilu vuonna 2024: esimerkkejä ja ohjeita
kirjoittanut Karl KahlerKarl Kahler

Työhakemuksen muotoilu vuonna 2024: esimerkkejä ja ohjeita

13 min lue
Työhakemuksen muotoilu vuonna 2023: esimerkkejä ja ohjeita
Nosta urakehityksesi uudelle tasolle käyttäen asiantuntijan neuvoja työhakemuksen kirjoittamisessa ja muotoilussa.

Tunnet oman alasi ja taitosi ja tiedät, kenen palvelukseen haluat. Sinun ei tarvitse enää kuin kirjoittaa potentiaaliselle työnantajalle yhden sivun pituinen kirje. Jokainen matka unelmien työpaikkaan alkaa hyvin laaditusta ansioluettelosta ja osuvasta työhakemuksesta. Olitpa sitten raketti-insinööri tai rautatietyöläinen, tyhjä paperi ja edessä oleva tehtävä saattavat jähmettää aivosi. Tehtävä on yksinkertainen, mutta ei helppo. 

Itse asiassa se on suostuttelevan kirjoittamisen mestarinäyte – yhden sivun pituinen kirje, joka on niin vastustamaton, että se poikii kirjoittajalleen uuden työpaikan. Lyhyesti sanottuna kirje, joka voi muuttaa koko elämäsi. Mitkä ohjeet auttavat sinua kirjoittamaan onnistuneen työhakemuksen vuonna 2024?

Seuraavassa on 10 ohjetta täydellisen työhakemuksen kirjoittamiseen ja muotoiluun.

Työhakemuksen muotoilu

Tervetuloa perehtymään työhakemuksen muotoiluun! Kirjeen ensivaikutelma on ratkaiseva, ja sen oikeanlainen muotoilu voi erottaa sinut muiden työnhakijoiden joukosta ja herättää työhönottajan kiinnostuksen. 

Lisäksi oikea muotoilu voi auttaa hakemustasi läpäisemään automaattisen hakijaseurantajärjestelmän suorittaman karsinnan, sillä avainsanojen käyttö ja selkeä rakenne auttavat järjestelmää analysoimaan hakemuksesi tehokkaammin. 

Ennen kuin siirrymme antamaan yksityiskohtaisia ohjeita työhakemuksen muotoiluun, annamme seuraavassa esimerkin selkeästä ja vaikuttavasta työhakemuksesta, joka kiinnittää rekrytoijan huomion heti kättelyssä:

ilmaista työhakemusesimerkkiä

1. Valitse selkeä ja ammattimainen kirjaintyyppi

Käytä työhakemuksessa selkeää ja helposti luettavaa kirjaintyyppiä – ei mitään liian räiskyvää tai eksoottista, joka vie huomion tekstin sisällöstä. On tärkeää, että lukija kiinnittää huomiota tekstiisi sen sijaan, että unohtuu tuijottamaan kirjaintyyppiä. 

Käytä kirjainkokoa 10–12 pistettä – tätä pienempää tekstiä on vaikea lukea ja tätä suurempi teksti saattaa luoda vaikutelman satukirjasta.

2. Jätä sivulle riittävästi tyhjää tilaa

Ensimmäinen nyrkkisääntö on: Pidä kappaleet lyhyinä äläkä sisennä niiden ensimmäistä riviä vaan jätä niiden väliin tyhjä rivi. Kirjoita lyhyitä ja keskenään melko saman pituisia kappaleita. Selkeät kappaleet auttavat hahmottamaan tekstin rakennetta ja antavat lukijalle tilaisuuden hengähtää välillä. Kun työhönottajan on helppo seurata tekstin kulkua, hän todennäköisemmin jatkaa lukemista ja kiinnostuu hakijasta enemmän.

Asettelun ammattilaisilla on motto, joka pätee sekä perinteisiin että digitaalisiin asiakirjoihin: ”Tyhjä tila on ystäväsi.” Muista siis jättää sivulle tekstin ja muotoiluelementtien vastapainoksi riittävästi tyhjää tilaa.

3. Käytä visuaalisia elementtejä harkiten

Visuaalisten elementtien käyttö voi tehdä työhakemuksestasi houkuttelevamman ja helpommin luettavan. On tärkeää yhtenäistää työhakemuksen visuaalinen ilme ansioluettelon ilmeen kanssa, jotta kokonaisuus näyttää ammattimaiselta ja harkitulta.

Voit korostaa tärkeitä kohtia, kuten otsikoita tai saavutuksia, kursiivilla tai lihavoinnilla. Voit käyttää myös kuvia tai värejä lukijan huomion kiinnittämiseen. Muista kuitenkin, että liiallinen koristelu voi antaa sekavan tai harrastelijamaisen vaikutelman, joten käytä visuaalisia elementtejä harkiten. 

4. Työhakemuksen pituus: kuinka monta sivua?

Kultainen sääntö: yritä mahduttaa kirje yhdelle sivulle äläkä ”fuskaa” tämän tavoitteen saavuttamiseksi. Saattaa tuntua houkuttelevalta pienentää kirjainkokoa tai kaventaa marginaaleja tai jopa poistaa tyhjät rivit kappaleiden välistä. Älä kuitenkaan eksy tälle petolliselle tielle, jonka tuloksena on vähemmän houkutteleva ja vaikeammin luettava kirje. Karsi sen sijaan tekstiä, kunnes jäljellä on tiivis ja selkeä viesti.

5. Luo työhakemukseen selkeä kappalejako

Kun kirje on jaettu selkeisiin kappaleisiin, se on helpompi lukea ja hahmottaa. Jokaisen kappaleen tulisi keskittyä yhteen tärkeään asiaan. Seuraavassa käsittelemme tarkemmin eri työhakemuksen eri osien sisältöä.

Otsikko: erotu joukosto eduksesi

Työhakemuksen otsikon ensisijainen tehtävä on selvä: ilmoittaa yhteystietosi, jotta potentiaalinen työnantaja voi ottaa sinuun yhteyttä. 

Otsikolla on kuitenkin toinenkin tärkeä tehtävä: se muodostaa näyttävän muotoiluelementin sivun yläreunaan. Tunnisteen alla on pelkkää mustaa tekstiä, joka toivottavasti kiinnostaa lukijaa, mutta joka ei yleensä näytä kovin houkuttelevalta. 

Otsikon tulee kiinnittää lukijan huomio miellyttävällä tavalla. Jos sinulla ei ole aikaa tai kärsivällisyyttä edustavan otsikon muotoiluun, voit käyttää cvapp.fi-palvelun valmiita työhakemuspohjia, jotka on jaettu neljään tyyliluokkaan: yksinkertainen, moderni, luova ja ammattimainen. 

Tervehdys: luo yhteys työhönottajaan

Ennen vanhaan työhakemus aloitettiin usein sanoilla ”Hyvä vastaanottaja” tai jopa kovin virallisella ”Arvoisa vastaanottaja”. Ajat ovat kuitenkin muuttuneet. Tänä päivänä on tärkeää nähdä vaivaa ja yrittää aidosti luoda kontaktia työhönottajaan.

Pyri osoittamaan kirje aina henkilökohtaisesti tietylle henkilölle. Jos työpaikkailmoituksessa ei mainita työhönottajan nimeä, yritä selvittää se, tarvittaessa soittamalla työpaikalle. (Äläkä edes KUVITTELE kirjoittavasi tämän henkilön nimeä väärin!)

Psykologit ovat havainneet, että ihmiset innostuvat aina lukiessaan oman nimensä, ja se saa heidät yleensä keskittymään entistä paremmin lukemaansa. On myös todennäköisempää saada vastaus kirjeeseen, joka on osoitettu erityisesti yhdelle henkilölle verrattuna kokonaiselle osastolle osoitettuun kirjeeseen. 

Johdanto: herätä työhönottajan kiinnostus

Aloita työhakemus kirjoittamalla ensimmäiseen kappaleeseen ajatus, joka vangitsee lukijan huomion. Ensimmäisessä kappaleessa sinun tulee esitellä itsesi ja kertoa lisäksi, mitä työpaikkaa haet ja miksi juuri sinä sovit tähän tehtävään erinomaisen hyvin. Kiinnitä huomiota ensimmäisen kappaleen sävyyn – ole ystävällinen, innostunut ja ammattimainen antamatta kuitenkaan ylimielistä tai kaikkitietävää kuvaa itsestäsi. On tärkeää, että työhakemuksen johdanto kiinnittää lukijan huomion oikeista syistä. 

Runko: vakuuta työhönottaja

Työhakemuksen rungossa sinun on vakuutettava lukija siitä, että olet oikea hakija työpaikkaan. Sinun täytyy ehkä hieman kehua itseäsi, sillä kukas kissan hännän nostaa ellei kissa itse? 

Kerro työkokemuksestasi ja anna esimerkkejä saavutuksistasi edellisissä työpaikoissa. Havainnollista saavutuksiasi mahdollisuuksien mukaan numerotiedoin (mainitsemalla esimerkiksi rahasummia tai prosenttilukuja). Täydennä ansioluettelosi tietoja kertomalla esimerkki ongelmatilanteesta ja siitä, kuinka ratkaisit ongelman. 

Työhakemuksen rungossa voit kertoa myös koulutuksestasi, tutkinnoistasi sekä hakemasi työpaikan kannalta oleellisista taidoistasi. Lisäksi voit valaista tulevaisuudensuunitelmiasi, erityisesti, jos ne liittyvät jollakin tapaa hakemaasi työpaikkaan. Muista lukea työpaikkailmoitus tarkkaan ja osoita, että täytät mainitut hakuvaatimukset. Räätälöi työhakemus työpaikkailmoituksen mukaan, mutta muista kertoa saavutuksistasi aina totuudenmukaisesti. Haastattelussa sinua pyydetään usein kertomaan kokemuksestasi ja taidoistasi lisää.

Asiantuntijan vinkki

Jos sinulla ei ole työkokemusta, voit silti kirjoittaa vakuuttavan työhakemuksen keskittymällä muihin vahvuuksiin ja saavutuksiin. Korosta esimerkiksi vapaaehtoistyökokemusta, harrastuksia, projekteja tai kursseja, jotka ovat kehittäneet hakemasi työpaikan kannalta oleellisia taitojasi. 

Jos haluat lisätietoja, tutustu blogiimme, joka sisältää ohjeita työhakemuksen kirjoittamiseen ilman työkokemusta.

Loppukappale ja allekirjoitus: viimeisimpänä muttei vähäisimpänä

Työhakemuksen viimeisessä kappaleessa voit tiivistää viestisi, kiittää lukijaa tai lisätä jonkin tärkeän asian, jota et ole aiemmin maininnut. Lopputervehdykseksi voit kirjoittaa yksinkertaisesti ”Ystävällisin terveisin” tai ”Parhain terveisin”.

Kirjeen lopussa on hyvä myös kohteliaalla ja ystävällisellä eleellä kehottaa lukijaa ottamaan yhteyttä – voit ilmoittaa toivovasi kutsua haastatteluun. Voit myös kertoa olevasi aina tavoitettavissa kirjeen otsikossa näkyvän puhelinnumeron tai sähköpostiosoitteen kautta (joidenkin lähteiden mukaan puhelinnumero kannattaa toistaa kirjeen viimeisessä kappaleessa).

6. Räätälöi työhakemus hakemaasi työpaikkaa varten

Räätälöi työhakemuksesi vastaamaan hakemasi työpaikan vaatimuksia ja yrityksen kulttuuria. Räätälöity työhakemus osoittaa työnantajalle, että olet kiinnostunut ja motivoitunut juuri heidän tarjoamaansa tehtävään, mikä voi parantaa mahdollisuuksiasi saada kutsu työhaastatteluun.

Lue työpaikkailmoitus tarkasti ja käytä sen sisältämiä avainsanoja työhakemuksessasi. Tämä auttaa osoittamaan, että ymmärrät yrityksen ja tehtävän vaatimukset.

Muokkaa kirjeesi vastaamaan yrityksen tyyliä. Voit luoda luotettavan kuvan potentiaalisen työnantajan yrityskulttuurista ja viestintätyylistä esimerkiksi tutustumalla yrityksen verkkosivuihin, seuraamalla yrityksen sosiaalisen median kanavia tai tutkimalla yrityksen arvosteluja ja työntekijäkokemuksia. 

Asiantuntijan vinkki

Automaattiset hakijaseurantajärjestelmät (ATS)

Monet yritykset käyttävät automaattisia hakijaseurantajärjestelmiä karsimaan hakemuksia ennen kuin ne päätyvät ihmisen luettaviksi. Järjestelmä arvioi ansioluettelot sen perusteella, kuinka hyvin ne vastaavat työpaikkailmoituksessa käytettyjä avainasanoja. Olemme kirjoittaneet blogin siitä, miten voit lisätä ansioluetteloosi avainsanoja, ja samalla parantaa mahdollisuuksiasi päästä työhaastatteluun.

7. Luo henkilökohtainen yhteys kirjoittamalla henkilökohtaiseen sävyyn

Henkilökohtaisen sävyn käyttö työhakemuksessa voi erottaa sinut muista hakijoista ja auttaa työnantajaa saamaan paremman käsityksen persoonastasi ja motivaatiostasi. Kertomalla itsestäsi jotakin henkilökohtaista luot välittömän yhteyden työnantajaan, mikä antaa hakemukselle inhimillisen ulottuvuuden. 

Kirjoita hakemus ammattimaiseen tyyliin, mutta pyri ilmaisemaan kiinnostuksesi tehtävään vilpittömästi ja omin sanoin. Persoonallinen ja lämminhenkinen viesti herättää luultavasti työhönottajassa positiivisia tunteita ja voi auttaa hakemustasi jäämään hänen mieleensä. 

8. Avoimuus ja rehellisyys

Anna työhakemuksessa totuudenmukainen kuva itsestäsi ja osaamisestasi. Vältä liioittelua ja liiallista taitojen tai kokemuksen korostamista. Kerro myös rehellisesti, miksi haluat juuri tämän työpaikan ja miten uskot voivasi täyttää tehtävän vaatimukset. Aitous edistää luottamuksen syntymistä ja voi parantaa mahdollisuuksiasi päästä haastatteluun.

Asiantuntijan vinkki

Haluatko erottua työnhaussa? Avoin työhakemus voi olla ratkaisu! Jos et löydä sopivaa avointa työpaikkaa, avoin hakemus antaa sinulle mahdollisuuden osoittaa potentiaalisi työnantajalle. Lue blogistamme lisää vaikuttavan avoimen hakemuksen kirjoittamisesta

9. Panosta työhakemuksen kieliasuun

Muista oikolukea työhakemus huolellisesti ennen sen lähettämistä. Vielä parempi on, jos joku muu voi oikolukea kirjeesi. 

Oikeakielisyys on tärkeää, koska se viestii huolellisuudesta, tarkkuudesta ja ammattitaidosta. Virheetön teksti lisää hakijan luotettavuutta työhönottajan silmissä. Lisäksi oikeakielinen teksti on helpompi lukea ja ymmärtää. Virheiden puuttuessa viesti välittyy selkeämmin ja tehokkaammin, miksä voi parantaa mahdollisuuksiasi saada kutsu työhaastatteluun.

10. Varmista edustava ulkoasu käyttämällä ammattimaista työhakemuspohjaa

On olemassa hyvin yksinkertainen tapa välttää työhakemuksen asetteluun liittyvät sudenkuopat: käytä ammattilaisten muotoilemaa työhakemuspohjaa. 

Työhakemuspohja on valmis runko, joka on typografialtaan selkeä ja sisältää riittävästi tyhjää tilaa sekä näyttävän otsikon. Riittää, että korvaat mallitekstin omalla tekstilläsi, ja kirjeesi on valmis.

Varmista unelmasi toteutuminen vuonna 2024 – aloita luomalla loistava työhakemus! Inspiraatiota saat vaikka vilkaisemalla meidän työhakemusesimerkkejämme. Näytä työnantajille, miksi juuri sinä olet heidän unelmiensa työntekijä. Nyt on aika loistaa ja vakuuttaa!

Luo ansioluettelo 15 minuutissa
Luo ansioluettelo 15 minuutissa
Käytä ammattimaisia, käytännössä testattuja ansioluettelopohjia, sillä niiden avulla voit laatia sellaisen ansioluettelon, jota työnantajat odottavat.
Luo ansioluettelo
Jaa tämä artikkeli
Jatka lukemista
Työhakemus7 min lue
Mikä on esittelykirje ja miten se kirjoitetaan?
Mikä on esittelykirje ja miten se kirjoitetaan?
Työhaastattelu5 min lue
Näin lopetat työhakemuskirjeen (esimerkkejä loppukappaleesta)
Näin lopetat työhakemuskirjeen (esimerkkejä loppukappaleesta)
Työhaastattelu14 min lue
Miksi meidän pitäisi palkat sinut? 10 ohjetta tämän haastattelukysymyksen vastaamiseen
Miksi meidän pitäisi palkat sinut? 10 ohjetta tämän haastattelukysymyksen vastaamiseen
Työhakemus14 min lue
Erotu massasta! Onnistu työnhaussa tekemällä täydellinen hakemuskirje
Erotu massasta! Onnistu työnhaussa tekemällä täydellinen hakemuskirje
Selaa kaikki
Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi sekä tietojen keräämiseksi markkinointitarkoituksiin. Käyttämällä sivustoamme hyväksyt kaikkien evästeiden käytön evästekäytäntömme Evästekäytäntö ja tietosuojaselosteemme Tietosuojaseloste mukaisesti.
Hyväksy evästeet