1. Blogi
  2. Saatekirje
  3. Työhakemuksen muotoilu vuonna 2023: esimerkkejä ja ohjeita
kirjoittanut Karl KahlerKarl Kahler

Työhakemuksen muotoilu vuonna 2023: esimerkkejä ja ohjeita

14 min lue
Työhakemuksen muotoilu vuonna 2023: esimerkkejä ja ohjeita
Nosta urakehityksesi uudelle tasolle käyttäen asiantuntijan neuvoja työhakemuksen kirjoittamisessa ja muotoilussa.

Tunnet oman alasi ja taitosi ja tiedät, kenen palvelukseen haluat. Sinun ei tarvitse enää kuin kirjoittaa potentiaaliselle työnantajalle yhden sivun pituinen kirje. Jokainen matka unelmien työpaikkaan alkaa hyvin laaditusta ansioluettelosta ja osuvasta työhakemuksesta. Olitpa sitten raketti-insinööri tai rautatietyöläinen, tyhjä paperi ja edessä oleva tehtävä saattavat jähmettää aivosi. Tehtävä on yksinkertainen, mutta ei helppo. 

Itse asiassa se on suostuttelevan kirjoittamisen mestarinäyte – yhden sivun pituinen kirje, joka on niin vastustamaton, että se poikii kirjoittajalleen uuden työpaikan. Lyhyesti sanottuna kirje, joka voi muuttaa koko elämäsi. Mitkä ohjeet auttavat sinua kirjoittamaan onnistuneen työhakemuksen vuonna 2023?

Seuraavassa on 10 ohjetta täydellisen työhakemuksen kirjoittamiseen ja muotoiluun.

1. Työhakemuksen muotoilu ja otsikko

Tarkastellaanpa aivan ensimmäiseksi todellisia työhakemuksia. Miltä hyvin muotoiltu työhakemus näyttää? Tältä:

ilmaista työhakemusesimerkkiä
ilmaista työhakemusesimerkkiä

Elektroninen ylätunniste on sivun yläreunassa oleva osio, joka sisältää koko nimesi, osoitteesi, puhelinnumerosi ja sähköpostiosoitteesi (joskus postiosoite jätetään pois ja joskus työnhakijat liittävät mukaan LinkedIn-linkin tai muun vastaavan linkin.) Joissakin työhakemusmalleissa voit liittää tähän kohtaan myös työnimikkeesi.

Ylätunnisteen ensisijainen tehtävä on selvä: ilmoittaa yhteystietosi, jotta potentiaalinen työnantaja voi ottaa sinuun yhteyttä. 

Ylätunnisteella on kuitenkin toinenkin tärkeä tehtävä: se muodostaa näyttävän muotoiluelementin sivun yläreunaan. Tunnisteen alla on pelkkää mustaa tekstiä, jonka sisältö on toivottavasti kiinnostava, mutta joka ei yleensä näytä kovin houkuttelevalta. 

Ylätunniste on tärkeä, koska se on sivun ainoa osa, jonka voi muotoilla kiinnostavaksi. Voit käyttää muotoiluun värejä, erilaista kirjaintyyppiä tai muita luovia elementtejä. Tunnisteen ei tule olla räikeä, vaan silmää miellyttävä. 

Voit hakea inspiraatiota omaan ylätunnisteeseesi tarkastelemalla Cvapp.fi-sivuston  HYPERLINK "https://resume.io/cover-letter-examples"ilmaisia työhakemusesimerkkejä. 

Ansioluettelon muoto selitettynä kolmen helpon esimerkin avulla
Aiheeseen liittyvä artikkeli
Ansioluettelon muoto selitettynä kolmen helpon esimerkin avulla

Perusteellinen lähde, jossa selitetään ansioluetteloiden yleiset muotovaihtoehdot, kuten kronologinen, osaamispohjainen ja edellisten yhdistelmä. Näin valitset sinulle sopivan.

2. Työhönottajan huomion kiinnittäminen: työhakemuksen tervehdys

Ennen vanhaan työhakemus aloitettiin usein sanoilla ”Hyvä vastaanottaja” tai jopa kovin virallisella ”Arvoisa vastaanottaja”. Ajat ovat kuitenkin muuttuneet. Tänä päivänä on tärkeää nähdä vaivaa ja yrittää aidosti luoda kontaktia työhönottajaan.

Pyri osoittamaan kirje aina henkilökohtaisesti tietylle henkilölle. Jos työpaikkailmoituksessa ei mainita työhönottajan nimeä, yritä selvittää se, tarvittaessa soittamalla työpaikalle. (Äläkä edes KUVITTELE kirjoittavasi tämän henkilön nimeä väärin!)

Psykologit ovat havainneet, että ihmiset innostuvat aina lukiessaan oman nimensä, ja se saa heidät yleensä keskittymään entistä paremmin lukemaansa. On myös todennäköisempää saada vastaus kirjeeseen, joka on osoitettu erityisesti yhdelle henkilölle verrattuna kokonaiselle osastolle osoitettuun kirjeeseen. Joissakin tapauksissa työhönottajan tai rekrytoijan nimi on jätetty tarkoituksella ilmoittamatta. Tässä tapauksessa kannattaa käyttää sopivaa neutraalia ilmaisua, kuten ”Hyvä työhönottaja” tai ”Hyvä (yrityksen nimi) rekrytointitiimi”.

3. Työhakemuksen runko: tekstin oikea muotoilu

Seuraava haaste on yhden sivun mittaisen, korkeintaan 400 sanaa sisältävän kirjeen kirjoittaminen ja tekstin jakaminen sopiviin kappaleisiin. Tavoitteena on saada työhönottaja vakuuttumaan siitä, että sinä olet täydellinen hakija. Ennen kuin siirrymme käsittelemään eri kappaleiden sisältöä, tarkastellaan lyhyesti sitä, miltä niiden tulee näyttää. 

Työhakemuksen luettavuuden kannalta on tärkeää valita sopiva kirjaintyyppi: joillekin työnantajille kelpaa Times new Roman, mutta monissa aikaansa seuraavissa yrityksissä on totuttu käyttämään helposti luettavia kirjaintyyppejä, kuten Arial, Verdana ja Helvetica, jotka ovat turvallinen valinta. Calibri on jopa syrjäyttänyt Times New Roman -kirjaintyypin Microsoft Word -ohjelman vakioasetuksena, mikä kertoo aika paljon.

Käytä työhakemuksessa modernia, silmää miellyttävää, helposti luettavaa kirjaintyyppiä – ei mitään liian räiskyvää tai eksoottista, joka vie huomion tekstin sisällöstä. On tärkeää, että lukija kiinnittää huomiota tekstiisi sen sijaan, että unohtuu tuijottamaan kirjaintyyppiä. Käytä kirjainkokoa 10–12 pistettä – tätä pienempää tekstiä on vaikea lukea ja tätä suurempi teksti saattaa luoda vaikutelman satukirjasta.

Tasaa tekstin vasen reuna, jolloin oikea reuna jää epätasaiseksi. Tekstin molempien reunojen tasaaminen saa tekstikappaleet näyttämään järkälemäisiltä ja venyttää sanoja tai sanojen välejä joskus oudosti vaikeuttaen lukemista. 

4. Työhakemuksen kappalejako ja tyhjä tila

Ensimmäinen nyrkkisääntö on: Pidä kappaleet lyhyinä äläkä sisennä niiden ensimmäistä riviä vaan jätä niiden väliin tyhjä rivi. Ennen oli hyväksyttävää kirjoittaa kappaleet yhteen ilman tyhjää väliä, jos niiden ensimmäinen rivi sisennettiin. 

Nykyään sisennystä ei käytetä ja kappaleiden väliin jätetään tyhjä rivi, paitsi jos kyseessä on kirjan typografia. Kirjoita lyhyitä ja keskenään melko saman pituisia kappaleita. Kuvittele, että saisit yhden sivun mittaisen kirjeen, jonka sisältämät 400 sanaa ovat kaikki samaa kappaletta. Houkuttelisiko ulkoasu lukemaan kirjeen? Silmät tarvitsevat lukemisessa taukoja ja niin tarvitsevat myös aivot. Se on yksi syy kappalejaon käyttämiseen.

5.  Työhakemuksen marginaalit

Mennään suoraan asiaan: Käytä normaalia 2,5 cm:n marginaalia työhakemuksen kaikissa neljässä reunassa.

Asettelun ammattilaisilla on motto, joka pätee sekä perinteisiin että digitaalisiin asiakirjoihin: ”Tyhjä tila on ystäväsi.” Jokainen muotoiluelementti ja kuva tarvitsee vastapainokseen tietyn määrän tyhjää tilaa. 

Muotoilijat neuvovat myös välttämään ”vangittua tyhjää tilaa” eli tyhjiä kohtia keskellä sivua. Tyhjä tila on hyvä ”siirtää sivun reunoihin”, jolloin se muodostaa ikään kuin näkymättömän kehyksen kiinnittäen lukijan huomion sivun keskiosaan.

Marginaalit muodostavat siis valkoisen kehyksen kirjeen reunoille korostaen sen sisältöä.

6. Kiinnostava johdanto herättää lukijan mielenkiinnon

Aloita työhakemus kirjoittamalla ensimmäiseen kappaleeseen ajatus, joka vangitsee lukijan huomion. Ensimmäisessä kappaleessa sinun tulee esitellä itsesi ja kertoa lisäksi, mitä työpaikkaa haet ja miksi juuri sinä sovit tähän tehtävään erinomaisen hyvin. Kiinnitä huomiota ensimmäisen kappaleen sävyyn – ole ystävällinen, innostunut, varma ja ammattimainen antamatta kuitenkaan ylimielistä tai kaikkitietävää kuvaa itsestäsi. On tärkeää, että työhakemuksen johdanto kiinnittää lukijan huomion oikeista syistä. 

Avauskappaleen on ennen kaikkea luotava positiivinen ensivaikutelma ja houkuteltava lukijaa jatkamaan lukemista. 

7. Työhakemuksen runko

Työhakemuksen rungossa sinun on vakuutettava lukija siitä, että olet oikea hakija työpaikkaan. Sinun täytyy ehkä hieman kehua itseäsi, sillä kukas kissan hännän nostaa ellei kissa itse? 

Kerro työkokemuksestasi ja anna esimerkkejä saavutuksistasi edellisissä työpaikoissa. Havainnollista saavutuksiasi mahdollisuuksien mukaan konkreettisin tiedoin (käytä numeroita, rahasummia, prosentteja). Täydennä ansioluettelosi tietoja kertomalla esimerkki ongelmatilanteesta ja siitä, kuinka ratkaisit ongelman. 

Meiltä kysytään usein: voinko käyttää työhakemuksessa ranskalaisia viivoja? Lyhyt vastaus on ”kyllä”. Pitempi vastaus on: käytä niitä säästellen ja mieti tarkkaan, kuinka ne vaikuttavat työhakemuksen ulkomuotoon ja luettavuuteen. Työhakemuksen ei ole tarkoitus näyttää ansioluettelolta, sillä silloin se ei enää aja tarkoitustaan.

Työhakemuksen rungossa voit kertoa myös koulutuksestasi, tutkinnoistasi sekä hakemasi työpaikan kannalta oleellisista taidoistasi. Halutessasi voit valaista myös tulevaisuudensuunitelmiasi, erityisesti, jos ne liittyvät jollakin tapaa hakemaasi työpaikkaan. Muista lukea työpaikkailmoitus tarkkaan ja osoita, että täytät mainitut hakuvaatimukset. On hyvä räätälöidä työhakemus työpaikkailmoituksen mukaan, mutta muista kertoa saavutuksistasi aina totuudenmukaisesti. Haastattelussa sinua pyydetään usein kertomaan kokemuksestasi ja taidoistasi lisää.

Kiinnitä huomiota myös tekstin sävyyn. Jos et ole varma, kuinka viralliseen sävyyn sinun tulee kirjoittaa, yrityksen sosiaalinen media ja verkkosivusto voi antaa siitä viitteitä ja ehkä läydät Internetistä vaikkapa heidän toimitusjohtajansa haastatteluun.

8. Työhakemuksen päätelmä ja allekirjoitus

Työhakemuksen viimeisessä kappaleessa voit tiivistää viestisi, kiittää lukijaa tai lisätä jonkin tärkeän asian, jota et ole aiemmin maininnut. Lopputervehdykseksi voit kirjoittaa yksinkertaisesti ”Ystävällisin terveisin” tai ”Parhain terveisin”.

Kirjeen lopussa on hyvä myös kohteliaalla ja ystävällisellä eleellä kehottaa lukijaa ottamaan yhteyttä – voit ilmoittaa toivovasi kutsua haastatteluun. Voit myös kertoa olevasi aina tavoitettavissa kirjeen ylätunnisteessa olevan puhelinnumeron tai sähköpostiosoitteen kautta (joidenkin lähteiden mukaan puhelinnumero kannattaa toistaa kirjeen viimeisessä kappaleessa).

Ilmoita selvästi, että olet todella kiinnostunut tästä työpaikasta ja toivot yhteydenottoa.

Muista oikolukea kirje huolellisesti. Vielä parempi on, jos joku muu voi oikolukea kirjeesi. Kirjoitus- ja kielioppivirheet ovat yleisimpiä syitä työhakemusten hylkäämiseen. 

Ansioluetteloiden ATS-optimointi: Näin luot täydellisen CV:n
Aiheeseen liittyvä artikkeli
Ansioluetteloiden ATS-optimointi: Näin luot täydellisen CV:n

Ansioluetteloiden soveltuvuus ATS-ohjelmiin – lue meidän oppaamme ja luo ansioluettelo, joka erottuu edukseen myös ATS-ohjelmia käytettäessä

9. Työhakemuksen pituus: kuinka monta sivua?

Kultainen sääntö: yritä mahduttaa kirje yhdelle sivulle äläkä ”fuskaa” tämän tavoitteen saavuttamiseksi. On siis tärkeää, että työhakemus ei ole yhtä sivua pitempi. Kuitenkin kaikki, jotka ovat joskus työhakemuksen kirjoittaneet, tietävät että kirjeen ensimmäinen versio on yleensä liian pitkä.

Saattaa tuntua houkuttelevalta pienentää kirjainkokoa tai kaventaa marginaaleja tai jopa poistaa tyhjät rivit kappaleiden välistä. Älä kuitenkaan eksy tälle petolliselle tielle, jonka tuloksena on vähemmän houkutteleva ja vaikeammin luettava kirje. Karsi sen sijaan tekstiä, kunnes jäljellä on tiivis ja selkeä viesti.

10. Käytä ammattilaisten muotoilemaa työhakemuspohjaa

On olemassa hyvin yksinkertainen tapa välttää työhakemuksen asetteluun liittyvät sudenkuopat: käytä ammattilaisten muotoilemaan työhakemuspohjaa. 

Tarkat ohjeet ansioluettelon työkokemusosion kirjoittamiseen [+ esimerkkejä]
Aiheeseen liittyvä artikkeli
Tarkat ohjeet ansioluettelon työkokemusosion kirjoittamiseen [+ esimerkkejä]

Annamme tarkat ohjeet ansioluettelon työkokemusosion kirjoittamiseen. Me kerromme, millaisesta muotoilusta työhönottajat pitävät!

Työhakemuspohja on valmis runko, joka on typografialtaan selkeä ja sisältää riittävästi tyhjää tilaa sekä näyttävän ylätunnisteen. Riittää, että korvaat mallitekstin omalla tekstilläsi, ja kirjeesi on valmis.

Jos haluat lisätietoja, lue Cvapp.fi-sivustolla oleva opas ”Näin kirjoitat työhakemuksen”. Sen jälkeen voit tutkia ilmaisia työhakemusesimerkkejämme, valita mieleisesti työhakemuspohjan ja alkaa räätälöidä sitä omiin tarpeisiisi. Luot perustan menestyksellesi vuonna 2023. Ala laatia työhakemustasi saman tien!

Luo ansioluettelo 15 minuutissa
Luo ansioluettelo 15 minuutissa
Käytä ammattimaisia, käytännössä testattuja ansioluettelopohjia, sillä niiden avulla voit laatia sellaisen ansioluettelon, jota työnantajat odottavat.
Luo ansioluettelo
Luo ansioluettelo 15 minuutissa
Luo ansioluettelo 15 minuutissa
Käytä ammattimaisia, käytännössä testattuja ansioluettelopohjia, sillä niiden avulla voit laatia sellaisen ansioluettelon, jota työnantajat odottavat.
Luo ansioluettelo
Jaa tämä artikkeli
Jatka lukemista
Ansioluettelo9 min lue
10 johtamistaitoa, jotka voit sisällyttää ansioluetteloosi + esimerkkejä
10 johtamistaitoa, jotka voit sisällyttää ansioluetteloosi + esimerkkejä
Ansioluettelo13 min lue
Ansioluettelon uratavoite-osio (+ 15 esimerkkiä)
Ansioluettelon uratavoite-osio (+ 15 esimerkkiä)
Saatekirje17 min lue
Irtisanoutumisilmoituksen kirjoittaminen (ja muita ohjeita ryhdikkääseen irtisanoutumiseen)
Irtisanoutumisilmoituksen kirjoittaminen (ja muita ohjeita ryhdikkääseen irtisanoutumiseen)
Työhaastattelu25 min lue
Ohjeita työhaastatteluun
Ohjeita työhaastatteluun
Selaa kaikki
Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi sekä tietojen keräämiseksi markkinointitarkoituksiin. Käyttämällä sivustoamme hyväksyt kaikkien evästeiden käytön evästekäytäntömme Evästekäytäntö ja tietosuojaselosteemme Tietosuojaseloste mukaisesti.
Hyväksy evästeet