Onko ammattimaista lisätä valokuva ansioluetteloon?
Valokuvan liittäminen ansioluetteloon ei ole epäammattimaista, mutta Yhdysvalloissa se katsotaan epäsopivaksi (muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta). Valokuvan liittämistä ansioluetteloon voidaan pitää häiritsevänä, sillä rekrytoijat käyttävät vain vähän aikaa jokaisen ansioluettelon tarkasteluun. On tärkeämpää ohjata huomio taitoihisi ja saavutuksiisi kuin ulkoiseen olemukseesi.
Valokuva vie myös arvokasta tilaa ansioluettelossasi. Tämän tilan voisit käyttää kenties tehokkaammin kertomalla lisää vaikkapa työkokemuksestasi.
Lisäksi valokuvan liittäminen ansioluetteloon saattaa altistaa ikäsyrjinnälle. Kuvan lisääminen on vapaaehtoista ja monet hakijat jättävät sen pois. Joillakin aloilla, kuten media- ja asiakaspalvelutehtävissä, valokuva voi kuitenkin olla hyödyllinen ja antaa työhönottajalle positiivisen ensivaikutelman.
Vaikka työnantajien ei pitäisi palkata työntekijöitä ulkonäön perusteella, kasvonpiirteet tai persoonallinen tyyli voivat kiinnittää työhönottajan huomion ja herättää hänen kiinnostuksensa. Jos haet töihin ulkomaille, selvitä onko kohdemaassa tapana liittää valokuva ansioluetteloon. Eurooppalaisissa ansioluettelopohjissa on yleensä kohta valokuvalle. Yhdysvalloissa ei ole tapana liittää valokuvaa, kun taas esimerkiksi Kiinassa ja Japanissa rekrytoijat odottavat saavansa nähtäväksi työnhakijan valokuvan.
Jos päätät lisätä kuvan, sen tulisi olla ammattimainen, neutraali ja hyvälaatuinen. Toisaalta, jos et ole varma, sopiiko kuva haettavaan tehtävään, se kannattaa jättää pois, sillä rekrytoijat keskittyvät ensisijaisesti osaamiseesi ja kokemukseesi.
Kuvallisen ansioluettelon hyvät ja huonot puolet
Seuraavassa tarkastelemme kuvallisen ansioluettelon hyviä ja huonoja puolia, jotta voit tehdä perustellun päätöksen.
Hyvät puolet
- Ensivaikutelman vahvistaminen: Kuva antaa kasvot nimelle ja auttaa työhönottajaa muistamaan sinut helpommin.
- Persoonallisuuden esiin tuominen: Kuva voi välittää positiivista ja avointa ensivaikutelmaa, mikä voi olla hyödyllistä erityisesti asiakaspalvelu-, myynti- ja markkinointitehtävissä.
- Erottautuminen muista hakijoista: Valokuva voi saada sinut erottumaan visuaalisesti muiden hakijoiden joukosta.
Huonot puolet
- Voi johtaa tiedostamattomiin ennakkoluuloihin: Rekrytoija voi (tiedostamattaan) tehdä päätelmiä ulkonäkösi perusteella, mikä voi vaikuttaa objektiiviseen arviointiin.
- Vie huomiota olennaisesta: Ansioluettelon keskeinen sisältö on osaaminen ja kokemus. Valokuva voi ohjata huomiota pois näistä keskeisistä asioista.
- Sotkee ATS-järjestelmän tekstintunnistusta: suurikokoinen tai väärässä muodossa oleva kuva voi tehdä ansioluettelosta raskaan käsitellä, jolloin Automaattinen hakijaseurantajärjestelmä (ATS) saattaa hylätä sen teknisten rajoitusten vuoksi.
Valokuvan valitseminen ansioluetteloon
Jos päättää liittää ansioluetteloosi valokuvan, seuraavassa on ohjeita mahdollisimman edustavan kuvan valintaan.
- Ammattimaisuus: Valitse selkeä, hyvälaatuinen kuva, jossa sinulla on neutraali ilme ja siistit vaatteet. Älä käytä selfieitä tai rentoja, epävirallisia kuvia.
- Korkea laatu: Varmista, että kuva on terävä, hyvin valaistu ja korkearesoluutioinen. Jos lähetät ansioluettelon paperiversion, käytä laadukasta tulostinta.
- Selkeys: Valitse siististi rajattu kuva, jossa ei ole häiritseviä taustoja tai rekvisiittaa. Tavoitteena on ammattimainen ja selkeä vaikutelma.
- Ajantasaisuus: Valitse kuva, jossa siltä kuin nykyään näytät, ei siltä kuin näytit kymmenen vuotta sitten.
- Yhtenäinen ilme: Jos käytät valokuvaa myös LinkedIn-profiilissasi tai verkkosivuillasi, huolehdi siitä, että kuva tukevat yhtenäistä ammatillista brändiäsi.
- Alaan sopiva vaatetus: Pukeudu hakemasi tehtävän mukaan. Virallisissa ja asiantuntijatehtävissä siisti, asiallinen pukeutuminen on suositeltavaa, kun taas luovilla aloilla rennompi tyyli voi olla sopiva.