Ensimmäisen työpaikan etsiminen voi olla sekä jännittävä että stressaava kokemus. Useimmat työnantajat palkkaavat työntekijöitä ennen kaikkea aiemman työkokemuksen perusteella, mikä voi aiheuttaa päänvaivaa ensimmäistä työpaikkaansa etsivälle. Onneksi on olemassa monia tapoja osoittaa, että sinulla on oikeat ominaisuudet ja oikea asenne hakemaasi työpaikkaa varten. Sinun kannattaa panostaa vakuuttavan ja edustavan työhakemuskirjeen kirjoittamiseen. Se on meidän osaamisaluettamme ja me autamme sinua mielellämme!
Hyvä Laila Aho
Innostuneena ja valmiina uusiin haasteisiin haluan esittää hakemukseni copywriterin avoimeen paikkaan yrityksessänne. Olen suorittanut journalistiikan maisterin tutkinnon Tampereen yliopistossa, ja opintojeni ohessa olen hankkinut arvokasta PR- ja kirjoituskokemusta.
Kahden kesän ajan työskentelin PR-naiset-yrityksessä ja Ylellä, missä pääsin järjestämään muun muassa valokuvauksia ja kirjoittamaan lehdistötiedotteita. Lisäksi olen harjoitellut copywriting-taitojani toimimalla kolme vuotta yliopiston verkkosivujen toimituksessa. Viimeisenä opintovuotenani johdin 28 kirjoittajan ja muotoilijan tiimiä.
Sujuva ruotsin ja englannin kielen taitoni täydentävät osaamistani, ja olen valmis hyödyntämään niitä työtehtävissäni.
Olen innokas oppimaan ja kehittymään alallani sekä tuomaan panokseni uuteen työpaikkaani. Toivon mahdollisuutta keskustella kanssanne lisää työtarjouksesta ja siitä, kuinka voisin tuoda lisäarvoa tiimillenne.
Ystävällisin terveisin
Saara Jalkanen
Ensimmäisen työpaikan työhakemuksen osat
Ensimmäistä työpaikkaansa etsivälle työhakemuskirje on kuin lyhty pimeällä polulla: se auttaa kulkemaan oikeaan suuntaan ja auttaa muita, tässä tapauksessa työhönottajaa, huomaamaan sinut.
Työhakemuskirjeen tulisi sisältää seuraavat osat:
- Otsikko ja yhteystiedot. Aloita antamalla omat yhteystietosi sekä päivämäärä. On tärkeää, että rekrytoija löytää tietosi tarvittaessa nopeasti ja helposti.
- Tervehdys. Tämä on tilaisuutesi luoda henkilökohtainen yhteys kirjeen vastaanottajaan. Tervehdi rekrytoijaa mahdollisuuksien mukaan nimeltä, sillä se osoittaa, että olet nähnyt vaivaa hänen nimensä selvittämiseen ja näin ollen myös kirjeen kirjoittamiseen.
- Johdanto. Herätä rekrytoijan kiinnostus heti kirjeen alussa lyhyellä ja ytimekkäällä johdantokappaleella. Kerro, miksi olet kiinnostunut kyseisestä työpaikasta ja miten osaamisesi vastaa työnantajan tarpeisiin.
- Runko. Esittele kirjeen keskimmäisissä kappaleissa eli kirjeen rungossa kokemuksesi, koulutuksesi ja taitosi tavalla, joka osoittaa soveltuvuutesi juuri tähän tehtävään.
- Loppukappale. Lopeta kirje tiivistämällä, miksi juuri sinut tulisi valita tehtävään. Ilmaise kiinnostuksesi ja motivaatiosi sekä toiveesi päästä keskustelemaan lisää haastattelun merkeissä.
- Allekirjoitus. Kirjoita loppuun kohtelias ja ammattimainen lopputervehdys ja sen alle koko nimesi.
Työhakemuskirje tarjoaa sinulle tilaisuuden näyttää persoonallisuutesi ja vakuuttaa työnantaja siitä, että olet oikea henkilö tehtävään. Kirjoita napakka ja selkeä kirje, joka herättää lukijan kiinnostuksen ja antaa positiivisen vaikutelman sinusta.
Kaipaatko lisää inspiraatiota? Voit etsiä ideoita esimerkiksi seuraavien ammattien työhakemusesimerkeistä:
Ensimmäisen työpaikan työhakemuksen johdanto
Jos etsit ensimmäistä työpaikkaa, myönteisen ensivaikutelman luominen työhakemuskirjeessä on erityisen tärkeää. Pyri kirjeen johdannossa herättämään rekrytoijan mielenkiinto ja saada hänet jatkamaan lukemista.
Kerro miksi olet kiinnostunut juuri kyseisestä yrityksessä ja työtehtävästä. Voit mainita yrityksen maineen, arvot, toimialan tai edelliset saavutukset, jotka ovat herättäneet kiinnostuksesi.
Pidä johdantokappale lyhyenä ja ytimekkäänä. Kerro olennaiset asiat kiinnostavalla tavalla, mutta älä toista asioita, jotka mainitset myöhemmin kirjeessä.
Oletteko kuulleet huhuja uudesta supervoimasta, joka on valmis valloittamaan fysioterapian maailman? Kyllä, se olen minä – innokas ja energinen fysioterapeutti, joka on valmis aloittamaan uransa ja tuomaan hymyn asiakkaiden kasvoille!
Halun hakea avointa fysioterapeutin työpaikkaa yrityksessänne. Olen hiljattain valmistunut fysioterapeutiksi ja etsin nyt ensimmäistä työpaikkaani alalta. Olen motivoitunut ja omistautunut tarjoamaan laadukasta hoitoa asiakkaille sekä kehittämään ammattitaitoani.
Hyvä Laila Aho
Innostuneena ja valmiina uusiin haasteisiin haluan esittää hakemukseni copywriterin avoimeen paikkaan yrityksessänne. Olen suorittanut journalistiikan maisterin tutkinnon Tampereen yliopistossa, ja opintojeni ohessa olen hankkinut arvokasta PR- ja kirjoituskokemusta.
Ensimmäisen työpaikan työhakemuksen runko
Työhakemuskirjeen runko-osassa pääset esittelemään taitojasi, koulutustasi ja vahvuuksiasi ensimmäistä työpaikkaa etsiessäsi. Tämän osan tarkoitus on antaa työnantajalle kokonaiskuva sinusta ja siitä, miksi juuri sinut tulisi valita tehtävään. Korosta koulutustasi, työharjoitteluja ja muita hakemasi työpaikan kannalta olennaisia taitoja, jotka olet hankkinut valmistuessasi alalle.
Rungon ensimmäinen kappale
Työhakemuskirjeen rungon ensimmäisessä kappaleessa sinun on vakuutettava työhönottaja siitä, että olet paras ehdokas tehtävään. Kun haet ensimmäistä työpaikkaasi, tämä voi tuntua haastavalta, mutta muista että jokainen on joskus saanut ensimmäisen työpaikkansa!
Seuraavassa on ohjeita, joista voi olla apua tämän kappaleen kirjoittamisessa:
- Korosta koulutustasi ja työharjoittelujasi. Korosta koulutustasi ja mahdollisia harjoittelujasi tai projektejasi, jotka ovat antaneet sinulle tarvittavia taitoja ja näkökulmia alaan.
- Osoita muun työkokemuksen merkitys. Jos sinulla on muun alan työkokemusta, pyri löytämään yhteyksiä, joilla voit osoittaa, että sinulla on siirrettäviä taitoja, joista on hyötyä uudessa työssäsi.
- Osoita olevasi innostunut ja motivoitunut. Kerro, miksi olet kiinnostunut juuri tästä tehtävästä ja organisaatiosta. Kerro työhönottajalle, miksi juuri sinut tulisi valita ja mitä annettavaa sinulla on organisaatiolle.
- Käytä konkreettisia esimerkkejä. Havainnollista osaamistasi ja saavutuksiasi konkreettisilla esimerkeillä. Tämä auttaa työnantajaa ymmärtämään, miten osaamisesi voi hyödyttää heitä.
- Pidä kiinni selkeästä ja ammatillisesta ilmaisusta. Vaikka pyritkin erottumaan joukosta, varmista silti, että kirjoittamasi teksti on ammatillista ja asiallista. Vältä liiallista leikkisyyttä ja liioittelua.
- Räätälöi hakemus kohdeyritykselle. Tutustu huolellisesti kohdeyritykseen ja osoita kirjeessäsi, että olet tehnyt taustatyötä. Kerro, miksi juuri heidän yrityksensä kiinnostaa sinua ja miten näet itsesi osana heidän tiimiään.
- Kiinnitä huomiota oikeakielisyyteen. Tarkista kirjeen kieliasu ja varmista, että se on kaikin puolin siisti ja edustava. Huolellisuus viestii ammattitaidosta.
Jos et jaksa tai ehdi käyttää aikaa kirjeen ulkoasun muotoiluun, voit helpottaa tehtävää käyttämällä cvapp.fi-palvelun ilmaisia työhakemuspohjia, jotka on jaettu tyyliltään neljään kategoriaan: yksinkertainen, moderni, luova ja ammattimainen. Valitse runsaasta valikoimastamme oma tyylisi!
Rungon muut kappaleen – räätälöinti organisaatioon
Koska tarjolla on vain tietty määrä työpaikkoja aloitteleville työnhakijoille, joilla on vain vähän taitoja tai työkokemusta, näistä työpaikoista voi usein olla kilpailua. Jos haluat erottua eduksesi muiden aloittelevien työnhakijoiden joukossa, tee vaikutus räätälöimällä työhakemuskirjeesi huolellisesti organisaation tarpeisiin.
Räätälöinnillä tarkoitetaan sitä, että mukautat työhakemuksen kunkin yksittäisen työpaikan ja työnantajan mukaan. Selvitä ensin huolellisesti, mitä vaatimuksia ja toivomuksia työnantajalla on. Lue työpaikkailmoitus tarkkaan ja tutustu yrityksen kulttuuriin esimerkiksi yrityksen verkkosivuilla ja sosiaalisessa mediassa. Korosta omia vahvuuksiasi ja kokemustasi, jotka sopivat näihin vaatimuksiin. Muista myös tuoda esiin intohimosi alaa kohtaan sekä halusi oppia uutta.
Kerro konkreettisia esimerkkejä saavutuksistasi, jotka osoittavat kykysi vastata työnantajan tarpeisiin. Älä toista mekaanisesti ansioluettelosi tietoja, vaan käytä tilaisuutta kertoaksesi oman tarinasi ja perustele, miksi juuri sinä olisit sopiva tehtävään. Korosta myös, miten voit tuoda lisäarvoa yritykselle.
Kahden kesän ajan työskentelin PR-naiset-yrityksessä ja Ylellä, missä pääsin järjestämään muun muassa valokuvauksia ja kirjoittamaan lehdistötiedotteita. Lisäksi olen harjoitellut copywriting-taitojani toimimalla kolme vuotta yliopiston verkkosivujen toimituksessa. Viimeisenä opintovuotenani johdin 28 kirjoittajan ja muotoilijan tiimiä.
Sujuva ruotsin ja englannin kielen taitoni täydentävät osaamistani, ja olen valmis hyödyntämään niitä työtehtävissäni.
Kehotus toimintaan ja loppusanat
Työhakemuskirjeesi on melkein valmis! Tarvitset enää loistavan lopetuksen, joka sinetöi viestisi.
Päätä kirje vakuuttavasti kiittämällä lukijaa hänen arvokkaasta ajastaan ja ilmoittamalla odottavasti innoissasi mahdollisuutta keskustella lisää työpaikasta. Anna lukijalle selkeä kehotus ottaa yhteyttä ja kutsua sinut haastatteluun. Korosta, että antaisit mielelläsi panoksesi ja innostuksesi organisaation menestyksen tueksi.
Päätä kirje kohteliaaseen lopputervehdykseen, kuten ”Parhain terveisin” tai ”Ystävällisin terveisin” ja kirjoita sen alle koko nimesi.
Olen innokas oppimaan ja kehittymään alallani sekä tuomaan panokseni uuteen työpaikkaani. Toivon mahdollisuutta keskustella kanssanne lisää työtarjouksesta ja siitä, kuinka voisin tuoda lisäarvoa tiimillenne.
Ystävällisin terveisin
Saara Jalkanen
Työhakemuksen kirjoittaminen ilman työkokemusta
Kun haet ensimmäistä työpaikkaasi, saattaa tuntua siltä, että muilla hakijoilla on sinuun nähden etumatkaa. Saatat tuntea olosi epävarmaksi, kun kuvittelet muiden työnhakijoiden, joilla on hienot tutkinnot ja vuosien työkokemus, kirjoittavan itsevarmasti työhakemuksiaan.
Seis! Älä ajattele niin!
Muista, että sinun ei tarvitse olla työkokemuksen mestari vakuuttaaksesi työnantajan siitä, että ole täydellinen valinta.
Ammattimaisen työhakemuskirjeen voi kiteyttää yhteen tärkeään kysymykseen: Mitä annettavaa minulla on tämän työnantajan liiketoimintaan?
Useimmissa työpaikoissa, kuten kaupoissa, toimistoissa, päiväkodeissa, ravintoloissa ja sairaaloissa, vastaus on hämmästyttävän yksinkertainen. Sinulla ei ole ehkä muiden työnhakijoiden työkokemusta, mutta sinulla voi olla monia työn kannalta olennaisia ominaisuuksia, kuten ajanhallinta, työetiikka ja huolellisuus, joita on vaikea opettaa.
Useimmat työnantajat ovat valmiita tarjoamaan mahdollisuuden nuorelle hakijalle, joka osoittaa kiinnostusta ja motivaatiota. Työhakemuskirjeen merkitys ensimmäistä työpaikkansa hakevalle on valtava. Ansioluettelosi on luultavasti vielä melko heppoinen, ja siksi työhakemuskirje on sitäkin tärkeämpi. Se antaa sinulle tilaisuuden tuoda esiin persoonallisuutesi ja motivaatiosi sekä perustella, miksi juuri sinä olisit sopiva valinta tehtävään. Työhakemuskirjeessä voit korostaa ominaisuuksiasi, jotka eivät välttämättä käy ilmi ansioluettelostasi, kuten intohimon alaa kohtaan, halun oppia ja kehittyä sekä valmiuden sitoutua työhön.
Tärkeimmät ohjeet Ensimmäistä työpaikkaansa hakevalle työhakemuskirje saattaa olla jopa tärkeämpi kuin ansioluettelo, joten se kannattaa ehdottomasti lähettää.
- Kerro niistä ominaisuuksistasi ja taidoistasi, jotka ovat hakemasi työpaikan kannalta olennaisia.
- Räätälöi työhakemuskirjeesi erikseen jokaista työpaikkaa ja työnantajaa varten.
- Kirjeen ulkoasu on yhtä tärkeä kuin sen sisältö, kiinnitä siis huomiota myös kirjeen muotoiluun.
Cvapp.fi-palvelun valmiiden työhakemuspohjien ja työhakemustyökalun avulla luot siistin ja edustavan työhakemuskirjeen muutamassa minuutissa. Ei epäröintiä, ei askartelua. Ei muuta kuin voitto kotiin!