1. Blogi
 2. Työhaastattelu
 3. Ohjeita työhaastatteluun
kirjoittanut Susan ShorSusan Shor

Ohjeita työhaastatteluun

25 min lue
Ohjeita työhaastatteluun
Haastattelut ovat stressaavia. Huolellinen suunnittelu ja harjoittelu ovat parhaita tapoja valmistautua tärkeään päivään. Seuraavassa kerromme, mitä sinun täytyy muistaa, jotta haastattelusi onnistuu hyvin.

Saitko kutsun haastatteluun? Onneksi olkoon! Ansioluettelosi oli varmaan hyvin vakuuttava. Nyt on tärkeintä tehdä haastattelussa niin hyvä vaikutus, että muut haastattelut perutaan ja työhönottaja valitsee sinut, vai mitä?

Olemme koonneet 18 vinkkiä, jotka auttavat sinua ennen haastattelua, haastattelun aikana ja haastattelun jälkeen. Kerromme, miten sinun kannattaa pukeutua, mitä sinun kannattaa sanoa ja miten toimia. Kerromme jopa, mitä sinun kannattaa syödä ennen haastattelua ja kuinka saat unen päästä kiinni haastattelua edeltävänä iltana. Siltä varalta, että meidän ohjeemme eivät riitä, olemme pyytäneet alan asiantuntijoita jakamaan tärkeimmät ohjeensa.

Seuraavat asiat auttavat työhaastatteluun valmistautumisessa:

 • Tutustu yritykseen, harjoittele vastauksia usein esitettyihin kysymyksiin ja valmistele itse kysymyksiä.
 • Harjoittele haastattelua ystävän kanssa ja pyydä palautetta vastauksiisi.
 • Suunnittele matka haastattelupaikalle huolellisesti niin, että saavut perille 10–15 minuuttia ennen sovittua aikaa.
 • Huolehdi, että ulkoasusi on siisti ja edustava – aseta sopiva asu valmiiksi edellisenä iltana ja varmista, että hiuksesi ovat siistit ja hampaat ja kynnet puhtaat.
 • Ota mukaan ansioluettelosi paperikopioita, suosittelijoiden lista sekä muistilehtiö ja kynä.
 • Harjoittele kehonkieltä. Valmistaudu hymyilemään, luomaan katsekontakti ja tervehtimään kaikkia paikalla olijoita napakalla kädenpuristuksella.
 • Nuku kunnon yöunet (mahdollisuuksien mukaan kahdeksan tuntia) ja nauti ennen haastattelua ravitseva ateria.

Koronavirusepidemian aikana haastattelu saattaa poiketa käytännön järjestelyjen suhteen normaalista. Turhan altistuksen välttämiseksi voidaan tehdä puhelin- tai videohaastattelu. Se ei kuitenkaan tarkoita, että voit jättää edellä mainitut ohjeet huomioimatta. Ensivaikutelma on oleellisen tärkeä. Muista pukea päälle myös siistit housut! Shortseissa on mukava olla, mutta ne eivät sovellu haastatteluasuksi. Olisi harmi, jos menettäisit hyvän tilaisuuden siksi, että työhönottaja näkee jotakin kiusallista.

Mihin työnantajat kiinnittävät haastattelussa huomiota?

Haastattelu kestää yleensä 45–60 minuuttia. Se voi tuntua haastateltavasta pitkältä ajalta, mutta työhönottajalle se on melko lyhyt aika selvittää, oletko oikea henkilö tehtävään. Sen lisäksi, että he arvioivat vastauksiasi, he kiinnittävät huomiota seuraaviin asioihin:

 • Ulkoasu
 • Kehonkieli
 • Itsevarmuus
 • Tiedot

Seuraavat vinkit auttavat sinua tekemään hyvän vaikutelman kaikilla edellä mainituilla alueilla, mutta on hyvä muistaa, että haastattelu on enemmän kuin pelkkä kyselytuokio.  

Työhaastatteluun valmistautuminen

Hyvä valmistautuminen on onnistumisen tärkeimpiä edellytyksiä. Olet varmaan kuullut sanonnan ”sinulla on vain yksi tilaisuus luoda hyvä ensivaikutelma”.

Se on totta ja se pätee erityisesti työhaastatteluihin. Uusia haastatteluja voi tulla, mutta tätä työpaikkaa varten ei tule uutta haastattelua, jos ensimmäinen haastattelu ei suju hyvin. Haastattelua edeltävinä päivinä kannattaa varata aikaa valmisteluille, jotka takaavat hyvän ensivaikutelman. Keskity seuraaviin asioihin: 

1. Tutustu yritykseen

Etsi kaikki mahdollinen tieto yrityksestä sekä tehtävästä, jota varten sinua haastatellaan. Internet on helpottanut tätä tehtävää huomattavasti. Seuraavassa on vinkkejä siitä, mistä voit löytää tietoja yrityksen toiminnasta, kulttuurista, saavutuksista ja julkisesta kuvasta.

 • Yrityksen verkkosivusto – Lue sivuston jokainen sivu tarkasti, jotta saat muodostettua kuvan tiimistä, yrityksen historiasta sekä sen tarjoamista palveluista. Yrityksen verkkosivustolta löydät linkit yrityksen sosiaalisen mediaan profiileihin. Sosiaalinen media antaa sinulle käsityksen yrityksen kulttuurista sekä siitä, kuinka se esittäytyy julkisuudessa. LinkedIn-palvelun yrityssivu tarjoaa linkkejä työntekijöiden profiileihin. On ehkä kiinnostavaa nähdä, kuinka yrityksen työntekijät kuvailevat työtehtäviään. Seuraa yrityksen tilejä, tykkää postauksista ja kommentoi kiinnostavia postauksia. Postauksiin reagoiminen voi saada työhönottajat huomaamaan sinut jo ennen työhaastattelua. Älä kuitenkaan liioittele, sillä kaikista postauksista tykkääminen ja ylenmääräinen kommentoiminen voi antaa sinusta epätoivoisen kuvan työnhakijana.
 • Google – Koska Google on Google. Hae yritystä koskevia ajankohtaisia uutisia sekä sen antamia lehdistötiedotteita.
 • Glassdoor – tämä sivusto sisältää paljon arvokasta tietoa työnhakijoille. Sivustolla on yritysten entisten ja nykyisten työntekijöiden kokemuksia yrityksessä työskentelemisestä. Sivusto saattaa paljastaa tietoja, joita et löydä yrityksen verkkosivustolta tai sosiaalisen median profiileista. Sivuston sisältämät tiedot voivat antaa sinulle ideoita siihen, mitä voit kysyä työhönottajilta haastattelussa.
Asiantuntijan vinkki

Yrityksen tietoihin tutustuminen auttaa valmistautumaan työhaastatteluun, mutta se voi myös vahvistaa epäilyjä, joita sinulla on yrityksen suhteen. Vaikuttavatko yrityksen tarjoamat edut ja työajat liian hyviltä ollakseen totta? Muiden työntekijöiden anonyymit arvostelut voivat auttaa näkemään, mitä liian täydelliseltä vaikuttavan työpaikkailmoituksen takana on.

Kirjoita ”lunttilappuun” ranskalaisin viivoin asioita, jotka haluat muistaa haastattelussa. Näin valmistaudut haastattelijan kysymykseen ”Mitä tiedät yrityksestämme?”. Jos haastattelija esittää tämän kysymyksen, sisällytä lunttilappuun merkitsemiäsi asioita vastauksiisi ja omiin kysymyksiisi. Havainnollistava esimerkki: Muutama vuosi sitten hain copywriterin paikkaa e-kauppaan erikoistuneessa yrityksessä. Muutamaa päivää ennen työhaastattelua luin artikkelin, jossa kerrottiin, että kyseinen yritys oli ottamassa käyttöön yrityksen tarpeisiin räätälöidyn sisällönhallintajärjestelmän. Haastattelussa sain tilaisuuden mainita asiasta ja keräsin näin pisteitä.

2. Opettele ansioluettelosi ulkoa

Haastattelussa käydään läpi ansioluettelossasi mainitsemiasi tietoja. Työhönottaja esittää kysymyksiä ansioluettelostasi, joten valmistaudu ennakoimalla näitä kysymyksiä. Tulosta ansioluettelo paperille ja opettele sen sisältö ulkomuistista. Ansioluettelosi kuvastaa urapolkuasi, joten valmistaudu selittämään tekemiäsi siirtoja sekä taitojasi.

Asiantuntijan vinkki

Työhönottajilla ei aina ole aikaa lukea ansioluetteloasi huolellisesti ennen työhaastattelua. Se saattaa tuntua turhauttavalta, mutta vältä antamasta ylimielisiä vastauksia tyyliin ”Vastaus löytyy ansioluettelostani.” Selitä sen sijaan ystävälliseen sävyyn  lyhyesti kokemuksesi ja tarjoudu antamaan tarvittaessa lisää yksityiskohtia.

3. Harjoittele, harjoittele, harjoittele

Et tiedä etukäteen, mitä haastattelija tulee kysymään, mutta kysymykset ovat usein hyvin samantapaisia.

TE-palvelut on laatinut listan, joka sisältää haastattelussa yleisesti esitettyjä kysymyksiä. Seuraavassa esimerkkejä listassa olevista kysymyksistä:

 • Kerro lyhyesti itsestäsi.
 • Mitkä ovat tulevaisuuden tavoitteesi?
 • Mitä tärkeää olet oppinut aiemmissa työpaikoissasi?
 • Mitkä ovat vahvuutesi ja heikkoutesi?
 • Mikä motivoi sinua työntekijänä?
 • Mikä on palkkatoiveesi?
 • Mikä motivoi sinua työntekijänä?
 • Mistä saavutuksestasi olet erityisen ylpeä?
 • Miksi juuri sinut pitäisi valita?
Asiantuntijan vinkki

Jotkut haastattelukysymykset ovat kaameita (Mikä on suurin heikkoutesi?). Se ei kuitenkaan estä työhönottajia esittämästä niitä. Valmistaudu siis varmuuden vuoksi myös kaikkein kauheimpiin kysymyksiin ja kompakysymyksiin, jotta et hämäänny niistä haastattelutilanteessa.

Valmistaudu vastaamaan yleisesti esitettyihin kysymyksiin, mutta myös erityisiin, tilannekohtainen kysymyksiin. Nämä kysymykset testaavat ongelmanratkaisukykyäsi sekä sitä, sovitko ajattelultasi tiimiin.

Jos esimerkiksi haet esimiestehtävään, haastattelija saattaa esittää johtamistaitoihin liittyviä kysymyksiä: ”Huomaat, että joku tiimin jäsenistä ei noudata annettuja ohjeita eikä vaikuta keskittyvän tehtäviinsä. Miten toimisit tässä tilanteessa?” Tai: ”Kaksi tiimisi jäsentä ei tule toimeen keskenään ja valittavat molemmat toisistaan sinulle. Kuinka ratkaisisit tämän ongelman?”

Kirjoita vastauksesi näihin kysymyksiin ja harjoittele vastauksia ääneen peilin edessä. Kun olet tyytyväinen vastauksiin, pyydä ystävää esittämään haastattelijaa ja antamaan sinulle palautetta vastauksistasi. Mitä paremmin olet sisäistänyt vastaukset, sitä varmemmaksi tunnet olosi, jos näitä asioita kysytään sinulta haastattelussa. Pidä yrityksen kulttuuri mielessäsi vastauksia kirjoittaessasi.

4. Valmistele omia kysymyksiä

Työhaastattelussa saat myös tilaisuuden esittää itse kysymyksiä ja sinun jopa oletetaan esittävän niitä.

Älä kuitenkaan kysele vain siksi, että niin kuuluu tehdä. Juuri haastattelun tämä osa voi olla valinnan kannalta ratkaiseva. Mieti siis tarkkaan, mitä kysyt. Kysymystesi tulee osoittaa kiinnostuksesi yritystä ja hakemaasi työpaikkaa kohtaan. Vältä esittämästä kysymyksiä asioista, joita on jo käsitelty haastattelun kuluessa, tai asioita, jotka antavat kuvan, että et olet välinpitämätön tai että työetiikkasi on heikko.

Seuraavassa on kysymyksiä, jotka tekevät usein hyvän vaikutuksen:

 • Voitko kertoa jotakin toimeen kuuluvista päivittäisistä työtehtävistä?
 • Minkälaisia kouluttautumismahdollisuuksia työntekijöille on tarjolla?
 • Kuinka kuvailisit yrityksen työkulttuuria?
 • Millaisia haasteita olet kohdannut omassa roolissasi?
 • Kuinka mittaatte ja arvioitte työsuorituksia?
 • Onko tulevaisuudessa mahdollisuus ylennykseen?
 • Mitä ominaisuuksia tässä työssä teidän mielestänne tarvitaan?

Seuraavia kysymyksiä kannattaa välttää:

 • Mitä yrityksenne tekee?
 • Kuinka monta tuntia viikossa minun täytyy työskennellä?
 • Voinko työskennellä kotoa käsin?
 • Kuinka paljon minulle maksetaan?
 • Milloin voin suunnitella loman?
 • Sainko paikan?

Siltä varalta, että työhönottaja antaa sinulle tilaisuuden sanoa lopuksi jotakin, sinun kannattaa valmistaa lyhyt puheenvuoro, jossa kerrot vakuuttavasti, miksi juuri sinä olet sopiva tehtävään. On tärkeää, että pääset kertomaan tämän haastattelussa. 

5. Suunnittele matka

Tiedätkö, missä yritys sijaitsee? Kuinka kauan matka kestää? Kuinka menet sinne – omalla autolla vai julkisilla kulkuvälineillä?

Suunnittele matka hyvissä ajoin. Testaa matkasuunnitelmasi haastattelua edeltävällä viikolla tavoitteena saapua paikalle 10–15 minuuttia ennen sovittua aikaa. Ota aikaa. Jos käytät julkisia kulkuvälineitä, kirjoita ylös, millä junalla tai bussilla menet ja mihin aikaan sinun täytyy lähteä kotoa ehtiäksesi ajoissa juna-asemalle tai bussipysäkille. Laadi myös varasuunnitelma siltä varalta, että matkalla on yllättäviä esteitä. Tämä voi kuulostaa hätävarjelun liioittelulta, mutta matkan tarkka suunnitteleminen etukäteen vähentää stressiä haastattelupäivänä. Jos matkalla tapahtuu jotakin odottamatonta, minkä vuoksi myöhästyt, soita haastattelijalle ja ilmoita asiasta. Useimmat ihmiset ovat tällaisessa tilanteessa ymmärtäväisiä. Tilanteesta ilmoittaminen osoittaa, että kunnioitat toisen aikaa.

Asiantuntijan vinkki

Matka ei ole välttämättä fyysinen matka. Jos kyseessä on videohaastattelu, muista tarkistaa etukäteen tietokoneen, verkkokameran ja mikrofonin toiminta. Lataa tarvittava ohjelma ja harjoittele sen käyttöä, jotta osaat toimia  haastattelutilanteessa sujuvasti.

6. Mitä tarvitset mukaan haastatteluun?

Pyyhi pölyt edustavimmasta laukustasi tai salkustasi ja pakkaa mukaan:

 • Viisi paperikopiota ansioluettelostasi
 • Kynä ja muistilehtiö muistiinpanojen tekemiseen
 • Valmistamasi kysymykset
 • Lista suosittelijoistasi
 • Pastilleja

7. Nuku hyvin

Haastattelua edeltävänä iltana saatat olla innostunut tai jännittynyt, mutta yritä silti saada kunnon (mieluiten kahdeksan tunnin) yöunet.

Seuraavat asiat voivat helpottaa sinua rentoutumaan ja rauhoittumaan.

 • Lämmin suihku tai kylpy. Teksasin yliopiston tutkijoiden mukaan lämmin suihku tai kylpy auttaa ihmistä nukahtamaan, sillä sen jälkeen keho alkaa viilentämään itseään, mikä antaa elimistölle signaalin nukkumaanmenosta. Tutkimustulosten perusteella lämmin suihku kannattaisi ottaa 1–2 tuntia ennen nukkumaanmenoa ja otollinen lämpötila suihkulle olisi 40–41,5 astetta.
 • Sulje kaikki näytöt vähintään tunti (mieluiten kaksi!) ennen nukkumaanmenoa.
 • Lue kirjaa (paperiversiota, ei digitaalista).

8. Katso vaatteet valmiiksi

Katso vaatteet valmiiksi haastattelua edeltävänä iltana. Varmista, että niissä ei ole ryppyjä, reikiä tai tahroja. Aseta myös kengät valmiiksi. Varmista, että ne ovat ehjät, puhtaat ja kiiltävät. Valitse yrityksen tyyliin sopiva asu. Liikemaailmassa perinteinen business-tyylinen asu on varma valinta – miehille puku, kauluspaita, kravatti ja siistit kengät, naisille mekko tai hame ja pusero, jakku ja siistit kengät. Turvallisia värivalintoja ovat harmaa, tummansininen, musta ja valkoinen. Jos kyseessä on luovan alan yritys, voit pukeutua rennommin.

Asulla on suuri merkitys. Tutkimusten mukaan hyvin pukeutuvalla työnhakijalla on muita paremmat mahdollisuudet saada työpaikka. Jos et ole varma pukeutumiskoodista, yritä selvittää asia työnantajalta. Jos et saa asiaa selville, pukeudu varmuuden vuoksi muodollisesti. On parempi olla hieman ylipukeutunut, sillä se osoittaa, että olet nähnyt vaivaa asian eteen. Joillakin toimialoilla alipukeutuminen voi antaa käsityksen, että olet välinpitämätön.

9. Nauti haastattelupäivän aamuna terveellinen aamupala

Aamupala on päivän tärkein ateria ja tämä totuus pätee aivan erityisesti työhaastattelupäivään. Ravitseva aamupala antaa energiaa ja auttaa keskittymään. Unohda siis sokerimurot ja rasvainen pekoni. Syö sen sijaan proteiineja, terveellisiä rasvoja, ravitsevia hiilihydraatteja, hedelmiä ja kasviksia.

Asiantuntijan vinkki

Tässä on muutama terveellinen aamiaisvaihtoehto:

 • Uppomuna tai munakokkeli täysjyväpaahtoleivällä
 • Avokado täysjyväpaahtoleivällä
 • Kaurapuuro ja mustikat
 • Vähärasvainen jogurtti ja pähkinät

Jos haastattelu on iltapäivällä, syö lounaaksi vaikkapa lohta, kanaa tai kananmunaa terveellisten kasvisten, kuten parsakaalin, herneiden tai pinaatin kanssa. Älä syö ”tuoksuvia” ruokia, kuten sipulia tai valkosipulia, ilmavaivoja aiheuttavia ruokia, kuten papuja tai ruusukaalia, tai väsyttäviä hiilihydraatteja, kuten perunoita, vaaleaa leipää tai pastaa. Vesi on terveellinen janojuoma, mutta varo juomasta liikaa, jotta vessahätä ei iske kesken haastattelun. Kohtuullisesti nautittuna myös kahvi on terveellistä – kupillinen puoli tuntia ennen haastattelua auttaa sinua pysymään virkeänä ja tarkkaavaisena.

10. Pysy rauhallisena

Hengitä sisään. Hengitä ulos. Hengitä sisään nenän kautta ja ulos suun kautta. Etsi ennen haastattelun alkamista rauhallinen paikka, jossa voit hetken keskittyä ja tehdä mahdollisesti hengitysharjoituksia. Helsingin Sanomien haastattelussa esiintymisvalmentaja Johannes Lahtela antaa vinkkejä rauhoittumiseen ennen haastattelua:

 • Mene rauhalliseen tilaan, vaikka vessaan, ja laita kädet alavatsan päälle.
 • Hengitä kaksi minuuttia silmät kiinni, niin että tunnet käsissäsi, kuinka vatsa nousee ja laskee hengityksen mukana.
 • Anna mielen vaeltaa.

Kun ihminen jännittää, hengitys jää ylävartaloon, jolloin tulee hätä ja tunne, että kaikki pitää tehdä nopeasti pois alta, puhuminenkin. Kädet varmistavat, että hengitys menee riittävän ala, oikeaan paikkaan. Se rauhoittaa. 

Muista, että olet selvinnyt monenlaisista tilanteista, ja tästäkin sinä selviät. Tämä haastattelu on osa elämänpolkuasi ja se ohjaa sinua oikeaan suuntaan, olipa lopputulos mikä tahansa.

Haastattelun aikana

Olet valmistautunut huolellisesti. Olet saapunut paikalle hyvissä ajoin ja olet valmis haastatteluun. Seuraavassa on ohjeita itse haastattelutilanteeseen.

11. Näytä siltä, mitä haluat olla

Emme mielellämme myönnä sitä, mutta arvioimme ihmisiä heidän ulkonäkönsä perusteella. Tässä Ylen artikkelissa taloussosiologian dosentti Outi Sarpila vastaa kysymyksiin ulkonäöstä ja sen merkityksestä elämän eri osa-alueilla, mukaan lukien työelämässä. Kun astut huoneeseen, haastattelija katsoo sinua päästä varpaisiin, luultavasti täysin tiedostamattaan. Et ehkä edes huomaa sitä, mutta silti niin käy. Me kaikki teemme niin. On siis tärkeää, että teet ulkoasullasi hyvän ensivaikutelman.

Olemme jo kertoneet pukeutumisen merkityksestä, mutta muista myös varmistaa, että hiuksesi ovat siistit, kynnet puhtaat ja hengitys raikas (tätä varten neuvoimme pakkaamaan mukaan pastilleja). Jos sinulla on aikaa, käy ennen haastattelua tarkistamassa ulkoasusi vessan peilistä. Tämä saattaa kuulostaa pinnalliselta, mutta jos olet koulutuksen ja kokemuksen perusteella samalla viivalla toisen hakijan kanssa, juuri ulkoasu voi ratkaista, kumpi teistä tulee valituksi.

Tutkimus: Hyvännäköiset työnhakijat saavat helpommin töitä
Aiheeseen liittyvä artikkeli
Tutkimus: Hyvännäköiset työnhakijat saavat helpommin töitä

Nykyään on tapana liittää ansioluetteloon valokuva, mutta kuinka paljon työnhakijan ulkonäkö vaikuttaa valintaprosessiin?

12. Olet kohtelias

Hyvät tavat ovat tärkeitä. Ne eivät maksa mitään, ja ne voivat saada aikaan ihmeitä työhönottajan suhtautumisessa sinuun. Ole kohtelias ja ystävällinen kaikille yrityksen työntekijöille paikoitusalueen vartijasta vastaanottoapulaiseen ja käytävässä ohi kulkeviin työntekijöihin. Tervehdi kaikkia ystävällisesti hymyillen. Oleta, että työhönottaja kysyy pyytää haastattelun jälkeen palautetta näiltä ihmisiltä.  

13. Kiinnitä huomiota kehonkieleen

Se, mitä et sano haastattelussa, on aivan yhtä tärkeää kuin se, mitä sanot. Tutkimusten mukaan kehon kieli kattaa jopa 50–70 % kaikesta viestinnästä. Mieti siis tarkkaan, millaisia sanattomia viestejä haluat lähettää haastattelijalle. Rekrytointi.com-sivuston artikkeli antaa 6 vinkkiä kehonkielen käyttöön työhaastattelussa. Ilmeesi, eleesi ja ryhtisi kertovat työhönottajalle sinusta paljon. Yritä luoda itsevarma ja helposti lähestyttävä vaikutelma. Vaikutelman luominen alkaa sillä hetkellä, kun astut sisään huoneeseen.

 • Aloita hymyllä ja ystävällisellä tervehdyksellä. Kättele napakasti (tarkoitus ei ole murskata luita) ja esittele itsesi.
 • Pidä katsekontakti haastattelijaan, mutta ei niin tiiviisti, että se tuntuu epämukavalta. Katsekontaktilla osoitat olevasi kiinnostunut ja tarkkaavainen.
 • Istu ryhdikkääsi hartiat vedettynä taaksepäin. Tämä viestii ystävällisyydestä ja avoimuudesta.
 • Älä risti käsiä tai jalkoja, sillä se viestii puolustuskannalle asettumisesta tai sulkeutuneesta asenteesta.

14. Ole oma itsesi

Haastattelutilanteessa on vaikea olla täysin rento, mutta yritä olla teeskentelemättä. Haastattelija yrittää saada käsityksen siitä, sovitko ammatillisen kokemuksesi ja persoonallisuutesi puolesta hakemaasi työpaikkaan, siksi on tärkeää, että olet oma itsesi.

Älä yritä olla mitään, mitä et ole. Havainnollista vastauksiasi antamalla esimerkkejä taidoistasi ja saavutuksistasi. Jos et osaa vastata kysymykseen, kerro se reilusti. Työhönottajat arvostavat rehellisyyttä, joka on aina parempi vaihtoehto kuin teeskentely.

15. Anna ytimekkäitä vastauksia

Haastattelussa aika on rajoittava tekijä ja ytimekkäät vastaukset parantavat mahdollisuuksiasi työpaikan saamiseen. Työhönottaja haluaa saada haastattelun aikana mahdollisimman paljon oleellisia tietoja sinusta ja kokemuksestasi. Muotoile vastauksesi selkeästi ja vastaa aina esitettyyn kysymykseen. Voit kertoa anekdootteja siitä, kuinka ratkaisit ongelman, johdit tiimiä, keksit jotakin kiinnostavaa tai korjasit virheen, kunhan et jaarittele turhaan. Seuraavat ohjeet voivat auttaa sinua pysymään aiheessa:

 • Mieti etukäteen asioita, jotka haluat tuoda esiin vastauksissasi yleisluonteisiin kysymyksiin (katso kohta 3).
 • Mieti vastausta muutama sekunti ennen kuin annat vastauksesi. Toista kysymys mielessäsi ja kokoa ajatuksesi ennen kuin alat puhua.
 • Seuraa rannekellosta vaivihkaa, kuinka kauan vastauksesi kestää. Nyrkkisääntönä kaksi minuuttia on sopiva aika vastaukselle.

16. Älä puhu pahaa nykyisestä tai entisestä työnantajasta

Haastattelun tarkoituksena on selvittää, kuinka hyvin sovit tiimiin ja pystyt ratkaisemaan ongelmia, joten keskity antamaan tämän asian kannalta oleellisia tietoja. Huonojen kokemusten kertominen entisistä työkavereista tai esimiehistä herättää työhönottajassa todennäköisesti seuraavanlaisia kysymyksiä:

 • Mikä on toisen osapuolen näkemys tilanteesta?
 • Onko tämä henkilö luonteeltaan tyytymätön?
 • Onko tällä henkilöllä epärealistisia odotuksia esimiehestään? Aiheuttaako hän käytöksellään hankaluuksia tiimissä?
 • Eroaako hän uudesta työpaikasta heti, jos jokin ei mene hänen mielensä mukaan?
 • Puhuuko hän jonain päivänä pahaa myös minusta?
 • Eikö tämä henkilö ymmärrä, että tällainen sävy ei ole tilanteeseen sopivaa?

Ei kannata antaa työhönottajalle aihetta ajatella tällaisia asioita työhaastattelussa. Jos et ole tyytyväinen siihen, kuinka sinua kohdellaan nykyisessä työpaikassa tai sinulla on ikäviä kokemuksia entisistä työpaikoista, yritä kertoa tapahtumista positiivisessa mielessä. Kerro esimerkiksi, mitä olet oppinut tapahtumista, tai kuinka tapahtumat ovat ohjanneet sinua urallasi oikeaan suuntaan.

Haastattelun jälkeen

Olet poistunut haastattelusta ja olet tyytyväinen. Kaikki meni hyvin. Et kuitenkaan vielä tiedä, saatko työpaikan. Seuraavassa on ohjeita siihen, mitä voit tehdä haastattelun jälkeen.

17. Arvioi haastattelun sujumista

Arvioi, kuinka haastattelu sujui. Kirjoita ylös kysymykset, jotka haastattelija esitti, sekä omat vastauksesi. Muistiinpanoista on apua, jos saat kutsun toiselle kierrokselle. Ne auttavat sinua myös huomaamaan asiat, jotka sinulta jäi haastattelussa huomaamatta tai kertomatta. Tämä auttaa sinua parantamaan suoritustasi myöhemmissä haastatteluissa. Jos satuit mainitsemaan jonkun näistä 14 asiasta, joita ei pitäisi koskaan mainita haastattelussa, merkitse myös tämä asia muistiin, jotta osaat tulevaisuudessa välttää saman virheen.

Jos et tule valituksi, älä ota asiaa henkilökohtaisesti. Hylkääminen on aina pettymys, mutta muista että tiellesi tulee uusia ja ehkä paljon parempia tilaisuuksia. Tutustu blogimme sisältämiin esimerkkeihin todellisen elämän tilanteista, joissa työnhakija on hylätty työhaastattelun jälkeen.

18. Yhteydenotto

Ota haastattelun jälkeen yhteyttä työhönottajaan lähettämällä kiitosviesti mahdollisimman pian, mieluiten saman päivän aikana. Viesti luo hyvän vaikutelman ja pitää sinut työhonottajan mielessä. Kirjoita lyhyesti. Kiitä työhönottajaa hänen ajastaan ja saamastasi tilaisuudesta. Lisäksi voit mainita seuraavia asioita:

 • Jotakin, mistä puhuitte haastattelun aikana, esimerkiksi hauska sattumus tai yhteinen tuttu. Ehkä puhuitte perheestä, lemmikeistä tai säästä. Mikä tahansa, mikä erottaa sinun työhaastattelusi muista haastatteluista, saa työhönottajan muistamaan sinut paremmin.
 • Miksi sinä koet sopivasi juuri tähän yritykseen. Kerro myös, että toivot saavasi tilaisuuden liittyä tiimiin. Mainitse uudelleen, kuinka juuri taitosi ja kiinnostuksesi tekevät juuri sinusta sopivan henkilön tähän tehtävään.
 • Jokin tieto, joka voi parantaa mahdollisuuksia työpaikan saamiseen ja jonka unohdit mainita haastattelussa – esimerkki linkki tai työnäyte, joka liittyy aiheeseen, josta keskustelitte haastattelussa. Voit käyttää apuna haastattelun jälkeen tekemiäsi muistiinpanoja.
 • Jos tapasit tai keskustelit yrityksessä vieraillessasi muiden työntekijöiden kanssa, voit lähettää myös heille kiitosviestin. Se voi auttaa sinua saamaan työpaikan.

Jos olet niin onnekas, että saat useampia työtarjouksia, voit joutua hylkäämään yhden tai useampia niistä. Muista tehdä myös tämä kohteliaasti ja ammattimaisesti, sillä se auttaa sinua pysymään hyvissä väleissä yrityksen kanssa – tienne voivat hyvinkin kohdata myöhemmin uudelleen. Tässä on vinkkejä työtarjouksen hylkäämiseen.

Luo ansioluettelo 15 minuutissa
Luo ansioluettelo 15 minuutissa
Käytä ammattimaisia, käytännössä testattuja ansioluettelopohjia, sillä niiden avulla voit laatia sellaisen ansioluettelon, jota työnantajat odottavat.
Luo ansioluettelo
Luo ansioluettelo 15 minuutissa
Luo ansioluettelo 15 minuutissa
Käytä ammattimaisia, käytännössä testattuja ansioluettelopohjia, sillä niiden avulla voit laatia sellaisen ansioluettelon, jota työnantajat odottavat.
Luo ansioluettelo
Jaa tämä artikkeli
Jatka lukemista
Työhaastattelu6 min lue
Miksi olet kiinnostunut tästä työpaikasta?
Miksi olet kiinnostunut tästä työpaikasta?
Ansioluettelo9 min lue
Vahvuuksien esittäminen ansioluettelossa
Vahvuuksien esittäminen ansioluettelossa
Ansioluettelo9 min lue
10 johtamistaitoa, jotka voit sisällyttää ansioluetteloosi + esimerkkejä
10 johtamistaitoa, jotka voit sisällyttää ansioluetteloosi + esimerkkejä
Ura25 min lue
Euroopan parhaat kaupungit vastavalmistuneille
Euroopan parhaat kaupungit vastavalmistuneille
Selaa kaikki
Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi sekä tietojen keräämiseksi markkinointitarkoituksiin. Käyttämällä sivustoamme hyväksyt kaikkien evästeiden käytön evästekäytäntömme Evästekäytäntö ja tietosuojaselosteemme Tietosuojaseloste mukaisesti.
Hyväksy evästeet