1. Blogi
  2. Ansioluettelo
  3. Näin kirjoitat ansioluettelon profiilitekstin (6 vinkkiä ja esimerkkiä)
kirjoittanut Rolf BaxRolf Bax

Näin kirjoitat ansioluettelon profiilitekstin (6 vinkkiä ja esimerkkiä)

10 min lue
Näin kirjoitat ansioluettelon profiilitekstin
Annamme ohjeet ansioluettelon profiilitekstin, ammatillisen tiivistelmän ja uratavoitteiden muotoiluun. Lisäksi tarjoamme vinkkejä profiilitekstin kirjoittamiseen sekä esimerkkejä ja ilmaisia ansioluettelopohjia.

Mikä on ansioluettelon profiiliteksti?

Henkilökohtainen tiivistelmä tai profiiliteksti on ansioluettelon alussa oleva lyhyt teksti, jossa kerrot tiiviisti, kuka olet, missä olet ollut ja mihin seuraavaksi suuntaat.

Profiiliteksti herättää lukijan mielenkiinnon ja innostaa häntä lukemaan lisää. Kuinka kirjoitat ansioluetteloon profiilitekstin, joka on luonnollinen, mutta herättää työhönottajan huomion?

Tässä oppaassa käymme läpi seuraavat asiat:

  • Ansioluettelon profiilin muotoilu: Kuinka muotoilen profiilin, joka tuo minulle kilpailuedun työnhakutilanteessa?
  • Esimerkkejä hyvistä (ja huonoista) henkilökohtaisista tiivistelmistä
  • Käytännön vaiheet, joiden avulla pääset alkuun esittelytekstin kirjoittamisessa

Profiilitekstin rakenne

Profiili on lyhyt kappale heti yhteystietojen alla ansioluettelon alussa. Se sisältää tiivistetyssä muodossa työkokemuksesi, tavoitteesi ja taitosi ja se on sävyltään vakuuttava. Ansioluettelon profiilin voi nähdä uraasi selventävänä otsikkona. Ansioluettelon profiiliteksti sisältää:

  • 50–200 sanaa, 3–4 virkettä
  • Tittelisi tai työnimikkeesi, esimerkiksi ”alemman osaamistason tuotekehittäjä” tai ”innostunut hotellinjohtaja”
  • Avaus
  • Pehmeät ja kovat taidot
  • Vaikuttavat saavutukset ja numerotiedot
  • Lyhyen/pitkän aikavälin tavoitteet
  • Ammatillinen viittaus, joka osoittaa soveltuvuutesi haettavaan työpaikkaan

Aluksi voi tuntua, ettet saa tätä kaikkea mahtumaan 200 sanaan, mutta hissipuheen hiominen tiiviiksi timantiksi osoittaa, että tiedät tarkalleen, miksi juuri sinun kokemuksesi, tavoitteesi ja taitosi vastaavat haettavan työpaikan vaatimuksia.

Muotoile ansioluettelon profiiliteksti työpaikkailmoitukseen perustuen

Työpaikkailmoituksen laatija on valinnut työpaikkailmoituksen joka sanan huolellisesti. Tarkastele huolellisesti työpaikkailmoituksen sävyä ja siinä mainittavia taitoja, sillä ne antavat tärkeitä vihjeitä siitä, millaista työntekijää paikkaan etsitään. Yksi henkilöstöpäälliköiden tärkeimpiä neuvoja työnhakijoille on käyttää työpaikkailmoituksen avainsanoja sekä työnimikettä ansioluettelossa sanatarkasti.

Miltä tämän työpaikan kuvaus näyttäisi tiivistettynä 3–4 virkkeeseen? Mitä avainsanoja ja taitoja työpaikkailmoituksen tiivistelmä sisältäisi ja mikä olisi sen sävy?

Kerro profiilitekstissä rehellisesti, kuka olet ja millaista kokemusta sinulla on yrittäen muotoilla tekstiin mahdollisimman paljon yhteneväisyyksiä työpaikkailmoituksen kanssa. Kun työhönottajat lukevat ansioluettelosi ensimmäiset virkkeet, heille tulee tunne, että olet juuri sen henkilö, jonka he kuvailivat työpaikkailmoitusta laatiessaan.

Kirjoita ansioluettelon profiiliteksti viimeisenä

Sen sijaan, että juuttuisit heti aluksi muotoilemaan täydellistä profiilitekstiä, on järkevää keskittyä kirjoittamaan ensin työhistoria. Kun olet lisännyt oleellisen työkokemuksen, tarkastele edellisten työpaikkojesi avainsanoja, kuvauksia ja taitoja.

Ainekset henkilökohtaiseen esittelyysi löytyvät hakemasi työpaikan työpaikkailmoituksesta ja omasta työhistoriastasi. Kun jätät esittelytekstin kirjoittamisen viimeiseksi, sinulla on kasassa enemmän aineksia sen kirjoittamiseen.

Tutustu ansioluettelon profiilitekstien esimerkkeihin

Ennen kuin alat kirjoittaa omaa esittelytekstiäsi, ota tuntumaa mahdollisiin rytmeihin ja rakenteisiin tutustumalla seuraaviin esimerkkeihin:

Esimerkki. Innovatiivinen johdon assistentti, jolla on yli 10 vuoden työkokemus monikansallisesta rahoitusyrityksestä kolmihenkisen C-tason johtoryhmän assistenttina. Tein matkajärjestelyt asiantuntevasti, hallinnoin laajoja kustannusraportteja sekä hoidin osastojen välistä viestintää ja ajanhallintaa. Haen johdon assistentin tehtävää Resume.io-tiimissä, koska haluan edetä toimistojohtajan uralla ja toimia ympäristössä, joka vaatii taitoja ratkaista ongelmia itsenäisesti ja suoriutua tehtävistä tiukkojen aikarajojen puitteissa.

Edellä olevassa esimerkissä on:

  • Työnimike ensimmäisessä virkkeessä
  • Tarkkoja tietoja, kuten tiimin suuruus ja työtehtävät
  • Ytimekkäästi työnhakijan tärkeimmät vastuualueet ja taidot
  • Kovia taitoja – kokemus matkajärjestelyjen ja kustannusraporttien alalla – sekä pehmeitä taitoja – taito työskennellä paineen alla, huolellisuus ja viestintätaidot.
  • Lopuksi yritystä ja/tai työnkuvaa silmällä pitäen räätälöity loppulauseke

Seuraavassa on vielä muutama esimerkki profiilitekstistä:

Esimerkki: Kokenut digitaalisen markkinoinnin johtaja, jolla on viiden vuoden kokemus monikansallisen yrityksen johtotehtävissä. Lisäsin inbound-liidejä 500 % ja kasvatin online-myyntiä vuosittaisesta 100 000 eurosta yli 2 miljoonaan euroon kolmessa vuodessa. Haluan edetä urallani ja siksi tarjoan osaamiseni Resume.io:n markkinointitiimin käyttöön.

Lyhyt ja ytimekäs, pääpaino saavutuksissa. Tarkastellaan vielä esimerkkiä, joka ei ole niin hyvä:

Esimerkki: Olen työskennellyt viisi vuotta digitaalisen markkinoinnin johtajana. Osoitin olevani tärkeä ja ahkera tiiminjäsen ja pystyväni tekemään töitä paineen alla yrityksen saavutusten tavoittamiseksi. Etsin uusia haasteita digitaalisen markkinoinnin alalla.

Yleisluonteinen, ei kerro saavutuksista. Sävyltään turhan passiivinen.

Seuraavana on esimerkki profiilitekstistä, joka keskittyy enemmän uratavoitteisiin. Uratavoitteita voidaan käyttää taitojen ja työkokemuksen esittelyyn ilman henkilökohtaisia tietoja. Se on hyvä vaihtoehto, jos olet vastavalmistunut työnhakija eikä sinulla on vielä paljon alan työkokemusta. Koska sinulla ei ole paljon työkokemusta, keskityt kertomaan osaamisestasi ja kokemuksestasi muilla aloilla osoittaen näin pätevyytesi haettavaan tehtävään.

Kuvaile uratavoitteesi lyhyesti (korkeintaan 2–3 virkkeellä) aivan kuten profiilitekstikin.

Esimerkki: Sisällöntuottaja, jolla on kolmen vuoden kokemus suuresta e-kauppaan erikoistuneesta yrityksestä. Tuotin sisältöä, joka kasvatti brändin sosiaalisen median näkyvyyden yli 700 000:een kolmella eri kanavalla ja paransi sähköpostin avauslukuja 48 %. Haluan edetä urallani ja haen siksi paikkaa Resume-io:n SEO-johtajana.

Huomasitko, miten profiilitekstissä käytetään siirrettäviä taitoja? Taitojen yhdistäminen numeroihin tekee niistä entistäkin vaikuttavampia.

Hieman heikompi esimerkki:

Esimerkki: Olen sisällöntuottaja, joka etsii työtä SEO-johtajana. Minulla ei ole kokemusta tällä alalla, mutta omistaudun työlleni ja olen nopea oppimaan. Kiinnostukseni hakukoneiden toimintaan auttaa minua suorittamaan työtehtäväni erinomaisesti yrityksessänne.

Teksti ei kiinnitä lukijan huomiota eikä se esittele siirrettäviä taitoja. Riippumatta siitä, minkätyyppisen aloitustekstin valitset ansioluetteloosi, hyödynnä mahdollisuuksien mukaan numeroiden tehoa.

Ansioluettelon profiilitekstin kirjoittaminen

Kirjoita aina ensin profiilitekstin raakaversio. Älä mieti siinä vaiheessa tekstin pituutta tai sanavalintoja sen tarkemmin. Kehu itseäsi, ole ylpeä saavutuksistasi ja heitä joukkoon kaikkein vaikuttavat tiedot urastasi.

Parhaat tekstit syntyvät usein melkein vahingossa, kun niitä ei korjailla liian hätäisesti. Älä siis pelkää kuulostavasi itsekkäältä tai ampuvasi yli, vaan anna mennä turhia kursailematta. Jos tavoitteena on kirjoittaa 3–4 täydellistä virkettä, raakaversio sisältää todennäköisesti 6–8 virkettä tai jopa sitä enemmän.

Profiilitekstin viimeistely

Kun olet rajannut ja tiivistänyt profiilitekstiä, käytä sen viimeistelyssä apuna seuraavia kysymyksiä:

Onko ensimmäinen virke selkeä ja ytimekäs? Ensimmäisestä virkkeestä tulee käydä ilmi työnimikkeesi ja sen tulee olla tyylillisesti vahva ja innostunut kiinnittääkseen lukijan huomion. Usein siitä ilmenee myös, kuinka monta vuotta sinulla on kokemusta alalla.

Onko teksti suora sen sijaan, että se olisi passiivinen? Henkilökohtainen teksti tuo selkeästi esiin persoonallisuutesi. Älä aloita virkkeitä liian varovasti tyyliin ”Uskon olevani...” tai ”Pidän...”, vaan ole rohkea. Mene suoraan asiaan ja uskalla kertoa osaamisestasi.

Sisältääkö teksti objektiivisia tietoja? Yritä eläytyä työhönottajan rooliin. Jos sinä olisit työhönottaja, mitä ominaisuuksia etsisit työnhakijassa? Toinen ja kolmas virke sisältävät yleensä tietoja, taitoja ja numeroita, jotka kertovat vaadittavista ominaisuuksista.

Onko teksti helppo lukea? Kaiken tämän viilauksen jälkeen tekstin on oltava helppo ymmärtää ja ääneen luettaessa siinä täytyy olla luonnollinen rytmi. Poista täytesanat sekä sanat, jotka eivät tunnu sinusta omilta. Virallisuus vaihtelee yrityksestä toiseen, mutta on tärkeää, että profiilitekstin kuvastaa sitä, minkälainen työntekijä tai henkilö sinä olet.

Yhteenveto ansioluettelon profiilitekstin kirjoittamisesta

Ansioluettelon profiiliteksti on kuin työhaastattelun kaksi ensimmäistä minuuttia – olipa kyseessä sitten henkilökohtainen tai puhelinhaastattelu. Henkilöstöpäällikkö pyytää sinua ”kertomaan hieman itsestäsi” ja sinulla on pieni hetki aikaa vaikuttaa siihen, kuinka haastattelun aikana käytävä keskustelu alkaa. Vastaavasti ansioluettelon profiiliteksti:

  • On sävyltään luonnollinen ja ammattimainen ja kuvastaa sinun persoonallisuuttasi
  • Sisältää tärkeimmät syyt, miksi juuri sinä sovellut haettavaan työpaikkaan
  • Selittää, miksi haettava työpaikka sopii urasuunnitelmiisi
  • Sisältää tietoja ja lukuja, jotka tukevat edellisiä kohtia.

Vielä yksi hyvä esimerkki:

Esimerkki: Asiantunteva SEO copywriter, jolla on vuosikymmenen kokemus vähittäis- ja tukkukaupasta kolmella toimialalla. Taitava kirjoittamaan sosiaalisen median ja verkkosivujen sisältöä sekä pitkämuotoista sisältöä, joka korostaa brändin omaa sävyä ja viestiä. Hankin 15 uutta asiakasta kahden vuoden aikana ja kasvatin lukijakuntaa 200 %. Haluan nyt syventää asiantuntemustani editoijana ja sisällöntuottajana markkinajohtajan asemassa.

Kun olet hionut profiilitekstin valmiiksi, siihen kiteytynyt sanoma siitä, kuka olet ja mitä haluat, auttaa sinua kertomaan itsestäsi myös haastatteluissa.

Luo ansioluettelo 15 minuutissa
Luo ansioluettelo 15 minuutissa
Käytä ammattimaisia, käytännössä testattuja ansioluettelopohjia, sillä niiden avulla voit laatia sellaisen ansioluettelon, jota työnantajat odottavat.
Luo ansioluettelo
Jaa tämä artikkeli
Jatka lukemista
Työhaastattelu24 min lue
Miten vastata kysymykseen “Missä näet itsesi viiden vuoden kuluttua?”
Miten vastata kysymykseen “Missä näet itsesi viiden vuoden kuluttua?”
Ura18 min lue
Työnhaku yli 50-vuotiaana ja ikäsyrjinnältä välttyminen
Työnhaku yli 50-vuotiaana ja ikäsyrjinnältä välttyminen
Ansioluettelo14 min lue
Tarkat ohjeet ansioluettelon työkokemusosion kirjoittamiseen [+ esimerkkejä]
Tarkat ohjeet ansioluettelon työkokemusosion kirjoittamiseen [+ esimerkkejä]
Ansioluettelo6 min lue
Näin kirjotat ansioluettelon, jos sinulla ei ole työkokemusta + (ilmaisia) esimerkkejä
Näin kirjotat ansioluettelon, jos sinulla ei ole työkokemusta + (ilmaisia) esimerkkejä
Selaa kaikki
Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi sekä tietojen keräämiseksi markkinointitarkoituksiin. Käyttämällä sivustoamme hyväksyt kaikkien evästeiden käytön evästekäytäntömme Evästekäytäntö ja tietosuojaselosteemme Tietosuojaseloste mukaisesti.
Hyväksy evästeet