Stellar-ansioluettelon kirjoittaminen vaatii aikaa ja hieman työtä, mutta siihen kannattaa panostaa, sillä se auttaa unelmien työpaikan löytämisessä. Monet kokevat kirjoittamisen kuitenkin työlääksi ja erityisen hankalalta tuntuu päättää, kuinka paljon tietoja ansioluetteloon tulee sisällyttää. Edellisten työpaikkojen mainitsemisesta ei ole olemassa varsinaisia sääntöjä, mutta seuraavat vinkit antavat sinulle käsityksen siitä, kannattaako kaikki työpaikat mainita ansioluettelossa.
Valitse mukaan tiedot, jotka ovat oleellisia hakemasi työpaikan kannalta
Vaikka et loisi täysin uutta ansioluetteloa jokaista hakemaasi työpaikkaa varten, on hyvä räätälöidä ansioluettelo vastaamaan hakemasi työpaikan erityisiä vaatimuksia. Jos sinulla on esimerkiksi useiden vuosien kokemus muilta aloilta, on ehkä hyvä keskittyä niihin tehtäviin, jotka liittyvät suoraan hakemaasi työpaikkaan. Siinä tapauksessa voit joko jättää muun työkokemuksen kokonaan pois ansioluettelosta tai mainita sen erillisessä osiossa. Näin henkilöstöpäällikkö saa selkeän käsityksen oleellisesta työkokemuksesta ilman, että epäoleelliset tiedot häiritsevät kuvan muodostumista.
Toisaalta, jos olet hiljattain valmistunut eikä sinulla ole vielä paljon työkokemusta, kannattaa mainita kaikki entiset työpaikat. Tämä koskee kaikkia opiskeluaikaisia työpaikkoja, työharjoittelujaksoja, vapaaehtoistyötä ja jopa kesätyöpaikkoja. Tuleva työnantajasi haluaa todisteita siitä, että olet tottunut tekemään töitä, riippumatta työn laadusta.
Lyhyitä työsuhteita ei tarvitse välttämättä mainita
Jos viimeisin työpaikkasi ei kestänyt niin kauan kuin olit toivonut, sinun ei välttämättä tarvitse mainita sitä ansioluettelossa, etenkään jos olit tämän työnantajan palveluksessa vain muutaman kuukauden. Huomaa kuitenkin, että jos työpaikkaan vaaditaan turvallisuusselvitys, selvityksessä tulevat esiin kaikki entiset työpaikat. Muussa tapauksessa on hyvin epätodennäköistä, että henkilöstöosastolla on aikaa tai voimavaroja tutkia, missä olet aiemmin ollut töissä. Yleensä työhönottaja soittaa korkeintaan suosittelijoillesi ja mahdollisesti joidenkin entisten työnantajien henkilöstöosastoille varmistaakseen, että antamasi tiedot pitävät paikkansa, mikä liittyykin suoraan seuraavaan kohtaan.
Rajoita tiedot viimeisiin 10–15 vuoteen
Jos olet ollut työelämässä mukana yli kymmenen vuotta, on hyvä rajoittaa ansioluettelossa tiedot entisistä työpaikoista viimeisiin 10–15 vuoteen. Tämä sääntö ei välttämättä koske tilannetta, jossa vaihdat alaa, sillä silloin on tärkeintä keskittyä uuden alan kannalta olennaisimpaan työkokemukseen eikä välttämättä viimeisimpiin työpaikkoihin. Useimpien alojen muutostahti on kuitenkin kiivas eikä ole syytä mainita esimerkiksi ohjelmointikokemusta 20 vuoden takaa, sillä siitä ei ole juurikaan apua nykypäivän ohjelmointitehtävissä.
Esittäydy eduksesi sepittämättä valheita
Vaikka sinun ei tarvitse mainita kaikkia entisiä työnantajiasi, etenkään jos työsuhde päättyi ikävissä merkeissä, tämä ei anna sinulle vapauttaa valehdella. Jos työnantaja saa selville, että olet valehdellut ansioluettelossasi, tämä johtaa tavallisesti välittömään irtisanomiseen, vaikka työsuhde olisi jatkunut jo useita vuosia. Monet työnantajat pyytävät sinua allekirjoittamaan asiakirjan, jossa vakuutat ansioluettelossasi ja työhaastattelussa antamasi tiedot oikeiksi. Rehellisyys kannattaa aina.
Jotkut työnantajat saattavat pyytää sinua toimittamaan yksityiskohtaisen luettelon kaikista työpaikoista, joissa olet työskennellyt viimeisten viiden tai kymmenen vuoden aikana. Tässä tapauksessa sinun täytyy luonnollisesti mainita tarkasti kaikki työpaikat, sillä yritys luultavasti tarkistaa tiedot ja hakemuksesi voidaan hylätä, jos olet jättänyt jotakin mainitsematta.
Varmista, ettei työhistoriaasi jää merkittäviä aukkoja
Sinä päätät lopulta itse, kuinka paljon tietoja annat ansioluettelossasi. Hyvä nyrkkisääntö on pitää ansioluettelo mahdollisimman lyhyenä jättämättä pois mitään oleellista – helpommin sanottu kuin tehty.
Niin kauan kuin kuvaat oleellisen työkokemuksesi tarkasti, voit kirjoittaa vähemmän oleellisista työpaikoista lyhyesti tai jättää ne kokonaan pois. Valmistaudu kuitenkin vastaamaan kysymyksiin pidemmistä ajanjaksoista, joita et ole maininnut ansioluettelossasi. Useimmat työnantajat eivät mielellään palkkaa hakijoita, jotka ovat olleet pitkään työttömänä, ellei tilanteeseen ole pätevää perustelua. Joskus voi olla hyvä mainita lyhyesti työpaikat, jotka eivät ole haettavan työn kannalta oleellisia, jotta työnantaja näkee, ettei kyseessä ole työttömyysjakso.