1. Blogi
  2. Ura
  3. Euroopan parhaat kaupungit vastavalmistuneille
kirjoittanut Anna MuckermanAnna Muckerman

Euroopan parhaat kaupungit vastavalmistuneille

25 min lue
Euroopan parhaat kaupungit vastavalmistuneille
Jos olet juuri valmistunut yliopistosta ja haluat aloittaa uuden elämänvaiheen aivan uudessa paikassa, tutustu seuraavaan luetteloon, joka sisältää 15 Euroopan kaupunkia, jotka ovat ihanteellisia uran starttaamiseen valmistumisen jälkeen.

Syyslukukausi lähestyy. Joillekin se tarkoittaa opintoihin palaamista, kun taas toiset suunnittelevat jo sitä seuraavaa askelta. Vuonna 2019 valmistuneet ovat palautuneet urakastaan kesäloman aikana ja vuonna 2020 valmistuvat tekevät kenties suunnitelmia uuden elämän aloittamiseksi uudessa kaupungissa viimeisen akateemisen koitoksen jälkeen.

Vastavalmistuneiden on hyvä tietää, missä on työpaikkoja. Ehkä haluat valita asuinpaikkasi liikuntamahdollisuuksien, kulttuuritarjonnan tai sosiaalisen elämän perusteella. Eikä pidä unohtaa asumista – olet kyllästynyt opiskelija-asuntoloihin, joten on tärkeää valita asuinpaikka, jossa sinulla on varaa kivaan asuntoon ja ruokaan ja juhlimiseen niin kuin aikuisilla kuuluukin olla!

CVapp.fi on luonut uuden vuorovaikutteisen oppaan, joka sisältää Euroopan parhaat asuinkaupungit vastavalmistuneille. Euroopan komission Eurostat-ohjelmasta ja Numbeo-tilastosivustolta keräämiemme tietojen pohjalta olemme analysoineet kaupunkien vuokratason, elinkustannukset, taloustilanteen, koulutustason, liikunta- ja kuntoilumahdollisuudet sekä kulttuuritarjonnan.

Olemme tehneet yllättäviä löytöjä. Edullisuus ja trendikkyys tekevät paikoista, kuten Glasgow, München ja Sofia, varteenotettavia vaihtoehtoja suosituille kaupungeille, kuten Berliini, Barcelona ja Praha. Missä sinä haluaisit aloittaa elämäsi seuraavan vaiheen? 

Mikä Euroopan kaupunki soveltuu parhaiten vastavalmistuneille?

Edullinen ja eloisa: Glasgow (Iso-Britannia) on vastavalmistuneille laatimamme listan ykköskohde.

Glasgow’n asukkaat ovat kotikaupunkinsa liikunta- ja kuntoilumahdollisuuksiin tyytyväisempiä kuin minkään muun kartoittamamme kaupungin asukkaat. Yhdessä kyselyssä 39 % vastaajista olevansa ”erittäin tyytyväisiä” Glasgow’n palveluihin. Kaupunki sijoittuu toiselle sijalle paikallisten tyytyväisyydessä taidetarjontaan, mikä on muun muassa Royal Concert Hall -konserttisalin, Centre for Contemporary Arts -kulttuurikeskuksen ja legendaarisen King Tut’s Wah Hut -keikkalavan ansiota.

Kopioi leikepöydälle

Kaupungissa opiskelleiden muuttoluvut tukevat meidän arviotamme. Jopa 67 % Glasgow’ssa opiskelleista jää kaupunkiin töihin, mikä ilmenee puolueettoman Centre for Cities -tutkimusyhdistyksen tekemästä tutkimuksesta. Tämä on lähes korkein luku koko Iso-Britanniassa. 

Koska työttömyys on Glasgow’ssa alhainen, tulot keskimäärin 1950 € kuukaudessa ja kaksion vuokra hieman alle 700 €, kaupunki on ihanteellinen paikka asettua siksi aikaa, kun tutkintotodistuksen muste kuivuu.

Minkä tyyppinen Euroopan kaupunki sopii parhaiten vastavalmistuneille?

Monet vastavalmistuneille sopivimmista kohteista ovat Euroopan pääkaupunkeja ja muita merkittäviä kaupunkeja. Suurin osa sijaitsee Länsi-Euroopassa, mutta Itä-Eurooppa tarjoaa jännittäviä vaihtoehtoja, sillä elinkustannukset ovat alhaiset ja BKT:n kasvuaste vaihtelee kohtalaisesta hyvään. Praha, Sofia, Zagreb ja Krakova ovat kaikki TOP 15 -listallamme. 

Lontoo, Pariisi ja Rooma ovat kiihkeän rytminsä ja valtavan kulttuuritarjontansa ansiosta upeita matkailukohteita, mutta ne sijoittuvat listamme loppupäähän, koska vuokrat ja elinkustannukset ovat niin korkeat. Itse asiassa yksikään Ranskan ja Italian kaupunki ei päässyt mukaan listaamme. Mukana 15 kaupungin listassamme on kolme kaupunkia Saksasta, enemmän kuin mistään muusta maasta. Syynä tähän on Saksan terveellä pohjalla oleva talous, hyvä kulttuuritarjonta ja terveellisten elintapojen edistäminen.

Minkä tyyppinen Euroopan kaupunki sopii parhaiten vastavalmistuneille
Minkä tyyppinen Euroopan kaupunki sopii parhaiten vastavalmistuneille

Missä Euroopan kaupungissa asuminen on edullisinta vastavalmistuneille?

Kaksio Sofiassa maksaa keskimäärin 364,56 € kuukaudessa. Bulgarian pääkaupungissa ja suurimmassa kaupungissa on 1,2 miljoonaa asukasta ja se on analysoimistamme kaupungeista asuinkustannuksiltaan toisiksi edullisin. Vaikka Sofian liikunta- ja kulttuuripalvelut eivät sijoitu kovin korkealle (vain 8 % asukkaista on ”erittäin tyytyväinen” kaupungin kuntoilupalveluihin), kaupungin lähellä on vuoria ja metsiä, jotka soveltuvat vaeltamiseen.

Missä Euroopan maassa elinkustannukset ovat alhaisimmat?

Elämä on edullisinta Bukarestissa – yhden hengen vaatteet, ruoka, ulkona syöminen, liikuntaharrastukset ja vapaa-ajan vietto sekä matkakustannukset maksavat yhteensä 439,13 € kuukaudessa. Kaupungin vuokrataso on myös tutkimuksemme toiseksi alin: kaksion vuokra on 395,18 € kuukaudessa. Nousussa olevia kaupunginosia ovat Old Town keskustassa, Cotroceni kaupungin länsiosassa ja Universitat Bukarestin yliopiston läheisyydessä – eloisa kaupunginosa, jossa asuu paljon nuoria ja jossa on myös yöelämää.

Missä Euroopan kaupungissa vastavalmistuneilla on parhaat mahdollisuudet saada hyvä työpaikka?

München tunnetaan rahoitus- ja kustannusalan sekä tekniikan alan keskeisenä paikkana ja se on mahtava kaupunki työskennellä. Tämän historiallisen kaupungin talous on monen mittapuun mukaan yksi Euroopan parhaita. Työttömyysluku 3,5 % on tutkimuksessamme mukana olleiden kaupunkien toiseksi alhaisin. BKT:n kasvuvauhti on hyvä. Palkka on keskimäärin 2 645,98 € kuukaudessa – suurin kaupunkiemme listalla. Münchenissä innovaatioon perustuvien alojen kasvu on kiivasta. Münchenin kaupungin elinkeino- ja talousosaston mukaan työllisyys arkkitehtuurin ja tekniikan aloilla kasvoi 41,5 % vuodesta 2012 vuoteen 2017 ja työllisyys tietotekniikan ja viestinnän aloilla kasvoi 33,6 %.

Missä Euroopan kaupungissa nuoret ammattilaiset löytävät uusia ystäviä?

Vastavalmistuneiden sosiaalinen elämä on yleensä vilkasta. Madrid on analyysimme mukaan kaupunki, jossa kaikkein todennäköisimmin tulet (työelämässä) tapaamaan 25–64-vuotiaita ihmisiä, joilla on sama koulutustaso kuin sinulla. Monet heistä ovat valmistuneet kaupungin hyvämaineisista yliopistoista, joita ovat Autonomous University of Madrid, Complutense University of Madrid tai Charles III University of Madrid He siis tuntevat kaupungin ja voivat näyttää, miten siellä nautitaan elämästä!

Missä Euroopan kaupungeissa on parhaat kuntoilumahdollisuudet?

Glasgow’n urheilukenttien ja liikuntahallien suosio on vain pieni osa tarinaa. Lisää liik untamahdollisuuksia tarjoavat kaupungin kahdeksan kuntoilupuistoa ja ilmaiset viikoittaiset 5 kilometrin ryhmäjuoksut kaupungissa. Glasgow’n extreme-urheilun ystäviä palvelevat Cathkin Braes -maastopyöräreitit, Glasgow Wake Park vesilautailun harrastajille sekä Snow Factor – ympäri vuoden käytössä oleva lasketteluhalli, jossa on Iso-Britannian pisin sisälaskettelurinne.

Missä Euroopan kaupungissa elämä on hauskinta vastavalmistuneille?

Neljä viidestä vastaajasta vastasi olevansa ”erittäin tyytyväinen” Wienin kulttuuritarjontaan. Kaupungin konserttisalit, teatterit, museot ja kirjastot tekevät siitä analyysimme suosituimman kulttuurikaupungin. Kulttuuritarjontaan sisältyy muun muassa Wienin valtionooppera -ooppera, Espanjalaisen ratsastuskoulun ratsastusesitys ja Prater-huvipuisto. Wienissä on myös paljon ilmaista kulttuuria. Schönbrunn-palatsin puutarhaan ja Naschmarkt- ja Brunnenmarkt-suoramyyntimarkkinoille ei ole sisäänpääsymaksua ja Wienin konserttikahviloissa on usein ilmaisia pianoesityksiä. Wienissä on myös paljon historiallisia nähtävyyksiä. Kaupunki oli Itävalta-Unkarin keisarikunnan pääpaikka, kunnes keisarikunta hajosi ensimmäisen maailmansodan jälkeen, ja se on täynnä barokkityylisiä palatseja, aukioita ja rakennuksia.  

Kuten kaikissa tärkeissä valintatilanteissa, myös valmistumisen jälkeisen asuinkaupungin valinnassa on punnittava tarkkaan eri vaihtoehtojen edut ja haitat. Edulliset kaupungit, kuten Sofia ja Bukarest, sopivat kenties taloudestaan tarkoille vastavalmistuneille, mutta eivät kovin hyvin kulttuurista kiinnostuneille. Lontoossa ja Pariisissa voi nauttia suurkaupungin tunnelmasta, mutta elinkustannukset voivat osoittautua ongelmaksi uraansa aloittelevalle ammattilaiselle.

Oikean kaupungin ja oikean työpaikan löytämisellä valmistumisen jälkeen voi olla pitkäkantoisia uravaikutuksia. Strada Institute for the Future of Work -instituutin tekemässä tutkimuksessa ilmeni, että jos vastavalmistuneen ensimmäisessä työpaikassa ei vaadita tutkintoa, on viisi kertaa todennäköisempää, että henkilö on ”tasoaan alemmassa työpaikassa” viiden vuoden kuluttua valmistumisesta verrattuna henkilöihin, jotka aloittavat työpaikassa, jossa tutkinto vaaditaan. Ansaitset keskimääräin 27 % vähemmän kuin ikätoverisi, jotka tekevät koulutustaan vastaavaa työtä, ja tämä trendi jatkuu yli vuosikymmenen ajan.

Valmistumista seuraa jännittävä ajanjakso, joka on täynnä mahdollisuuksia ja uusia seikkailuja. Vaikka koskaan ei voi varmasti tietää, missä ammatillisesti tai sosiaalisesti ”onnistaa”, on hyvä punnita tarkkaan eri vaihtoehtoja ennen uuteen kaupunkiin sitoutumista. Onneksi Eurooppa tarjoaa paljon mahdollisuuksia – hyvin erilaisia vaihtoehtoja, joista jokainen voi löytää mieleisensä.

Menetelmä

Valitakseen Euroopan parhaat kaupungit vastavalmistuneille CVapp.fi laski 32 Euroopan kaupungin painotetut indeksit seuraavien kuuden muuttujan osalta: vuokrataso, elinkustannukset, taloustilanne, koulutustaso, liikunta- ja kuntoilumahdollisuudet sekä kulttuuritarjonta. 

Vuokratason kartoituksessa vertailimme Numbeon kaupunki- ja maakohtaisissa tietokannoissa 2.7.2019 ilmoitettuja kaksioiden keskimääräisiä vuokria (tämän muuttujan painotuskerroin oli 20 %). 

Elinkustannukset arvoitiin laskemalla yhden hengen vaatteisiin ja kenkiin, päivittäisostoksiin, ulkona syömiseen, liikuntaharrastuksiin ja vapaa-ajan viettoon, matkakustannuksiin ja kulutushyödykkeisiin kuukaudessa keskimäärin kuluva summa perustuen 2.7.2019 Numbeon tietokannassa oleviin tietoihin (muuttujan painotuskerroin oli 15 %).

Taloudellisen tilanteen arviointiin käytimme alueiden ja kaupunkien vuoden 2017 työttömyyslukuja, jotka saatiin Euroopan komission Eurostat-ohjelmasta (painotus 10 %), BKT:n muutoslukuja vuodesta 2015 vuoteen 2016 Eurostat-ohjelman NUTS 3 -alueilla (painotus 10 %) ja Numbeon tietokannassa ilmoitettua keskimääräistä kuukausipalkkaa verojen vähentämisen jälkeen (painotus 15 %). 

Muut saman koulutusasteen palkansaajat sisältävä muuttuja perustuu arvioon siitä, kuinka paljon kaupungissa on suhteessa 25–64-vuotiaita henkilöitä, joiden koulutusaste on 5, 6, 7 tai 8 – alin korkea-aste, alempi korkeakouluaste, ylempi korkeakouluaste tai tutkijakoulutusaste – Eurostatin kansainvälisen koulutusluokituksen (ISCED) perusteella (painotus 10 %). Arvio perustuu niiden 25–64-vuotiaiden lukumäärään, joilla on ISCED-tason 5, 6, 7 tai 8 tutkinto suhteessa kaupungin kaikkien 20–64-vuotiaiden ryhmään, joka puolestaan perustuu Eurostatin demografiseen huoltosuhteeseen ja koko väestöä koskeviin lukuihin. Kunkin kaupungin osalta on käytetty tuoreimpia saatavilla olevia tietoja.

Liikuntaa ja kuntoilua koskevan muuttuja määräytyi sen perusteella, kuinka suuri osa Euroopan komission Elämänlaatu Euroopan kaupungeissa 2015 -tutkimukseen osallistujista ilmoitti olevansa ”erittäin tyytyväinen” kotikaupunkinsa liikuntapalveluihin, kuten urheilukenttiin ja liikuntahalleihin (painotus 10 %). 

Viihde- ja kulttuuritarjontaa koskeva muuttuja määräytyi sen perusteella, kuinka suuri osa Euroopan komission Elämänlaatu Euroopan kaupungeissa 2015 -tutkimukseen osallistujista ilmoitti olevansa ”erittäin tyytyväinen” kotikaupunkinsa kulttuuripalveluihin, kuten konserttisaleihin, teattereihin, museoihin ja kirjastoihin (painotus 10 %). 

Kaupunkien lopullisen sijoituksen listalla määräsi kaikkien painotettujen muuttujien yhteistulos. Nolla-arvot laskettiin nollina. Analysoimme seuraavat kaupungit: Pariisi (Ranska), Lontoo (Iso-Britannia), Berliini (Saksa), Madrid (Espanja), Rooma (Italia), Bukarest (Romania), Hampuri (Saksa), Wien (Itävalta), Budapest (Unkari), Varsova (Puola), Barcelona (Espanja), München (Saksa), Milano (Italia), Praha (Tšekin tasavalta), Sofia (Bulgaria), Bryssel (Belgia), Birmingham (Iso-Britannia), Köln (Saksa), Lyon (Ranska), Napoli (Italia), Amsterdam (Alankomaat), Tukholma (Ruotsi), Lille (Ranska), Torino (Italia), Zagreb (Kroatia), Valencia (Espanja), Leeds (Iso-Britannia), Krakova (Puola), Frankfurt (Saksa), Glasgow (Iso-Britannia), Toulouse (Ranska) ja Manchester (Iso-Britannia)

Jos haluat lisätietoja tästä tutkimuksesta, mukaan lukien eri kaupunkien lähteet, katso http://bit.ly/GraduatesAbroad

Luo ansioluettelo 15 minuutissa
Luo ansioluettelo 15 minuutissa
Käytä ammattimaisia, käytännössä testattuja ansioluettelopohjia, sillä niiden avulla voit laatia sellaisen ansioluettelon, jota työnantajat odottavat.
Luo ansioluettelo
Luo ansioluettelo 15 minuutissa
Luo ansioluettelo 15 minuutissa
Käytä ammattimaisia, käytännössä testattuja ansioluettelopohjia, sillä niiden avulla voit laatia sellaisen ansioluettelon, jota työnantajat odottavat.
Luo ansioluettelo
Jaa tämä artikkeli
Jatka lukemista
Ansioluettelo5 min lue
Tutkimus: Työhakemuksessa yleisimmin käytetyt kliseet
Tutkimus: Työhakemuksessa yleisimmin käytetyt kliseet
Ansioluettelo12 min lue
Englanninkielisen ansioluettelon laatiminen: näin onnistut
Englanninkielisen ansioluettelon laatiminen: näin onnistut
Ura31 min lue
Onko aika tehdä uramuutos? Kuinka sen voi toteuttaa?
Onko aika tehdä uramuutos? Kuinka sen voi toteuttaa?
Työhaastattelu4 min lue
Myy minulle tämä kynä: Näin vastaat yhteen vaikeimmista haastattelukysymyksistä
Myy minulle tämä kynä: Näin vastaat yhteen vaikeimmista haastattelukysymyksistä
Selaa kaikki
Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi sekä tietojen keräämiseksi markkinointitarkoituksiin. Käyttämällä sivustoamme hyväksyt kaikkien evästeiden käytön evästekäytäntömme Evästekäytäntö ja tietosuojaselosteemme Tietosuojaseloste mukaisesti.
Hyväksy evästeet