1. Blogi
  2. Ura
  3. Eri maiden rikkaimpien henkilöiden koulutustausta
kirjoittanut Rolf BaxRolf Bax

Eri maiden rikkaimpien henkilöiden koulutustausta

22 min lue
Eri maiden rikkaimpien henkilöiden koulutustausta
Jos haluat, että koulutus on askel matkalla kohti ensimmäistä miljardiasi, tutustu uusimpaan tutkimukseemme!

Raha ja koulutus eivät aina kulje käsi kädessä, mutta toisaalta opiskelusta ei koskaan ole haittaa. Joskus oikean alan valitseminen on kuitenkin vaikeaa. Inspiraatiota voit hakea muun muassa ihmisiltä, jotka ovat menestyneet sinua kiinnostavalla alalla.

Muutama kuukausi sitten esittelimme Yhdysvaltojen eri osavaltioiden suuripalkkaisimpien toimitusjohtajien korkeakoulututkinnot. Nyt olemme selvittäneet maailman eri maiden rikkaimpien henkilöiden koulutustaustan.

Laatimamme kartta havainnollistaa maailman rikkaimpien henkilöiden suorittamat alemmat korkeakoulututkinnot. Jotkut näistä henkilöistä ovat suorittaneet ylemmän korkeakoulututkinnon ilman alempaa korkeakoulututkintoa (esim. uusiseelantilainen Graeme Hart on suorittanut MBA-tutkinnon ilman alempaa korkeakoulututkintoa), jolloin olemme käyttäneet ilmaisua ”ei alempaa korkeakoulututkintoa” (no undergrad degree). Henkilöt, joiden kohdalla on merkintä ”ei tutkintoa” (no degree), eivät ole suorittaneet perusopintojen jälkeen minkäänlaista tutkintoa. Jotkut henkilöt eivät ole suorittaneet tutkintoaan loppuun, jolloin olemme käyttäneet merkintää ”tutkinto kesken” (incomplete). Joissakin tapauksissa kokonainen perhe mainitaan ”maan rikkaimmaksi henkilöksi”, jolloin olemme huomioineet kaikkien perheenjäsenten tutkinnot (esim. Kroatian kohdalla on merkintä ”useampia tutkintoja” (multiple degrees)). Olemme pyrkineet esittämään tiedot mahdollisimman selkeästi, mutta jos haluat tarkempia tietoja, voit tutustua tutkimukseen täällä

Jos haluat, että koulutus on sinulle askel matkalla kohti ensimmäistä miljardiasi, tutustu seuraavaan karttaan, joka antaa kuvan siitä, millaisen tutkinnon tarvitset rikastuaksesi.

Yhdysvaltojen eri osavaltioiden suuripalkkaisimpien toimitusjohtajien korkeakoulututkinnot
Yhdysvaltojen eri osavaltioiden suuripalkkaisimpien toimitusjohtajien korkeakoulututkinnot

1. Pohjois-Amerikka

Yhdysvaltojen rikkain mies on samalla koko maailman rikkain mies Jeff Bezos, jolle vuosi 2019 kävi kalliiksi. Avioeron myötä Amazonin toimitusjohtajan ex-vaimo MacKenzie nousi Amerikan ja koko maailman viiden rikkaimman naisen joukkoon, kun taas Bill Gates kiri varallisuudessa Bezosin ohi ykköspaikalle. Bezos opiskeli sähkö- ja tietotekniikkaa Princetonin yliopistossa ja MacKenzie opiskeli englantia samassa oppilaitoksessa muutamaa vuotta myöhemmin.

Pienten Saint Kitts ja Nevisin saarten rikkain henkilö on USANAn perustaja Myron Wentz. Hän syntyi Yhdysvalloissa ja hankki veroparatiisina tunnetun Saint Kittsin kansalaisuuden 1990-luvulla. Tämä on merkittävä ero Bill Gatesiin, joka joskus totesi: ”Olen maksanut enemmän veroja kuin kukaan muu, yli 10 miljardia dollaria, mutta valtion pitäisi vaatia minun asemassani olevia ihmisiä maksamaan huomattavasti enemmän veroja.”

Pohjois-Amerikka
Pohjois-Amerikka

2. Eurooppa

Albanian rikkain henkilö, Samir Mane, ei ole rakentanut varallisuuttaan yliopistotutkinnon varaan. Hän aloitti geologian opinnot Wienissä vuonna 1991, mutta lopetti ne heti ensimmäisenä vuonna. Myöhemmin hän sanoi: ”Opin siellä lähinnä saksaa.” Kielitaito ja kulttuurin tuntemus osoittautuivat hyödyllisiksi, kun hän rakensi yritystään tuomalla edullisia televisioita ja videonauhureita Itävallasta kotimaahansa.

Bulgarian rikkaimman henkilön, Vasil Bojkovin, koulutustausta on kiinnostava. Hän kävi Bulgarian kansallisen matematiikkalukion ja on hyödyntänyt matematiikan ja työvoimatalouden alan tutkintojaan kaupan alan, vakuutusalan ja uhkapelialan yrityksissään. Lisäksi hän on suorittanut taidehistorian tutkinnon Buenos Airesin yliopistossa. Bojkov tunnetaan siitä, että hän arvostaa taidetta, ja hänen mittava antiikkikokoelmansa kertoo hänen nauttivan estetiikasta ja luovuudesta. Koulutuksen tavoitteena ei välttämättä ole aina rikastuminen!

Eurooppa
Eurooppa

3. Afrikka

Afrikka on maanosa, jossa vastakohdat ovat valtavia. Taloudellisesti Etelä-Afrikka on maailman epätasa-arvoisin maa. Nigeriassa maan viiden rikkaimman henkilön yhteenlaskettu omaisuus on suurempi kuin maan kansallinen talousarvio ja kuitenkin kuusi kymmenestä nigerialaisesta ansaitsee alle 1,25 dollaria päivässä. Myös valtioiden välillä on suuria eroja. Esimerkiksi Nigerian rikkaimman miehen, Aliko Dangoten, yhteenlaskettu omaisuus on 8,8, miljardia dollaria, kun taas Liberian rikkaimman miehen Benoni Ureyn omaisuus on ”vain” 32 miljoonaa dollaria.  

Molemmat ovat rikastuneet myymällä tuotteita, joita jokainen tarvitsee. Dangkote opiskeli liiketaloutta ja kirjanpitoa, mutta hän kertoo saaneensa ensimmäiset liiketalouden oppitunnit jo lapsena: ”Alakoulussa ostin karkkilaatikoita ja myin karkit koulun pihalla tehden voittoa”, hän kertoo. Nyt hänen yrityksensä tuottaa 70 % Nigerian sokerista. Urey opiskeli luonnontieteitä ja on luonut omaisuutensa asuntosektorilla sekä perustamalla Liberian suurimman matkapuhelinverkon.

Afrikka
Afrikka

4. Aasia

Lähes jokaisen Aasian maan rikkain henkilö kuuluu miljardöörien luokkaan. Ykkössijalle nousee intialainen Mukesh Ambani, joka johtaa edesmenneen isänsä kaasu- ja öljyalan yritystä. Opinnoissaan Ambani keskittyi liiketalouden sijaan luonnontieteisiin: hän opiskeli kemiantekniikkaa. Tämä ei kuitenkaan ole estänyt häntä laajentamasta yrityksen toimintaa muille toimialoille tuomalla muun muassa äskettäin markkinoille 4G-palvelun. ”Kaikki maailmassa tulee muuttumaan digitaaliseen muotoon”, toteaa Ambani. ”Intialla ei ole varaa jäädä jälkeen tässä kehityksessä.”

Taiwanin, Thaimaan, Kiinan ja Brunein huippumiljardööreillä ei ole minkäänlaista tutkintoa. Joissain tapauksissa miljardit on saatu perintönä. Kiinan rikkain mies ja maailman 30 rikkaimman henkilön joukkoon kuuluva Li Ka-shing on itseoppinut muovimagnaatti, joka aloitti liiketoimintansa 6 500 dollarin lainalla ollessaan 21-vuotias. Hänet tunnetaan filantrooppina ja hiljattain hän myönsi 1 miljardia Hong Kongin dollaria (127 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria) sellaisten yritysten tukemiseen, jotka olivat kärsineet Hong Kongin protesteista.

Aasia
Aasia

5. Etelä-Amerikka

Iris Fontbona peri aviomiehensä Andrónico Luksicin kaivos- ja panimoimperiumin vuonna 2005. Maailman rikkaimman latinalaisamerikkalaisen naisen titteliä kantava Fontbona on johtanut perimänsä yritykset entistäkin suurempaan menestykseen. Siitä huolimatta, että Fontbonalla ei ole korkeakoulututkintoa, hän on laajentanut kaivos- ja panimotoimintaa sekä hankkinut Canal 13 -tv-kanavan suurelta osalta omistukseensa. 

Etelä-Amerikan rikkain henkilö (24,6 miljardia dollaria) toimii myös panimoalalla. Brasilialainen Jorge Paulo Lemann omistaa määräysvaltaan oikeuttavat osakkeet Anheuser-Busch InBev -konsernista, joka on maailman suurin panimo ja omistaa puolestaan Pilsner Urquellin ja Foster's Lagerin. Hän kuitenkin rikastui alun perin 3G Capital -investointiyrityksen perustajana. Hän on suorittanut taloustieteen tutkinnon Harvardin yliopistossa, mikä arvatenkin auttaa pitämään lukua miljoonista.

Etelä-Amerikka
Etelä-Amerikka

6. Oseania

Oseanian rikkain henkilö, australialainen Gina Rinehart, aloitti taloustieteen opinnot Sydneyn yliopistossa, mutta keskeytti opinnot siirtyäkseen käytännön oppiin isänsä rautamalmiyritykseen. Hän on johtanut perheyritystä erittäin menestyksekkäästi. Rinehart on elvyttänyt isältä perimänsä konkurssikypsän yrityksen yhdeksi Australian menestyksekkäimmistä kaivoskonserneista.

Uusiseelantilainen Graeme Hart on suorittanut MBA-tutkinnon Otagon yliopistossa. Hart pääsi sisään oppilaitokseen ilman alempaa korkeakoulututkintoa, siksi hänen kohdallaan näkyy merkintä ”ei tutkintoa”.

Maailman rikkaimpien henkilöiden listassa ei ole kovin monta opettajaa. Papua-Uuden-Guinean rikkain henkilö – entinen pääministeri Michael Somare – inspiroi nuoria useissa ala- ja yläkouluissa opettajan ominaisuudessa ennen poliittisen uran luomista.

Oseania
Oseania

Sen lisäksi, että tutkinto vaikuttaa tietoihisi, se vaikuttaa oleellisesti myös ajattelutapaasi. Joskus on hyvä opiskella alaa, joka laajentaa näkemystäsi maailmasta, ja opetella alakohtaiset asiat käytännössä. Kuinka opintojen valinta vaikuttaa uravalintoihin? 

Lähteet

Jos haluat tutustua tarkemmin tämän hankkeen perustana olevaan tutkimukseen, vieraile sivulla bit.ly/RichestPeoplesDegrees

Menetelmä

Aloitimme tutkimuksen suorittamalla haut ”maan X rikkain henkilö” ja ”maan X varakkain henkilö” englanniksi, ranskaksi ja espanjaksi. Kävimme läpi jokaisen Google-haun tuloksista ensimmäiset kolme sivua. Hakujen tuottamat artikkelit olivat tiedoiltaan hyvin yhteneväisiä. Ainoa ero, jonka havaitsimme, oli tietojen muuttuminen ajan myötä (esim. verrattaessa vuoden 2017 varakkaimpien henkilöiden listaa vuoden 2019 listaan). Varmistimme tiedot suorittamalla hakuja, joissa yhdistimme hakulausekkeeseen ”maan X rikkain henkilö” nimen, jonka olimme saaneet ensimmäisessä haussa.

Emme ole tehneet eroa alkuperäisestä kotimaastaan toiseen maahan muuttaneiden ja alkuperäisessä kotimaassaan asuvien henkilöiden välillä. Hyväksyimme molemmat kriteerit. Jos olisimme erotelleet henkilöt kansalaisuuden ja asuinmaan perusteella, tuloksena olisi todennäköisesti ollut ”puutteelliset tiedot” -ryhmän kasvaminen, sillä upporikkaat ovat harvoin sidoksissa vain yhteen maahan.

Tiedot tuloista ovat usein luottamuksellisia. Joskus löysimme vain vähän lähteitä ja jos emme pystyneet varmistamaan tietoja riittävästi, selvensimme asiaa alaviitteellä. Joskus taas henkilö oli lähteemme mukaan rikkain (tai lähteessä mainittiin yliopistotutkinto), mutta emme löytäneet tiedolle vahvistusta muista lähteistä.

Keskityimme tutkittavien henkilöiden alempiin korkeakoulututkintoihin. Emme ottaneet mukaan tietoja ylemmistä korkeakoulututkinnoista, tohtorintutkinnoista tai muista postdoc-vaiheen tutkinnoista. Useissa tapauksissa löysimme tiedon, että henkilö oli suorittanut tutkinnon, mutta emme saaneet selville, millä alalla. Tällaisissa tapauksissa merkinnäksi tuli ”tuntematon” (unknown degree). Joissakin tapauksissa henkilö oli suorittanut ylemmän korkeakoulututkinnon ilman alempaa korkeakoulututkintoa. Esimerkiksi uusiseelantilainen Graeme Hart on suorittanut MBA-tutkinnon ilman alempaa korkeakoulututkintoa. Tällaisessa tapauksessa henkilön kohdalla on merkintä ”ei alempaa korkeakoulututkintoa” (no undergrad degree).  

Joissakin tapauksissa löysimme myös tiedon, että jokin perhe oli maansa ”rikkain henkilö”. Yksinkertaisuuden vuoksi olemme muotoilleet näiden perheiden tiedot samalla tavalla kuin yksittäisten henkilöiden tiedot.

 

Luo ansioluettelo 15 minuutissa
Luo ansioluettelo 15 minuutissa
Käytä ammattimaisia, käytännössä testattuja ansioluettelopohjia, sillä niiden avulla voit laatia sellaisen ansioluettelon, jota työnantajat odottavat.
Luo ansioluettelo
Jaa tämä artikkeli
Jatka lukemista
Ura10 min lue
Maailma muuttuu - miten muuttuu työelämä?
Maailma muuttuu - miten muuttuu työelämä?
Ansioluettelo8 min lue
Kuinka kielitaito merkitään ansioluetteloon
Kuinka kielitaito merkitään ansioluetteloon
Ansioluettelo7 min lue
25 tärkeää analyyttistä taitoa ansioluetteloosi
25 tärkeää analyyttistä taitoa ansioluetteloosi
Ura8 min lue
Henkilökohtainen analyysi: näitä asioita ihmiset mainitsevat ansioluettelossaan
Henkilökohtainen analyysi: Näitä asioita ihmiset mainitsevat ansioluettelossaan
Selaa kaikki
Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi sekä tietojen keräämiseksi markkinointitarkoituksiin. Käyttämällä sivustoamme hyväksyt kaikkien evästeiden käytön evästekäytäntömme Evästekäytäntö ja tietosuojaselosteemme Tietosuojaseloste mukaisesti.
Hyväksy evästeet