1. Blogi
  2. Ura
  3. Työnhaku yli 50-vuotiaana ja ikäsyrjinnältä välttyminen
kirjoittanut Paul DruryPaul Drury

Työnhaku yli 50-vuotiaana ja ikäsyrjinnältä välttyminen

18 min lue
Työnhaku yli 50-vuotiaana ja ikäsyrjinnältä välttyminen
Muotoillut:Natalia Savinova
Tutkimuksista ilmenee, että varttuneet työnhakijat kokevat usein ikäsyrjintää. Miten voit välttää ikäsyrjintää? Onko olemassa tukitoimia, jotka auttavat varttuneita työnhakijoita työpaikan löytämisessä? Alla annamme yli 50-vuotiaille vinkkejä työnhakuun ja vakuuttavan ansioluettelon laatimiseen.

Ikä on pelkkä numero

”Ikä on pelkkä numero”. Kypsältä kuulostava lausahdus murrosikäisen suusta, joka huomaa vanhempien kohottelevan kulmiaan hänen kerrottuaan, minkä ikäinen hänen uusi poikaystävänsä on. Siinä vaiheessa iällä ei ole vielä kovinkaan suurta merkitystä. Yli 40-vuotiaat kuitenkin kokevat yleisesti, että sitä mukaan kun ikää karttuu, iällä tuntuu olevan yhä suurempi merkitys työmarkkinoilla. Työnhaun yhteydessä iällä on merkitystä, eikä se todellakaan ole vain ”pelkkä numero”.

Suomen Ekonomien yli 55-vuotiaiden jäsentensä parissa tekemän tutkimuksen mukaan jopa 80 % vastaajista kokee tulleensa työnhaun yhteydessä syrjityksi korkeamman iän perusteella. Syrjintää koetaan työnhakuprosessin eri vaiheissa:

  • Suurin osa (87 %) koki tulleensa syrjityksi haastatteluvalinnoissa siten, etteivät he saaneet haastattelukutsuja hakiessaan osaamistaan vastaaviin työpaikkoihin.
  • Hieman alle puolet (41 %) ei kertomansa mukaan ollut edennyt hauissa odotetulla tavalla. Kyselyn avoimissa kommenttikentissä monet kertoivat headhunterin tai rekrytoijan sanoneen suoraan, että hakija on tehtävään liian vanha.
  • Yli 50-vuotiaiden työttömien on vaikea työllistyä, sillä heitä ei kutsuta työhaastatteluihin. Työpaikalla yli 50-vuotiaita saatetaan syrjiä esimerkiksi eristämällä, mitätöimällä ja vähättelemällä.
  • Ikäsyrjinnän kohteeksi joutuvat Suomessa tutkimusten mukaan synnytysikäiset, noin 30-vuotiaat naiset ja 50 vuotta täyttäneet henkilöt. Joidenkin arvioiden mukaan jo 40-vuotiaat kokevat ikäsyrjintää.

Cvapp:n vuoden 2021 lopulla tekemän kyselyn perusteella yli 50% vastanneista yli 40-vuotiaista kertoi kokeneensa jonkinasteista ikäsyrjintää hakiessaan uutta työpaikkaa. 

  • Useimmiten syrjintä ilmeni heti haun ensimmäisen vaiheen yhteydessä, eli kun hakemus oli vasta lähetetty sähköpostilla tai työpaikkaa oli haettu puhelimitse (54%).
  • Uutta työpaikkaa hakiessa 48% hakijoista koki tulleensa syrjityksi ikänsä puolesta haastatteluvaiheessa.
  • Kaikkein vähiten ikäsyrjintää ilmeni sisäisen haun tai ylennyksen yhteydessä (28%).

Sirpa Pääkkösen kirjoittama kirja Pätkiä & potkuja – naisten kokema ikäsyrjintä työelämässä sisältää 35 naisen tarinan ikäsyrjinnästä sekä paljon tietoa siitä, miten parantaa asiaa (voit lukea kirjaan liittyvän artikkelin täältä). Pääkkönen toivoo anonyymin rekrytoinnin yleistyvän. Anonyymissa työnhaussa hakemuksista poistetaan haun alkuvaiheessa kuva, nimi, ikä, äidinkieli ja sukupuoli.

Tuula Eriksson kirjoitti väitöskirjan ikääntymisen kokemuksesta työelämässä. Tutkimuksessaan Eriksson toteaa varttuneiden työntekijöiden olevan voimavara, jota hyödynnetään liian harvoin. Ihmisen ikääntyminen kaikkine muutoksineen on Erikssonin mukaan voimavara niin yksilön jaksamiselle työssä kuin hänen työyhteisölleen. Varttuneilla työntekijöillä on valtava tarve jakaa omaa osaamistaan nuoremmille kollegoilleen, ja siksi he voisivatkin toimia mentoreina ja ohjaajina, tai esimerkiksi jakaa kokemustaan eteenpäin vaihtamalla työpaikkaa.

Yhdenvertaisuuslaki kieltää ikäsyrjinnän, ja koskee kaikenikäisten syrjintää – kuka tahansa voi siis tulla syrjityksi ikänsä vuoksi. Mahdollista syrjintää voi kuitenkin olla vaikea todistaa. Siksi onkin tärkeää pohtia, miten voit itse välttää ennakkoluuloja uutta roolia hakiessa. Alla annamme vinkkejä erityisesti yli 50-vuotiaille työnhakijoille.

Työnhaku yli 50-vuotiaana: valmistaudu huolella

Edellä mainituista tutkimuksista käy ilmi, ettei useamman vuoden työkokemus takaa etulyöntiasemaa uutta työpaikkaa hakiessa. Mikäli haluat tulla otetuksi huomioon varteenotettavana ehdokkaana, on välttämätöntä valmistautua työnhakuun huolella. Tämä on yli 50-vuotiaille vielä tärkeämpää kuin nuoremmille hakijoille.

Hakuprosessi kannattaa aloittaa, kun sinulla on vielä työpaikka. Aina ei tiedä hyvissä ajoin etukäteen, milloin joutuu etsimään uutta työtä. Kannattaa siis tehdä tiettyjä valmisteluja siltä varalta, että elämä heittää eteen yllätyksiä.

Aloita nämä valmistelut täytettyäsi 40 vuotta

  • Jos sinulla ei ole vielä LinkedIn-profiilia, nyt on oikea hetki luoda sellainen. Se lisää näkyvyyttäsi, auttaa sinua ylläpitämään verkostoasi ja etsimään avoimia työpaikkoja. Monia työpaikkoja voi hakea suoraan LinkedInin kautta.
  • Ylläpidä ja laajenna verkostoasi. Mitä laajempi verkostosi on, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on löytää uusi työpaikka kontaktiesi avulla.
  • Osallistu kursseille ja (täydennys)koulutuksiin. Siitä on hyötyä nykyisessä työssäsi ja se auttaa luomaan ansioluettelon, joka osoittaa sinun olevan elinikäinen oppija.
  • Päivitä osaamistasi ja opettele jatkuvasti uusia taitoja. On erityisen tärkeää, että tekniset taitosi ovat ajan tasalla.
  • Sano hyvästit hotmail-tilillesi (tai muulle vanhentuneelle järjestelmälle) ja hanki nykyaikainen sähköpostiosoite (esimerkiksi gmail.com tai outlook.com). Vanhanaikainen sähköpostiosoite antaa vaikutelman, että et ole enää ajan tasalla.

Muista nämä vinkit kun aloitat työnhaun

  • Kerro verkostollesi, että haet töitä ja kerro myös, millainen työnantaja tai työpaikka sinulla on mielessäsi. Mitä tarkemmin (ja innostuneemmin) kuvailet unelmatyötäsi, sitä helpompi verkostosi on auttaa sinua löytämään juuri oikeanlainen työpaikka sinulle sopivasta yrityksestä.
  • Lisää LinkedIn-profiiliisi Open to Work -tunniste ja reagoi kiinnostaviin postauksiin näkyvyytesi parantamiseksi.
  • Kerää suosittelijoita ja suosituksia. Suositukset näyttävät hyvältä LinkedIn-profiilissasi ja siitä voi olla hyötyä työnhaussa. Se on myös hyvä tilaisuus kertoa ihmisille, että etsit uusia haasteita.
  • Lähetä viesti (LinkedIn-palvelun kautta) kiinnostavalle työnantajalle. Älä kerro, mitä olet tehnyt, vaan mitä voit tehdä, mitä haluaisit tehdä ja mitä ideoita sinulla on kyseistä organisaatiota varten.

Miten voit välttää ikäsyrjintää?

Voit välttää ikäsyrjintää hakemalla työpaikkaa ansioluettelolla, josta ikäsi ei käy ilmi. Tämä tarkoittaa sitä, että jätät pois syntymäaikasi, valmistumispäivämäärät ja ensimmäiset työvuodet. Rekrytoija joutuu silloin arvaamaan ikäsi.

Mitä etua voi olla siitä, että jätät iän pois ansioluettelosta?

  • Kun ansioluettelossa ei mainita ikää, on rekrytoijan tarkasteltava työkokemustasi, koulutustasi ja taitojasi erityisen tarkasti muodostaakseen vaikutelma siitä, millainen työntekijä olet. Tämä voi toimia eduksesi erityisesti työpaikoissa, joissa runsas kokemus tai erityisosaaminen on ratkaisevaa.
  • Ikä vaikuttaa mielikuvien muodostumiseen. Mikäli osaamisesi vastaa avoinna olevan viran kuvausta, rekrytoija voi täydentää ansioluettelostasi puuttuvat tiedot ainoastaan kutsumalla sinut työhaastatteluun. Näin olet jo askeleen lähempänä työpaikan saamista.

Mitä haittaa voi olla siitä, että jätät iän pois ansioluettelostasi?

  • Iän mainitsematta jättämisestä voi olla myös haittaa. Rekrytoija saattaa arvioida ikäsi korkeammaksi tai laittaa ansioluettelosi ”ei”-pinoon, koska häntä ei huvita lähteä arvailemaan ikääsi.
  • Mikäli sinut kutsutaan työhaastatteluun, koska ansioluettelostasi saa sen vaikutelman, että olet nuori työntekijä, voi tapaaminen olla haastattelijalle pettymys. Hän saattaa odottaa parikymppistä työnhakijaa, mutta todellisuudessa olet jo lähempänä kuuttakymmentä. Tämä on negatiivinen ensivaikutelma, jollaista on hyvä välttää.

Paras ratkaisu ikään perustuvan syrjinnän tehokkaaseen torjuntaan

Kerro ikäsi rehellisesti. Ole ylpeä kaikesta keräämästäsi kokemuksesta ja laadi vakuuttava ansioluettelo, joka osoittaa, että olet innostunut, energinen, oppimishaluinen ja sitoutunut uraasi.

Varttuneen työntekijän ansioluettelo

Jos viimeisimmästä työnhausta on kulunut jo jonkin aikaa, ansioluettelon laatimiseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Näiden vinkkien avulla saat päivitettyä ansioluettelosi ajan tasalle ja esittelet itsesi hyvässä valossa:

  • Päivitä työnimikkeet, sovita vanhanaikaiset nimet nykyisiin tehtäviin.
  • Ilmoita syntymäaikasi, mutta älä korosta ikääsi. Vältä kirjoittamasta esimerkiksi näin: "Kunnioitettavasta iästäni huolimatta olen edelleen..." tai "Keholtaan vanha, mutta mieleltään nuori" tai "Senioritiimin aktiivinen jäsen".
  • Optimoi ansioluettelosi automaattisia hakijan seurantajärjestelmiä (ATS) varten. ATS-järjestelmät auttavat henkilöstötyöntekijöitä seuraamaan työnhakijoita hakuprosessin aikana ansioluettelon vastaanottamisesta lopulliseen palkkaukseen. ATS-järjestelmä karsii ansioluetteloita työnantajan syöttämien avainsanojen ja pätevyyksien perusteella. Se valitsee ansioluettelot, joissa on eniten osumia. Näin ollen vain pieni osa kaikista vastaanotetuista ansioluetteloista päätyy työnantajan pöydälle. Käytä ansioluettelossasi avainsanoja, jotka esiintyvät myös työpaikkailmoituksessa tekstissä, ja valitse muotoilu ja tiedostomuoto, joka soveltuu ATS-skannaukseen.
  • Kiinnitä erityistä huomiota ansioluettelosi profiilitekstiin. Profiiliteksti on lyhyt kuvaus siitä, kuka olet ihmisenä ja miten sovit avoinna olevaan työpaikkaan ja organisaatioon. Profiiliteksti on ansioluettelon alussa ja rekrytoijat kiinnittävät siihen erityistä huomiota. Kerro saavutuksistasi ja tavoitteistasi ja osoita olevasi kokenut työntekijä ja innokas oppija.
  • Kerro ansioluettelossa harrastuksistasi ja kiinnostuksen kohteistasi. Ne osoittavat, että elät aktiivista elämää, ja niiden avulla rekrytoija saa paremman käsityksen taidoistasi ja persoonallisuudestasi.
  • Painota viimeisen 10 vuoden aikana keräämääsi työkokemusta; aiemmalla työkokemuksella ei ole juurikaan merkitystä. Työnantaja haluaa tietää, kuinka voit soveltaa tietotaitoasi uudessa työpaikassa.
  • Lisää ansioluetteloon taitoja ja henkilökohtaisia ominaisuuksia. Lue työpaikkailmoitus huolellisesti, jotta saat selville, mitkä taidot ovat tärkeitä työssä onnistumisen kannalta.

Näin viisikymppisen kannattaa profiloitua työhaastattelussa

Saitko vakuuttavan ansioluettelosi ansiosta kutsun työhaastatteluun? Valmistaudu vastaamaan kysymyksiin, jotka liittyvät suorasti tai epäsuorasti ikääsi. Työnantajalla saattaa olla ikääsi liittyviä ennakkoluuloja. Varmista, että pystyt selittämään yksityiskohtaisesti, miksi runsaasta kokemuksestasi on etua työpaikalla. Kumoa oppimishalukkuuteesi, palkkavaatimukseesi, ohjelmistotuntemukseesi ja työtahtiisi liittyvät ennakkoluulot. Painota seuraavia asioita:

Kokemus: Runsaan työkokemuksen etuna on, että olet nähnyt erilaisten työntekoon liittyvien trendien tulevan ja menevän. Tiedät, mikä toimii ja mikä ei toimi, etkä hätkähdä pienistä.

Sitoutuminen: Tiedät tarkalleen, millainen organisaatio ja millaiset tehtävät sopivat sinulle. Sitoudut organisaatioon ja olet valmis tekemään lujasti töitä yhteisen päämäärän eteen.

Vakaus: Mitä todennäköisimmin yksityiselämäsi on vakaampaa kuin 20 vuotta sitten; nuoren perheen kiireet ovat takanasi ja sinulla on enemmän itsetuntemusta. Se tekee sinusta vakaan tekijän nuoressa tiimissä.

Tuottavuus: Runsas työkokemus auttaa suoriutumaan joistakin tehtävistä helpommin ja omaksumaan uusia tehtäviä nopeammin. Vanhan tekijän ominaisuudessa osaat suhteuttaa asioita ja ratkaista odottamattomia ongelmia. Se tehostaa tuottavuuttasi.

Lojaalius: Siinä missä nuoret työntekijät vaihtavat helposti työpaikkaa, sinä olet lojaali. Et noin vain harkitse työpaikan vaihtamista, vaan yrität saada mahdollisimman paljon irti työstäsi.

Monipuolisuus: Sinulla on ehtinyt urallasi olla monta työpaikkaa ja monenlaisia työtehtäviä. Tämä tarkoittaa, että sinulla on paljon tietoa erilaisista yritysprosesseista. Siksi voit kiireisinä hetkinä auttaa kollegoitasi heidän työtehtävissään tai tuurata heitä sairauden aikana.

Yli 55-vuotiaille työnhakijoille suunnatut tukitoimet

Olemassa on erilaisia työnhakijoille ja työnantajille suunnattuja hankkeita, joiden tarkoituksena on edistää yli 55-vuotiaiden työllistymistä.

Esimerkkinä näistä voidaan mainita Askeleet töihin -hanke, joka on suunnattu muun muassa yli 55-vuotiaille. Hanke tarjoaa työnhakijoille henkilökohtaisen työvalmentajan, jonka kanssa voi kartoittaa yksilöllisiä tarpeitaan. Työnantajille hanke tarjoaa rekrytointiapua, tarpeisiin sopivia työnhakijoita ja tukea uuden työntekijän aloittaessa. 

Hallitus on tehnyt lakiesityksen 55 vuotta täyttäneiden työllistymisen ja työssä jaksamisen parantamiseksi. Esitys tukee muun muassa osa-aikatyön mahdollisuutta. Lakimuutosten on määrä tulla voimaan vuoden 2023 alusta.

Työskentely eläkeiässä

On energisiä ihmisiä, jotka haluavat jatkaa työskentelyä vielä eläkeikään päästyäänkin. He pitävät työn tarjoamasta rutiinista ja nauttivat siitä, että he saavat olla ihmisten parissa ja tehdä jotakin hyödyllistä.

Eläkkeelläkin voit vielä olla työsuhteessa tai toimia yrittäjänä. Tällöin sinulle kertyy työansioistasi uutta eläkettä. Koska eläkkeellä tehdystä työstä kertyy uutta eläkettä, on siitä maksettava myös eläkevakuutusmaksut. Tietoja ansiotyön tekemisestä eläkkeellä ollessa saat Eläketurvakeskuksen ylläpitämältä työeläke.fi-verkkosivustolta tai omalta eläkevakuuttajaltasi. 

Oletko yli 65-vuotias ja haluat töihin? On olemassa henkilöstöpalveluyrityksistä, jotka uskovat, että varttuneemman väestön työllistyminen on kaikkien etu. He pyrkivät edistämään ikääntyvien työnhakijoiden työllistymistä. Esimerkiksi:

Suomen seniorihoiva
Silver 50+ Senior 

Aktiivinen työnhaku yli 50-vuotiaana

Olet hakenut töitä jo jonkin aikaa, mutta se ei ole vielä onnistunut. On aika laajentaa hakua ja antaa työnetsinnälle positiivinen käänne. Muista pysyä aktiivisena, sillä työnantajia kiinnostaa, mitä olet tehnyt viimeisen kolmen vuoden aikana. Jos olet ollut työttömänä tämän ajan, se ei anna hyvää vaikutelmaa. Yritä pysyä aktiivisena hakeutumalla  koulutukseen, vapaaehtoistyöhön tai harjoitteluun. 

  • Osallistu kurssille, valmennukseen tai koulutukseen. Uuden oppiminen on arvokasta ja innostavaa. Täältä löydät tietoja sinulle sopivasta työvoimakoulutuksesta.
  • TE-palvelut auttaa sinua arvioimaan osaamistasi ja valmiuttasi työelämään.
  • Etkö ole onnistu löytämään oman alasi töitä? Nyt ja tulevaisuudessa toimenkuvat ja työtehtävät muuttuvat nopeammin kuin ennen. Mieti, voisitko kehittää osaamistasi opiskelemalla työmarkkinatuella. Hoidon, koulutuksen, tietotekniikan ja tekniikan aloilla on paljon pulaa työntekijöistä. Uudelleen kouluttautuminen ja alan vaihto ovat varteenotettavia vaihtoehtoja myös myöhemmällä iällä.
  • Hakeudu työharjoitteluun. Harjoittelun aikana voit näyttää, mikä on lisäarvosi, jolloin ikääsi liittyvät ennakkoluulot katoavat. Parhaassa tapauksessa harjoittelu voi poikia pysyvän viran. Etsi tietoa sanoilla ”työharjoittelu” + ”sinua kiinnostava ammattinimike”.
  • Työharjoittelu näyttää myös hyvältä ansioluettelossa.
  • Suuntaa hakusi työnantajiin, jotka etsivät nimenomaan varttuneempia työntekijöitä.
  • Osallistu yritysten avoimien ovien päiville. Nykyään se on usein mahdollista myös etänä, mikä helpottaa entisestään tutustumista eri työnantajien ilmapiiriin.
  • Onko hakemuksesi hylätty toistamiseen? Silloin sinun kannattaa harkita freelanceriksi ryhtymistä ja perustaa oma toiminimi. Näin otat ohjat omiin käsiisi ja voit työskennellä asiakkaille, jotka haluavat hyödyntää kokemustasi ja rautaista osaamistasi!

Muista verkostoitumisen voima. Suurin osa avoimista työpaikoista täyttyy edelleen suhteilla, joten ilmoita selkeästi verkostollesi, että etsit työtä ja profiloidu työnhakijana. Onnea etsintään!

Lukuvinkkejä, jotka liittyvät 50 vuotta täyttäneiden työnhakuun:

Luo ansioluettelo 15 minuutissa
Luo ansioluettelo 15 minuutissa
Käytä ammattimaisia, käytännössä testattuja ansioluettelopohjia, sillä niiden avulla voit laatia sellaisen ansioluettelon, jota työnantajat odottavat.
Luo ansioluettelo
Jaa tämä artikkeli
Jatka lukemista
Ansioluettelo5 min lue
Tutkimus: Työhakemuksessa yleisimmin käytetyt kliseet
Tutkimus: Työhakemuksessa yleisimmin käytetyt kliseet
Ansioluettelo8 min lue
Kuinka kielitaito merkitään ansioluetteloon
Kuinka kielitaito merkitään ansioluetteloon
Ansioluettelo21 min lue
14 ajanhallintataitoa: määritelmiä ja esimerkkejä ansioluetteloosi
14 ajanhallintataitoa: määritelmiä ja esimerkkejä ansioluetteloosi
Ura10 min lue
Maailma muuttuu - miten muuttuu työelämä?
Maailma muuttuu - miten muuttuu työelämä?
Selaa kaikki
Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi sekä tietojen keräämiseksi markkinointitarkoituksiin. Käyttämällä sivustoamme hyväksyt kaikkien evästeiden käytön evästekäytäntömme Evästekäytäntö ja tietosuojaselosteemme Tietosuojaseloste mukaisesti.
Hyväksy evästeet