Kaikille pitäisi olla itsestään selvää, että ansioluettelo on tarkistettava huolellisesti ennen sen lähettämistä työhönottajalle. Kuitenkin todellisuudessa joka päivä tuhannet ihmiset lähettävät huolimattomasti muotoiltuja ansioluetteloja täynnä kielioppi- ja kirjoitusvirheitä. Ja joka päivä työhönottajat karsivat nämä ansioluettelot heti valintaprosessin ensimmäisessä vaiheessa.
Tämä opas, joka muodostaa samalla kirjamme ”Näin kirjoitat ansioluettelon” viimeisen kappaleen, sisältää ansioluettelon editointiohjeita, kuten:
- Kirjoitusvirheiden välttäminen 100 prosentin varmuudella
- Ansioluettelon muotoilu
- Näin varmistat, että tärkeitä tietoja ei puutu
- Ohjeita ansioluettelon editointiin
Ansioluettelon oikoluku
Ansioluettelossa olevat kirjoitusvirheet voivat aiheuttaa hakemuksesi karsiutumisen. Työhönottajilla on keskimäärin 200 hakijaa yhtä avointa työpaikkaa kohti. Kirjoitusvirheet ovat helppo, nopea ja hyväksyttävä syy hakijan karsimiseen.
Jotkut työhönottajat hyväksyvät yhden kirjoitusvirheen, mutta jos ansioluettelossa on useampia kirjoitus- tai kielioppivirheitä, he hylkäävät hakemuksen. Kuinka he voisivat suositella valintatiimille hakijaa, jonka ansioluettelossa on virheitä? Tiimi saattaisi kyseenalaistaa heidän harkintakykynsä tai oikeinkirjoitustaitonsa, jos eivät näytä tunnistavan kirjoitusvirheitä.
Jotkut työhönottajat ovat vieläkin tarkempia eivätkä hyväksy ollenkaan kirjoitusvirheitä.. Työhönottajat ovat kiinnostuneita hakijoista, jotka ovat nähneet vaivaa ja kirjoittaneet ansioluettelon ja työhakemuksen huolellisesti.
Seuraavassa on muutama vinkki kirjoitusvirheiden välttämiseen ansioluettelossa:
- Käytä apuna online-työkaluja, kuten oikolukua tai esimerkiksi Oikofix-palvelua
- Lue ansioluettelo eri laitteella kuin jolla kirjoitit sen Lue se esimerkiksi puhelimessasi tai jonkun muun tietokoneella
- Tulosta ansioluettelo ja lue se tehden merkintöjä kynällä
- Lue ansioluettelo ääneen
- Lue se lause kerrallaan lopusta alkuun
Ansioluettelon muotoilun tarkistus
Virheet ansioluettelon muotoilussa pistävät ikävästi silmään. Ulkoasu ja sommittelu ovat tärkeitä.
Sen sijaan, että rakentaisit ansioluettelon tyhjästä tai muokkaisit vanhaa ansioluetteloa, sinun kannattaa pelata varman päälle ja valita moderni ansioluettelopohja.
Silmäile ansioluettelo aina lopuksi läpi tarkistaen, että rivivälit ovat yhdenmukaiset ja eri osiot ovat siististi paikoillaan. Varmista, että ulkoasu on kaiken kaikkiaan selkeä. Tarkista, että marginaalit ja sisennykset ovat linjassa ja osiot jakautuvat hyvin eri sivuille.
Yksi ongelmia aiheuttava asiat ovat linkit. Useimmissa tapauksissa on hyvä lisätä ansioluetteloon linkki kotisivullesi sekä LinkedIn-, GitHub- tai muiden ammatillisten verkostojen profiilisivulle. On helpompaa käyttää hyperlinkkiä kuin joutua kirjoittamaan koko URL. Testaa aina ansioluettelon ladatun version linkit varmistaaksesi, että ne toimivat oikein.
Jos käytät ansioluettelotyökalua tai jos kirjoitat ansioluettelon itse, muista aina varmistaa, että tulostettu versio vastaa muotoilultaan näytössä näkyvää versiota. Jopa kaikkein edistyksellisimmissä yrityksissä ansioluettelo usein tulostetaan mukaan haastatteluun tai näytettäväksi kollegalle.
Tarkista lopuksi tekstin sijoittelu. Rivit, joilla on vain yksi sana, näyttävät ikäviltä ja vievät turhaan ansioluettelon arvokasta tilaa. Jos ansioluettelossa on yhden sanan rivejä, yritä lyhentää lausetta sen verran, että se mahtuu kokonaan edelliselle riville.
Puuttuvat tiedot
Kokemuksemme perusteella huonosti kirjoitettujen ansioluetteloiden suurin ongelma on tietojen puuttuminen. Ansioluetteloista puuttuu usein oleellisia tietoja, kuten koulutuksen tai työkokemuksen ajankohta, työpaikan maantieteellinen sijainti tai jopa työtehtävien kuvaus.
Ansioluettelon jokaisen osion tulee sisältää perustiedot – työnimike, yritys, maantieteellinen sijainti ja vastuualueiden lyhyt kuvaus. Opinnoista ei välttämättä tarvitse antaa kuvausta, opintojen sisältö ilmenee tutkinnon tai koulutusohjelman nimestä. Jos ansioluettelosi on alle yhden sivun mittainen, lisää siihen valinnaisia osioita, kuten harrastukset, vapaaehtoistyö ja/tai työharjoittelut.
Ansioluettelosta puuttuvat usein myös tarkat numerotiedot. Ansioluettelot ovat usein liian ympäripyöreitä, sisältävät turhaa sanahelinää eivätkä kerro työhönottajalle mitattavien saavutusten avulla tarkasti, kuinka voit hyödyttää heidän organisaatiotaan. Numerotietojen käyttäminen on paras tapa vakuuttaa työhönottaja.
Esimerkiksi ”Kasvatin myyntiä käyttämällä uusia sosiaalisen markkinoinnin menetelmiä” on liian yleisluonteinen kuvaus. On paljon todennäköisempää, että teet vaikutuksen työhönottajaan kirjoittamalla ”Kasvatin myyntiä 2 kuukaudessa 23 % käyttäen mainostusta Instagramissa ja Facebookissa”.
Muista lisäksi lukea työpaikkailmoituksen toimittamista koskevat ohjeet, kuten toimitus online-lomakkeen kautta, portfolion toimittaminen, tiettyyn sähköpostiosoitteeseen lähettäminen jne. Noudata tällaisia ohjeita tarkasti. Näin varmistat, että hakemuksestasi tai ansioluettelostasi ei puutu mitään.
Ansioluettelon tarkistus
Olet oikolukenut ansioluettelon, käyttänyt ansioluettelopohjaa, tarkistanut tekstin sijoittelun ja varmistanut toistamiseen, ettet ole jättänyt pois oleellisia tietoja. Käy lopuksi ansioluettelo vielä kerran kokonaan läpi varmistaaksesi, että se antaa parhaan mahdollisen kuvan sinusta. Seuraavassa on muutama vinkki viimeiseen tarkistukseen.
Tarkistusvinkki 1: Lue ansioluettelo ääneen
Ääneen lukeminen saattaa aluksia tuntua oudolta, mutta ääneen lukeminen auttaa artikuloimaan lauseet ja niiden välittämät ajatukset selkeästi. Saatat hämmästyä, kuinka monta sisältö- ja kirjoitusvirhettä sekä mutkikasta lauserakennetta huomaat vasta lukemalla tekstin ääneen.
Tarkistusvinkki 2: Pyydä joku muu lukemaan ansioluettelo
Ota yhteyttä sellaiseen henkilöön, joka tekee vastaavaa työtä tai toimii samalla alalla. Tarjoa heille lounas ja pyydä heitä lukemaan ansioluettelosi. On aina hyvä pyytää joku ulkopuolinen lukemaan kirjoittamasi teksti – varsinkin, jos teksti saattaa ratkaista työpaikan saamisen!
Tarkistusvinkki 3: Lue ansioluettelo huomenna (lepää, nuku, lue uudelleen)
Lepo tekee ihmeitä aivoillesi. Jos olet muokannut ansioluetteloasi koko päivän, pidä taukoa – nuku yön yli ja palaa asiaan virkein mielin aamukahvin äärellä. Mikäli sinulla on aikaa ja mahdollisuus, toista tämä rituaali muutamana päivänä eli käy ansioluettelo läpi muutaman kerran virkein mielin ennen sen lähettämistä.
Tarkistusvinkki 4: Palkkaa joku
Googlaamalla löydät ammatti-ihmisiä, jotka voivat tarkistaa ansioluettelosi. Jos sinulla on aikaa ja varaa, harkitse tällaisen palvelun ostoa, sille se voi parantaa ansioluetteloa, mikä taas parantaa mahdollisuuksiasi saada haluamasi työpaikka. Ansioluetteloiden ammattimaiset tarkistajat tuntevat usein eri alojen ansioluettelokäytäntöjä ja voivat muokata ansioluetteloasi näiden tietojen perusteella.
Tarkistusvinkki 5: Lue ansioluettelo takaperin
Tämä saattaa kuulostaa oudolta, mutta olemme aivan tosissamme. Lue ansioluettelo rauhallisesti rivi riviltä aloittaen viimeisestä osiosta ja edeten kohti ansioluettelon alkua. Tämä pakottaa aivosi ajattelemaan lukemaasi eri tavalla ja auttaa siten huomaamaan epäselvät muotoilut ja sisällön epäjohdonmukaisuudet.
Tarkistusvinkki 6: Tulosta ansioluettelo
Viimeinen vinkki on yksinkertainen: tulosta ja lue. Muistathan vielä tulostimen, sen vanhan laitteen, joka kerää pölyä työpöytäsi alla ja jonka muste on luultavasti loppunut. Kaiva se esiin tai tulosta ansioluettelosi jossakin muualla. Tekstin lukeminen paperilla on eri asia kuin tekstin lukeminen näytössä. Ja aivan kuten takaperin lukeminen, se pakottaa aivosi ajattelemaan sisältöä eri tavalla.
Loppusanat ansioluettelon muokkaamisesta ja tarkistamisesta
Ansioluettelon tarkoitus on esitellä paras versio sinusta. Tämä ei onnistu, jos ansioluettelossa on kielioppivirheitä, kirjoitusvirheitä, puutteellisia tietoja tai epäjohdonmukaisuuksia. Käytä edellä annettuja strategioita näiden virheiden välttämiseksi.
Lue ansioluettelosi uudelleen, mieluiten seuraavana päivänä. Anna se sen jälkeen ystävän tai ammattimaisen kielentarkistajan luettavaksi ja lue se sitten itse takaperin tai paperille tulostettuna. On olemassa helppoja strategioita sen varmistamiseksi, ettei työhönottaja vedä suurta rastia ansioluettelosi yli. Muista, että tämä voi olla uusi työpaikkasi – sinun on siis otettava työnhakuprosessi vakavasti ja muokattava ja tarkistettava ansioluettelosi huolellisesti.