1. Blogi
  2. Saatekirje
  3. Näin kirjoitat työhakemuksen, jos sinulla ei ole työkokemusta
kirjoittanut Anna MuckermanAnna Muckerman

Näin kirjoitat työhakemuksen, jos sinulla ei ole työkokemusta

16 min lue
Näin kirjoitat työhakemuksen, jos sinulla ei ole työkokemusta
Muotoillut:Evgeniya Skubina
Kun sinulla ei ole paljon kokemusta alalta, jolle haet, työhakemuksen kirjoittaminen voi tuntua hankalalta. Sinulle saattaa tulla mieleen lähettää hakemus ilman saatekirjettä, mutta niin ei kuitenkaan kannata tehdä.

Harkiten kirjoitettu saatekirje on erinomainen tilaisuus osoittaa työhönottajalle, että kokemuksen puute ei ole ongelma. Kirjeessä voit kertoa motivaatiostasi, vahvuuksistasi ja tavoitteistasi, vaikka sinulla ei olisikaan kokemusta. Voit nähdä tyhjän sivun tilaisuutena kertoa tarinan siitä, miksi ansaitset mahdollisuuden.

Tässä blogissa kerromme, mihin on hyvä kiinnittää huomiota, jos kirjoitat työhakemuksen ilman alan työkokemusta. Blogista löydät muun muassa seuraavat tiedot:

  • Mitä työhakemukseen kannattaa kirjoittaa, kun haet ensimmäistä työpaikkaa
  • Miten hyödynnät persoonallisuuttasi ja siirrettäviä taitojasi
  • Malli ilman työkokemusta laadittavan työhakemuksen muotoiluun
  • Parhaat työhakemusesimerkkimme aloittelevalle tasolle

Tämän oppaan lopusta löydät useita uraansa aloittelevien hakijoiden työhakemuksia, mutta voit hakea inspiraatiota myös kirjastostamme, joka sisältää runsaasti ilmaisia työhakemusesimerkkejä. Tutustu oman alasi hakijoiden työhakemuksiin – sisältävätkö ne henkilökohtaisia ominaisuuksia, jotka sopivat myös sinuun? Sinulla ei ehkä ole yhtä paljon työkokemusta, mutta voit lähes varmasti löytää elämästäsi muita alueita, joilla nämä ominaisuudet ovat ilmeisiä. Ei ole olemassa sellaista asiaa kuin työhakemus ilman kokemusta.

Asiantuntijan vinkki

Voinko saada ensimmäisen työpaikan kirjoittamatta työhakemusta?

Monet ihmiset saavat ensimmäisen työpaikkansa kirjoittamatta työhakemusta (tai ansioluetteloa), mutta kysymys kannattaa ehkä muotoilla eri tavalla. Esimerkiksi näin:

”Onko minulla paremmat mahdollisuudet saada ensimmäinen työpaikka, jos kirjoitan työhakemuksen ilman kokemusta?”

Se riippuu tietysti siitä, miten työhakemus on kirjoitettu! Jos kirjoitat hyvän hakemuksen, mahdollisuutesi saada työpaikka ovat kiistatta paremmat. Miksi et soisi itsellesi tätä kilpailuetua?

Erotu massasta! Onnistu työnhaussa tekemällä täydellinen hakemuskirje
Aiheeseen liittyvä artikkeli
Erotu massasta! Onnistu työnhaussa tekemällä täydellinen hakemuskirje

Hakemuskirje kannattaa tehdä huolella ja miettiä mitä asioita siinä haluaa painottaa. Saat rakenteen helposti kuntoon valmiilla mallilla. Työnhaussa kannattaa hyödyntää omaa sisäistä viisautta eli intuitiota ja on hyvä muistaa, että kaikki työpaikat eivät sovi kaikille.

Ensimmäisen työpaikan hakeminen

Yksi yleisimmistä tilanteista, joissa työnhakijat joutuvat kirjoittamaan työhakemuksen ilman kokemusta, on ensimmäisen työpaikan hakeminen. Jos tämä koskee sinua, on tärkeää muistaa, että jokainen on joskus ollut uransa alussa. Sinusta voi tuntua, ettei sinulla ole mitään sanottavaa työhakemuksessa, mutta se ei ole totta!

Kun haet ensimmäistä työpaikkaasi, voit keskittyä työhakemuksessa kertomaan työkokemuksen sijaan oppimishalukkuudestasi sekä niistä luonteenpiirteistäsi, jotka tekevät sinusta erinomaisen työntekijän juuri tähän työpaikkaan. Jos esimerkiksi toivot pääseväsi töihin ravintolaan emännäksi, työhakemuksesta pitäisi välittyä iloinen persoona, kärsivällisyys, tehokkuus ja halu auttaa muita. Mieti oletko vapaaehtoisjärjestössä, yhdistyksessä tai opiskelijajärjestössä toiminut tehtävässä, joissa olet joutunut käyttämään näitä ominaisuuksia. Jos olet, kerro kokemuksistasi työhakemuksessa ja selitä niiden yhteys työpaikkailmoituksessa esitettyihin vaatimuksiin.

Tässä on muunneltava esimerkki käyttöösi:

Esimerkki

Vaikka emännän tehtävä Pizzeria Marinossa olisi ensimmäinen työkokemukseni ravintolassa, uskon, että positiivinen asenteeni, asiakaspalvelutaitoni ja tehokkuuteni tekisivät minusta erinomaisen lisäyksen tiimiin.

Ateriapalvelu Lautasmallin vapaaehtoistyöntekijänä olen tottunut vastaamaan puheluihin, suunnittelemaan toimituksia ja tervehtimään asiakkaita kuljetusten aikana. Uskon, että tässä vapaaehtoistyössä tarvittava kärsivällisyys ja viestintätaidot siirtyisivät myös emännän tehtäviin.

Jäljennetty!
Asiantuntijan vinkki

Täytyykö aloittelevan työnhakijan kirjoittaa työhakemus? Olen sitä mieltä, että työhakemus on aloitteleville työnhakijoille jopa tärkeämpi kuin kokeneemmille ammattilaisille. Hakemuksen tarkoituksena on kertoa hakijan persoonallisuudesta ja motiiveista vapaamuotoisesti, joten tämä on hyvä tapa vakuuttaa työhönottaja siitä, että kokemuksen puutteella ei ole väliä. Jos työnhakijalla ei ole vielä työkokemusta, työhönottaja lukee hyvin todennäköisesti hänen kirjeensä, joten älä huoli, jos ansioluettelosi näyttää vielä hieman tyhjältä. Keskity kirjoittamaan loistava työhakemus.

Kun kirjoitat työhakemusta ensimmäistä työpaikkaasi varten, kerro, mistä kiinnostuksesi tai intohimosi alaa kohtaan on saanut alkunsa. Työhönottaja ei todennäköisesti odota, että työskentelet baristana loppuelämäsi ajan, mutta jos pystyt osoittamaan, että olet kiinnostunut hyvän kahvin valmistuksesta – tai ainakin nautit kahvin juomisesta – saat luotua etumatkaa niihin hakijoihin, joille kelpaa mikä tahansa ensimmäinen työpaikka. Työhönottajt tietävät, että pysyt työpaikassa pidempään, jos olet aidosti kiinnostunut alasta. Aloittelevien työntekijöiden sitouttaminen ja kehittäminen on yksi heidän tärkeimmistä tavoitteistaan.

Seuraavassa on esimerkki siitä, kuinka voit kertoa kiinnostuksestasi:

Esimerkki

Siitä lähtien, kun aloin opiskella oikeustiedettä Helsingin yliopistossa, hyvän kahvin juominen on kuulunut erottamattomasti päivittäisiin rutiineihini. Kahden viime vuoden aikana olen oppinut arvostamaan hyvän kahvin valmistusta, ja olen jopa käyttänyt aikaa parhaiden kotikahvinkeittomenetelmien tutkimiseen ja niihin panostamiseen. Uskon, että rakkauteni täydellisen juoman luomiseen sekä positiivinen asenteeni ja oppimishalukkuuteni tekevät minusta loistavan ehdokkaan osa-aikaiseksi baristaksi Kampuskahvila Pannuun.

Jäljennetty!
Irtisanoutumisilmoituksen kirjoittaminen (ja muita ohjeita ryhdikkääseen irtisanoutumiseen)
Aiheeseen liittyvä artikkeli
Irtisanoutumisilmoituksen kirjoittaminen (ja muita ohjeita ryhdikkääseen irtisanoutumiseen)

Kerromme, miksi hyvä irtisanoutumisilmoitus on tärkeä ja kuinka se kirjoitetaan. Tarjoamme myös ilmaisia esimerkkejä irtisanoutumisilmoituksista.

Työpaikan hakeminen ilman kokemusta kyseiseltä alalta

Toinen tilanne, johon saatat törmätä jossain vaiheessa urasi aikana, on työhakemuksen kirjoittaminen ilman kokemusta kyseiseltä alalta. Syynä tähän voi olla esimerkiksi uramuutos, olipa se sitten oma päätöksesi tai ei.

Myös tässä tilanteessa työhakemuksen kirjoittaminen saattaa tuntua vaikealta, mutta muista, että se on tilaisuutesi osoittaa työhönottajalle, että sinulla on kykyjä, vaikka ansioluettelossasi ei olisikaan alan kokemusta. Tärkeintä on korostaa siirrettävissä olevia taitojasi.

Etsi uraltasi kokemuksia, joissa olet osoittanut samoja keskeisiä ominaisuuksia tai taitoja, joita tarvitaan hakemallasi alalla. Jos esimerkiksi työskentelit aiemmin tarjoilijana ravintolassa, mutta etsit asiakaspalvelijan paikkaa, kykysi vastata kysymyksiin, muistaa tuotetietoja ja organisoida aikaasi tehokkaasti ovat erinomaisia siirrettäviä taitoja, jotka osoittavat, kuinka nopeasti sopeutuisit asiakaspalvelutehtäviin.

Tässä on muunneltava esimerkki, jota voit muokata omaan tilanteeseesi sopivaksi:

Esimerkki

En ole vielä virallisesti toiminut asiakaspalvelijana, mutta asiakaspalvelu on ollut tärkeä osa tehtäviäni. Tarjoilijana eräässä kaupungin vilkkaimmista kalaravintoloista olen harjoitellut kykyäni tarjota kohteliasta ja ystävällistä palvelua. Vahvuuksiani ovat kysymyksiin vastaaminen, tuotetietojen välittäminen ja sen varmistaminen, että autan jokaista asiakasta tehokkaasti. Uskon, että nämä ovat avaintaitoja, joiden avulla pystyn sopeutumaan nopeasti asiakaspalvelutehtäviin.

Jäljennetty!
Asiantuntijan vinkki

Kuinka kirjoitan työhakemuksen nopeasti? Työhakemuksen kirjoittaminen saattaa itse asiassa kestää kauemmin, jos sinulla ei ole vielä työkokemusta. Kun sinulla ei ole paljon sanottavaa, voit sanoa mitä tahansa, ja silloin se, mitä sanot, analysoidaan yksityiskohtaisesti. Perehdy työpaikkailmoituksessa vaadittuihin henkilökohtaisiin ominaisuuksiin ja rakenna työhakemuksesi niiden ympärille. Vaikka sinulla olisi vain vähän kokemusta, on tärkeää räätälöidä työhakemus vaadittavien kokemusten perusteella juuri hakemaasi työpaikkaan sopivaksi. Tehtävä ei ole helppo, mutta palkintona uurastuksestasi voi olla ensimmäinen työpaikkasi.

Harjoittelupaikan hakeminen ilman kokemusta

Harjoittelijoilta ei odoteta varsinaisesti työkokemusta, mutta heiltä odotetaan kiinnostusta alaa kohtaan ja jonkin verran siirrettävissä olevia taitoja, joita he voivat hyödyntää tehtävässä. 

Monet yritykset palkkaavat harjoittelijoita hoitamaan erilaisia jokapäiväisiä tehtäviä, mutta kun ympärilläsi on huippuammattilaisia, osa heidän kokemuksestaan tarttuu sinuun.

Jos sinulla ei ole aiempaa kokemusta alalta, osoita työhakemuksessasi, että suhtaudut alaan intohimoisesti ja olet looginen ajattelija. Sinun on perusteltava, miksi juuri sinä ansaitset tämän harjoittelupaikan - loppujen lopuksi harjoittelijan valinta on kuitenkin liiketoimintapäätös.

Esimerkki

Työharjoittelijana voin tarjota tiimiinne rohkeaa luovuutta ja nuorta näkökulmaa. Olen jo pitkään hakenut tilaisuutta päästä tutustumaan lähemmin media-alaan ja työharjoittelupaikka Meditalossa olisi täydellinen tilaisuus oppia alan parhailta osaajilta. Yliopistolla suorittamani suomalaisen kirjallisuuden ja luovan kirjoittamisen kurssit eivät ole minusta tuntuneet akateemiselta puurtamiselta, sillä kirjoittaminen on intohimoni. Työharjoittelijoidenne työtehtäviin kuuluu muun muassa media-analyysien suorittaminen, asiakkaiden sosiaalisen median kampanjoiden hallinta ja lehdistötiedotteiden laatiminen. Olen suorittanut juuri näitä tehtäviä yliopistossa suorittamani yritysharjoittelun aikana, ja olisin kiitollinen mahdollisuudesta kehittää taitojani.

Jäljennetty!

Opettajan työpaikan hakeminen ilman kokemusta

Voit hakea mitä erilaisimpiin tehtäviin ilman kokemusta, mutta vastauksen saamisen todennäköisyys vaihtelee alasta riippuen. Esimerkiksi tarjoilijan, toimistoapulaisen tai vartijan tehtäviin on helppo päästä ilman aiempaa kokemusta, mutta saatat yllättyä siitä, kuinka monissa muissa ammateissa voi aloittaa ilman kokemusta.

Esimerkiksi opettajan opintoja suorittavan on saatava kokemusta aidoista opetustilanteista.

Heillä ei ehkä ole tarvittavaa kokemusta ensimmäisenä työpäivänä, mutta kuukauden kuluttua on!

Esimerkki

Opiskelen espanjan opettajaksi ja etsin tilaisuutta opettaa espanjan alkeis- tai jatkokurssia. Espanja on toinen äidinkieleni ja minulla on kokemusta espanjan yksityistuntien antamisesta.

Kiinnostuin kielten opettamisesta, kun perheeni muutti Yhdysvaltoihin ollessani neljävuotias ja isäni opetti minulle englantia.

Kielen rakenne kiehtoi minua jo silloin ja olen harrastanut kieliä innokkaasti siitä lähtien. Olen valmentanut paikallisen pesäpalloliigan 12–15-vuotiaita pelaajia ja nautin nuorten aikuisten kehityksen seuraamisesta.

Jäljennetty!

Työpaikan hakeminen silloin, kun sinulla ei ole kokemusta, mutta olet innokas oppimaan

Jos sinulla ei ole työkokemusta, on aina hyvä korostaa innokkuuttasi oppia uusia asioita. Tämä toimii yleensä parhaiten perustason tehtävissä, joissa työhönottajat ovat tottuneet perehdyttämään motivoituneita aloittelijoita. Jos haet haasteellisempaa työpaikkaa, voit antaa konkreettisia esimerkkejä tilanteista, joissa olet osoittanut kykeneväsi oppimaan uusia asioita nopeasti työssä. Voit osoittaa olevasi sopivampi kuin hakijat, joilla on jo jonkin verran kokemusta, korostamalla persoonallisuutesi piirteitä, jotka erottavat sinut muista.

Tässä on esimerkki siitä, miten voit kertoa työhakemuksessa halukkuudestasi oppia uutta:

Esimerkki

Nimi
Puhelinnumero
Sähköpostiosoite
LinkedIn-profiili ja/tai muu työnhaun kannalta oleellinen sosiaalisen median profiili

 

Päiväys

Työnantajan nimi

Työnantajan postiosoite

 

Hyvä (työhönottajan nimi)

Haen (työnimike) paikkaa (yrityksen nimi). Kun kuulin avoinna olevasta työpaikasta (paikka, jossa kuulit siitä), tiesin, että se oli minulle sopiva työ, kun otetaan huomioon (taitoni, kiinnostukseni, muut syyt, jotka selittävät kiinnostuksesi).

Aiemmassa tehtävässäni (vapaaehtoistehtävä tai muu tehtävä) olen (suoritettu taito tai kokemus), jotta (saavutettu tulos). Uskon, että (asiaankuuluvat taidot) tekevät minusta oikean ehdokkaan tehtävään ja antavat minulle mahdollisuuden tuoda (esimerkkejä siitä, mitä voit tarjota yritykselle).

Vaikka tämä olisi ensimmäinen työkokemukseni (tehtävänimike), olen osoittanut kykeneväni oppimaan nopeasti ja sopeutumaan erilaisiin tehtäviin (edellinen tehtävä). Siellä pystyin (mitä sait aikaan) vain (missä ajassa), kun olin paneutunut tehtävään ja pyytänyt tarvittaessa apua kokeneemmilta kollegoilta.

Olisin iloinen saadessani tilaisuuden käyttää (asiaankuuluvat taitoni tai ominaisuuteni) (yrityksen nimi) palveluksessa, ja toivon voivani keskustella kanssanne lähitulevaisuudessa. Voitte ottaa minuun yhteyttä puhelimitse soittamalla numeroon (puhelinnumero) tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen (sähköpostiosoite). Toivon saavani tilaisuuden kertoa haastattelussa lisää osaamisestani ja soveltuvuudestani tehtävään.

Parhain terveisin

Oma nimesi

Jäljennetty!

Vältä näitä virheitä, kun haet työpaikkaa ilman kokemusta

Kun sinulla ei ole kokemusta, jonka voisit mainita työhakemuksessa, joudut tekemään hieman enemmän töitä osoittaaksesi työhönottajalle, miksi hänen kannattaa antaa sinulle mahdollisuus. Älä anna näiden kolmen yleisimmän virheen estää viestisi menemistä perille. 

  1. Huolimaton muotoilu: Ammattimainen muotoilu korvaa puuttuvaa kokemusta. Varmista, että työhakemuksessasi on selkeä otsikko, joka sisältää nimesi ja yhteystietosi. Korostusväri auttaa luomaan edustavan vaikutelman.
  2. Oikeinkirjoitus ja oikeakielisyys: Pienet kielivirheet voivat tulla sinulle kalliiksi, jos työhönottaja päättelee niiden perusteella, että et ole riittävän huolellinen ja tarkka avoinna olevaan työpaikkaan. Onneksi voit välttää nämä virheet käyttämällä oikolukuohjelmaa tai pyytämällä ystävää oikolukemaan kirjeen.
  3. Yleisluonteinen työhakemus: Vaikka et olisikaan alan asiantuntija, sinulla pitäisi silti olla käsitys tavoitteistasi ja kiinnostuksen kohteistasi. Moneen työpaikkaan lähetettävä yleinen työhakemus kertoo juuri päinvastaista. Jotta et näyttäisi epätoivoiselta työnhakijalta, sinun kannattaa räätälöidä jokainen työhakemus varta vasten kyseistä työnantajaa ja työpaikkaa silmällä pitäen.

Piditkö tästä sisällöstä? Käy CV-esimerkkisivullamme ja luo itsellesi paras CV.

Luo ansioluettelo 15 minuutissa
Luo ansioluettelo 15 minuutissa
Käytä ammattimaisia, käytännössä testattuja ansioluettelopohjia, sillä niiden avulla voit laatia sellaisen ansioluettelon, jota työnantajat odottavat.
Luo ansioluettelo
Jaa tämä artikkeli
Jatka lukemista
Ansioluettelo9 min lue
Koulutuksen esittäminen ansioluettelossa
Koulutuksen esittäminen ansioluettelossa
Ansioluettelo8 min lue
Milloin ja miten suosittelijoita kannattaa mainita ansioluettelossa
Milloin ja miten suosittelijoita kannattaa mainita ansioluettelossa
Ansioluettelo32 min lue
Näin kirjoitat ansioluettelon
Näin kirjoitat ansioluettelon
Ura5 min lue
10 unelma-ammattia – ja ohjeet omien unelmiesi toteuttamiseen
10 unelma-ammattia – ja ohjeet omien unelmiesi toteuttamiseen
Selaa kaikki
Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi sekä tietojen keräämiseksi markkinointitarkoituksiin. Käyttämällä sivustoamme hyväksyt kaikkien evästeiden käytön evästekäytäntömme Evästekäytäntö ja tietosuojaselosteemme Tietosuojaseloste mukaisesti.
Hyväksy evästeet