Ruoanlaiton maailma on suuri ja ihmeellinen. On olemassa valtavasti erilaisia ruokakulttuureja ja loputon valikoima ravintoloita, jotka tarvitsevat apua keittiössä. Riippumatta siitä, etsitkö ensimmäistä työpaikkaasi alalla vai oletko kokenut konkari, tärkeintä on esitellä työhakemuksessa juuri ne taitosi ja ominaisuutesi, jotka auttavat sinua saamaan unelmiesi työpaikan.
Hakemuksen otsikko
Työhakemuksen otsikolla on kaksi tärkeää tehtävää. Ensimmäinen on auttaa tunnistamaan asiakirjasi. Ravintolat ovat nopeatempoisia työympäristöjä ja siksi on hyvä, että nimesi ja yhteystietosi näkyvät työhakemuksessa selkeästi. Näin ravintolan omistaja tai työhönottaja tietää, kenen työhakemus on kyseessä ja saa sinuun helposti yhteyden.
Otsikon toinen tehtävä on yksilöidä hakemuksen ilmettä niin, että se kiinnittää työhönottajan huomion ja säilyy heidän muistissaan. Ravintolat voivat saada paljon hakemuksia avoinna olevaan kokin paikkaan ja otsikko auttaa sinua erottumaan joukosta alan ammattilaisena.
Työhakemuksen tervehdys
Vaikka tervehdys on työhakemuksen lyhyin osio, se on tärkeä, sillä se määrittää heti kättelyssä kirjeen sävyn. Valitse tervehdys sen mukaan, millainen suhde sinulla on kyseiseen ravintolaan.
Työhakemuksen johdanto
Kiireinen työhönottaja tai omistaja kiinnittää erityisen paljon huomiota kirjeen johdantoon. Luettuaan ensimmäiset kaksi virkettä hän osaa luultavasti jo arvioida, kannattaako kirje lukea loppuun. Tämän vuoksi on tärkeää kirjoittaa vaikuttava johdanto.
Työhakemuksen johdannon tarkoitus on kiinnittää lukijan huomio ja osoittaa, että sinulla on oikeat ominaisuudet työhön, sekä houkutella työhönottaja jatkamaan kirjeen lukemista.
Novassa linjakokit tekevät paljon muutakin kuin vain valmistavat ruokaa. He ovat brändinne kasvot ja syy siihen, että olette yksi kaupungin suosituimmista fuusioravintoloista.
Työhakemuksen keskimmäinen osio (runko)
Työhakemuksen rungossa voit kertoa tarkemmin työkokemuksestasi ja ominaisuuksista, jotka tekevät sinusta oikean hakijan avoinna olevaan työpaikkaan. Tämä on kirjeen laajin osio ja voit helpottaa sen kirjoittamista jakamalla sen kahteen pienempään osaan.
Kuvaile rungon ensimmäisessä osassa avoinna olevan työpaikan kannalta tärkeimpiä kokemuksiasi ja saavutuksiasi kokkina. Voit käyttää tähän esimerkiksi STAR-menetelmää. Aloita kuvaamalla jokin tilanne (Situation) sekä tilanteen vaatima tehtävä (Task). Kerro sen jälkeen käyttämästäsi ratkaisusta (Action) ja positiivisesta tuloksesta (Result).
Esimerkit toimivat parhaiten, jos kuvaat tilanteet lyhyesti ja ytimekkäästi. Valitse avoinna olevan työpaikan kannalta oleellisia esimerkkejä.
Rungon toisessa osassa voit esitellä kovia ja pehmeitä taitojasi sekä tavoitteitasi potentiaalisen uuden työnantajan palveluksessa. Voit myös kertoa, miksi haluaisit työskennellä juuri tässä ravintolassa ja mitä haluaisit uudessa työpaikassasi oppia.
Asiakkaat tulevat tapaamaan omaperäisiä ”masters of the menu” -kokkeja ja ruoka maistuu jostain syystä paljon paremmalta, kun siihen on jonkinlainen tunneyhteys. Ansioluettelostani ilmenevän perinteisen keittiökokemuksen lisäksi minulla on erinomainen taito tunnistaa makuyhdistelmiä (tähän on vaikuttanut osaltaan 1,5 vuoden matkustelu Kaukoidässä) ja erotun muista innovatiivisuudellani. Kerron mielelläni, kuinka valmistan korealais-meksikolaistyyppisen galbin.
Keittiöalan koulutukseni liiketalousopisto Perhossa ja kolmen vuoden työkokemus linjakokkina arvostetussa ravintola Otsossa ovat opettaneet minulle kaiken, mitä tarvitsen voidakseni toimia arvostetun Nova-tiimin jäsenenä:
- Osallistuin operatiiviseen toimintaan, asiakaspalveluun ja kulinaariseen kehitystyöhön – siirryimme 3 tähdestä 4 tähteen.
- Kehitin ruokalistalle neljä uutta signature-annosta, jotka olivat kaksi kertaa suositumpia kuin muut annokset.
- Valvoin ServeSafe-vaatimusten toteutumista keittiössä. Olin hygienia-asioiden vastuuhenkilö.
- Loin prosesseihin perustuvia taulukkotiedostoja keittiötoimintojen tehostamiseksi.
Olen onnellinen, kun saan työskennellä keittiössä yhdessä tiimin kanssa. Hyvä ruoka ei synny tyhjiössä ja nautin siitä, että yhteistyössä muiden innostuneiden ihmisen kanssa saamme loihdittua hymyjä asiakkaiden kasvoille. Minut on valittu viimeisten kolmen vuoden aikana seitsemän kertaa kuukauden työntekijäksi – useammin kuin yksikään toinen kokki. Lähtöni syy on ravintolan siirtyminen Espooseen.
Työhakemuksen rungon tarkoitus on esitellä saavutuksiasi ja työkokemustasi sekä kertoa, mitä annettavaa sinulla olisi uudelle työyhteisölle.
Työhakemuksen loppusanat ja allekirjoitus
Kun olet esittäytynyt ammatillisesti, on aika päättää työhakemus kunnioittavaan ja myönteiseen sävyyn. Yksi parhaita tapoja päättää työhakemus on kannustaa lukijaa ottamaan yhteyttä. Ilmaise lyhyesti, kuinka innostunut olet uudesta haasteesta, ja korosta asioita, joiden takia sinut kannattaa kutsua haastatteluun.
Jos tarvitsette nuorta linjakokkia, jolla on paljon ideoita ja energiaa, tulen mielelläni esittelemään taitojani maistelu-haastatteluun.
Ystävällisin terveisin
Petra Jokela