Vaikka työhakemus on huomattavasti vapaamuotoisempi kuin ansioluettelo, se ei tarkoita, että sen voi kirjoittaa aivan miten lystää. Seuraavat osiot auttavat sinua jakamaan kirjoitusprosessin hallittaviin vaiheisiin ja muotoilemaan kirjeen niin, että esimies ymmärtää nopeasti, mitä yrität sanoa.
Työhakemuksen osat ovat:
- Otsikko
- Tervehdys
- Johdanto
- Runko
- Lopetus
- Lopputervehdys ja allekirjoitus
Onneksi työhakemuksen rakenne pysyy samana riippumatta siitä, haetko työpaikkaa Starbucksissa vai kaupalliseen ketjuun kuulumattomassa kahvilassa. Se voi auttaa myös silloin, jos päätät vaihtaa alaa. Ammattimaisen työhakemuksen kirjoittaminen on taito, joka kannattaa opetella, sillä siitä on iloa koko työurasi ajan.
Työhakemuksen otsikko
Otsikon tärkein tehtävä on esitellä nimesi ja yhteystietosi, jotta esimies tietää yhdellä silmäyksellä, kuka kirjeen on kirjoittanut. Otsikon tarkoitus on myös muotoilullaan kiinnittää lukijan huomio. Tämä on usein ainoa paikka, jossa voit lisätä väriä tai tyylikkäitä muotoiluelementtejä muuten tavalliseen tekstiin. Kannattaa miettiä hetki, mitä saatekirjeen muotoiluvalinnat kertovat sinusta hakijana.
Työhakemuksen otsikon tarkoitus on: kertoa nimesi ja yhteystietosi; luoda visuaalisesti miellyttävä ulkoasu.
Työhakemuksen tervehdys
Työhakemuksen sisältämä tervehdys on avain henkilökohtaisen yhteyden luomiseen, joten sen sävyyn kannattaa kiinnittää huomiota. Pyri aina käyttämään tervehdyksessä vastaanottajan nimeä. ”Hyvä Etunimi Sukunimi” toimii hyvin virallisissa yhteyksissä tai jos et tunne vastaanottajaa henkilökohtaisesti. Jos olet tavannut kahvilan omistajan aiemmin tai jos kyseessä on paikallinen kahvila, jossa on rento tunnelma, voit valita tervehdyksen ”Hei” ja käyttää mahdollisesti lisäksi vastaanottajan etunimeä.
Hyvä Lennu Lehtinen
Ihmiset eivät tulee kahvilaan pelkästään kahvin takia. He ovat valmiita jonottamaan suosittua kanelilatteani, mutta odottavat minulta baristana muutakin kuin erinomaisen kahvin valmistamista. Kahville poikkeaminen on elämys, hiljainen hetki kiireisessä maailmassa. Viimeisten neljän vuoden aikana olen auttanut yli 100 000 ihmistä vaihtamaan kaistaa muutamaksi minuutiksi.
Työhakemuksen tervehdyksen tarkoitus on: puhutella työnantajaa tai esimiestä ystävälliseen sävyyn nimeltä henkilökohtaisen yhteyden luomiseksi.
Työhakemuksen johdanto
Työhönottajat ovat kiireisiä ja heillä on usein paljon hakemuksia luettavanaan. Tämä tarkoittaa, että sinun on avauskappaleessa herätettävä huomiota ja mentävä asiaan nopeasti. Energinen anekdootti, mielenkiintoinen henkilökohtainen havainto tai työnhakuusi jollakin tavalla liittyvä fakta voi olla hyvä aloitus.
Koska kyseessä on palvelutehtävä, varmista, että mainitset heti kirjeen johdannossa vahvimpia taitojasi ja siirryt sen jälkeen luontevasti kirjeen runkoon.
Tessa Manninen
Barista
Työhakemuksen johdannon tarkoitus on: herättää lukijan huomio käyttämällä tietoa, anekdoottia tai havaintoa, joka kertoo soveltuvuudestasi tehtävään ja innostaa vastaanottajaa jatkamaan lukemista.
Työhakemuksen runko
Olet nyt edennyt baristan työhakemuksen runkoon, joka muodostaa suurimman osan kirjeen sisällöstä. Tämä on kohta, jossa voit tuoda esiin luonteenpiirteitäsi ja taitojasi ja hahmotella itsestäsi kuvan laadukkaana baristana. Voit helpottaa työhakemuksen rungon kirjoittamista jakamalla sen kahteen osaan.
Ensimmäisessä osassa voit luoda STAR-menetelmän avulla lyhyitä anekdootteja, jotka kertovat jotakin oleellista sinusta. Aloita kuvaamalla jokin tilanne (situation) sekä tilanteen vaatima tehtävä (task). Kerro sen jälkeen käyttämästäsi ratkaisusta (action) ja positiivisesta tuloksesta (result). Jotta tämä menetelmä toimisi hyvin, kuvaile sellaisia tilanteita, joita tulet todennäköisesti kohtaamaan baristan työssä.
Toisessa osiossa voit kertoa saavutuksistasi ja siitä, mitä annettavaa sinulla on yritykselle. Osoita rekrytoivalle johtajalle, miksi sinulle pitäisi antaa mahdollisuus.
Muutaman minuutin juttutuokio ystävällisen baristan kanssa ilahduttaa ja saa huomion kiinnittymään hetkeksi pois puhelimesta. Vuorovaikutukseen ei liity sen kummempia odotuksia, se on aito arkinen kohtaaminen. Joillekin ihmisille se on kuitenkin todella tärkeä hetki. Kaivatun kahvikupillisin valmistuksen seuraaminen on kuin pieni teatteriesitys keskellä arkipäivän kiireitä. Olen intohimoinen kahvin ystävä, ja houkuttelen usein asiakkaita kokeilemaan uusia makuja.
Ymmärrän, että kahvilanne perustana on tarjoamanne juomavalikoima. Edellisessä työpaikassani olen toiminut pari kuukautta kahvien sisäänostajana ja voin sanoa olevani hyvin perillä erilaisista kahvilaaduista. Olen suorittanut Master Barista -tutkinnon, jonka teoriaosuudesta sain tuloksen 98 %.
Edellisessä työpaikassani voitin useamman kerran Kuukauden barista -palkinnon ja olen saanut paljon kiitosta luovasta lattetaiteestani. Hallitsen baristatekniikat ja hauduttamismenetelmät ja olen tottunut huoltamaan kahvinkeittimiä ja kahvimyllyjä sekä perehdyttämään uusia työntekijöitä. Kun kahvinkeitintä käsittelee oikein, se on luotettava ja kestävä
työkalu. Minulla on hygieniapassi ja työmenetelmien tarkka noudattaminen on minulle kunnia-asia.
Työhakemuksen rungon tarkoitus on: Kertoa STAR-menetelmän avulla laadittuja anekdootteja, jotka kertovat jotakin taidoistasi, työtavoistasi ja persoonallisuudestasi. Kertoa, mitä annettavaa sinulla olisi hakemassasi työtehtävässä.
Työhakemuksen lopetus ja allekirjoitus
Kun baristan työhakemuksen runko on valmis, sinun ei tarvitse enää muuta kuin kirjoittaa lopetus, joka innostaa työhönottajaa kutsumaan sinut haastatteluun. Yritä houkutella lukijaa ryhtymään kirjeen lukemisen jälkeen konkreettisiin toimiin. Ilmaise lyhyesti, kuinka innostunut olet uudesta haasteesta, ja korosta asioita, joiden takia sinut kannattaa kutsua haastatteluun. Halutessasi voit toistaan yhteystietosi, kuten puhelinnumerosi, tässä osiossa. Päätä työhakemus ystävälliseen lopputervehdykseen. ”Ystävällisin terveisin”, ”Parhain terveisin” tai jopa tuttavallinen ”Kiitos” toimivat hyvin.
Tulisin mielelläni haastatteluun keittämään teille kahvia ja kertomaan lisää soveltuvuudestani tehtävään.
Ystävällisin terveisin
Tessa Manninen