Mitä organisointitaidot ovat?
Työhön liittyvät hyvät organisointitaidot tarkoittavat, että osaat suunnitella ajankäyttösi hyvin ja hallita työmäärääsi tehokkaasti. Jos mainitset ansioluettelossasi hyvät organisointitaidot, työhönottaja voi luottaa siihen, että pystyt noudattamaan työssäsi sovittuja aikatauluja.
Organisointitaidot eivät liity vain ajankäyttöön vaan myös esimerkiksi työvälineisiin ja työssä käytettäviin materiaaleihin.
Erilaiset organisaatiotaidot
Ajanhallinta
Missä tahansa työssä on tärkeää osata käyttää työaika tehokkaasti. Esimerkiksi jakelukuljettajan odotetaan toimittavan paketit tiettyyn aikaan, ja hänellä on määräaika, johon mennessä hänen on suoritettava päivän toimitukset.
Delegointi
Taito delegoida ei tarkoita vain sitä, että saat muut tekemään oman osuutensa, vaan kyse on myös työmäärän tehokkaasta hallinnasta ja sen varmistamisesta, että tehtävät osoitetaan oikeille henkilöille. Esimerkiksi talousjohtajan on delegoitava palkanlaskentatehtävät sopivimmalle tiimin jäsenelle. Näin hän varmistaa, että työt suoritetaan ajallaan ja että henkilöstöä hyödynnetään parhaalla mahdollisella tavalla. Tehtäviä delegoimalla voit tehostaa omaa ajankäyttöäsi.
Priorisointi
Jotta voit organisoida työtehtäväsi tehokkaasti, sinun asetettava ne tärkeysjärjestykseen. Toisin sanoen sinun on tiedettävä, mitkä tehtävät on suoritettava välittömästi ja mitkä voivat odottaa. Jos rekrytoijalla on esimerkiksi kaksi tehtävää, joista toinen on uuden työnkuvauksen kirjoittaminen ja toinen haastattelun sopiminen, kumpi niistä on kiireellisempi?
Viestintä
Viestintätaidot auttavat tehtävien priorisoinnissa, delegoinnissa ja hallinnassa ja edistävät näin töiden mielekästä organisointia. Jos et osaa kommunikoida, et pysty organisoimaan tiimin tehtäviä tai vastaamaan kyselyihin tehokkaasti.
Miksi organisointitaidot ovat tärkeitä?
Voitot ja tappiot
Organisointitaitojen puute voi tuottaa yritykselle tappiota. Jos esimerkiksi kirjanpitäjä ei varmista, että hänen hallussaan olevat tiedot ovat täsmällisiä, yrityksen omistaja voi tehdä vääriä päätöksiä, jotka voivat heikentää yrityksen menestystä.
Asiakassuhteiden heikkeneminen
Huonot organisointitaidot voivat johtaa siihen, että tilaukset myöhästyvät, sähköpostiviesteihin ei vastata ajoissa ja asiakaspalvelu on puutteellista. Oletko joskus joutunut odottamaan tilaamaasi tuotetta tai asiakaspalvelun vastausta viikko- tai jopa kuukausikaupalla? Asiakkaat eivät pidä odottamisesta ja tuskin palaavat käyttämään sellaisen yrityksen palveluita, joka ei hoida asioita ajallaan.
Negatiivinen työpaikkakulttuuri
Työnantajat pyrkivät edistämään myönteistä työpaikkakulttuuria, sillä se synnyttää menestystä. Työntekijöiden huonot organisointitaidot johtavat stressiin ja jännitykseen työpaikalla ja juuri näitä olisi vältettävä kaikin keinoin. Stressi ja jännitys johtavat negatiiviseen kulttuuriin, heikkoon tuottavuuteen ja työntekijöiden suureen vaihtuvuuteen.
Organisointitaitojen esittäminen ansioluettelossa
Omien taitojen kartoittaminen
Mieti ensiksi, millaisia organisointitaitoja sinulla on. Missä olet hyvä ja miten voit tuoda sen esille ansioluettelossasi? Älä liioittele organisointitaitojasi ansioluettelossa, vaan keskity kertomaan niistä taidoista, joita sinulla oikeasti on. Noudatatko työssäsi esimerkiksi tiettyä strategiaa, saatko tehtäväsi aina valmiiksi sovitun aikataulun mukaisesti tai oletko kenties haka tiedostojen järjestämisessä?
Profiiliteksti
Voit mainita tärkeimmät organisointitaitosi ansioluettelon profiilitekstissä. Tässä on muokattava esimerkki profiilitekstiä varten.
Työkokemus
Ansioluettelon työkokemusosio on luultavasti paras paikka esitellä organisointitaitojasi, koska se antaa sinulle mahdollisuuden havainnollistaa niitä konkreettisilla numerotiedoilla. Katso muunneltava esimerkki seuraavassa.