1. Blogi
 2. Saatekirje
 3. Näin kirjotat saatekirjeen
kirjoittanut Paul DruryPaul Drury

Näin kirjotat saatekirjeen

23 min lue
Näin kirjotat saatekirjeen
Seuraavassa on tarkat ohjeet sellaisen saatekirjeen kirjoittamiseen, joka erottuu edukseen muista ja poikii sinulle kutsun haastatteluun.

Jotta voit saada unelmiesi työpaikan, sinun on saatava etumatkaa muihin hakijoihin ja varmistettava pääsy haastatteluun. Vahva saatekirje on merkittävä etu tässä kisassa.

Hyvä saatekirje tehostaa työhakemustasi. Se voi saada työhönottajat kiinnittämään huomiota ansioluetteloosi. Kun haluat parantaa työnsaantimahdollisuuksiasi, me olemme sinun tukenasi! 

Tässä oppaassa selitämme, kuinka voit kirjoittaa saatekirjeen, joka nostaa sinun hakemuksesi pinon päällimmäiseksi. Opas sisältää seuraavat kohdat:

 • Saatekirjeen tarkoitus
 • Mitä hyvän saatekirjeen tulee sisältää
 • Mitä hyvässä saatekirjeessä tulee välttää
 • Kuinka saatekirje kirjoitetaan
 • Neuvoja saatekirjeiden asiantuntijoilta

Muista lukea loppuun asti, sillä tarjoamme käyttöösi myös ILMAISIA saatekirjepohjia, joiden avulla pääset helposti alkuun. Ennen kuin käymme itse asiaan, haluamme pysähtyä tarkastelemaan kysymystä, joka herättää kummastusta niin monissa...

Täytyykö saatekirje ylipäätään kirjoittaa?

Vuonna 2015 tehdyn Jobvite-tutkimuksen mukaan vain 10 % työhönottajista lukee saatekirjeen, mikä tarkoittaa että 9 tapauksessa 10:stä olet kirjoittanut sen aivan turhaan. Tämä tutkimustulos sai aikaan ”saatekirjeet ovat kuolleet” -liikkeen.

Ymmärrät varmaan miksi. Jos on näin epätodennäköistä, että saatekirjeesi luetaan, miksi vaivautuisit kirjoittamaan sellaisen?

Sinun kannattaa nähdä vaivaa juuri siksi, että useimmat ihmiset eivät näe vaivaa. Useimmat ihmiset nimittäin päättävät säästää aikaa kuultuaan, että saatekirjeitä ei yleensä lueta. Entä jos hakemuksia käsittelevä työhönottaja kuuluu juuri siihen 10 prosenttiin, joka lukee saatekirjeen?

Jos kerran on olemassa mahdollisuus, että saatekirjeesi luetaan ja sinä voit saada unelmiesi työpaikan, kirje kannattaa kirjoittaa.

Jätä saatekirje lähettämättä vain siinä tapauksessa, että työpaikkailmoituksessa ohjeistetaan nimenomaan olemaan lähettämättä saatekirjettä. Jos sellaista ohjetta ei ole annettu, LÄHETÄ. SAATEKIRJE. PISTE.

Saatekirjeen tarkoitus

Uuttaa työpaikkaa etsiessä on tärkeää perehtyä saatekirjeen kirjoittamiseen. Saatekirje...

 • Esittelee sinut työhönottajalle. Jos tapaisit työhönottajan henkilökohtaisesti, et viskaisi ansioluetteloa hänelle sanomatta sanaakaan, vai kuinka? Oletettavasti tervehtisit työhönottajaa ja esittäytyisit hänelle. Saatekirjeen tehtävä on esitellä sinut ystävällisesti työhönottajalle.
 • Ilmoittaa, miksi olet oikea henkilö tähän työtehtävään. Hyvin kirjoitettu ansioluettelo esittelee työkokemuksesi ja ansiosi, mutta ei varsinaisesti kerro, miksi juuri sinä sopisit tähän työpaikkaan. Saatekirjeessä voit kertoa, miksi olet sopiva tiettyyn tehtävään ja tiettyyn yritykseen. Se tarjoaa sinulle tilaisuuden painottaa, että haluat juuri tämän työpaikan.
 • Antaa lisäkontekstia ansioluettelon tietyille osioille Ansioluetteloista puuttuu usein tietoja. Siitä ei esimerkiksi ilmene, mitä teitä työpaikkojen välisinä vuosina. Nähdessään aukon ansioluettelossa työhönottaja saattaa kuvitella sinun vetelehtineen äidin hoteissa tietokonepelejä pelaamassa (luultavasti hän ei ajattelisi aivan näin, mutta mistä sitä koskaan tietää). Todellisuudessa saatoit kuitenkin olla vaikka maailmanympärysmatkalla. Saatekirjeessä voit valottaa ansioluettelon niitä kohtia, joiden oletat herättävän lukijassa kysymyksiä.

Näin saatekirje eroaa ansioluettelosta

Saatekirjeen ei ole tarkoitus korvata ansioluetteloa, vaan täydentää sitä. Nämä kaksi asiakirjaa yhdessä antavat työhönottajalle perusteellisemman kuvan sinusta työnhakijana kuin pelkkä ansioluettelo. Ansioluettelo ja saatekirje eroavat toisistaan monella tapaa...

 • Ansioluettelo on jaettu osioihin ja se sisältää tarkkoja tietoja työkokemuksestasi, kun taas saatekirje on 2–3 kappaleen pituinen myyntipuhe.
 • Ansioluettelo keskittyy menneeseen ja saatekirje tulevaisuuteen.
 • Ansioluettelo perustuu faktoihin ja saatekirje on muodoltaan kertova.
 • Saatekirje räätälöidään aina haettavan työpaikan mukaan ja ansioluettelo räätälöidään joskus.

Työtä haettaessa on hyvä huomata ansioluettelon ja saatekirjeen erot. Kumpikaan ei voi korvata toista. Pääsääntönä on, että ansioluettelo vaaditaan aina ja joskus sen lisäksi vaaditaan saatekirje.

Jos lähetät sekä ansioluettelon että saatekirjeen, niiden tulee täydentää toisiaan sisältämättä liikaa toistoa.

Yleisesti ottaen ansioluettelo kuvailee kokemuksiasi ja taitojasi. Ansioluettelon profiilitekstissä voit mainita lyhyesti jotakin urasuunnitelmistasi ja tavoitteistasi, mutta ansioluettelo on tarkoitettu ennen kaikkea osaamisesi esittelyyn.

Saatekirjeessä on hyvä keskittyä kertomaan taidoista, jotka tekevät sinusta sopivan henkilön täyttämään tietty rooli yritykseen tulevaisuudessa.

Ansioluettelo perustuu faktoihin ja se on ytimekäs ja objektiivinen. Saatekirje tarjoaa tilaisuuden kertoa henkilökohtaisempaan sävyyn soveltuvuudestasi haettavaan työpaikkaan.

Saatekirje kirjoitetaan aina tiettyä yritystä tai avointa työpaikkaa silmällä pitäen. Saatekirjeessä sinulla on mahdollisuus näyttää, että olet tehnyt taustatyötä perehtymällä yritykseen, avoinna olevaan työpaikkaan ja ehkä jopa työhönottajaan. Hyvä saatekirje innostaa työhönottajan lukemaan ansioluettelosi. Seuraavassa kerromme lisää hyvän saatekirjeen kirjoittamisesta.

Mitä hyvän saatekirjeen tulee sisältää

Saatekirjeen kirjoittaminen ei ole taidelaji. Se on taito, jonka voi oppia (ja apuna voi käyttää saatekirjepohjaa). Saatekirjeessä voi käyttää aina samaa rakennetta (siitä myöhemmin lisää) ja siihen voi sisällyttää aina samat seitsemän kohtaa.

Räätälöity tervehdys

Selvitä, kenelle kirje on osoitettava. Yritä selvittää työhönottajan nimi yrityksen nettisivuilta tai linkedIn-palvelusta. Voit myös soittaa yritykseen – saat varmasti langan päähän henkilön, joka osaa kertoa sinulle työhönottajan nimen.

Henkilökohtainen, räätälöity tervehdys on parempi aloitus kuin kankeahko ”Arvoisa vastaanottaja”. Usein, etenkin sähköpostina lähetettävässä saatekirjeessä, voi käyttää myös tuttavallisempaa tervehdystä ”Hei”.

Vahva aloitus

Aloita vahvasti. Aloituslauseen on tarkoitus herättää lukijan kiinnostus ja houkutella lukemaan lisää.

Kirjoitan hakeakseni [työpaikkaa] [yrityksessä] ei luultavasti toimi, sillä se on laimea ja tylsä.

Tutustu yllättäviin pelinavauksiin Adam Griffithin ansioluetteloesimerkeissä.

Uskon, että menestyksekkään uran tärkeimmät edellytykset ovat innostus ja kokemus. Siksi sovinkin mielestäni erinomaisesti rakettipäällikön tehtäviin Acme-rakettiyrityksessä.

Olen aina ihaillut Acme-rakettiyritystä ja hämmästyksekseni huomasin, että Acmessa ei ole tällä hetkellä rakettipäällikköä.

Olen hiljattain valmistunut Rautamaan rakettiyliopistosta ja etsin ensimmäistä työpaikkaani rakettialalla. Ikimuistoinen Acme-rakettilaukaisu innosti minua aikoinaan valitsemaan rakettitieteen opinnot ja näin ollen Acmen avoin työpaikka ilahduttaa minua suuresti! 

Näissä aloituksissa ohitetaan itsestäänselvyydet ja siirrytään suoraan kertomaan, kuka sinä olet ja miksi työnantajan kannattaa kiinnostua sinusta.

Ratkaisu ongelmaan

Jokainen työpaikkailmoitus on laadittu ratkaisun löytämiseksi ongelmaan. Saatekirjeestäsi tulee ilmetä, että juuri sinä olet ratkaisu tähän ongelmaan. Jos yritys etsii esimerkiksi sähköpostimarkkinoinnin asiantuntijaa, yrityksen nykyiset myyntikampanjat eivät luultavasti ole menestyksekkäitä, joten yritys etsii henkilöä parantamaan kampanjoiden tulosta. Se on ongelma, ja sinä olet ratkaisu. Kerro heti saatekirjeen alussa, miksi juuri sinä olet paras valinta paikkaan.

[Yrityksen] markkinointipäällikkönä minä toteutin 15 sähköpostikampanjaa kuukaudessa lisäten liidien määrää 75 prosentilla kahdeksassa kuukaudessa.

Oikea sävy

Tutustu yritykseen, lue verkkosivuston sisältö ja kuulostelee, mihin sävyyn he kirjoittavat. Selvitä myös, kuka on työhönottaja, ja tutustu hänen profiileihinsa sosiaalisessa mediassa. Yritä saada tuntumaa yritykseen brändinä ja sen työntekijöihin ihmisinä ja peilaa niiden käyttämää sävyä. Jos yrityksessä käytetään hauskaa, humoristista tyyliä, voit erottua eduksesi käyttämällä hieman huumoria saatekirjeessäsi. Jos yrityksen viestintä on asiallista ja virallista, pysy tiukasti asialinjalla.

Työntekijät etsivät kaltaisiaan ihmisiä. Henkilöitä, jotka sopivat saumattomasti yrityksen kulttuuriin ja joilla on samanlainen työmoraali. Sinun on luotava itsestäsi tällainen kuva.

Ajattele, miten hyvä myyjä saa aikaan kaupat – hän peilaa ostajan persoonallisuutta mukauttaen puheensa ja eleensä miellyttämään ostajaa. Sinun täytyy toimia juuri näin. Peilaaminen kannattaa.

Numerot

Saatekirjeessä ei pidä kuvata saavutuksiaan ympäripyöreästi. Jos olet menestynyt työssäsi, todista se numeroin.

Älä kirjoita näin: Sain kiitosta roolistani sosiaalisen median markkinoijana.

Kirjoita näin: Toteutin sosiaalisen median kampanjoita, joiden avulla brändin seuraajien määrä nousi 500 % ja liidien määrä 200 %.

Numerot erottuvat tekstistä. Ne kiinnittävät huomiota, herättävät kiinnostuksen ja vievät hyvin vähän tilaa sivulla. Hyödynnä numeroiden voimaa.

Lyhyitä esimerkkejä

Anekdootit ovat hyviä, mutta muotoile ne mahdollisimman tiiviisti. Älä runoile liikaa! Rajoita esimerkit kolmen virkkeen pituisiksi. Kerro jostakin taidoista, kuvaa sen jälkeen tilanne ja lopuksi tulos.

Kerro vain haettavan työn kannalta oleellisista asioista

Pidä työpaikkailmoitus tarkasti mielessäsi, kun kirjoitat saatekirjettä. Jokaisen virkkeen täytyy jollain tavalla liittyä siihen, kuinka voit auttaa yritystä. Älä rönsyile äläkä ota mukaan epäoleellisia tietoja. Saatekirjeen ja ansioluettelon on tarkoitus toimia pelkästään jäänmurtajina. Haastattelussa sinulla on tilaisuus kertoa itsestäsi enemmän. Älä anna työhönottajalle syitä olla palkkaamatta sinua, vaan saatekirjeessä haettavan työpaikan kannalta oleellisiin asioihin.

Mitä hyvässä saatekirjeessä tulee välttää

Joskus tekemättä jättäminen on yhtä tärkeää kuin tekeminen. Saatekirjeiden tapauksessa kannattaa jättää monta asiaa tekemättä.

Kirjoitusvirheet

Ajattele, jos kuulisit, että hakemuksesi (jonka laatimiseen käytit tuntitolkulla aikaa) hylättiin muutaman kirjoitus- tai kielivirheen takia. Sitä olisi vaikea niellä.

Mutta sellaista tapahtuu. Usein.

Työhönottajat joutuvat kahlaamaan läpi satoja ansioluetteloita ja saatekirjeitä yhtä avointa työpaikkaa kohden ja kirjoitusvirheet ovat yksi selkeimpiä valintakriteereitä. Tietysti tämä riippuu siitä, huomaako lukija virheet ja välittääkö hän niistä. Sitä riskiä ei kuitenkaan kannata ottaa.

Tulosta saatekirje paperille ja lue se ääneen. Lue se kahteen kertaan ja varmuuden vuoksi vielä virke kerrallaan lopusta alkuun. Kun olet tehnyt tämän kaiken, pyydä joku muu lukemaan se.

Asetteluvirheet

Saatekirjeen täytyy olla selkeä ja helppolukuinen riippumatta siitä, luetaanko se näytössä vai paperilla. Jos lähetät kirjeen sähköpostitse tai lataat sen työnhakujärjestelmään, vastaanottaja lukee sen luultavasti ensin näytössä ja sen jälkeen tulosteena. Asettelun on toimittava molemmissa tapauksissa.

Pitkät kappaleet rasittavat silmiä, etenkin näytöllä luettaessa. Pidä virkkeet lyhyinä ja rajaa kappaleet 3–4 virkkeeseen. Jos teksti miellyttää silmää, aivojen on helpompi käsitellä sitä.

Pidä myös mielessä, että ansioluettelo ja saatekirje luetaan yhdessä, eli niiden muotoilun on hyvä olla yhtenäinen. Käytä saatekirjeessä samaa tyyliä kuin ansioluettelossa. Olemme helpottaneet työtäsi linkittämällä saatekirjepohjamme ansioluettelopohjiimme.

Vältä leikkaus ja liimaus -menetelmää

Edellä antamamme esimerkki ”Kirjoitan hakeakseni [työpaikkaa] [yrityksessä] on tyypillinen leikkaa ja liimaa -tapaus.

Tällaiset yleisluonteiset vakiotekstit saavat työhönottajan miettimään, kuinka moniin työhönottajiin olet yrittänyt tehdä vaikutuksen robottikirjoituksillasi. Tekstien leikkaus ja liimaus ei toki ole kiellettyä, mutta sitä ei pidä tehdä huolimattomasti.

Liika henkilökohtaisia tietoja

Työhönottaja ilahtuu varmasti lukiessaan kolmesta kissastasi, Pokemon-kokoelmastasi ja erinomaisesta musiikkimaustasi. Tarina siitä, kuinka katkaisit pienenä jalkasi rullalautaillessa, on varmasti huvittava. Kerro tämä kaikki kuitenkin vasta sitten, kun olet saanut työpaikan.

Laki kieltää syrjinnän rodun tai iän perusteella, joten nämä tiedot voi ja kannattaa jättää pois saatekirjeestä. Muita turhia tietoja ovat aviosääty ja lasten lukumäärä. Näistä voit kertoa haastattelussa, jos ne tulevat puheeksi, mutta tässä vaiheessa tärkeää on vain se, onko sinusta ja taidoistasi hyötyä yritykselle.

Liikaa ”minä-juttuja”

Minä tein sitä” ja ”Minä olen taitava siinä” -ilmaisuja voi käyttää, jos ne osoittavat sinun olevan oikea henkilö ratkaisemaan yrityksen ongelman. Saatekirje on tarkoitus kertoa sinusta ja ennen kaikkea siitä, miten juuri sinä voit palvella yritystä.

Jos saatekirje sisältää liikaa ”minä-juttuja”, lukija saattaa ajatella, että olet itsekeskeinen ja kenties hankala tyyppi. Useimmiten sinun oletetaan työskentelevän tiimin jäsenenä tai ainakin yrityksen johdon valvonnan alaisuudessa. Jos annat liian itsevarman kuvan itsestäsi, se voi kääntyä sinua vastaan.

Liiallinen itsevarmuus voidaan tulkita saavutuksien liioitteluksi tai pahimmassa tapauksessa jopa valehteluksi. Tämä olisi luonnollisesti katastrofi hakemuksesi kannalta. Keskity kuvailemaan, kuinka sinun taitosi tekevät sinusta oikean ehdokkaan juuri tähän työpaikkaan.

Liian paljon sanoja

Saddleback Collegen suorittaman kyselyn mukaan lähes 70 % työnantajista toivoo saatekirjeen olevan alle yhden sivun mittainen. 24 % on sitä mieltä, että mitä lyhempi, sen parempi.

Nyrkkisääntönä voidaan pitää 300–350 sanaa, mikä vastaa noin kolmea tai neljää lyhyttä kappaletta yhdellä sivulla. Linkkejä sisältävä sähköpostiviesti saa olla vieläkin lyhempi eli noin 200–250 sanaa.

Näin kirjotat saatekirjeen

Saatekirjeet noudattavat yleensä samaa, hyväksi havaittua rakennetta. Vakiintuneen rakenteen etuna on, että taitosi tulevat selkeästi esille ja työhönottajat ovat tottuneet tähän rakenteeseen.

Oletko huolissasi, että et erotu joukosta, jos käytät samaa rakennetta kuin kaikki muutkin? Turha huoli. Tärkeintä on kirjeen sisältö eli se, mitä kirjotat (tai et kirjoita). Seuraavaksi tarkastelemme kirjeen eri osioita tarkemmin.

Saatekirjeen otsikko

Jos lähetät saatekirjeen paperiversiona, siinä tulee näkyä ensimmäisenä sinun sekä vastaanottavan yrityksen yhteystiedot sekä päivämäärä. Muotoile vastaanottajan tiedot seuraavasti:

 • Vastaanottajan nimi, työnimike
 • Yrityksen nimi, yrityksen osoite
 • Postinumero ja postitoimipaikka
 • Puhelinnumero
 • Sähköpostiosoite

Omia tietoja ei tarvitse välttämättä muotoilla näin, mutta on tärkeää sisällyttää kirjeeseen kaikki oleelliset yhteystiedot. Omien tietojen muotoilu samalla tavalla kuin ansioluettelossa (nimi suurella kirjasinkoolla ja lihavoituna) voi herättää lukijan huomiota mukavasti.

Jos lähetät saatekirjeen sähköpostitse tai lataat sen työnhakujärjestelmään, lisää omat yhteystietosi kirjeen loppuun, allekirjoituksen perään.

Saatekirjeen sisältämä tervehdys

Lukija näkee ensimmäisenä (yhteystietojen jälkeen) tervehdyksen, joten sen on oltava asianmukainen ja tyyliltään sopiva. Jos tiedät yhteyshenkilön nimen, käytä sitä.

Käytä henkilön etu- ja sukunimeä.

Saatekirjeen paperiversio vaatii hieman virallisempaa aloitusta, kuten

”Hyvä Kerttu Leppänen”

Ei kovin mielikuvituksellista tai yllättävää, mutta tämä on vakiintunut muotoilu saatekirjeen tervehdykseen. ”Hyvä” toimii mainiosti myös sähköpostissa, mutta voit myös käyttää hieman rennompaa tyyliä, esimerkiksi

”Hei” tai ”Hei Kerttu Leppänen”.

Vakioasettelua käytettäessä kirje voidaan aloittaa myös ilman tervehdystä. Jotkut vanhan koulukunnan uraneuvojat pitävät ”Hei”-tervehdystä liian tuttavallisena, mutta niin sähköpostiviestit nykyään usein alkavat. ”Hei” ikään kuin ilmoittaa että tässä yksi ihminen ottaa yhteyttä toiseen. Sähköpostin käyttö on arkipäiväistänyt ja tuttavallistanut kielenkäyttöä.

Jos et tiedä yhteyshenkilön nimeä, voit osoittaa saatekirjeen tiimille: ”Hei Acme-tiimi”.

Tervehdyksen perään voidaan kirjoittaa pilkku. Jos tervehdyksen ja puhuttelun perässä ei käytetä mitään välimerkkiä ja viesti aloitetaan uudelta riviltä, tuo rivi on tapana aloittaa isolla alkukirjaimella. Jos tervehdyksen ja puhuttelun perään kirjoitetaan pilkku, viesti aloitetaan pienellä alkukirjaimella.

Tervehdyksen jälkeen voi käyttää myös huutomerkkiä, joskaan se ei virallisemmissa yhteyksissä ole tavallinen.

Saatekirjeen esittelyosio

Tervehdyksen jälkeen on aika esitellä itsensä. Tässä kohtaa tarvitaan se vahva aloituslause. Muista, että tärkeintä on kiinnittää lukijan huomio. Kerro lyhyesti, kuinka sinun taitosi ja kokemuksesi vastaavat yrityksen tarpeisiin.

Avoin markkinointipäällikön paikka [Yrityksessä] on luultavasti saanut aikaan varsinaisen hakemustulvan. Hakemukseni on yksi muiden joukossa, mutta uskon olevani juuri oikea henkilö tähän työhön, sillä olen toteuttanut markkinointikampanjoita, jotka kasvattivat liidien määrää 500 %.

Esittelyssä voit tehdä vaikutuksen käyttämällä numeroita.

Saatekirjeen runko

Jos verrataan saatekirjettä ravintolan ruokailukokemukseen, olet nyt puhunut tarjoilijan kanssa ehtinyt nauttia alkupalan. On aika nauttia pääruoka – kolmen ruokalajin illallisen tärkein osa.

Tässä vaiheessa on tärkeää vakuuttaa lukija sopivuudestasi tehtävään viittaamalla työpaikkailmoitukseen ja lisäämällä ansioluettelosi uskottavuutta. Kerro osaamisestasi ja kokemuksestasi sekä siitä, kuinka voit auttaa ratkaisemaan yrityksen ongelman.

Tämä on sopiva paikka esimerkille: sinua pyydettiin tekemään jotakin, se onnistui loistavasti ja siitä oli apua yritykselle. Eikä siinä kaikki, sillä se myös tuotti yritykselle rahaa.

[Yrityksessä] loin ainutlaatuisia sähköpostikampanjoita, jotka kasvattivat liidien määrää 300 % ja myyntituloja 75 % kuudessa kuukaudessa. Nopeutin sähköpostien vastausaikaa yrityksessä kolmesta päivästä yhteen tuntiin, minkä ansiosta asiakastyytyväisyys parani 20 %.

Tämän kappaleen aikana kylvät työhönottajan mieleen siemenen, joka saa hänet pitämään sinua varteenotettavana hakijana. Hän haluaa ehdottomasti lukea ansioluettelosi.

Sinulla on vain muutaman kappaleen verran tilaa vakuuttaa työhönottaja, joten valitse sanasi huolellisesti.

Saatekirjeen täydellinen lopetus

Haluat työhönottajan muistavan sinut. Kiitä häntä hänen ajastaan ja ilmaise tulevasi mielelläsi haastatteluun.

Kiitos ajastanne ja harkinnastanne. Odotan mahdollisuutta päästä keskustelemaan henkilökohtaisesti kanssanne yhteistyön mahdollisuuksista.

Tai:

Haluaisin mielelläni mahdollisuuden keskustella kanssanne henkilökohtaisesti tästä työpaikasta sekä siitä, mitä tarjottavaa minulla on yrityksellenne. Toimitan tarvittaessa mielelläni lisätietoja. Kiitos, että perehdyitte ansioluettelooni.

Päätä kirje aina kohteliaasti. Anna ymmärtää, että haluat mielelläsi haastatteluun, mutta älä ole vaativa.

Saatekirjeen allekirjoitus

Voit päättää saatekirjeen sanoin ”Ystävällisin terveisin” tai ”Parhain terveisin” tai käyttämällä vastaavaa tervehdystä. Kirjoita tervehdyksen alle oma nimesi. -

Kirjoita saatekirjeen paperiversioon allekirjoitus ja sen alle nimenselvennys.

Ystävällisin terveisin

[Käsin kirjoitettu allekirjoitus]

Jaana Lintula

Jos lähetät saatekirjeen sähköpostitse tai lataat sen työnhakujärjestelmään, koneella kirjoitettu nimi riittää.

Ystävällisin terveisin

Jaana Lintula

Saatekirjeen muotoilu

Saatekirjeen muotoilu on yhtä tärkeää kuin sen sisältö. Yksinkertainen ja selkeä on tyylikästä:

 • valitse kirjasintyyppi Arial, Calibri, Georgia tai Times New Roman
 • valitse kirjasinkoko 10 tai 12 pt
 • käytä normaalia 2,54 cm:n marginaalia ylä- ja alareunassa sekä sivuilla (jos sinun on vaikea saada tekstiä mahtumaan yhdelle sivulle, voit pienentää ylä- ja alamarginaalia hieman)
 • jätä tilaa otsikon, tervehdyksen, kappaleiden ja allekirjoituksen väliin
 • Tasaa tekstin vasen reuna

Ja vielä viimeinen tärkeä ohje: Älä missään tapauksessa käytä Comic Sans -kirjasintyyppiä. Yök.

Neuvoja saatekirjeiden asiantuntijoilta

Nyt kun kaikki perusasiat on käyty läpi, on aika ottaa esiin kaikkein järeimmät aseet. Esitimme alan menestyksekkäimmille ja mahtavimmille tyypeille seuraavan kysymyksen: Mikä on paras tapa luoda hyvä saatekirje, joka takaa kutsun haastatteluun?

Rafe Gomez, uravalmentaja ja osakas, VC Inc. Marketing

Jotta saatekirje olisi vakuuttava (ja juuri tähän jokainen hakija pyrkii), sen tulee sisältää tehokkaan viestinnän seuraavat elementit:

 • Selkeys – vältä ammattislangia ja ympäripyöreää muotoilua
 • Ytimekkyys – muotoile sanottavasi lyhyesti ja nasevasti, jotta lukija ei hengästy, vaan haluaa tutustua sinuun ja kuulla lisää siitä, mitä sinulla on tarjottavana hänen organisaatiolleen
 • Vakuuttavuus – perustele taitojesi, kokemuksesi ja ratkaisujesi hyöty yritykselle.

Tee vaikutus

Nyt kun olet oppinut kaiken tämän, voit kirjoittaa saatekirjeen, joka saa työhönottajan lukemaan ansioluettelosi ja parhaassa tapauksessa tarttumaan heti puhelimeen ja kutsumaan sinut haastatteluun.

Perehdy työpaikkailmoitukseen ja yritykseen ja kirjoita sen jälkeen räätälöity saatekirje, joka myy sinut parhaana hakijana juuri tähän työpaikkaan.

Kuten edellä lupasimme, seuraavassa on X pohjaa, joita voit käyttää inspiraation lähteinä kirjoitustyössä ja joita voit vapaasti mukailla hakemasi työpaikan mukaan.

Saatekirjeet eivät ole kuolleet. Tulet huomaamaan sen.


 

Luo ansioluettelo 15 minuutissa
Luo ansioluettelo 15 minuutissa
Käytä ammattimaisia, käytännössä testattuja ansioluettelopohjia, sillä niiden avulla voit laatia sellaisen ansioluettelon, jota työnantajat odottavat.
Luo ansioluettelo
Luo ansioluettelo 15 minuutissa
Luo ansioluettelo 15 minuutissa
Käytä ammattimaisia, käytännössä testattuja ansioluettelopohjia, sillä niiden avulla voit laatia sellaisen ansioluettelon, jota työnantajat odottavat.
Luo ansioluettelo
Jaa tämä artikkeli
Jatka lukemista
Ura5 min lue
10 unelma-ammattia – ja ohjeet omien unelmiesi toteuttamiseen
10 unelma-ammattia – ja ohjeet omien unelmiesi toteuttamiseen
Työhaastattelu3 min lue
Mitä tarvitset mukaan haastatteluun (ja mitä kannattaa jättää kotiin)
Mitä tarvitset mukaan haastatteluun (ja mitä kannattaa jättää kotiin)
Ansioluettelo6 min lue
Näin kirjotat ansioluettelon, jos sinulla ei ole työkokemusta + (ilmaisia) esimerkkejä
Näin kirjotat ansioluettelon, jos sinulla ei ole työkokemusta + (ilmaisia) esimerkkejä
Työhaastattelu25 min lue
Ohjeita työhaastatteluun
Ohjeita työhaastatteluun
Selaa kaikki
Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi sekä tietojen keräämiseksi markkinointitarkoituksiin. Käyttämällä sivustoamme hyväksyt kaikkien evästeiden käytön evästekäytäntömme Evästekäytäntö ja tietosuojaselosteemme Tietosuojaseloste mukaisesti.
Hyväksy evästeet