1. Blogi
  2. Ansioluettelo
  3. Näin kirjoitat ansioluettelon
kirjoittanut Charlotte GraingerCharlotte Grainger

Näin kirjoitat ansioluettelon

32 min lue
Näin kirjoitat ansioluettelon
Kaikki ansioluettelon kirjoittamiseen tarvittavat ohjeet, työkalut, asiakirjapohjat ja esimerkit

Hyvin kirjoitettu ja huolellisesti viimeistelty ansioluettelo antaa sinulle supervoimat työmarkkinoilla. 

Sillä aikaa, kun muut kiipeävät uratikkaita askel kerrallaan, sinä vetäiset punaisen viitan selkääsi ja ampaiset ylös kuin raketti. Tämä kirjoitusopas sisältää tärkeimmät rakennuspalikat juuri tällaisen voitokkaan ansioluettelon luomiseen.

Kirjoitusopas sisältää seuraavat osat:

Ansioluettelon laatiminen – 10 tärkeää askelta

  1. Kaikki oleellinen ansioluettelon kirjoittamisesta.
  2. Kultaiset säännöt kirjoittamiseen ja muodon valintaan.
  3. Näin kirjoitat ansioluettelon profiilitekstin.
  4. Työkokemuksen muotoilu
  5. Erityisosaamisen muotoilu ansioluettelossa
  6. Kerro koulutuksestasi
  7. Lisäosiot ja parantelu
  8. Liitä mukaan suosittelijoiden tiedot
  9. Lähetä ansioluettelon mukana työhakemus
  10. Muista oikolukea ja tallentaa tiedosto.

Tietoja oppaan laatijoista: cvapp.fi:n voittoisat ansioluettelopohjat ovat auttaneet 5:ttä miljoonaa ihmistä eri puolilla maailmaa ansioluettelon kirjoittamisessa. Tiimimme on sitoutunut tukemaan sinua mahtavan uran toteuttamisessa... ja tekemään matkastasi huipulle mahdollisimman helpon ja nautinnollisen!

Kuvittele kaksi rautaista ammattilaista, joilla on molemmilla laaja työkokemus sekä runsaasti taitoja ja asiantuntemusta. Sillä erotuksella, että työhönottajat ja automaattiset työhönottojärjestelmät eivät huomaa toista heistä, kun taas toinen saa joka viikko useampia kutsuja haastatteluihin alan johtavilta yrityksiltä.

Mistä tämä ero johtuu? Syynä voisivat olla henkilökohtainen verkosto tai olosuhteet. Usein syynä on kuitenkin voittoisa ansioluettelo, joka antaa toiselle hakijoista ehdottoman etulyöntiaseman. Markkinointi on ammattilaisille aivan yhtä tärkeää kuin yrityksille. 

Elämässä pienillä asioilla on usein suuri merkitys.

Tärkeä ensimmäinen askel: missä laadin ansioluettelon?

Kultainen sääntö kuuluu: 

älä luo ansioluettelon lopullista versiota tavallisella tekstinkäsittelyohjelmalla. MS Word ja vastaavat ohjelmat voivat aiheuttaa ongelmia ansioluettelon laadinnassa.

Tällaisia ongelmia ovat muun muassa:

  • Hankala ja aikaa vievä asettelu
  • Ylä- ja alatunnisteet eivät näy muissa ohjelmissa
  • Yksinkertainen ja laimea ulkoasu, joka hukkuu muiden ansioluetteloiden joukkoon
  • Asettelu näyttää erilaiselta, kun tiedosto avataan muulla ohjelmalla tai laitteella
  • Tiedostot voivat hävitä tai vioittua.

Mikä avuksi? 

Yleisesti hyväksytty tiedostomuoto ansioluettelon lähettämiseen on PDF. Tämän tiedostomuodon edut ovat selkeät: yleinen asettelu ei muutu riippumatta siitä, millä laitteella tiedosto avataan ja tiedostomuoto on yhteensopiva useimpien ohjelmien kanssa.

Toimi näin

Käytä ammattilaisten suunnittelemia ansioluettelopohjia ja työkaluja, jotka on testattu työhönottajilla ja työnhakujärjestelmissä.

Älä toimi näin

Käytä perinteistä tekstinkäsittelyä, joka vie aikaa eikä usein ole yhteensopiva työnantajan käyttämän ohjelmiston kanssa.

Online-tilassa käytettävien ansioluettelotyökalujen avulla luot vaivattomasti siistin, tiiviin ja näyttävän ansioluettelon PDF-muodossa. Nämä verkko- ja/tai ohjelmistosovellukset on suunniteltu erityisesti huomiota herättävän, teknisesti toimivan ja sisällöltään asianmukaisen ansioluettelon luomiseen. Käyttämällä nimenomaan ansioluetteloiden luomiseen tarkoitettua palvelua/alustaa säästät paljon aikaa ja vaivaa. 

Ulkoasu, ansioluettelopohjat ja ensivaikutelmat
Ulkoasu, ansioluettelopohjat ja ensivaikutelmat

Ulkoasu, ansioluettelopohjat ja ensivaikutelmat

Maailmamme on hyvin visuaalinen. Ensivaikutelmamme perustuvat estetiikkaan, symmetriaan ja kuviin.

Valitsemme vaatteet työhaastatteluun huolellisesti, miksi emme siis kiinnittäisi huomiota myös ansioluettelon ulkoasuun? Ansioluettelo luo meistä ensivaikutulman jo ennen fyysistä tapaamista.

TheLadders-työnhakusivuston tekemän tutkimuksen mukaan työhönottajat käyttävät ensimmäisellä karsntakierroksella keskimäärin 6 sekuntia yhden ansioluettelon tarkasteluun (kuten mainitsimme ammattikohtaisissa ohjeissa ja esimerkeissä). Näiden sekuntien aikana he usein tekevät päätöksen tiedostamattaan ansioluettelon ulkoasun perusteella. Jos ansioluettelosi on siisti ja näyttävä, työhönottaja luultavasti pysähtyy ihailemaan sitä hetkeksi. 

Voit luoda oman ansioluettelopohjasi, mutta jos et ole ammattimainen muotoilija, suosittelemme sinua turvautumaan ammattilaisten laatimiin malleihin. Ansioluettelopohjat välittävät muotoilullaan tiettyä osaamista tai tunnelmaa: ne korostavat hakijan luovuutta, luotettavuutta, tarkkuutta tai muita ominaisuuksia.

Toimi näin

Käytä ammattilaisten suunnittelemia asiakirjapohjia, joiden sisältö, psykologia ja visuaalinen ilme on optimoitu.

Älä toimi näin

Käytä tunti- tai päivätolkulla aikaa ansioluettelon luomiseksi tyhjästä, minkä jälkeen ehkä huomaat, että siinä on teknisiä vikoja.

Cvapp.fi-palvelun ansioluettelopohjat on luotu näiden identiteettien ympärille ja siksi ne soveltuvat tiettyihin ammatteihin, tietyille aloille ja tiettyihin erityistilanteisiin.

Seuraavassa on esimerkki erilaisista testatuista ja ammattilaisten suunnittelemista ansioluettelopohjistamme.

Ansioluettelon muoto: rakenteen määrittäminen

Kun olet valinnut ansioluettelon ulkoasun, on aika siirtyä sisältöön. Ansioluettelon tekstin jaottelun määrittää ensisijaisesti ansioluettelon muoto: 

  • Kääntäen kronologinen
  • Osaamispohjainen
  • Edellisten yhdistelmä (hybridi).

Kääntäen kronologinen ansioluettelo on paitsi yleisesti käytetyin myös monilla aloilla yleisesti hyväksytyin muoto. Kääntäen kronologinen ansioluettelo rakenteeltaan on selkä, helppolukuinen ja lineaarinen. 

Se esittelee ammatillisen osaamisesi ja työhistoriasi uusimmasta vanhimpaan.  Tämä on hyvä muoto siinä tapauksessa, että työhistoriasi on jatkuva ja sinulla on lähimenneisyydessä ollut hyviä työpaikkoja. Mutta entä, jos olet vasta valmistunut tai työhistoriassasi on merkittävä aukko? Silloin on parempi valita osaamispohjainen tai hybridimuotoinen ansioluettelo.

Asiantuntija vinkki. Kääntäen kronologinen ansioluettelo kiinnittää työhönottajan huomion viimeisimpään ja merkittävimpään työpaikkaasi. Ota kaikki hyöty irti 6–7 sekunnin ”silmäilyajasta”!

Osaamispohjainen ansioluettelo keskittyy ennen kaikkea työnhakijan pehmeisiin ja koviin taitoihin. Jos sinulla ei ole vielä työkokemusta, koska olet vastavalmistunut työnhakija, tai jos olet siirtymässä uudelle alalle, sinun kannattaa harkita osaamispohjaisen ansioluettelon käyttämistä. Voit vahvistaa ansioluetteloasi lisäämällä tietoja menneistä projekteista, sosiaalisista saavutuksista, muiden alojen työkokemuksesta jne.

Hybridimuotoinen ansioluettelo painottaa taitoja ja työkokemusta tasaveroisesti ja soveltuu näin ollen monille teknisille aloille (rajoittumatta niihin). 

Jos haluat panostaa ansioluettelon visuaalisuuteen ja selkeään rakenteeseen, tutustu esimerkkeihimme.

Jos haluat perehtyä tarkemmin ansioluetteloiden erilaisiin asetteluvaihtoehtoihin, tutustu laatimaamme Ansioluettelon muotovaihtoehdot -oppaaseen sekä artikkeleihin, jotka käsittelevät osaamispohjaisia ja kronologisia ansioluetteloita.

Ansioluettelon osiot: tiivistelmä ammattiosaamisestasi

Usein on epäselvyyttä siitä, mitä tietoja ansioluetteloon tulisi sisällyttää. 

Se ei ole mikään ihme, sillä se riippuu työnhakijan ammatista, alasta ja kokemuksesta. Ansioluettelon osiot voidaan jakaa vaadittaviin ja valinnaisiin osioihin. Oletetaan, että käytät kääntäen kronologista ansioluettelomallia (jota käytetään nykyään yli 90 %:ssa ansioluetteloista).

Vaadittavia osioita ovat yleensä:

  • Yhteystiedot ja henkilötiedot
  • Tiivistelmä (henkilökohtainen profiiliteksti, objektiivinen)
  • Työkokemus
  • Taidot
  • Koulutus

Valinnaisia osioita ovat muun muassa:

  • Saavutukset (tämä sisältyy usein tiivistelmään)
  • Yhteiskunnalliset hankkeet ja luottamustehtävät
  • Palkinnot, sertifikaatit ja organisaatiot
  • Harrastukset ja kiinnostuksen kohteet
Toimi näin
  • Sisällytä ansioluetteloosi osiot, jotka kuvastavat ammatillista osaamistasi ja joiden oletat tekevän vaikutuksen työnantajaan.
  • Analysoi, mitkä osiot ovat tärkeitä sinun ammatissasi. Käytä vasta sen jälkeen (mahdollisesti) tyhjäksi jäänyt tila valinnaisilla osilla.
Älä toimi näin
  • Käytä kaikki mahdolliset osiot, laajenna ansioluettelosi täyteen mittaan.
  • Kirjoita jokainen elämäsi saavutus tai toiminta riippumatta siitä, kuinka paljon ansioluettelossa on tilaa (yläkoulu, kaikki harrastukset ja henkilökohtaiset kiinnostuksen kohteet jne.)

Näitä sääntöjä ei ole tietenkään hakattu kiveen. Joskus osion tärkeys voi vaihdella työpaikasta riippuen. Esimerkiksi sairaanhoitajan ansioluettelon kirjoitusoppaassa korostamme sitä, että sairaanhoitajille ammattijärjestön jäsenyys on tärkeämpää kuin monissa muissa ammateissa. Seuraavista kysymyksistä voi olla apua, kun mietit, mitä osioita tai tietoja haluat sisällyttää ansioluetteloosi: 

  • Parantaako tämä mahdollisuuksiani tulla valituksi?
  • Antaako tämä työnantajalle positiivisen kuvan minusta?
  • Liittyykö tieto jotenkin työpaikkailmoituksen kuvaukseen?

Voit valita kronologisen ansioluettelomallin, mutta valinnat tietojen sisällyttämisestä ansioluetteloon tulee aina tehdä pragmaattisesti haussa olevaa työpaikkaa silmällä pitäen.

Profiili: sinun tarinasi

Koska ansioluettelon on oltava lyhyt, monet ansioluettelot tuntuvat latteilta ja persoonattomilta. Profiilissa sinulla on mahdollisuus lisätä ansioluetteloon väriä, tunnetta ja jotakin henkilökohtaista. Siinä saat esiin päättäväisyytesi ja positiivisuutesi ja parhaimmillaan se herättää tylsät tiedot eloon.

Profiilin tulisi sisältää seuraavat tiedot:

  • Titteli, työnkuva ja toimiala (esimerkiksi ”Kokenut markkinointiasiantuntija” tai ”Määrätietoinen ja luova verkkosuunnittelija”)
  • Vaikuttavat saavutukset ja faktat
  • Pehmeät ja kovat taidot (vain tärkeimmät!)
  • Työhön liittyvä suuntautuminen tai erikoisala (haettavan työpaikan kannalta oleellinen)
Toimi näin
  • Käytä profiilissa energisiä lauseita ja dynaamisia verbejä ja varmista, että teksti sisältää ammatillisen kuvauksen lisäksi pehmeitä/kovia taitojasi sekä jotakin persoonallista.
  • Kirjoita tiiviisti, mutta vältä mutkikkaita lauserakenteita, jotta lukija ymmärtää olennaisen ”yhdellä silmäyksellä”.
Älä toimi näin
  • Kirjoita profiilia, joka on liian tylsä tai liian rönsyilevä (pitkä selostus minä-muodossa).
  • Unohda mainita tärkeitä ominaisuuksiasi ja saavutuksiasii ansioluettelon alussa.

Profiilin tulee olla energinen, jotta se kiinnittää huomiota. Käytä dynaamisia verbejä ja vahvoja adjektiiveja. Vältä pitkiä ja mutkikkaita lauserakenteita. Tämä korostaa saavutuksia ja faktoja. 

Joissakin oppaissa puolletaan ammatillisten tavoitteiden esittämistä ansioluettelon alussa, mutta me olemme sitä mieltä, että henkilökohtainen profiili on tehokkaampi ja yleismaailmallisempi vaihtoehto. Joissain tilanteissa kannattaa keskittyä kirjoittamaan tavoitteista (esimerkiksi, jos sinulle ei ole kovin paljon työkokemusta). Jos haluat lisätietoja, katso artikkeli, joka käsittelee ansioluettelon profiilitekstejä (sekä tiivistelmiä että tavoitetekstejä).

Näin laadit ja viimeistelet profiilin käyttäen meidän ansioluettelotyökaluamme!
Näin laadit ja viimeistelet profiilin käyttäen meidän ansioluettelotyökaluamme!

Työkokemus: ammatillinen kokemus

Jos käytät käänteistä kronologista järjestystä (9 tapauksessa kymmenestä tämä on paras valinta), tämä osio muodostaa ansioluettelosi rungon.

Tämä on paitsi paikka, jossa luettelet vaikuttavimmat työpaikkasi, myös paikka, jossa voit antaa näistä työpaikoista lisätietoja, kuten faktoja, saavutuksia ja numeroita, jotka tuovat esiin ammattitaitoasi. Sinun ei tarvitse kirjoittaa koko työhistoriaasi. Räätälöi luettelo sisältämään juuri ne työpaikat, jotka tekevät vaikutuksen tulevaan työnantajaasi ja ovat hakemasi työpaikan kannalta oleellisimpia. Kun otat mukaan vain tärkeimmät työpaikat, ansioluettelostasi tulee tiivis ja selkeä.

Asiantuntija vinkki. Jos mahdollista, mainitse prosenttilukuja, numeroita tai erityisiä projekteja, jotka osoittavat tuottavuutesi edellisissä työpaikoissa. Autoitko yritystä säästämään rahaa? Osallistuitko koko yrityksen laajuiseen hankkeeseen? Johditko suunnittelutiimiä? Kenties sait online-palvelun käyttäjäarvostelujen määrän kasvamaan? Työhönottajat arvostavat konkreettisia tietoja.

Anna jokaisesta työpaikasta seuraavat tiedot:

  • Työnkuva, yrityksen nimi, paikkakunta
  • Kuukausi ja vuosi, jolloin aloitit ja lopetit työn
  • Kolmesta kuuteen kohtaa, joka kuvaavat rooliasi ja saavutuksiasi yrityksessä

Kannattaa laatia erillinen tiedosto tai luettelo, joka sisältää saavutuksiasi, projektejasi ja niihin liittyviä numeroita. Näin sinulla on aina käsillä hyviä esimerkkejä työkokemuksestasi. Jos haluat perehtyä tarkemmin tähän tärkeään osioon, tutustu meidän Työkokemus-oppaaseemme.

Taidot-osio: osaaminen ja supervoimat

Taidot-osio on luettelo, joka esittelee ammatillisen osaamisesi ja supervoimasi. 

Tämä on ensimmäinen osaamistestisi. Tämä osio on tiivistelmää pragmaattisempi, sillä työhönottajat ja automaattiset työhönottojärjestelmät arvioivat osaamistasi tiettyjen taitojen perusteella. 

Lisäksi voi olla tiettyjä kovia taitoja (ja joskus myös pehmeitä taitoja, tutustu jälleen sairaanhoitajan tai opettajan ansioluetteloiden kirjoitusoppaisiin esimerkkinä tästä), jotka vaaditaan ehdottomasti johonkin tiettyyn työpaikkaan. Tässä on kaksi tärkeää neuvoa: valikoi ansioluetteloon sisällytettävät tiedot tarkasti ja analysoi työpaikkailmoitus huolellisesti!

Tilaa on rajallisesti ja sinulla saattaa olla paljon erilaisia taitoja. Varmista, että kuvaamasi taidot (etenkin ensiksi mainitsemasi) ovat hakemasi työpaikan kannalta oleellisia.

Asiantuntija vinkki. Jopa kaikkein kokeneimmat ammattilaiset sekoittavat usein kovat ja pehmeät taidot ja tietyillä aloilla niiden ero ei ole kovin selvä. Nyrkkisääntö on, että pehmeät taidot viittaavat ihmisten väliseen kanssakäymiseen, tunneälyyn sekä organisaatio- ja johtamistaitoihin.

Kovat taidot taas ovat pragmaattisia taitoja, jotka ovat usein vaatimuksena tietyn työpaikan saamiselle. Esimerkiksi jokin ohjelmointikieli suunnittelijan työssä. Tai tietyn tietokoneohjelman käyttö hallinnollisessa tehtävässä. Ne liittyvät jokapäiväisiin työtehtäviin.

Tarvitsetko lisäohjeita voitokkaan taidot-osion kirjoittamiseen? Tässä on meidän erityisoppaamme taitojen kuvaamiseen!

Profiili cv
Profiili cv

Koulutus: tarina kasvusta ja älykkyydestä

Koulutusosion painotus vaihtelee työpaikasta ja toimialasta riippuen. 

Esimerkiksi verkkosuunnittelijan ansioluettelon kirjoitusoppaassa painotamme, että virallinen koulutus ei ole ratkaiseva tekijä työpaikan saamisessa. Monet suunnittelijat ovat jossain määrin itseoppineita. Ansioluettelossa tulee kuitenkin aina olla koulutusosio jossakin muodossa ja todettakoon, että monille työnantajille virallinen koulutus ON olennaisen tärkeää.

Myöskään koulutusosioon ei ole olemassa ”yhden koon” ratkaisua. Esimerkiksi juristien, lääkärien ja luonnontieteilijöiden (kemisti, biologi jne.) ammateissa virallisella koulutuksella on suuri painoarvo. Näillä aloilla kannattaa jopa harkita tieteellisten tai muiden ammattijulkaisujen mainitsemista ansioluettelossa (koulutusosiossa tai erillisessä osiossa).

Asiantuntija vinkki. Kääntäen kronologinen järjestys ei koske työkokemusta. Myös koulutusosiossa on hyvä esittää viimeisimmät ja tärkeimmät akateemiset saavutukset ensin.

On tärkeää huomata, että nykyisessä tieto- ja tekniikkapainotteisessa maailmassa koulutusluetteloon voi lisätä myös online-kurssien, -seminaarien ja -koulutusten todistuksia. Jos haluat lisätietoja koulutusten sisällyttämisestä ansioluetteloon, katso meidän koulutus -oppaamme tai tutustu tarkemmin eri ammattien ansioluetteloiden kirjoitusoppaisiin ja esimerkkeihin.

Seuraavassa on esimerkki onnistuneesta koulutusosiosta ansioluettelossa.

Tekniikka ja psykologia: Rekrytointijärjestelmät ja työhönottajat

Olemme käsitelleet voittoisan ja huomiota herättävän ansioluettelon laatimisen perusasiat.

Haluamme kuitenkin antaa vielä kaksi tärkeää ohjetta, jotka takaavat ammattimaisen lopputuloksen: ota huomioon, miten automatisoidut rekrytointijärjestelmät käsittelevät ansioluetteloasi, ja miten työhönottajat käyvät sen läpi.

Rekrytointijärjestelmiä (Applicant Tracking System, ATS) käytetään kaikissa suurissa ja keskisuurissa yrityksissä useimmissa kehittyneissä maissa eri puolilla maailmaa. Koska hakemuksia ja työnhakijoita on joka kuukausi niin paljon, henkilöstöasiantuntijat eivät pysty seuraamaan kaikkia tietoja.

Sen sijaan, että henkilöstöosastoja suurennettaisiin valtaviksi, työnantajat käyttävät rekrytoinnissa apuna automatisoituja rekrytointijärjestelmiä. ATS-järjestelmä analysoi, suodattaa (ja joskus arvottaa) ansioluettelosi avainsanojen perusteella.

Tilastotietoja. Preptelin tekemän tutkimuksen mukaan (Yhdysvalloissa) 75 % ansioluetteloista ei koskaan pääsy ihmisen luettavaksi. Automaattisuodattimet ovat ansioluetteloita nielevä musta aukko. Sen vuoksi on tärkeää ymmärtää, kuinka ATS-järjestelmät toimivat.

Yksi tärkeä syy online-työkalujen käyttämiselle tekstinkäsittelyohjelmien sijaan on nimenomaan ATS-järjestelmien joustamattomuus. Ne käsittelevät ansioluettelosi tietyn algoritmin perusteella. Suuri osa ansioluetteloista karsiutuu valintaprosessin alkumetreillä riippumatta niiden sisällöstä vain siksi, että ne sisältävät virheitä, kuvia, kaavioita, harhaanjohtavia otsikoita jne. Tämän vuoksi on tärkeää käyttää testattuja työkaluja, jotka tuottavat virheettömiä ansioluetteloita.

Kuinka ATS-järjestelmä suodattaa ja arvottaa ansioluettelosi? Vastaus on yksinkertainen: työnantajan tai työhönottajan määrittämien avainsanojen tai työnkuvaa liittyvien muuttujien perusteella.

On olemassa kolme menetelmää avainsanojen määrittämiseen: toimialan tuntemus, työn kuvauksen manuaalinen analysointi ja sanapilvien käyttö.

Toimi näin
  • Analysoi työpaikkailmoitus selvittääksesi, mitä taitoja ja muita ominaisuuksia sinun on hyvä painottaa
  • Käytä muotoiluun online-työkaluja, jotta suodattimet eivät karsi ansioluetteloasi
  • Perehdy työnantajaan huolellisesti
  • Käytä toimialan tuntemustasi
  • Suosi PDF-tiedostomuotoa
  • Laadi ansioluettelosi niin, että sekä ihmiset että automatisoidut järjestelmät pystyvät lukemaan sen
Älä toimi näin
  • Jätä huomioimatta teknisiä testejä (kuten ATS) tai muotoiluohjeita
  • Käytä tavallisia tekstinkäsittelyohjelmia, joilla laaditut ansioluettelot eivät ehkä läpäise ATS-järjestelmien suodattimia
  • Lähetä ”yhden koon” ansioluetteloa kaikille työnantajille räätälöimättä sitä haettavaa työpaikkaa silmällä pitäen
  • Lisää keinotekoisesti liikaa avainsanoja, jolloin oikeat ihmiset eivät saa ansioluettelosta kunnolla selvää

Toimialan tuntemus perustuu omiin tietoihisi ja tekemääsi taustatyöhön. Voit luottaa omaan kokemukseesi tai käyttää apuna ammattikohtaisia kirjoitusoppaita. Esimerkiksi verkkosuunnittelijan ansioluettelon kirjoitusoppaassa kerromme, mitä taitoja, ohjelmointikieliä ja kiinnostuksen kohteita on viime vuosina pidetty alalla tärkeinä. Sairaanhoitajan ansioluettelon kirjoitusoppaassa kerromme kaksi tilastollisesti tärkeintä osaamisvaatimusta, joita tämän alan työnantajat painottavat.

Aina kannattaa tutkia työnantajan verkkosivusto tarkasti. Verkkosivustolta voit saada vihjeitä yrityksen arvoista, yrityksessä käytettävästä kielestä ja niin edelleen. Tällaiset tiedot saattavat olla sinulle voitokas ”ässä hihassa”.

Työpaikkailmoituksen työnkuvaus on paras lähde hyödyllisten ATS-avainsanojen löytämiseen. Työpaikkailmoituksessa kuvataan usein tehtävän tärkeimmät vaatimukset ja pehmeät taidot. Etsi näitä vaatimuksia ilmaisevat sanat ja sisällytä ne ansioluetteloosi.

Jos työpaikkailmoitus on liian epämääräinen tai pitkä, meillä on työkalu, jolla voit analysoida sen: Word Clouds. Nämä sanapilvet (esimerkiksi Wordle tai Worditout.com, jotka löytyvät helposti Google-hakukoneella) ovat kätevät apuväline – leikkaa ja liimaa työpaikkailmoituksen teksti ohjelmaan ja tuloksena on työpaikkailmoituksen sanasto visuaalisena pilvimuodostelmana.

Mitä tulee työhönoton inhimilliseen puoleen: pidä mielessäsi kaksi asiaa, jotka määrittelevät hakemusten käsittelyä. Ensinnäkin yritä ymmärtää, kuinka paljon hakemuksia työhönottaja joutuu käymään läpi. Monissa yrityksissä hakemuksia vastaanotetaan satoja. Vältä olemasta laimea, ympäripyöreä ja väritön. Älä liioittele (työhönottajat aistivat helposti ”teennäiset” ansioluettelot), mutta mieti tarkkaan, onko tekstisi liian vaatimaton. 

Asiantuntija vinkki. Huolehdi, että ansioluettelosi kertoo tarinan, luo kuvan sinusta ihmisenä ja antaa oleelliset tiedot ammattitaidostasi. Muista myös, että työhönottaja arvioi aina ”kuinka tämä henkilö sopeutuisi yritykseen”. Tarkastele omaa tekstiäsi tulevan työnantajan näkökulmasta.

Toinen vinkki: älä käytä ansioluettelossasi liikaa teknisiä termejä. Kaikilla aloilla on oma ammattikielensä, mutta työhönottaja ei välttämättä tunne näitä sisäpiirin ilmaisuja kovin hyvin. Korosta teknisiä taitojasi, mutta ilmoita niistä vain tärkeimmät ja jätä tilaa (etenkin tiivistelmässä) myös pehmeille taidoille ja ominaisuuksille, jotka tekevät kokonaisuudesta inhimillisen ja helposti lähestyttävän.

Kansainväliset vs. maakohtaiset ansioluettelot

Lopuksi haluamme korostaa, että jos haluat muuttaa ulkomaille ja löytää töitä ulkomailta, perehdy alueella vallitseviin työhönottokäytäntöihin.

Eri alueilla ja maissa kulttuuriset, eettiset ja tekniset tekijät vaikuttavat ansioluettelon sisältöön ja muotoon. Tiettyjen asioiden osalta käytännöt voivat erota huomattavasti toisistaan Aasiassa, Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Kannattaa perehtyä kohdemaassa vallitseviin käytäntöihin yleisesti sekä erityisesti oman toimialan käytäntöihin kyseisessä maassa. Voit etsiä tietoa esimerkiksi paikallisista ulkomaalaisyhteisöistä, verkostoitumistapahtumista ja online-lähteistä.

Toimi näin
  • Tutustu Internetissä kohdemaahan
  • Ota yhteyttä (Internetin kautta tai muuten) omaa kieltäsi puhuviin, oman toimialasi ihmisiin kohdemaassa
  • Selvitä, missä muodossa ansioluettelo kannattaa lähettää
  • Ota huomioon kulttuurierot ja esitystyyli
  • Etsi esimerkkejä paikallisista ansioluetteloista
Älä toimi näin
  • Käytä samaa ansioluetteloa kaikissa kohdemaissa
  • Jätä huomioimatta kulttuurieroja sekä eroja eettisissä ja ammatillisissa normeissa
  • Oleta, että ansioluettelon pituus ja muoto on kaikkialla sama

Yleisesti ottaen voidaan erotella seuraavat ”maantieteelliset” ansioluettelotyypit:

  • kansainvälinen ansioluettelo
  • amerikkalainen ansioluettelo
  • englantilainen ansioluettelo
  • espanjalainen ansioluettelo
  • aasialainen ansioluettelo
  • venäläinen ansioluettelo

Asiantuntija vinkki. Hakiessasi työpaikkaa ulkomailta on erityisen tärkeää ilmoittaa ansioluettelossa selvästi kansalaisuus, kielitaito ja mahdollinen viisumi. Hakiessasi työpaikkaa oman maan sisällä nämä tiedot eivät ole tärkeitä, mutta kansainvälisissä ansioluetteloissa ne ovat oleellisia.

Jos haluat asiantuntijan ohjeita ansioluettelon kirjoittamiseen tiettyä kohdemaata varten, katso opas eri alueiden ansioluettelotyyppien kirjoittamiseen: se sisältää kaikki edellä mainitut ansioluettelotyypit sekä yleisiä ohjeita englanninkielisen ansioluettelon kirjoittamiseen henkilöille, jotka eivät puhu englantia äidinkielenään. 

Olemme antaneet tärkeimmät ohjeet upeita uramahdollisuuksia avaavan ansioluettelon laatimiseen, mutta ei siinä vielä kaikki!

Voit käyttää lisäosioita ja -aiheita koskevia kirjoitusoppaitamme, jos haluat parannella näitä osioita ansioluettelossasi.

Muista myös tutustua resume.io-ansioluettelotyökalun moniin mahtaviin toimintoihin. Se tulee säästämään aikaasi ja nostaa ansioluettelosi aivan uudelle tasolle!

Luo ansioluettelo 15 minuutissa
Luo ansioluettelo 15 minuutissa
Käytä ammattimaisia, käytännössä testattuja ansioluettelopohjia, sillä niiden avulla voit laatia sellaisen ansioluettelon, jota työnantajat odottavat.
Luo ansioluettelo
Jaa tämä artikkeli
Jatka lukemista
Ansioluettelo15 min lue
10 johtamistaitoa, jotka voit sisällyttää ansioluetteloosi + esimerkkejä
10 johtamistaitoa, jotka voit sisällyttää ansioluetteloosi + esimerkkejä
Ansioluettelo11 min lue
Ansioluettelon avainsanat
Ansioluettelon avainsanat
Saatekirje24 min lue
Näin kirjotat työhakemuskirjeen
Näin kirjotat saatekirjeen
Työhaastattelu5 min lue
Näin lopetat työhakemuskirjeen (esimerkkejä loppukappaleesta)
Näin lopetat työhakemuskirjeen (esimerkkejä loppukappaleesta)
Selaa kaikki
Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi sekä tietojen keräämiseksi markkinointitarkoituksiin. Käyttämällä sivustoamme hyväksyt kaikkien evästeiden käytön evästekäytäntömme Evästekäytäntö ja tietosuojaselosteemme Tietosuojaseloste mukaisesti.
Hyväksy evästeet