1. Aloitussivu
  2. Blogi
  3. Ansioluettelo
  4. Englanninkielisen ansioluettelon laatiminen: näin onnistut
kirjoittanut Rolf BaxRolf Bax

Englanninkielisen ansioluettelon laatiminen: näin onnistut

12 min lue
Englanninkielisen ansioluettelon laatiminen: näin onnistut
Oletko hakemassa työpaikkaa englantilaisesta tai amerikkalaisesta yrityksestä, jossa työkieli on englanti? Siinä tapauksessa tarvitset englanninkielisen ansioluettelon! Tässä blogissa käsittelemme englanninkielisen ansioluettelon laatimista.

Suunnitteletko ura-askelta ulkomaille? Tai oletko hakemassa työpaikkaa Suomessa toimivasta englantilaisesta tai amerikkalaisesta yrityksestä, jossa työkieli on englanti? Siinä tapauksessa tarvitset englanninkielisen ansioluettelon! Tässä artikkelissa käsittelemme englanninkielisten ansioluettelon laatimista. 

Miten suomenkielinen ja englanninkielinen ansioluettelo eroavat toisistaan? Kuinka englanninkielinen ansioluettelo laaditaan? Ja mitä eroa olikaan ansioluettelolla ja CV:llä? 

Jos hyvä työpaikka ulkomailla houkuttelee, sinulla on mitä todennäköisimmin edessäsi työnhaku englanniksi. Sähköpostiviestin kirjoittaminen englanniksi on vasta ensimmäinen askel, sillä sinun on myös laadittava englanninkielinen ansioluettelo ja työhakemus. Myös työhaastattelu on luonnollisesti englanniksi. 

Tässä blogissa keskitymme englanninkielisen CV:n laatimiseen. Kerromme kuinka se eroaa suomenkielisestä CV:stä ja kuinka voit laatia sen itse. Ensiksi tarkastelemme kuitenkin hieman CV:n ja ansioluettelon eroja.

Asiantuntijan vinkki

Luuletko osaavasi riittävän hyvin englantia työskennelläksesi englanniksi? Luuletko vai oletko varma? Uuden työn aloittaminen on suuri haaste – tilanne, jossa kielimuurista on haittaa. Perehdy etukäteen myös ”toimistokieleen”. Siitä on apua työnhaussa!

Englanninkielisen CV:n rakenne

Englanninkielisen CV:n laatimisessa voit tietysti käyttää tukena suomenkielistä CV:täsi. Voit kääntää jotkut osiot lähes suoraan, kun taas toiset asiat vaativat selittämistä. Englanninkielisissä ansioluetteloissa on lisäksi osio nimeltään Profile eli profiiliteksti, joka suomalaisista ansioluetteloista usein puuttuu. Seuraavassa käymme läpi englanninkielisen CV:n sisältämät osiot. Ne ovat oikeassa järjestyksessä eli samassa järjestyksessä kuin ne yleensä ovat englanninkielisessä CV:ssä. 

Details tai Info

Suomenkielisen CV:n Henkilötiedot-osiossa olevat tiedot kirjoitetaan englanninkielisessä CV:ssä otsikon Info tai Details alle. Osio on tavallisesti melko lyhyt ja sisältää osoitteen, sähköpostiosoitteen sekä puhelinnumeron.

Suomessa ansioluetteloon ei välttämättä tarvitse lisätä valokuvaa. Sama pätee Isossa-Britanniassa. Yhdysvalloissa sen sijaan mennään vielä pidemmälle: syrjintälainsäädännön vuoksi työnhakijoita neuvotaan ehdottomasti olemaan liittämättä valokuvaa ansioluetteloon. Työnantajat eivät halua, että kukaan voi epäillä hakijoiden ulkonäön vaikuttaneen heidän päätöksiinsä! Myös sukupuoli, syntymäaika, siviilisääty ja kansallisuus on paras jättää pois amerikkalaisesta CV:stä. Näitä tietoja ei tosin välttämättä mainita suomalaisessa tai englantilaisessakaan CV:ssä. 

Profile

Onko suomalaisessa CV:ssäsi osio Profiiliteksti? Sillä pääset jo pitkälle. Profile-osiossa kerrot, mitä sinulla on tarjota potentiaaliselle työnantajalle – tämä osio on ehdottomasti sisällytettävä englanninkieliseen CV:hen! Kerro ensin lyhyesti hakemasi työpaikan kannalta oleellisesta työkokemuksestasi, suorittamistasi opinnoista sekä taidoistasi. Tarkenna sitten, minkä alan asiantuntija sinä olet. Ilmoita lopuksi, mitä haluat ja voit tarjota työnantajalle. Amerikkalaisissa yrityksissä itseään saa tässä kohtaa reippaasti mainostaa: pidä myyntipuhe! Suomessa ja Isossa-Britanniassa ollaan vaatimattomampia, mutta Yhdysvalloissa voi kehua itseään reilusti vaikuttamatta ylimieliseltä. 

Employment history

Tämä osio sisältää yksinkertaisesti työkokemuksesi. Anna tiedot entisistä työnantajistasi ja työtehtävistäsi sekä niihin liittyneistä vastuualueista. Ilmoita myös kuukaudet ja vuodet, jolloin olit kunkin työnantajan palveluksessa. Jos sinulla on ollut paljon työpaikkoja, anna tiedot hakemasi työpaikan kannalta tärkeimmistä tai viimeisimmistä 2–4 työpaikasta. Oletko freelancer? Anna esimerkkejä tärkeimmistä toimeksiannoistasi. Aivan kuten suomalaisessa CV:ssä, työkokemus kirjoitetaan käänteisesti kronologisessa järjestyksessä, jolloin viimeisin työpaikkasi on luettelossa ensimmäisenä. 

Sekä Suomessa, Iso-Britanniassa että Amerikassa suosittelijat mainitaan vain siinä tapauksessa, että työpaikkailmoituksessa on niin pyydetty. Haetko työpaikkaa ulkomailta? Silloin suosittelijoiden mainitseminen on usein hyvä idea! Ulkomaalainen työnantaja ei luultavasti tunne suomalaisen työnantajasi mainetta tai työtapoja ja silloin suosittelija on arvokas ylimääräinen tietolähde. 

Education

Mitä (ammatti)tutkintoja olet suorittanut? Minä vuosina suoritit opinnot ja mitkä olivat erikoisalasi? Voit ilmoittaa esimerkiksi lukion erityispainotukset tai opintojen sivuaineet. 

Eri maiden koulujärjestelmät ovat hyvin erilaisia: Suomessa suoritetaan peruskoulun jälkeen joko ammatillinen tutkinto tai lukio ja sen jälkeen mahdollisesti korkeakoulututkinto. Yhdysvalloissa ja muutamissa muissa maissa näiden välissä on erillinen middle school noin 11–14-vuotiaille. Yhdysvalloissa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa kaiken tasoiset oppilaat opiskelevat samoissa kouluissa, joista käytetään nimeä high school. IGCSE on Iso-Britannian keskiasteen koulutuksen (GSCE, General Certificate of Secondary Education) kansainvälinen versio.

Seuraava taulukko auttaa sinua löytämään oikean käännöksen:

  • Ammatillinen perustutkinto: Vocational upper secondary education
  • Lukio: General upper secondary school
  • Ylioppilastutkinto: Matriculation examination
  • Erikoisammattitutkinto: Specialist vocational qualification
  • Ammattikorkeakoulu: University of applied sciences
  • Yliopisto: Academic university

Koulujärjestelmien lisäksi myös arvosana-asteikot vaihtelevat suuresti maittain. Suomalaisille hyvä tai huono GPA ei sano mitään ja amerikkalaiset ovat ymmällään nähdessään arvosanan 6,4 tai 7,5. Iso-Britanniassa jopa Englannin, Skotlannin ja Walesin välillä on eroja siinä, arvostellaanko oppilaiden saavutukset asteikolla A–F vai 1–10. Onneksi arvosanojen ilmoittaminen CV:ssä ei ole näissä maissa tavallista, joten asia ei aiheuta suuremmin päänvaivaa. 

Asiantuntijan vinkki

Oletko kirjoittanut pelkkiä laudatureja, onko tekemiäsi tutkimuksia julkaistu tai oletko muuten erottunut eduksesi muista opiskelijoista? Älä ole liian vaatimaton, vaan kerro saavutuksistasi. 

Skills

Mitä taitoja sinulla on? Tässä osiossa voit muun muassa mainita, mitä tietokoneohjelmia osaat käyttää sujuvasti tai että olet järjestelmällinen tai että vahvuutesi on public speaking. On tärkeää osata myydä itseään pysytellen kuitenkin totuudessa: on noloa, jos myöhemmin käy ilmi, että olet liioitellut taitojasi! Amerikkalaisissa CV:issä työnhakija osoittaa taitonsa antamalla niistä konkreettisia esimerkkejä. Voit esimerkiksi kertoa konkreettisia tuloksia edellisestä työstäsi (kohdassa Employment history), suorittamistasi tutkinnoista (kohdassa Certificates) tai voittamistasi palkinnoista (kohdassa Awards). 

Languages

Tässä osiossa kerrot, mitä kieliä puhut. Jos tilaa on riittävästi, kerro myös miten hyvin hallitset kielen passiivisesti (lukeminen ja puheen ymmärrys) ja aktiivisesti (puhuminen ja kirjoittaminen). 

Kielistä puheen ollen: muista valita oikeinkirjoitus sen mukaan, mihin yritykseen olet hakemassa! Jos olet hakemassa töihin Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, Irlantiin, Australiaan tai Uuteen-Seelantiin, käytä brittiläistä oikeinkirjoitusta: colour, theatre, realise. Jos olet hakemassa töihin Yhdysvaltoihin, käytä amerikkalaista oikeinkirjoitusta: color, theater, realize. Erot on helppo tarkistaa Internetistä. Kanadassa käytetään joskus brittiläistä ja joskus amerikkalaista oikeinkirjoitusta. Kanadassa oikeinkirjoitus ei voi siis oikeastaan koskaan mennä vikaan. Kannattaa aina pyytää joku oikolukemaan englanninkielinen tekstisi – mieluiten syntyperäinen englannin kielen puhuja.

Asiantuntijan vinkki

Mainitse vain kielet, joista sinulla on hyvät työskentelytaidot. Jos olet lukenut kolme vuotta ranskaa lukiossa, mutta et ole puhunut kieltä sen jälkeen kymmeneen vuoteen, sillä ei ole sinulle ammatillista merkitystä. 

Hobbies

Harrastukset kertovat sinusta paljon. Ne voivat kertoa vaikkapa, että olet joukkuepelaaja tai itsenäinen ajattelija. Ne voivat osoittaa, että olet aktiivinen henkilö tai teknisesti taitava ja/tai huolehtivainen tai tarkka. Mieti siis tarkkaan, mitkä harrastukset tai kiinnostuksen kohteet mainitset. Ihanteellisessa tapauksessa valitset hakemasi työpaikan ja potentiaalisen työnantajan mukaan harrastuksistasi ne, joista kerrot. Lue tästä lisää harrastusten ja kiinnostusten kohteiden mainitsemisesta CV:ssä.

Certificates, Awards, Licenses, Community Involvement ja Extracurricular Activities (valinnaiset osiot)

Lisäksi voit sisällyttää ansioluetteloosi ammatistasi ja iästäsi riippuvia valinnaisia osioita. Käytkö edelleen koulua tai opiskeletko? Silloin voit mainita erilaiset sivutoimet. Oletko mukana aineyhdistyksen toiminnassa tai oletko toiminut ylioppilaskunnan hallituksessa? Ilmoita nämä toimet kohdassa Extracurricular Activities

Vapaaehtoistyöt voit ilmoittaa kohdassa Community Involvement. Etenkin amerikkalaiset työnantajat arvostavat yhteiskunnallista osallistumista! Joillakin aloilla, kuten hoitoalalla ja IT-alalla, on tärkeää osallistua ammattiin valmistumisen jälkeen säännöllisesti oman alan jatkokoulutukseen. Kursseilta ja koulutuksista saadut todistukset voit mainita kohdassa Certificates tai Licenses. Oletko voittanut palkintoja työssäsi tai opinnoissasi? Mainitse ne kohdassa Awards tai Distinctions

Haluatko nähdä esimerkin englanninkielisestä CV:stä?

Tuntuvatko edellä annetut tiedot abstrakteilta? Laaditko englanninkielisen CV:n mieluiten esimerkin pohjalta? Ei hätää – olemme valmistautuneet tähän mahdollisuuteen. Tässä voit tarkastella englanninkielistä malli-CV:tä.

Oman CV:n laatiminen

Oletko valmis laatimaan itse englanninkielisen CV:si? Voit valita eri mahdollisuuksista. Voit laatia CV:n käyttäen Word- tai Google Docs –ohjelmaa, mikä on kuitenkin melko aikaa vievää. Jos haluat mahdollisimman nopeasti näyttävän englanninkielisen CV:n, voit käyttää jotakin Internetistä löytyvää CV-generattoria. Ne eivät ole kaikki kovin laadukkaita – kannattaa siis olla tarkkana. Hinnat vaihtelevat melkoisesti, samaten käytettävissä olevat asiakirjapohjat. 

Suosittelemme luonnollisesti omaa CV-työkaluamme. Työkalu on syntynyt tiiviissä, vuosikausia jatkuneessa yhteistyössä työnhakijoiden ja henkilöstöalan asiantuntijoiden kanssa. Uskomme, että tämä on täydellinen työkalu työnhakijalle. Haluatko tutustua siihen?

Ansioluettelopohjat: Visuaalinen ilme vs. sisältö. Kumpi on tärkeämpi?
Aiheeseen liittyvä artikkeli
Ansioluettelopohjat: Visuaalinen ilme vs. sisältö. Kumpi on tärkeämpi?

Ansioluettelon visuaaliset elementit ovat yhtä tärkeitä kuin sen sisältö. Tehokas työnhaku alkaa visuaalisesti huomiota herättävästä, teknisesti toimivasta ja sisällöltään optimaalisesta ansioluettelosta.

Otsikko: Europassin ansioluettelo: eurooppalaisen ansioluettelon harvat edut ja monet haitat
Aiheeseen liittyvä artikkeli
Otsikko: Europassin ansioluettelo: eurooppalaisen ansioluettelon harvat edut ja monet haitat

Käyttämällä Europassia liityt loputtoman pitkään jonoon, jossa odotteleviin hakijoihin työnantajat eivät kiinnitä juurikaan huomiota. Huolehdi, että näin ei pääse käymään! Perehdy Europassin ansioluettelon etuihin ja haittoihin

Luo ansioluettelo 15 minuutissa
Luo ansioluettelo 15 minuutissa
Käytä ammattimaisia, käytännössä testattuja ansioluettelopohjia, sillä niiden avulla voit laatia sellaisen ansioluettelon, jota työnantajat odottavat.
Luo ansioluettelo
Jaa tämä artikkeli
Jatka lukemista
Työhakemus16 min lue
Näin kirjoitat työhakemuksen, jos sinulla ei ole työkokemusta
Näin kirjoitat työhakemuksen, jos sinulla ei ole työkokemusta
Työhaastattelu21 min lue
Vahvuudet ja heikkoudet (ja miten käsitellä niitä työnhaun yhteydessä)
Vahvuudet ja heikkoudet (ja miten käsitellä niitä työnhaun yhteydessä)
Työhakemus6 min lue
Näin kirjoitat tai pyydät suosituskirjeen
Näin kirjoitat tai pyydät suosituskirjeen
Ura11 min lue
Unelma-ammatti vai hanttihomma?
Unelma-ammatti vai hanttihomma?
Selaa kaikki
Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi sekä tietojen keräämiseksi markkinointitarkoituksiin. Käyttämällä sivustoamme hyväksyt kaikkien evästeiden käytön evästekäytäntömme Evästekäytäntö ja tietosuojaselosteemme Tietosuojaseloste mukaisesti.
Hyväksy evästeet