1. Blogi
 2. Ura
 3. Otsikko: Europassin ansioluettelo: eurooppalaisen ansioluettelon harvat edut ja monet haitat
kirjoittanut Karl KahlerKarl Kahler

Otsikko: Europassin ansioluettelo: eurooppalaisen ansioluettelon harvat edut ja monet haitat

15 min lue
Otsikko: Europassin ansioluettelo: eurooppalaisen ansioluettelon harvat edut ja monet haitat
Käyttämällä Europassia liityt loputtoman pitkään jonoon, jossa odotteleviin hakijoihin työnantajat eivät kiinnitä juurikaan huomiota. Huolehdi, että näin ei pääse käymään! Perehdy Europassin ansioluettelon etuihin ja haittoihin

”Europass” tarkoittaa kahta asiaa – eurooppalaista junalippua ja järjestelmää eurooppalaisen ansioluettelon luomiseen työpaikan saamiseksi Euroopan alueella. Molemmissa tapauksissa pyörät pyörivät pyörimistään, sillä asia on yllättävän monimutkainen. Älä kuitenkaan huolestu, sillä me autamme sinua esittelemällä seuraavassa Europassin ansioluettelon muutamat edut ja useat haitat.  

Alunperin Europassin ansioluettelojärjestelmän tarkoituksena oli standardoida työnhakuasiakirjat Euroopan alueella. Verkkopohjaisessa järjestelmässä voi luoda ilmaiseksi elektronisen asiakirjan, joka sisältää yhteystietosi, työkokemuksesi, koulutuksesi sekä muut ansiosi työpaikan saamiseen.  

Toisin sanoen se on online-työkalu, jolla voi luoda ansioluettelon eli CV:n. Ikävä kyllä se on aivan onneton työkalu. Europassin curriculum vitae (CV) on kaukana edustavasta – se on ulkoasultaan vanhentunut ja epätarkoituksenmukainen. Jotkut kutsuvat sitä ivallisesti ”alennusansioluetteloksi” ja ikävä kyllä tämä kuvastaa ansioluettelon laatua melko osuvasti.

Se on hajanaisen, monikielisen eurooppalaisen byrokratian yritys standardisoida sivun mittainen asiakirja, jonka pitäisi antaa selkeä kuva yksittäisen hakijan vahvuuksista. Teoriassa tämä ilmainen, verkossa luotava asiakirja asettaa kaikki maailman asukkaat tasavertaiseen asemaan kilpailussa työpaikoista Euroopan alueella. Käytännössä tämä hieno tavoite ei kuitenkaan toteudu.

Tätä voisi verrata tilanteeseen, jossa koko Aasia tai Afrikka tai latinalainen Amerikka päättää ottaa käyttöön yhden koon ratkaisun niille miljoonille ihmisille, jotka etsivät työtä näissä valtavissa maanosissa. Ajatus on hyvä, mutta toteutus ontuu.  

Eurooppa on monimuotoinen, markkinatalouden ohjaama maanosa, mikä tarkoittaa, että työmarkkinoiden laatuvaatimuksia noudattavat ansioluettelot toimivat paremmin kuin byrokratian vaatimusten mukaan yhdenmukaistetut asiakirjat. Sitä paitsi työmarkkinat muuttuvat nopeasti, kun taas viranomaispalvelut tunnetusti eivät.

Ajatus Europassin ansioluettelon taustalla

Pieni mutta monimuotoinen maanosa Eurooppa on pyrkinyt monella tapaa yhtenäistämään eri osiaan luopumalla tarpeettomista rajoista. Vuonna 1999 Euroopan unioni saavutti mahtavan tavoitteen poistamalla kansalliset rahayksiköt ja ottamalla käyttöön yleisesti hyväksytyn euron. Merkittävä muutos, joka tuskin onnistuisi muissa maanosissa!

Euroopasta on muotoutunut monimuotoinen yhteisö, jossa eri kielet, kulttuurit ja tavat elävät rinnatusten ja josta rajatarkastukset sekä muut esteet yksittäisten EU-maiden välillä on poistettu. Miksi ei siis luotaisi yhtenäistä järjestelmää, jossa italialaiset voivat hakea töitä Saksasta tai sveitsiläiset Espanjasta? Tämän ajatuksen pohjalta kehitettiin Europassi, jonka oli tarkoitus helpottaa työnhakua Euroopan alueella.

Vuonna 2004 Euroopan parlamentti hyväksyi Euroopan komission ehdotuksen ”yhteisistä tutkinto- ja pätevyysvaatimuksia selkeyttävistä puitteista”, jotka loivat perustan Europassin kehittämiselle. Järjestelmässä on luotu yli 100 miljoonaa ansioluetteloa.

Koko kansio koostuu viidestä asiakirjasta, jotka toimivat työnhakijan digitaalisina suosituksina:

 • Europassin ansioluettelopohja tarjoaa standardisoidun mallin CV:lle/ansioluettelolle, jota voidaan käyttää työhakemuksessa.
 • Europassin korkeakoulututkintotodistuksen kansainväliseen käyttöön tarkoitettu liite sisältää tietoja koulutuksestasi, suorittamistasi tutkinnoista ja niiden myöntämistä oppilaitoksista.
 • Europassin ammatillisen tutkintotodistusten kansainväliseen käyttöön tarkoitettu liite sisältää tietoja suorittamistasi ammatillisista tai korkeakoulututkinnoista ja niistä myönnetyistä todistuksista.
 • Europassin kielipassi sisältää tietoja kielitaidostasi. Se ei kuitenkaan sisälly Europassin profiiliin niin, että sitä voisi käyttää ansioluettelon osiona.
 • Europassin liikkuvuustodistus sisältää tietoja taidoista, joita olet kartuttanut matkustamalla, opiskelemalla tai työskentelemällä ulkomailla.

Tämä saattaa kuulostaa liioittelulta, mitä se luultavasti onkin. Useimmat työnantajat haluavat mieluiten saada YHDEN sivun ansioluettelon/CV:n. Työhönottajat arvostavat lyhyttä ja ytimekästä viestintää eivätkä loputonta byrokratiaa.

Europassin edut

Europassin suurin etu on luultavasti se, että se ei maksa mitään. Se on Euroopassa yleisimmin käytössä oleva ansioluettelomuoto. Sen voi luoda, tallentaa ja jakaa 29 kielellä. Europassi auttaa myös työhakemuksen kirjoittamisessa. 

Voit käyttää Europassi-järjestelmää CV:n tai ansioluettelon luomiseen, vaikka et olisi kotoisin Euroopasta. Se on suunniteltu käytettäväksi Euroopassa, mutta käyttäjän ei tarvitse olla eurooppalainen. Jotkut eurooppalaiset työnantajat saattavat käyttää tai jopa suosia Europassia. Se ei kuitenkaan ole koskaan virallinen vaatimus työpaikan saamiselle Euroopan alueella ja useimmat työnantajat eivät ole Europassin kannattajia.

On todettava, että ainoa tilanne, jossa Europassin käyttöä voidaan pitää etuna, on silloin, kun hakijalla ei ole aikaa tai rahaa panostaa laadukkaaseen ansioluetteloon ja ansioluettelon laatu ei ole tärkeää työhönottajalle.

Kuulostaako tämä sinusta toivottavalta tilanteelta? Luultavasti ei. Sitä paitsi edellä mainitun kaltaiset työpaikat ovat nykyään hyvin harvinaisia. Hyvä ansioluettelo saa rekrytoijan kiinnittämään huomiota sinun potentiaaliisi, kun taas huono ansioluettelo voi jopa vaikeuttaa työnsaantia.

Europassin haitat

Seuraavassa on otsikoita, joihin törmää, jos etsii Internetistä tietoa Europassista:

 • ”Miksi Europassin ansioluetteloa tulee välttää kuin ruttoa?”
 • ”Europassin ansioluettelo tuhoaa mahdollisuutesi”
 • ”Näin Europassi vahingoittaa uraasi”
 • ”Miksi en pidä Europassin ansioluetteloista”
 • ”Miksi ei koskaan kannata käyttää Europassin ansioluetteloa”

Tutkitaanpa asiaa tarkemmin.

Europassin ansioluettelo on kuuluisa tyylittömyydestään

Ammottavat tyhjät aukot tuhlaavat arvokasta tilaa. Tylsä logo syö vieläkin enemmän tilaa. Luettelomerkkien ja tekstin välillä on valtavat välit. Molemmista reunoista tasatun tekstin sanavälit ovat epätasaiset. Lähes kaikki tieto sijaitsee sivun vasemmassa reunassa ja oikea reuna loistaa tyhjyyttään. Rumat fontit ja myyt typografiset virheet hyppivät silmille.

Me toivomme, että mallin luojat antavat meille anteeksi, kun sanomme (perustuen vuosikymmenien kokemukseen alalla): tämä on täysin toivottoman näköinen CV. Se kuulostaa ehkä kovalta, mutta miksi kaunistella totuutta? Etsi Google kuvahaulla ”Europass CV” niin näet, mitä tarkoitamme. Ulkoasultaan epäonnistunut Europassin CV saa työnantajan pahalla tuulelle ennen kuin ehtii lukea sanaakaan.

Nykymaailma on erittäin visuaalinen eikä kukaan voi väittää, ettei ulkoasulla olisi merkitystä. Sillä on merkitystä. Me ihastumme sovelluksiin, joiden muotoiluun on kiinnitetty huomiota. Verkkosivuihin, joissa on houkuttelevia valikkoja. Puhelimiin, jotka erottuvat muotoilullaan ja väreillään... ei siis ole kovinkaan yllättävää, että työnantajien huomio kiinnittyy näyttäviin ansioluetteloihin.

Online-työkalu Europassin ansioluettelon laatimiseen: raivostuttava käyttöliittymä 

Yritimme luoda henkilökohtaisen Europassin ansioluettelon online-työkalun avulla ja kokemus oli todella turhauttava. Ensin on luotava profiili, joka sisältää yhteystiedot, työkokemuksen, koulutuksen, kielitaidon sekä MONTA tarpeetonta kategoriaa, jotka voi onneksi ohittaa. Jos täyttää kaikki kohdat, tuloksena on vähintään 10-sivuinen ansioluettelo.

Kun profiili on valmis, tulee eteen tenkkapoo. Näkyvissä ei ole ”Seuraava”- tai ”Lataa ansioluettelo” -painiketta ja meillä kesti ainakin puoli tuntia ennen kuin älysimme, miten pääsemme siirtymään eteenpäin. Totuuden nimissä olimme vähällä lyödä hanskat tiskiin.

Mieleen nousee kysymys: kannattaako tähän tuhlata aikaa? Onko kaikki sähläys ja stressi sen arvoista?

Lopulta keksimme, että klikkaamalla ”Minä”-painiketta saa esiin pudotusvalikon, josta ei kuitenkaan löydy apua. Aivan sattumalta huomasimme, että kun ”Minä”-painiketta klikkaa KAHDESTI, esiin tulee vaihtoehto ” Luo ansioluettelo”. Tulimme siihen lopputulokseen, että sivuston kehittäjien olisi hyvä miettiä sitä, kuinka he kohtelevat palvelun käyttäjiä.

Mikäli et ole sattunut huomaamaan ohjetta, joka neuvoo valitsemaan osiot, jotka haluat sisällyttää ansioluetteloosi, lataat seuraavalla sivulla asiakirjan, joka sisältää pelkästään nimesi. Miksi kenellekään tulisi edes mieleen luoda vaihtoehto, jonka avulla voi ladata pelkän nimen sisältävän ”ansioluettelon”?

Kun oli kulunut tunti, ansioluettelosta ei ollut vielä tietoakaan. Olimme saaneet aikaiseksi pelkän tyhjän asiakirjan. Tuskin on tarpeen selittää, että olimme tässä vaiheessa jo melko turhautuneita ja kaduimme koko ajatusta Europassin hankkimisesta.

Buginen verkkosivusto

Verkkosivusto muutti antamaamme päivämäärää kolmessa eri kohdassa. Järjestelmään syöttämämme syntymäpäivä 13.6. muuttui muotoon 12.6. Syötettyämme oikean päivämäärän uudelleen järjestelmä muutti sen muotoon 11.6.  

Opintojen aloitusvuosi 1986 muuttui vuodeksi 1985 emmekä monista yrityksistä huolimatta saaneet vuosilukua korjattua. Työn aloitusvuosi 1989 muuttui muotoon 1988 ja sitäkään emme saaneet muutettua oikeaan muotoon.  

Jostain syystä järjestelmä kysyy, onko sinulla ”motto”. Jos kirjoitat moton, se ei kuitenkaan näy ansioluettelossa. Mitä iloa siitä siis on?

Muotoilu yrityksen ja erehdyksen kautta

Jos haluat luoda ansioluettelon/CV:n joka mahtuu yhdelle sivulle – mikä on erittäin suositeltavaa – valmistaudu loputtomaan säätämiseen. Tai tarkemmin sanottuna valmistaudu taisteluun, sillä tällä työkalulla yhden sivun ansioluettelon luominen on lähes mahdotonta.

Sivustolla on esikatselutoiminto, jossa sivunvaihdot eivät kuitenkaan jostakin kumman syystä näy. Näin ollen joudut mahdollisesti lataamaan kahden sivun mittaisen ansioluettelon useita kertoja poistaen joka kerta jotain tietoja, kunnes lopputuloksena on yhden sivun ansioluettelo.

Koska ansioluettelon asettelussa on paljon hukkatilaa, jouduimme lopulta poistamaan postiosoitteen, verkkosivun, LinkedIn-linkin, kielitaidon ja yhden entisen työpaikan. Nämä tiedot olisivat mahtuneet sivulle helposti, jos se olisi aseteltu järkevämmin.

Älyttömän paljon hukkatilaa

CV-pohjien valtava tilan haaskaus tuntuu turhauttavalta. Yhdessä pohjassa kaikki tiedot on tasattu vasempaan marginaaliin, jolloin vaakariveillä menee hukkaan paljon tilaa ja sivun oikea reuna näyttää tyhjältä. Esimerkiksi seuraaville tiedoille oli tilaa kokonainen rivi: 1) nimi, 2) kansallisuus, 3) puhelinnumero, 4) syntymäaika, 5) sukupuoli, 6) sähköpostiosoite, 7) verkkosivu ja 8) postiosoite. Tiedot olivat sivun vasemmassa reunassa ja niiden välissä oli runsaasti tilaa. Ne veivät neljäsosan sivusta!

Tällaisten pohjien/mallien avulla laaditut ansioluettelot aiheuttavat useimmille rekrytoijille paniikkikohtauksen oireita. 

Näin luot eurooppalaisen ansioluettelon

Monet työnantajat siirtävät Europassin ansioluettelon sivuun, jos heidän arvioitavana on myös ammattimaisesti muotoiltu, silmää miellyttävä ansioluettelo. Europassin käyttäminen saattaa siis jopa haitata työnhakua. Tämän vuoksi Internet on täynnä artikkeleita, joiden sanoman voi tiivistää ajatukseen ”Europassi on uramahdollisuuksien este”.

Melkein mikä tahansa muu suunnitelma toimii paremmin. Käytä ammattimaista palvelua ansioluettelon luomiseen – maksat palvelusta, mutta se kannattaa. Tyylivaihtoehtoja on runsaasti, työkalut ovat intuitiivisia ja asiakirjojen muokkaus helppoa. Mikä tärkeintä, lopputulos on huomattavasti parempi.  

Jos olet itse taitava muotoilemaan, luo ansioluettelo itse. Voit ottaa mallia Internetissä olevista lukuisista esimerkeistä. Et tarvitse kuin tietokoneen, Microsoft Wordin ja hieman aikaa. Yllät takuulla parempaan tulokseen kuin Europassi.

Johtopäätöksiä

Tiivistäen voimme todeta, että Europassin ansioluettelo on epäonnistunut järjestelmä, jonka avulla on mahdollista luoda ilmainen ansioluettelo/CV. Järjestelmä on vaikea käyttää, asiakirjapohjien muotoilu on kehno ja lopputuote on niin onneton, että useimmat työnantajat siirtävät sen lähes automaattisesti sivuun.

Voit käyttää Europassia, jos se on ainoa vaihtoehto, mutta valmistaudu jonottamaan niiden miljoonien muiden työnhakijoiden joukossa, jotka eivät ole nähneet vaivaa edustavan ansioluettelon laatimiseksi. Mikä pahempaa, käyttämällä Europassia liityt kilometrien mittaiseen jonoon niiden työnhakijoiden joukkoon, jotka jäävät työnantajilta huomaamatta. Älä asetu vapaaehtoisesti tämän jonon hännille vain sen vuoksi, että ansioluettelosi ei ole edustava.

Paras tae työpaikan löytämiselle on käyttää ammattimaista palvelua ansioluettelon/CV:n laatimiseen, jolloin voit olla varma laadukkaasta lopputuotteesta – tai muotoilla edustava asiakirja itse.

Luo ansioluettelo 15 minuutissa
Luo ansioluettelo 15 minuutissa
Käytä ammattimaisia, käytännössä testattuja ansioluettelopohjia, sillä niiden avulla voit laatia sellaisen ansioluettelon, jota työnantajat odottavat.
Luo ansioluettelo
Jaa tämä artikkeli
Jatka lukemista
Työhaastattelu4 min lue
Myy minulle tämä kynä: Näin vastaat yhteen vaikeimmista haastattelukysymyksistä
Myy minulle tämä kynä: Näin vastaat yhteen vaikeimmista haastattelukysymyksistä
Ura14 min lue
Näistä yrityksistä työntekijät eivät halua lähteä
Näistä yrityksistä työntekijät eivät halua lähteä
Työhaastattelu4 min lue
Mitä tarvitset mukaan haastatteluun (ja mitä kannattaa jättää kotiin)
Mitä tarvitset mukaan haastatteluun (ja mitä kannattaa jättää kotiin)
Ura20 min lue
Avoin hakemus: tarkoitus, esimerkkejä & vinkkejä
Avoin hakemus: tarkoitus, esimerkkejä & vinkkejä
Selaa kaikki
Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi sekä tietojen keräämiseksi markkinointitarkoituksiin. Käyttämällä sivustoamme hyväksyt kaikkien evästeiden käytön evästekäytäntömme Evästekäytäntö ja tietosuojaselosteemme Tietosuojaseloste mukaisesti.
Hyväksy evästeet