Avoin hakemus voi avata uramahdollisuuksia, jotka muutoin olisivat saattaneet jäädä suljetuiksi.
Voit ottaa yhteyttä työnantajaan, vaikka heillä ei olisikaan tarjolla avointa työpaikkaa. Avoin hakemus voi avata loistavia mahdollisuuksia, jos satut lähettämään sen juuri oikeaan saumaan.
Avoimen hakemuksen lähettämiseen on monenlaisia syitä: olet ehkä ihastunut yritykseen, sinulla on sisäpiirin tietoa mahdollisesti hakuun tulevasta työpaikasta tai tiedät, että yrityksellä olisi tarvetta tarjoamallesi osaamiselle. Työnantajat ovat tottuneet saamaan hakemuskirjeitä, joten miksi et avointa hakemusta sellaisen työpaikan hakemiseen, jota ei (vielä) ole olemassa? Jos avoin hakemuksesi on tarpeeksi hyvä, työnantaja saattaa luoda sinulle työpaikan.
Tässä blogissa kerromme, milloin avoin hakemus voi olla hyvä vaihtoehto:
- Mikä on avoin hakemus ja mikä on sen tarkoitus?
- Milloin avointa hakemusta käytetään ja kuinka se muotoillaan?
- Erot avoimen hakemuksen ja tavanomaisen työhakemuksen välillä
- Avoimen hakemuksen esimerkki
- Vinkkejä ja ohjeita avoimen hakemuksen kirjoittamiseen
Ole rohkea ja luota itseesi. Jos et pyydä, et saa. Hyvä räätälöity avoin hakemus voi muuttaa elämäsi.
Mikä on avoin hakemus?
Avoin hakemus on yhden sivun mittainen kirje, jossa esität kiinnostuksesi työskennellä tietyssä yrityksessä ja tietyssä tehtävässä. Kirjeessä selität, kuinka kokemuksesi ja persoonallisuutesi tekevät sinusta erinomaisen ehdokkaan juuri tähän työhän.
Räätälöi kirje yrityksen kulttuuriin ja työtehtäviin sopivaksi. Jos osoitat ymmärtäväsi työn vaatimukset, sinulla on suuremmat mahdollisuudet saada kutsu haastatteluun. Yllätä kirjeen vastaanottaja näyttämällä, kuinka paljon tiedät – kirjeen räätälöinti vie aikaa, mutta se on paras tapa varmistaa pääsysi haastatteluun.
99 % kilpailijoistasi ei näe näin paljon vaivaa. Useimmiten avoin hakemus johtaa kielteiseen vastaukseen, mutta jos teet sen oikealla tavalla, ei siitä ole haittaakaan.
Mikä on avoimen hakemuksen tarkoitus?
Avoimen hakemuksen voi nähdä ikään kuin liiketoimintaehdotuksena. Hahmottelet kysynnän ja tarjoat sitten ratkaisun kysynnän täyttämiseen (itsesi). Tällaisessa spekulatiivisessa lähestymistavassa on hyödynnettävä hienovaraisia myyntitekniikoita työhönottajan vakuuttamiseksi siitä, että olet tutustumispuhelun arvoinen.
Vaarana on, ettet tiedä yrityksestä tarpeeksi voidaksesi arvioida mahdollisuutesi oikein. Jos arvioit kysynnän väärin, palkkaava esimies hylkää sinut automaattisesti. Hän myös todennäköisesti muistaa nimesi, kun oikea työpaikka avautuu. Ole siis varovainen.
Avoimen hakemuksen tulee olla sävyltään ja sisällöltään erilainen kuin sellainen työhakemus, jota käytetään yhdessä ansioluettelon kanssa haettaessa avointa työpaikkaa. Ole kohtelias, mutta osoita samalla olevasi varma sopivuudestasi työhön. Liian "toiveikas" sävy ei vakuuta ketään.
Esitä mieluummin kysymyksiä kuin oletuksia. Koska käytettävissäsi ei ole työpaikkailmoitusta, kirjeen sävyn pitäisi olla tutkiva ja utelias, ei niinkään määrätietoinen ja vaativa.
Aloita virkkeet tutkiskelevaan sävyyn, esimerkiksi “Mietin, voisiko...” ja “Olen kiinnostunut kuulemaan...”. Näin osoitat avoimesti kiinnostusta ja saat palkkaavan esimiehen tuntemaan, että hän voi vapaasti valita, haluaako vastata sinulle. Yritä saada työhönottajat pohtimaan, mitä muuta sinulla on tarjottavanasi. Herätä heidän uteliaisuutensa. Innosta heitä esittämään vastakysymyksiä.
Milloin avointa hakemusta käytetään?
Avoin hakemus, jota kutsutaan myös avoimeksi työhakemukseksi, ei ole yhtä tavallinen kuin perinteinen työpaikkailmoituksen pohjalta laadittu työhakemus, mutta se on silti melko yleinen menetelmä työnhaussa. Millaisissa tilanteissa sitä yleensä käytetään?
Piilotyöpaikkojen hakeminen
Arviot piilotyömarkkinoiden koosta vaihtelevat, mutta jos edes alhaisimmat arviot 40–50 % pitävät paikkansa, työmarkkinoilla on paljon mainostamattomia työpaikkoja otettaviksi. Kuvittele olevasi esimies, joka on juuri antamassa kollegalle tehtävää ja saa sitten avoimen hakemuksen ulkoiselta hakijalta, joka on paljon pätevämpi. Mitä teet? Unohda sisäpolitiikka – otat henkilön, joka on tehtävään pätevin.
Älä kuvittele, etteivät muut hakijat toisi esiin kiinnostustaan ja sopivuuttaan. Jos sinulla on vakuuttavia syitä sopivuudestasi työpaikkaan (jota ei virallisesti “ole olemassa”), miksi et soisi itsellesi tätä mahdollisuutta? Hyödynnä verkostoasi lähitulevaisuudessa mahdollisesti avautuvien työpaikkojen selvittämiseen ja ryhdy kirjoittamaan.
Osoita kiinnostuksesi ylennykseen
Olet jo jonkin aikaa menestynyt suoritusarvioinneissa erinomaisesti ja saat työssäsi yhä enemmän vastuuta. Työnimikkeesi ja palkkaluokkasi ovat kuitenkin säilyneet samoina. Avoin hakemus voi toimia myös virallisena tapana pyytää ylennystä. Näytä, että olet edelläkävijä, joka etsii uusia haasteita (mutta joka ei myöskään pelkäisi tilanteen vaatiessa etsiä haasteita muualta).
Älä lankea siihen ansaan, että oletat kaikkien puhuvan siitä, kuinka mahtava olet ja että olet varma valinta tehtävään. Jos et aja asiaasi riittävän aktiivisesti, työpaikka voi mennä ulkoiseen hakuun, jolloin sinulla on paljon enemmän kilpailijoita. Näytä työnantajallesi, että olet omistautunut kehittämään uraasi tämän työnantajan palveluksessa eikä muualla.
Kiinnostuksen ilmaiseminen sisäiseen tehtävään tai projektiin
Maija Aalto on ilmoittanut jäävänsä pian eläkkeelle. Saat tietää projektista, jossa saatetaan tarvita juuri sinun taitojasi omaava henkilö. Osastosi henkilöstöbudjetti on kasvanut 50 %, mutta organisaation uudelleensuunnittelu on vielä kesken. Kuinka kirjoitat avoimen hakemuksen sisäiseen työtehtävään?
Voit luoda itsellesi etulyöntiaseman ilmoittamalla kiinnostuksesi varhaisessa vaiheessa ja kertomalla yksityiskohtaisesti, mitä tarjottavaa sinulla on. Ei ole väärin osoittaa oma-aloitteisuutta ja tarjota itseään erilaisiin tehtäviin, jotka eivät ole vielä virallisesti henkilöstöhallinnon täytettävien tehtävien listalla. Se osoittaa sinun olevan päättäväinen ja innostunut. Älä odota tehtävänkuvan laatimista tai rekrytointikampanjan hyväksyntää. Ryhdy heti toimeen!
Harjoittelupaikan avoin hakemus
Kaikilla yrityksillä ei välttämättä ole rajoitusta sille, kuinka monta harjoittelijaa ne ottavat tiettynä aikana. Harjoittelijoita tulee ja menee, joten jos uskot, että sinulla on jotakin tarjottavaa työnantajalle, kannattaa lähettää avoin hakemus.
Luonteeltaan harjoittelupaikkoihin lähetettävät hakemukset ovat tavallisiin työhakemuksiin verrattuna enemmän spekulatiivisia. Jos sinulla ei ole laajaa ansioluetteloa, esitetä tarjoamasi hyöty yritykselle kirjeessäsi selkeästi. Kerro persoonallisuudestasi ja anna palkkaavan esimiehen tietää, kuinka osallistuisit tiimin toimintaan. Harjoittelijat voivat olla tervetullut piristysruiske, kun liiketoiminta on vaikeaa.
Spekulatiivinen avoin hakemus
Edellä mainitut tilanteet eivät välttämättä päde sinuun ja ainoa syy kirjoittaa avoin hakemus voi olla ihailusi yritystä ja sen toimintaa kohtaan. Samaan yritykseen kannattaa lähettää hakemus korkeintaan muutaman vuoden välein, mutta oikeaan-aikaan-oikeassa-paikassa-onnenkantamoisella on ollut osansa monella uralla.
Jos kirje on täysin spekulatiivinen, varmista, että sen sävy on oikea, ja pidä se hieman tavallista lyhyempänä. Kerro toiveesi ja katso, mitä siitä seuraa. Yksi hienovarainen muistutus muutaman viikon kuluttua voi olla paikallaan, mutta varo painostamasta työnantajaa.
Avoimen hakemuksen kirjoittaminen työpaikkaan
Kuinka siis kirjoitat avoimen hakemuksen potentiaaliseen työpaikkaan? Tämä kirjoitusopas sisältää ohjeita avoimen hakemuksen laatimiseen. Hakemuksen pitäisi osoittaa, että:
- Ymmärrät tarkasti tavoittelemasi työtehtävän vaatimukset.
- Sinun taidoillasi ja kokemuksellasi voisit loistaa tehtävässä.
- Ymmärrät yrityksen kulttuuria ja persoonallisuutesi sopisi yritykseen.
Sinun on myytävä itsesi ja sitä varten tarvitset huolellisesti rakennetun argumentin. Vetoa lukijan logiikkaan, ei tunteisiin.
Avoimen hakemuksen muotoilu
Kun ihmiset kysyvät “Kuinka avoin hakemus on muotoiltava?”, he tavallisesti tarkoittavat jompaa kumpaa seuraavista:
- Mitä rakennetta avoimessa hakemuksessa pitäisi käyttää ja mitä osia kirjeen tulisi sisältää?
- Miten avoin hakemus muotoillaan niin, että se on edustava ja helposti luettava?
Vastaamme näihin kysymyksiin ensin lyhyesti ja käsittelemme aiheita blogin myöhemmissä luvuissa tarkemmin.
Avoin hakemus sisältää tavallisesti seuraavat osat:
- tervehdys
- aloituskappale (tai johdantokappale)
- runko (keskimmäiset kappaleet)
- lopetusosa.
Muotoilussa on hyvä käyttää samoja käytäntöjä kuin tavallisessa työhakemuksessa: jätä riittävän leveät marginaalit (Word tai Google Docs hoitaa tämän yleensä sinun puolestasi), älä täytä sivua liikaa (jätä tarpeeksi tyhjää tilaa, jotta lukijan silmät eivät väsy) ja käytä helppolukuista päätteetöntä kirjaintyyppiä (kuten Arial tai Calibri) tai perinteistä kirjaintyyppiä (kuten Helvetica tai Georgia).
Nyt kun olemme käsitelleet perusteet, perehdymme avoimen hakemuksen tiettyihin osiin/kappaleisiin tarkemmin.
Kuinka avoin hakemus lähetetään, jos et tiedä, kenelle se on osoitettava?
On hyvin todennäköistä, ettet tiedä, kenelle avoin hakemus pitäisi osoittaa. Tavallinen työhakemus lähetetään yleensä henkilölle, joka on laatinut työpaikkailmoituksen, mutta avoimen hakemuksen osoittaminen suoraan palkkaavalle esimiehelle, jota et tunne, voi vaikuttaa hieman tunkeilevalta.
Voit olla potentiaaliseen esimieheen yhteydessä sosiaalisessa mediassa (yleensä LinkedIn) ja sen jälkeen lähettää hänelle suoran viestin, jolloin voit kirjoittaa hänen nimensä hakemukseen. Kylmiä sähköposteja ei suositella tässä tapauksessa, koska ne jäävät usein lukematta.
Jos tiedossasi ei ole nimeä ja lähetät avoimen hakemuksen suoraan yleiseen sähköpostilaatikkoon, voit käyttää esimerkiksi tervehdystä, ”Hyvä yrityksen tiimi”.
Kuinka avoin hakemus aloitetaan?
Avoimen hakemuksen ensimmäisessä kappaleessa on hyvä kertoa mahdollisimman tarkasti, missä tehtävässä näet itsesi yrityksessä ja mitä annettavaa sinulla on yritykselle.
Koska kyseessä olevaa tehtävää ei ehkä ole olemassa sellaisena kuin kuvittelet, perehdy tarkasti yrityksen sisäisiin toimintoihin selvittääksesi, mihin tehtävään sopisit. Kirjeen ensimmäisillä ratkaisevilla riveillä sinun on hahmoteltava tunnistamasi ongelma(t) ja ehdotettava itseäsi ratkaisuksi. Esitä asia nöyrästi – ehdota, älä vaadi.
Kirjoita yrityksen näkökulman lisäksi omasta näkökulmastasi. Tältä osin avoin hakemus muistuttaa läheisesti perinteistä työhakemusta. Seuraavat aloitusvinkit auttavat vangitsemaan lukijan huomion:
- Aloita avoin hakemus kertomalla tärkeästä saavutuksestasi.
- Kerro kirjeen alussa henkilökohtainen tarina.
- Avaa kirje aiheeseen liittyvällä numerotiedolla tai faktalla.
- Korosta tuntevasi vahvaa yhteyttä hakemaasi työpaikkaan tai yritykseen.
- Viittaa yrityksen arvoon, jonka sinä jaat.
Avoimen hakemuksen rungon kirjoittaminen
Avoimen hakemuksen rungon pitää olla ennen kaikkea loogisesti argumentoitu.
Selitä, miksi yrityksen kannattaa palkata sinut tiettyyn tehtävään. Kerro taloudellisesta ja inhimillisestä vaikutuksesta. Maalaa kuva, kuinka elämä voisi olla vähän parempaa.
Kerro rohkeasti, mitä tarjottavaa sinulla on yritykselle. Tue väitteitäsi todisteilla työn kannalta olennaisista aiemmista saavutuksistasi. Havainnollista kerrontaa mahdollisuuksien mukaan numerotiedoin. Jos uskot, että työpanoksesi voisi lisätä yrityksen tulosta 300 000 eurolla, kerro potentiaaliselle työnantajalle, kuinka ajattelit sen tekeväsi. Näytä olevasi kunnianhimoinen.
Mukaile avoimen hakemuksen rungossa alalle tai yritykselle tyypillistä kielenkäyttöä ja esittele työn kannalta olennaisia esimerkkejä ja taitoja. Mitä enemmän kirje huutaa “hei, olen yksi teistä”, sitä suurempi mahdollisuus sinulla on saada jalkasi oven väliin.
Käytä saavutuksiesi luettelemiseen luettelomerkkejä tilan säästämiseksi. Luettelomerkit vetävät automaattisesti lukijan katseen puoleensa ja jos käytät luettelokohtien sisältämissä kuvauksissa dynaamisia verbejä, saavutuksesi eivät jää lukijalta huomaamatta.
Avoimen hakemuksen lopettaminen
Avoimen hakemuksen päätarkoitus on herättää palkkaavan esimiehen kiinnostus. Istutat siemenen, joka ei ehkä idä vielä pitkään aikaan, joten et voi päättää avointa hakemusta perinteisen työhakemuksen tapaan haastattelupyyntöön. On kuitenkin täysin kohtuullista tiedustella, olisiko palkkaava esimies halukas keskustelemaan kanssasi jossakin vaiheessa.
Tee palkkaavalle esimiehelle helpoksi ottaa sinuun yhteyttä merkitsemällä sähköpostiosoitteesi ja matkapuhelinnumerosi selkeästi hakemukseen ja ilmoittamalla olevasi valmis puheluun tai tapaamiseen milloin vain. On tärkeää osoittaa olevansa joustava.
Siirrä vuoria mahdollistaaksesi keskustelut ja vastaa sähköposteihin saman tien (tai sanotaan tunnin sisällä – ethän halua vaikuttaa liian epätoivoiselta).
Avoimen hakemuksen esimerkki
Paras tapa saada käsitys hyvästä avoimesta hakemuksesta on esimerkin lukeminen. Simo on kuullut, että markkinointiosastolla saattaa aueta työpaikka ja hän haluaa ilmaista kiinnostuksensa palkkaavalle esimiehelle ennen muiden hakijoiden tulvaa.
Keskusteltuani digitaalisesta muutoksesta kollegasi Jari Rintalan kanssa viimeisessä S2-komitean kokouksessa ymmärrän, että suunnittelette verkko-opetustarjonnan lisäämistä seuraavien kahden vuoden aikana.
Johtamani digitaalisen muutoksen tiimi TriLingualla Espoossa on kolmen vuoden ajan muokannut tällaista tarjontaa. Suunnittelen muuttoa Tampereelle ja kirjoitan tiedustellakseni, olisiko mahdollista keskustella siitä, voisiko minun taidoistani olla teille hyötyä?
Kahdeksanvuotisen urani aikana olen perehtynyt nuorten aikuisten kielenoppimiseen ja kun digilaitteet ovat tulleet hallitsemaan heidän elämäänsä, olen tajunnut oppimisympäristön seuraavan opiskelijaa minne tahansa hän haluaa. Digitaalinen kielenoppiminen on ollut pakkomielteeni neljän vuoden ajan, mutta kuitenkin yhdistettynä oikeiden opettajien antamaan lähiopetukseen, ei vain ohjelmistoihin ja algoritmeihin nojautuen.
- Otin käyttöön digitaalisen oppimispaketin, joka paransi testituloksia 35 %.
- Siirsin 40 % oppimisesta digitaaliselle alustallemme, mikä vapautti opettajilta 10 työtuntia/viikko.
- Voitin DigTeach-palkinnon uudistetulla TriLingua-mobiilisovelluksella (220 000 tilaajaa).
Olisin iloinen mahdollisuudesta keskustella suunnitelmistanne ja toivon, että voisin omalla tietämykselläni olla tukemassa yrityksenne menestystä.
Ystävällisin terveisin,
Simo Hartiala
Voit ottaa tästä avoimen hakemuksen esimerkistä mallia tai muokata sen osia omaan tarkoitukseesi. Muista kuitenkin, että lopputuloksen pitää olla ainutlaatuinen dokumentti, joka on räätälöity tietyn työpaikan hakemiseen.
Vinkkejä avoimen hakemuksen kirjoittamiseen
Muutama lisähienous on huomioitava avoimen hakemuksen kirjoittamisessa. Varmista, että kirjeen sisältö on linjassa sinun tavoitteidesi kanssa, pidä kirje sopivan pituisena ja lähetä se niin, että todennäköisyys sen luetuksi tulemiseen on mahdollisimman suuri.
Onko avoin hakemus sama asia kuin työhakemus?
voimen hakemuksen ja työhakemuksen välillä on selkeitä yhtäläisyyksiä, mutta kuten “Työhakemus vs. avoin hakemus” -artikkelissa selitämme, suurin ero on siinä, onko työpaikka ilmoitettu avoimeksi vai onko hakemus enemmän spekulatiivinen. Tämä ero aiheuttaa eroja kirjeiden kieleen ja sisältöön.
Työhakemus lähetetään vastauksena työpaikkailmoitukseen ja sen on tarkoitus vahvistaa ansioluetteloasi. Avoin hakemus on hieman itsenäisempi dokumentti, jonka tarkoitus on käsitellä (tai tiedustella) työnantajan tarpeita, ei vastata työpaikkailmoitukseen.
Mikä on avoimen hakemuksen sopiva pituus?
Avoimen hakemuksen pitäisi olla niin lyhyt kuin mahdollista, jotta se luo vahvan perusteen keskustelun aloittamiselle. Jos työpaikkaa ei virallisesti ole olemassa, ei kannata kirjoittaa valtavaa hakemuskirjettä. Argumenttiesi esittämiseen riittää noin 200–250 sanaa. Näin ollen avoin hakemus on hieman lyhyempi kuin perinteinen työhakemus.
Kuinka avoin hakemus lähetetään?
Kuten jo aiemmin mainitsimme, on suositeltavaa olla yhteydessä mahdolliseen palkkaavaan esimieheen sosiaalisessa mediassa ennen avoimen hakemuksen lähettämistä, jotta se ei olisi täysin kylmä yhteydenotto. Jos olet ollut työhönottajaan yhteydessä sosiaalisessa mediassa, voit osoittaa kirjeen hänelle. Lisäetuna on se, että he ovat jo nähneet nimesi sosiaalisessa mediassa, joten se ei ole heille enää täysin vieras.
Sosiaalisen median alustat sallivat liitteiden lähettämisen, joten se on kätevä tapa varmistaa, että hakemus menee perille eikä huku vastaanottajan sähköpostilaatikkoon. LinkedIn premium -tilin hankkiminen on suositeltavaa työnhaun ajaksi, koska silloin voit lähettää InMail-viestejä ihmisille, joiden kanssa et ole vielä verkostoitunut.
Jotkut työnhakijat soittavat mielellään potentiaaliselle esimiehelle kertoakseen, että ovat lähettämässä avoimen hakemuksen. Puhelun ei tarvitse olla pitkä ja jopa viestin jättäminen vastaajaan on parempi kuin avoimen hakemuksen lähettäminen ilman ennakkoilmoitusta Soittaminen kannattaa, sillä saatat tavoittaa palkkaavan esimiehen hyvällä hetkellä ja he haluavat ehkä saman tien keskustella hetken kanssasi. Lähetä avoin hakemus sen jälkeen sähköpostitse ja sitten vain pitämään peukkuja.
Mitä ikinä teetkin, älä ahdistele työhönottajaa lukuisilla soitolla tai sähköposteilla!
Muista seuraavat ohjeet avointa hakemusta kirjoittaessasi:
- Ole looginen ja vakuuttava.
- Esitä kysymyksiä ja ole utelias.
- Näytä ymmärtäväsi yrityksen toimintaa ja kulttuuria.
- Ole kohtelias ja toiveikas.
- Istuta siemen, joka voi itää myöhemmin.
- Älä muotoile sisältöä epämääräisesti äläkä kerro epäolennaisia asioita.
- Älä kirjoita vaativaan sävyyn.
- Älä kirjoita vain itsestäsi.
- Älä anna ymmärtää, että olet oikeutettu johonkin.
- Älä odota asioiden etenevän nopeasti.
Muut työhakemus- ja ansioluettelo-oppaamme saattavat tarjota lisää ajattelemisen aihetta, sillä ne liittyvät läheisesti tähän aiheeseen. Avoimen hakemuksen kirjoittaminen on monessa mielessä samanlaista kuin muiden työnhakuun liittyvien asiakirjojen kirjoittaminen – se tuntuu aluksi vaikealta, mutta kun pääset alkuun, tajuat, kuinka paljon sinulla on annettavaa.
Tärkeimmät ohjeet
Kun et ole varma onko työpaikkaa edes olemassa, avoimen hakemuksen lähettäminen vaatii kanttia. Jos olet kuitenkin aidosti innostunut työnantajasta ja uskot, että sinulla on heille annettavaa, palkkaava esimies ei hylkää kirjettä noin vain.
- Varmista, että ymmärrät hakemuksesi “sopivuuden”.
- Selitä arvosi yritykselle mahdollisimman kaupallisesti.
- Yritä ehtiä ennen muita hakijoita, sillä se antaa sinulle etulyöntiaseman.
- Älä ole anteeksipyytelevä – palkkaamisesi on liiketoimintakauppa.
Älä lähetä ansioluetteloasi tai muita asiakirjoja ennen kuin työnantaja pyytää niitä.