Farmaseutin ansioluettelon kirjoittaminen
Ammatista riippumatta useimpien ansioluetteloiden tärkeimmät osat ovat:
- Otsikko
- Profiiliteksti
- Työkokemusosio
- Koulutusosio
- Taito-osio
Kullakin osiolla on oma tarkoituksensa, ja niiden yhteenlasketun pituuden pitäisi olla enintään yksi sivu. Myöhemmin tarkastelemme näitä yksittäisiä ansioluettelon osia tarkemmin.
Ansioluettelon otsikko: resepti joukosta erottumiseen
Farmaseutin ansioluettelon tulisi olla alusta loppuun ammattimainen ja houkutteleva lukea. Huomiota herättävä otsikko, jossa näkyy nimesi, ammattisi ja yhteystietosi, on paras tapa varmistaa, että hakemuksesi erottuu muista. Kun yhteystietosi ovat selvästi näkyvissä, työhönottajan on helpompi ottaa sinuun yhteyttä, jos hän haluaa tutustua sinuun paremmin.
Voit käyttää ansioluettelossa ja työhakemuksessa samaa tyyliä. Pieni ylimääräinen vaivannäkö kannattaa, sillä edustavat ja selvästi yhteen sointuvat asiakirjat houkuttelevat työhönottajaa perehtymään niihin tarkemmin.
Esimerkki farmaseutin ansioluettelon profiilitekstistä: ammatillinen esittäytyminen
Yhteystietojesi jälkeen työhönottaja näkee ansioluettelossa ensimmäisenä profiilitekstin, josta käytetään myös nimeä tiivistelmä tai esittely. Se on tilaisuutesi esitellä itsesi omilla ehdoillasi, parhaassa mahdollisessa valossa, kertomalla ammattitaidostasi ja kiinnostuksen kohteistasi.
Älä ole turhan vaatimaton – kerro reilusti saavutuksistasi, panoksestasi, ominaisuuksistasi ja tuottavuudestasi. Sinun on mainostettava itseäsi hyvänä työnhakijana, sillä jos sinä et sitä tee niin kuka sitten?
Seuraavassa on farmaseutin profiilitekstin esimerkki, jota voit muokata omaan käyttöösi.
Kokenut ja omistautunut farmaseutti, jolla on runsaasti kokemusta farmaseuttisista palveluista. Erityisosaamistani ovat kliininen farmakologia ja lääkityksen hallinta. Minulla on laaja tietämys apteekkitoiminnasta, apteekkihallinnosta ja lääkkeistä. Olen saanut paljon positiivista palautetta asiakkaiden asianmukaisesta neuvonnasta ja empaattisesta asenteesta asiakkaita kohtaan. Omaan erinomaiset tekniset ja viestintätaidot, joita tarvitaan nopeatempoisissa työympäristöissä menestymiseen.
Esimerkki työkokemusosiosta: työkokemuksesi yhdellä silmäyksellä
Tässä osiossa kerrot työhönottajille, missä olet työskennellyt ja mitä olet saavuttanut. Farmaseutin työpaikkaa hakevana sinulla on luultavasti jo kokemusta alan työtehtävistä. Kokemuksesi laajuudesta riippumatta on kuitenkin tärkeää kiinnittää työhönottajan huomio nopeasti.
Kuten edellä todettiin, työnantajat on hyvä luetella käänteisessä aikajärjestyksessä. On tärkeää esittää olennaisimmat ja vaikuttavimmat työpaikat tämän osion alussa. Lisää kunkin työpaikan alle luetelmakohtia, joissa kerrot saavutuksistasi ja projekteistasi kyseisessä työpaikassa ja havainnollistat kertomaasi numerotiedoin.
Jos olet vastavalmistunut tai opiskelet vielä, muista mainita mahdolliset harjoittelupaikat tai niihin liittyvä kokemus. Joissakin tapauksissa myös työkokemus täysin eri alalta voi kertoa luotettavuudestasi, laaja-alaisesta kokemuksestasi ja/tai ihmissuhdetaidoistasi.
Seuraavassa on farmaseutin työkokemusosion malli, jota voit muunnella omiin tarpeisiisi.
Työkokemusosion muunneltava esimerkki
Farmaseutti, Keskustan apteekki, Turku
Lokakuu 2014 – elokuu 2019
- Kohtelin potilaita ystävällisesti ja heidän yksityisyyttään kunnioittaen.
- Täytin ja tarkistin reseptejä.
- Annoin potilaille neuvoja tuotteiden turvallisuudesta ja annostelusta.
- Tein yhteistyötä lääkäreiden kanssa potilaiden tukemiseksi parhaalla mahdollisella tavalla.
- Tunnistin ja tein ilmoituksia mahdollisesta laittomasta tai vaarallisesta toiminnasta.
Farmaseutti, Apteekki Neliapila, Salo
Heinäkuu 2012 – syyskuu 2014
- Työskentelin apteekin virheettömän ja tuottavan toiminnan edistämiseksi.
- Tarkistin lääkemääräyksiä.
- Tallensin tietokoneelle tiedot annetuista lääkkeistä.
- Tarkistin huolellisesti tiedot haittavaikutusten, kuten allergisten reaktioiden ja lääkkeiden yhteisvaikutusten välttämiseksi.
- Annoin potilaille tarkat ohjeet lääkkeiden käytöstä.
Esimerkki farmaseutin ansioluettelon koulutusosiosta
Tämän ansioluettelon osan pitäisi olla melko yksinkertainen farmaseuteille. Esittele kronologisessa järjestyksessä korkeimmasta alimpaan ne tutkinnot ja todistukset, jotka antavat sinulle valmiudet tähän työhön.
Jotkut farmaseutit suorittavat farmaseutin tutkinnon (alempi korkeakoulututkinto) jälkeen proviisorin tutkinnon (ylemmän korkeakoulututkinto). Lisäksi monet farmaseutit käyvät täydennyskoulutuskursseja pysyäkseen mukana farmakologian kehityksessä.
Katso seuraavassa esimerkki farmaseutin koulutusosiosta.
Farmaseutti, Åbo Akademi, Turku
Elokuu 2009 – toukokuu 2012
- Valmistuin korkeimmalla mahdollisella arvosanalla.
- Suoritin harjoittelujakson Turun yliopistollisessa keskussairaalassa.
Esimerkki taitojen esittämisestä ansioluettelossa: mikä tekee sinusta erinomaisen
Kerro sekä teknisestä osaamisestasi että pehmeistä taidoistasi, jotka auttavat sinua muiden ihmisten kanssa toimimisessa. Jotkin farmaseutin kriittiset taidot eivät välttämättä sovi hyvin mihinkään aiemmin mainittuihin ansioluettelon osiin. Nämä taidot voit tuoda esiin taito-osiossa.
Puhutko jotakin vierasta kieltä, joka auttaa sinua palvelemaan muista maista tulevia potilaita, joiden englannin kielen taito on rajallinen? Onko sinulla liikkeenjohdollista asiantuntemusta, josta olisi hyötyä apteekin johtamisessa? Onko sinulla atk-taitoja, jotka auttavat sinua navigoimaan sähköisissä potilastietojärjestelmissä? Kaikki nämä kannattaa mainita.
Farmasialiiton verkkosivuilta löytyy tietoa farmasian opinnoista sekä palkkauksesta ja työllistymisestä alalla.
- Farmaseutti on farmasian ala alemman korkeakoulututkinnon suorittanut laillistettu terveydenhuollon ammattihenkilö. Farmaseutit ovat lääkkeiden ja lääkehoidon asiantuntijoita.
- Proviisori on farmasian alan ylemmän korkeakoulututkinnon suorittanut laillistettu terveydenhuollon ammattihenkilö. Proviisorit työskentelevät tyypillisesti esimiehinä ja asiantuntijoina.
Älä myöskään unohda ihmissuhdetaitoja, kuten viestintätaitoja, jotka ovat tärkeitä ollessasi tekemisissä potilaiden ja kollegoiden kanssa. Farmaseutin on oltava hyvässä vuorovaikutuksessa potilaiden kanssa, tunnistettava mahdolliset allergiat, selitettävä, miten ja milloin lääkkeet on otettava, ja neuvottava potilaille, miten mahdollisten haittavaikutusten suhteen on toimittava. Aivan kuten profiilitekstissä voit tässäkin osiossa kertoa reilusti, missä olet hyvä. Taito-osio on yleensä ansioluettelon lyhimpiä kohtia, mutta sen sisältämät tiedot voivat hyvinkin tehdä vaikutuksen työhönottajaan.
Tärkeitä ominaisuuksia farmaseuteille ovat muun muassa:
- Analyyttiset taidot
- Viestintätaidot
- ATK-taidot
- Tarkkuus
- Johtamistaidot
Tutustu seuraavassa farmaseutin taito-osion esimerkkiin
- Farmaseuttinen toiminta
- Kliiniset sovellukset
- Potilasneuvonta
- Tuoteturvallisuus
- Tiiminhallinta
- Erinomaiset asiakaspalvelutaidot