Mitä ottaa mukaan haastatteluun?
Useampia jäljennöksiä ansioluettelostasi
Haastattelijat ovat kiireisiä, ja voi hyvin olla, että joku heistä on unohtanut tulostaa ansioluettelosi. Kuka ylipäätään enää tulostaa asiakirjoja? Ansioluettelosi tulostaminen hyvälaatuiselle paperille on hyvä tapa varmistaa, että haastattelusi jää haastattelijoiden mieleen – ansioluettelosi jää joksikin aikaa näkyviin heidän pöydälleen. Ota mukaan 4 tai 5 jäljennöstä – koskaan ei tiedä, ketä kaikkia sattuu paikalle.
Työpaikkailmoitus ja yrityksen tiedot
Haastattelun yhteydessä ei kannata luottaa siihen, että löydät nämä tiedot tarvittaessa puhelimestasi. Puhelimellesi voi tapahtua jotain (mikä on toki hyvin epätodennäköistä) eikä sitä riskiä kannata ottaa. Tulosta työpaikkailmoitus, jotta siihen on helppo viitata haastattelussa, ja pidä laukussasi muutama paperiarkki, jossa on yrityksen tiedot, jotta ne ovat saatavilla, jos puhelimesi akku tyhjenee.
Henkilöllisyystodistus
On epätodennäköistä, että sinulta kysytään ajokorttia tai passia itse haastattelussa, mutta saattaa olla, että sinun on todistettava henkilöllisyytesi päästääksesi sisälle yritykseen.
Muistilehtiö ja pari kynää
Sinun ei välttämättä tarvitse kirjoittaa mitään ylös, varsinkin jos haastattelu tapahtuu epävirallisessa ympäristössä, kuten ravintolassa tai hotellin aulassa, mutta kannattaa silti ottaa varmuuden vuoksi mukaan pieni muistiehtiö.
Muistilista asioista, jotka haluat kysyä/mainita
Jos unohdat helposti asioita tai olet erityisen hermostunut uusissa tilanteissa (sellaista sattuu), voit ottaa mukaan muistilapun, joka auttaa sinua kertomaan tarinasi. Haastattelu ei ole muistitesti, vaan tilaisuus selvittää, miten voisit sopia tehtävään, joten jos todella tarvitset muistilappua, ota sellainen mukaan.
Lista suosittelijoista / alalla toimivista tutuistasi
On kiusallista, jos haastattelussa ei muista suosittelijan tai tutun nimeä. Kun sinulla on paperilla (ja puhelimessasi) tärkeät nimet ja yhteystiedot, voit tarkistaa ne siinä tapauksessa, että muistisi pettää. Maailma on pieni – koskaan ei voi tietää, kenet työhönottaja tuntee, joten muutaman nimen mainitseminen on hyvä idea.
Portfoliosi paperiversio
Monissa luovissa tehtävissä työhönottaja haluaa tutustua hakijan portfolioon eli työnäytekansioon. Jos tiedät, että sinun on esiteltävä haastattelussa töitäsi, kannattaa ottaa mukaan portfolion paperiversio (jonka haastattelijat voivat pitää), sillä se on usein vaikuttavampi kuin digitaalinen versio. Yleensä paras vaihtoehto on ottaa mukaan molemmat versiot.
Mitä ei kannata ottaa mukaan haastatteluun
Luettelo työhaastatteluun mukaan otettavista tavaroista on suhteellisen pitkä, mutta muista miettiä myös tarkkaan, mitä et ota mukaan haastatteluun.
Älä ota mukaan mitään ruokaa. On tärkeää syödä riittävästi ennen haastattelua (haastattelut voivat joskus olla yllättävän pitkiä), mutta vastusta kiusausta ottaa mukaan minkäänlaista ruokaa.
Älä kävele sisään noutokahvi kädessäsi. Yhä useammalla työpaikalla vallitsee uskomattoman rento tunnelma (se saattaa olla syy siihen, miksi haet yritykseen töihin), mutta älä kävele haastatteluun siemaillen Starbucksin kahvia.
Heitä purukumi roskiin. Purukumin pureskelu saattaa rauhoittaa hermojasi, mutta taittele se nenäliinaan (muista ottaa mukaan nenäliina) tai heitä se roskiin hyvissä ajoin ennen ennen kuin saavut haastattelupaikalle. Älä edes pureskele purukumia yrityksen aulassa (vastaanottovirkailija huomaa sen).