1. Blogi
  2. Ura
  3. Mitä minun pitäisi kertoa lähdön syyksi, jos minut on erotettu? Lue asiantuntijamme laatima opas
kirjoittanut Charlotte GraingerCharlotte Grainger

Mitä minun pitäisi kertoa lähdön syyksi, jos minut on erotettu? Lue asiantuntijamme laatima opas

12 min lue
Mitä minun pitäisi kertoa lähdön syyksi, jos minut on erotettu? Lue asiantuntijamme laatima opas
Pahin on tapahtunut etkä tiedä, mitä seuraavaksi pitäisi tehdä. Lue oppaamme siitä, miten aloittaa uuden työpaikan hakeminen, jos sinut on erotettu.

Kun pomosi kutsuu sinut toimistoonsa ja pyytää sulkemaan oven perässäsi, tiedät, että peli on menetetty. Erottaminen sattuu - se kolhii egoasi ja saattaa saada sinut tuntemaan huolta ammatillisesta tulevaisuudestasi. Se ei kuitenkaan ole aina niin katastrofaalista kuin kuvittelet. Rekrytoijat eivät suhtaudu yhtä epäilevästi irtisanottuihin työnhakijoihin kuin niihin, jotka hyppäävät laivasta. Kyllä, oikeilla neuvoilla voit päästä takaisin laivaan.

Ensimmäinen askel tässä prosessissa on ymmärtää, miten kertoa työhönottajille siitä, että sinut on erotettu työstä. Onneksi meillä Cvapp.fi-palvelussa on kaikki mitä tarvitset urasi vauhdittamiseen. Tässä asiantuntijan laatimassa oppaassa käsittelemme seuraavia aiheita:

  • Mitä työhakemuksessa tulisi kertoa syyksi työsuhteen päättymiselle, jos sinut on erotettu
  • Miten kertoa erottamisesta työhaastattelussa
  • Seitsemän syytä työstä lähtemiselle

Uskottavan tarinan hahmottelu on tärkeää. Pidä selityksesi yksinkertaisena ja asiallisena. Monimutkaisilla valheilla on tapana palata kummittelemaan.

Miten kertoa erottamisesta työnhakulomakkeessa 

Erottaminen ei ole maailmanloppu... eikä urasi loppu!

Jos sinut on erotettu, mitä kirjoitat työnhakulomakkeeseen? Hyvä kysymys. Todennäköisesti lomakkeessa on lyhyt osio aiemmasta työkokemuksesta kertomiseen. Voi tuntua houkuttelevalta mainita vain työsuhteen alkamis- ja päättymisajankohta ja jättää lähdön syy mainitsematta.

Se on yksi tapa hoitaa asia. Jos kuitenkin haluat kertoa, että sinut on erotettu, tässä on ensimmäinen tilaisuutesi tehdä niin. Sanan "erotettu" välttäminen saattaa auttaa. Voit sen sijaan käyttää esimerkiksi ilmaisuja "irtisanottu" tai "lomautettu".

Tässä vaiheessa asiasta ei tarvitse kertoa sen enempää. Työhakemus on vasta ensimmäinen yhteydenotto mahdolliseen työnantajaan. Jos työnhakusi edistyy seuraavaan vaiheeseen, saat tilaisuuden kertoa tarkemmin edellisestä työpaikastasi

Miten kertoa erottamisesta työhakemuskirjeessä 

Työhakemuskirje on hakemuksen vapaamuotoisin osa, joten se on oivallinen paikka selittää, miksi sinut erotettiin. Onko työnantaja pyytänyt kertomaan syyn työsuhteen päättymiseen? Jos näin ei ole, voit myös yksinkertaisesti sivuuttaa asian toistaiseksi. Jos työnantaja kuitenkin on pyytänyt kertomaan syyn, aina aika selittää asia.

Kuten tiedämme, rehellisyys maan perii. Ei kannata yrittää peitellä sitä, että sinut on erotettu. Aloita kirje vahvalla johdannolla ja kertomalla jotakin vahvuuksistasi. Ilmoita sen jälkeen suoraan, että sinut on ”erotettu” tai ”lomautettu” edellisestä työpaikastasi.

Sinun ei tarvitse mennä yksityiskohtiin, mutta kerro kuitenkin lyhyesti irtisanomisen syy. Jos sinut esimerkiksi erotettiin, koska et saavuttanut kuukausitavoitteitasi, on hyvä kertoa asia mahdollisimman suoraan. Voit muuttaa kokemusta myönteisemmän sävyiseksi kertomalla, mitä opit irtisanomisesta.

Hankalan aiheen käsittelemisen jälkeen on hyvä jatkaa optimistiseen sävyyn. Voit esimerkiksi korostaa, että juuri tämä yritys kiinnostaa sinua, tai kertoa, mitä toivot saavuttavasi tulevaisuudessa heidän kanssaan. Kirje antaa sinulle tilaisuuden osoittaa innostuksesi tarjolla olevaa työtä kohtaan. Hyödynnä tämä tilaisuus mahdollisimman hyvin.

Miten kertoa erottamisesta työhaastattelussa

Olet päässyt haastatteluvaiheeseen. Riippumatta siitä, oletko kertonut erottamisestasi, haastattelija saattaa haluta lisätietoja. Kun istut kasvokkain rekrytoijan kanssa ja hän kysyy, miksi jätit edellisen työsi, sinun on tiedettävä mitä sanoa.

Todennäköisesti vatsassasi muljahtaa, kun ajattelet, että joudut sanomaan ”minut erotettiin työstäni”. On luonnollista, että asiasta kertominen tuntuu jännittävältä. Seuraavassa on vinkkejä, joista voi olla apua asian kertomisessa luontevasti:

Älä käytä sanaa ”erotettiin”

Korvaa sana ”erotettiin” esimerkiksi sanalla ”irtisanottiin” tai ”lomautettiin”. Sanoilla on todellista voimaa. ”Erotettiin” on kielteiseltä kuulostava sana, joka jää haastattelijan mieleen.

Pidä selityksesi lyhyenä

Jos asiasta puhuminen jännittää, saatat päätyä rönsyilemään. Älä tee sitä virhettä. Kerro faktat äläkä sorru selittämään tapahtumia turhan tunnepitoisesti. Jos esimerkiksi sinut irtisanottiin, koska yritys supisti toimintaansa, kerro tämä eikä sen enempää.

Luo katseesi tulevaisuuteen!

Kerro irtisanomisestasi myönteiseen sävyyn. Puhu siitä, mitä kokemus opetti sinulle, miten olet muuttanut käytöstäsi tai lähestymistapaasi sen jälkeen ja mitä haluat tulevaisuudessa uraltasi. Rekrytoijat tietävät, että ihmiset epäonnistuvat välillä. Oleellista on se, miten suhtaudut tapahtuneeseen ja mitä aiot tehdä seuraavaksi.

Ohjaa keskustelua seuraavaan aiheeseen

Ei ole hyvä jumiutua tähän aiheeseen liian pitkäksi aikaa. Mieti, miten voit ohjata keskustelua eteenpäin. Voit esittää haastattelijalle kysymyksen tai puhua siitä, mitä toivot saavuttavasi seuraavassa työssäsi. Tee tämä kuitenkin vasta sen jälkeen, kun olet vastannut haastattelijan kysymykseen. Älä yritä kierrellä asiaa.

Seitsemän syytä työstä lähtemiselle

Uudet mahdollisuudet: Selitä, että etsit uusia haasteita ja kasvumahdollisuuksia, jotka sopivat paremmin pitkän aikavälin uratavoitteisiisi. Korosta, että on henkilökohtainen päätöksesi tutkia uudenlaisia ammatillisia polkuja. 

Uran edistyminen: Jos olet saanut paremman työtarjouksen tai etenemismahdollisuuden muualta, voit ilmaista kiitollisuutesi nykyisessä työssä saamastasi kokemuksesta ja innostuksesi uutta työtä kohtaan.

Työ- ja yksityiselämän tasapaino: Mainitse, että tavoittelet parempaa työ- ja yksityiselämän tasapainoa tai kerro perheeseen liittyviä syitä, jotka saavat sinut harkitsemaan muita vaihtoehtoja. Varo menemästä liiaksi yksityiskohtiin. 

Muutto: Jos muutat toiseen kaupunkiin tai maahan, se on selkeä ja ymmärrettävä syy jättää nykyinen työ. Korosta, että muutto on välttämätön henkilökohtaisista tai perhesyistä.

Ammatillinen kehittyminen: Jos jatkat opintoja, voit selittää haluavasi parantaa taitojasi ja tietämystäsi kehittyäksesi työntekijänä valitsemallasi alalla.

Yrityksen uudelleenjärjestely: Jos nykyinen yrityksesi käy läpi uudelleenjärjestelyjä tai on supistamassa toimintaansa, voit mainita, että muutokset ovat saaneet sinut etsimään muita mahdollisuuksia, jotka sopivat paremmin taitoihisi ja kiinnostuksiisi.

Yrittäjäksi ryhtyminen: Jos olet perustamassa oman yrityksen tai ryhtymässä freelanceriksi, voit selittää sen mahdollisuutena käyttää taitojasi eri tavalla ja kasvaa ammatillisesti.

Tärkeimmät opit

  1. Irtisanominen voi horjuttaa itseluottamustasi, mutta se ei ole ammatillisen elämäsi loppu.
  2. Hakemukseen ei välttämättä tarvitse laittaa syytä työsuhteen päättymiseen. Jos kuitenkin päätät niin tehdä, on olemassa keinoja pehmentää iskua.
  3. Jos pääset haastatteluvaiheeseen, rekrytoija saattaa tiedustella syytä edellisen työsuhteen päättymiseen. Mieti etukäteen, mitä ja miten haluat kertoa asiasta.
  4. Noudattamalla asiantuntijamme neuvoja nopeutat uuden työpaikan löytymistä.

Miksi minua ei palkata? Joitakin kovia totuuksia

Muutama kannustava sana työnhakuun. Jos olet juuri saanut potkut edellisestä työstäsi, älä luovuta. Jos olet juuri valmistunut, älä luovuta. Jos olet lähettänyt kymmeniä hakemuksia kuukausien ajan ilman vastausta, älä luovuta.

Me tiedämme, että työnhaku voi olla raskasta ja turhauttavaa. Hylkäyskirjeen saaminen toisensa perään voi tuntua lannistavalta. Saatat jopa miettiä, onko sinussa jotain vikaa. 

Suurella todennäköisyydellä vastaus on: ei ole. Usein kyse on siitä, että et ole ollut oikeassa paikassa oikeaan aikaan. 

Tässä muutamia syitä, miksi et ehkä ole saanut työpaikkaa, vaikka olet erittäin pätevä:

Sisäisen rekrytoinnin ensisijaisuus

Monet yritykset täyttävät avoimet työpaikat sisäisesti ennen kuin ilmoittavat niistä julkisesti. Jos yrityksellä on pätevä työntekijä talossa, miksi he palkkaisivat ulkopuolisen? Tämä voi sulkea sinut ulos työnhakuprosessista ennen kuin se on edes alkanut.

Liian monta hakijaa avoimeen työpaikkaan

Joihinkin työpaikkoihin hakee satoja, jopa tuhansia hakemuksia. Kilpailu on kovaa, ja todennäköisyys tulla valituksi on pieni. Se ei välttämättä kerro mitään sinusta tai pätevyydestäsi. 

Työnantajan ennakkoluulot

Valitettavasti kaikki työnantajat eivät tee päätöksiä puhtaasti ansioiden perusteella. Ikä, sukupuoli, etninen tausta tai muut ennakkoluulot saattavat estää sinua saamasta työtä, vaikka olisit pätevä siihen.

Sopimattomat taidot tai kokemus

Joskus syynä voi olla se, että taitosi tai kokemuksesi eivät täysin vastaa työnantajan toiveita. Tämä ei tarkoita, että olisit huono työnhakija, vaan että et ole vielä löytänyt itsellesi sopivaa paikkaa. 

Heikko työhakemus tai CV

Työnhaussa kilpaillaan ensisijaisesti hakemusten ja CV:iden perusteella. Jos asiakirjasi eivät ole kunnossa, et välttämättä pääse edes haastatteluun asti. Paranna mahdollisuuksiasi parantamalla työhakemustasi ja CV:täsi.

Huono valmistautuminen haastatteluun

Haastattelu on tilaisuutesi tehdä vaikutus työnantajaan. Jos et ole valmistautunut kunnolla, et ehkä pysty osoittamaan vahvuuksiasi ja sopivuuttasi tehtävään. Harjoittele haastattelua varten.

Huonot suositukset

Usein työnantajat tarkistavat suosituksesi. Jos annat heikkojen suosittelijoiden yhteystiedot tai jos suosittelijasi eivät kehu sinua, se voi vahingoittaa mahdollisuuksiasi. Valitse suosittelijasi huolella.

Huono tuuri

Joskus syynä on yksinkertaisesti huono tuuri. Ehkä haastattelija ei pitänyt sinusta ilman sen kummempaa syytä tai sopivampi hakija ilmaantui viime hetkellä. Älä anna tämän lannistaa. Jatka yrittämistä, ja onnistumisesi aika koittaa.

Työnhaku voi tuntua vaikealta, mutta älä luovuta. Usko itseesi ja kykyihisi, ja oikea työpaikka löytyy ennen pitkää. Pysy positiivisena ja jatka sinnikkäästi eteenpäin kohti unelmiesi työtä.

Mistä löydät uuden työpaikan irtisanomisen jälkeen?

Kun olet menettänyt työpaikkasi, voi tuntua siltä, että maailma on romahtanut. Mutta tilanne ei ole toivoton! On olemassa monia keinoja löytää uusi työ irtisanomisen jälkeen. 

  • Verkostoidu entisten kollegoidesi kanssa. He tuntevat sinut ja taitosi. Heillä saattaa olla joitain tietoja avoimista työpaikoista.
  • Hyödynnä somea. Kerro somekanavillasi, että haet töitä. Se voi poikia piilotyöpaikkoja tai suosituksia.
  • Rekisteröidy rekrytointiyrityksiin. Ammattirekrytoijat auttavat sinua löytämään työpaikan nopeammin ja tehokkaammin.
  • Hae yritysten sivuilta. Monet yritykset julkaisevat avoimet työpaikkansa omilla verkkosivuillaan ennen kuin ilmoittavat niistä muualla.
  • Osallistu rekrytointimessuille ja -tapahtumiin. Ne ovat tilaisuuksia tavata työnantajia kasvotusten ja tehdä vaikutus.
  • Etsi piilotyöpaikkoja. Monet paikat eivät koskaan tule julkiseen hakuun, mutta niitä voi löytää verkostoitumalla.
  • Rekisteröidy työnhakusivustoille. Indeed, Monster, Oikotie yms. auttavat löytämään avoimia työpaikkoja. Aseta työilmoitushälytyksiä.
  • Seuraa alasi julkaisuja ja sivustoja. Ammattiliitot ja alan järjestöt tiedottavat usein työmahdollisuuksista.
  • Ota vastaan tilapäisiä töitä. Ansaitset rahaa ja joskus tilapäinen työpaikka voi johtaa vakituiseen paikkaan.
  • Tee vapaaehtoistyötä. Se laajentaa verkostoasi ja voi avata ovia uusiin työmahdollisuuksiin.

Älä lannistu irtisanomisen jälkeen. Työpaikka löytyy kyllä, kun olet aktiivinen, luova ja sinnikäs. Onnea matkaan!

Luo ansioluettelo 15 minuutissa
Luo ansioluettelo 15 minuutissa
Käytä ammattimaisia, käytännössä testattuja ansioluettelopohjia, sillä niiden avulla voit laatia sellaisen ansioluettelon, jota työnantajat odottavat.
Luo ansioluettelo
Jaa tämä artikkeli
Jatka lukemista
Saatekirje16 min lue
Näin kirjoitat työhakemuksen, jos sinulla ei ole työkokemusta
Näin kirjoitat työhakemuksen, jos sinulla ei ole työkokemusta
Saatekirje14 min lue
Erotu massasta! Onnistu työnhaussa tekemällä täydellinen hakemuskirje
Erotu massasta! Onnistu työnhaussa tekemällä täydellinen hakemuskirje
Työhaastattelu3 min lue
Mitä tarvitset mukaan haastatteluun (ja mitä kannattaa jättää kotiin)
Mitä tarvitset mukaan haastatteluun (ja mitä kannattaa jättää kotiin)
Työhaastattelu9 min lue
Kuinka vastata, kun sinua pyydetään haastattelussa kertomaan jotakin itsestäsi (sisältää esimerkkejä)
Kuinka vastata, kun sinua pyydetään haastattelussa kertomaan jotakin itsestäsi (sisältää esimerkkejä)
Selaa kaikki
Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi sekä tietojen keräämiseksi markkinointitarkoituksiin. Käyttämällä sivustoamme hyväksyt kaikkien evästeiden käytön evästekäytäntömme Evästekäytäntö ja tietosuojaselosteemme Tietosuojaseloste mukaisesti.
Hyväksy evästeet