Tässä artikkelissa käsittelemme seuraavat asiat:
- Kysymys ”Mitä ihmissuhdetaidot ovat?”
- 7 tärkeintä ihmissuhdetaitoa (sisältää esimerkkejä)
- Ihmissuhdetaitojen esittely ansioluettelossa
Kun valitset esimerkkejä ihmissuhdetaidoista ansioluetteloosi, ota huomioon työn vaatimukset ja näytä, miten ihmissuhdetaitosi tekevät sinusta sopivan juuri tähän työpaikkaan.
Mitä ihmissuhdetaidot ovat?
Ihmissuhdetaidot ovat henkilökohtaisia ominaisuuksia ja käyttäytymismalleja, joita käytämme vuorovaikutuksessa muihin ihmisiin.
Vuorovaikutustaitoja tarvitaan vaikkapa konfliktin ratkaisemiseen, toisen henkilön kunnioituksen saavuttamiseen tai viestien ymmärtämiseen.
Ihmissuhdetaidot kuuluvat pehmeisiin taitoihin, jotka ovat sosiaalisia ja tunteisiin perustuvia taitoja. Pehmeisiin taitoihin kuuluvat myös muun muassa ajanhallinta- ja organisointitaidot.
Esimerkkejä tärkeimmistä ihmissuhdetaidoista
Tietyt työtehtävät sisältävät enemmän ihmisten välistä viestintää ja yhteistyötä kuin toiset. Kokemuksemme mukaan useimmat ansioluettelot sisältävät suurimman osan seitsemästä tärkeimmästä ihmissuhdetaidosta. Ratkaisevaa on se, miten esittelet nämä taidot.
Viestintä
Ajatusten tehokas viestintä suullisessa, kirjallisessa ja visuaalisessa muodossa takaa viestien ja ohjeiden häiriöttömän vastaanottamisen ja asianmukaisen tulkinnan.
Koordinoin seitsemässä liiketoimintayksikössä samanaikaisesti toteuttavaa projektia, joka tuotti 560 000 euron säästöt operatiivisissa kustannuksissa.
Tunneäly
Ei ole helppoa selvittää, mitä muut ihmiset ajattelevat ja miksi he toimivat tietyllä tavalla. Tunteiden tulkitseminen ja omien tunteiden jakaminen on tärkeää välittävässä ja myötätuntoisessa työpaikassa, jossa arvostetaan ystävällisyyttä ja herkkyyttä.
Jopa harvinaisimpia tunneälyyn liittyviä ihmissuhdetaitoja, kuten empatiaa, voi kehittää. Asettumalla jonkun toisen asemaan ja tarkastelemalla maailmaa hänen näkökulmastaan, voit oppia uusia asioita, mikä voi puolestaan vaikuttaa omaan toimintaasi.
Johtajuustaidot
Johtajat hyödyntävät monenlaisia ihmissuhdetaitoja parantaakseen kollegoidensa ja alaistensa työtehoa, inspiroidakseen heitä uusiin korkeuksiin ja motivoidakseen heitä vaikeissa tilanteissa.
Neuvottelu
On harvinaista, että kaksi ihmistä tai organisaatiota haluaa täsmälleen samaa asiaa ja katsoo täsmälleen samaan suuntaan. Neuvottelutaidot otetaan käyttöön silloin, kun tarvitaan kompromisseja ja kaupallinen hyöty on vaakalaudalla.
Tiimityö
Tiimityöskentelyyn kuuluu, että ymmärrät oman panoksesi vaikutuksen, luotat tarvittaessa muiden apuun ja toisinaan tarjoudut ottamaan johtajan roolin. Tämä ihmissuhdetaito liittyy läheisesti moniin muihin taitoihin. On vaikea tehdä yhteistyötä ilman erinomaisia viestintä- ja kuuntelutaitoja.
Aktiivinen kuuntelu
Kuunteleminen, jonka tarkoituksena on ryhtyä myönteisiin toimiin, on yksi tuottavimmista ihmissuhdetaidoista. Osoita kiinnostusta puhujaa kohtaan, luo luottamuksellinen suhde, esitä asiaankuuluvia kysymyksiä ja etene kohti yhteistä ymmärrystä.
Ongelmanratkaisu
Ongelman tunnistaminen ja ratkaisun löytäminen onnistuu harvoin yksin. Muiden mielipiteiden pyytäminen ja parhaan lähestymistavan löytäminen on avainasemassa tässä liiketoiminnan kannalta kriittisimmässä ihmissuhdetaidossa.
Kehitin uuden tuoteryhmän ja toin tuotevalikoiman markkinoille ennätysajassa – kuusi kuukautta ennen tärkeintä kilpailijaamme.
Ihmissuhdetaitojen esittäminen ansioluettelossa
Voit halutessasi sisällyttää ihmissuhdetaidoista ongelmanratkaisun ja viestinnän (monien muiden joukossa) ansioluettelon taidot-osioon, koska automaattiset hakijaseurantaohjelmat voivat etsiä niitä, mutta on olemassa tehokkaampia ja vakuuttavampia tapoja tuoda ihmissuhdetaidot esiin ansioluettelossa.
Ensinnäkin kaikkiin ihmissuhdetaitoihin liittyy syvempiä näkökohtia. Mainitsemalla, miten opastit nuorempaa kollegaa vaikeiden aikojen yli, viittaat muihin johtamistaitoihisi ja annat samalla hyvin konkreettisen esimerkin.
Toiseksi työnantajat ohittavat usein taitoja koskevan osion, koska on helppoa mainita taitoja ilman erityisiä todisteita. Taidot-osiossa kannattaa mainita erityisiä, hakemasi työpaikan kannalta olennaisia taitoja sen sijaan, että luettelet yleisiä ympäripyöreitä taitoja, jotka eivät kerro kovinkaan paljon sopivuudestasi tehtävään.