Ansioluettelon tarkoituksena on työpaikan hakeminen. Se antaa sinulle mahdollisuuden esitellä ammatillista osaamistasi ja se on tyyliltään ja sisällöltään kaiken kaikkiaan melko asiallinen. Voit tehdä siitä henkilökohtaisemman kertomalla jotakin harrastuksistasi. Tässä blogissa kerromme, miksi ansioluettelossa on hyvä kertoa (joistakin) harrastuksista ja kiinnostuksista, ja miten se on paras tehdä.
Taitoa vaativat harrastukset
Harrastukset ja kiinnostukset kannattaa ehdottomasti mainita ansioluettelossa. Oletko tullut ajatelleeksi, että asiat, joita teet vapaa-aikanasi, saattavat olla hyödyllisiä taitoja myös töissä? Työhönottajat kiinnittävät huomiota tällaisiin taitoihin ja ovat kiinnostuneita tietämään, kuinka työnhakija viettää vapaa-aikaansa. Vaikuttaa lähes epäilyttävältä, jos joku väittää, ettei hänellä ole harrastuksia tai kiinnostuksia. Seuraavassa on esimerkkejä, jotka auttavat ymmärtämään, miten työhönottaja voi tulkita erilaisia harrastuksia ja kiinnostuksia. Jos harrastat moottoripyörän korjausta, olet luultavasti kärsivällinen ja teknisesti taitava. Jos maalaat, olet luultavasti luova ja sinulla on silmää yksityiskohdille. Jos sinulla on viisi koiraa, olet luultavasti luonteeltasi huolehtivainen ja hyvä organisoimaan. Harrastat asioita, jotka kiinnostavat sinua ja joihin olet siksi valmis uhraamaan paljon aikaa. Jos voit hyödyntää harrastuksissa vaadittavia taitoja työssäsi, sopeudut uuteen työhön nopeasti.
Kiinnostukset, joita voi kehittää
Sinulla saattaa olla harrastuksia tai kiinnostuksia, jotka liittyvät uuden työnantajasi tarjoamaan kurssiin tai koulutusohjelmaan. Ehkä olet innostunut aiheesta, joka voi osoittautua jollakin tavalla keskeiseksi urakehityksesi kannalta. Kuten olet jo varmaan huomannut, kirjoitamme aiheesta hyvin ympäripyöreästi, sillä erilaisia mahdollisuuksia on loputtoman paljon. Neuvomme sinua kertomaan eksoottisista harrastuksista ja epätavallisista kiinnostuksista ansioluettelossasi. Sinusta harrastus tai kiinnostus saattaa tuntua epäolennaiselta hakemasi työpaikan kannalta, mutta potentiaalinen työnantaja saattaa nähdä niissä ammatillisen kehittymisen siemeniä.
Harrastukset, jotka luovat ”yhteyden”
Työhönottajat ovat inhimillisiä. Koulutustaustasi ja työkokemuksesi eivät ehkä ensi silmäyksellä riitä kiinnittämään työhönottajan huomiota. Heidän mielensä saattaa kuitenkin muuttua, kun he lukevat harrastuksistasi ja kiinnostuksistasi. Eihän kuka tahansa harrasta frisbeegolfia tai hoida poneja (nämä ovat sattumanvaraisia esimerkkejä, mutta ymmärrät varmasti mitä ajamme takaa). Harrastukset ja kiinnostukset on loistava tapa rikkoa jää työhaastattelun aikana, sillä työhönottajat kuulevat mielellään työnhakijan puhuvan innostuneesti jostakin itselleen tärkeästä aiheesta. Haastattelija voi verrata harrastukseen kohdistuvaa innostusta innostukseen, jota osoitat hakemaasi työpaikkaa kohtaan.
Näin esität harrastukset ansioluettelossa
Jos olet vastavalmistunut ja haluat hieman täydentää ansioluetteloasi, voit luetella harrastukset allekkain. Toisin sanoen: käytä yksi rivi harrastusta kohden. Jos sinulla on kuitenkin jo jonkin verran työkokemusta, ansioluettelossasi ei ole kovin paljon tilaa harrastuksille. Siinä tapauksessa on parasta luetella harrastukset ja kiinnostukset peräkkäin seuraavan esimerkin mukaisesti.
Harrastukset: ruoanlaitto, matkustaminen, trillerien lukeminen, kilpapyöräily.
Kiinnostukset: Itä-Aasia, antiikkihuonekalut, sosiologia.
Kiinnostukset, jotka on parempi olla mainitsematta
Vaikka henkilökohtainen silaus tekee ansioluettelolle hyvää ja yhteiset kiinnostukset työhönottajan kanssa voivat olla otollisia, olemassa on näkymätön raja, jota ei pidä ylittää. Ansioluettelossa voi vapaasti mainita harrastuksia ja kiinnostuksia, jotka eivät ole mauttomia tai luo käsitystä, että ne voisivat haitata työtehoasi. Varo kuitenkin antamasta liian vastuuntunnotonta kuvaa itsestäsi. Seuraavassa on esimerkkejä harrastuksista, joita ei kannata mainita ansioluettelossa:
- synkän heavy metalin kuunteleminen
- käärmeiden ja hämähäkkien pitäminen lemmikkeinä
- suklaacroissantien syöminen
- naisten iskeminen
- BDSM-toiminta
- videopelien pelaaminen
- ulkona käyminen