Työhakemus on kuin koodinpätkä, joka avaa portin uusiin haasteisiin. Samaan tapaan kuin koodin kirjoittamisessa, myös työhakemuksen laatimisessa ratkaisevat tehokkuus, selkeys ja virheettömyys. Näiden periaatteiden mukaan laadittu työhakemuskirje on vaikuttava ja herättää potentiaalisen työnantajan kiinnostuksen.
Työhakemuksessa on tärkeää osoittaa oma osaaminen ja soveltuvuus haettavaan tehtävään. Jos kirjoitat työhakemuksen huolimattomasti, saatat löytää itsesi pyörimästä loputtomasti silmukassa nimeltä ”työttömyys”.
Ohjelmistoinsinöörin työhakemusesimerkin koko teksti
Hyvä Markku Asikainen
Olen toiminut kahdeksan vuotta kahden vaatetusalan johtavan verkkomyymälän (yhteensä yli 2 miljoonaa kävijää kuukaudessa) ohjelmistokehittäjänä ja toivon saavani tilaisuuden hyödyntää verkkokehityksen ja järjestelmäarkkitehtuurin alan taitojani Muotimaailman palveluksessa.
Suurimman osan urastani olen ylläpitänyt ESB-palveluväyliä ja varmistanut verkkokaupan back-end-järjestelmien toimivuuden. Ymmärrän yrityksen tarpeet ja tiedän, kuinka tärkeää on taata erinomainen asiakaskokemus sovittujen budjettirajoitusten puitteissa. Toimittajakannan elvyttämisen jälkeen vuonna 2019 saavutimme 13 prosentin vuotuiset kustannussäästöt ja vähensimme samalla verkkosivuston virheitä ja koodausvirheitä 35 prosentilla.
Menestyksekkäin projektini oli, kun suunnittelin, kehitin ja toteutin palkitun virtuaalisen myymälän arkkitehtuurin, jonka avulla asiakkaat pystyivät asettamaan oman kuvansa tuotteidemme päälle. Hallitsin projektia alustavasta ideointikokouksesta suunnitteluun, koodaukseen, testaukseen ja käyttöönottoon. Sovellus kasvatti LFL-myyntiä 18 %.
Ennen vähittäiskauppa-alalla työskentelyä toimin kymmenen vuotta ohjelmistokonsulttiyrityksessä, joten tekninen kokemukseni kattaa enemmän kuin pelkän verkkokaupan. Tämä on osoittautunut hyödylliseksi monissa muissa kuin vähittäiskaupan tarpeissa. Hallitsen Windows-, Unix- ja Linux-alustojen käytön sekä 9 ohjelmointikieltä (kuten C, C++, VB, Java, Perl ja SQL).
Aalto-yliopistossa suorittamani tietotekniikan tutkinto muodostaa urani perustan ja sen jälkeen olen suorittanut yli 60 verkkokurssia ja -koulutusta. Rakastan uusien ohjelmistotaitojen oppimista.Kuulisin mielelläni lisää kehittämissuunnitelmistanne ja toivon, että haastattelussa voisin kertoa enemmän siitä, miten te voisitte hyöytä taidoistani.
Ystävällisin terveisin
Lennu Sjövall
Ohjelmistoinsinöörin työhakemuksen osat
Ohjelmistoinsinöörin työhakemuskirje on kuin koodin kommentti: se antaa lisätietoja ja selventää, mitä koodin takana tapahtuu. Kirjeen tulee olla kuin hyvin dokumentoitu koodinpätkä: informatiivinen ja selkeä. Sen pitää saada rekrytoija ymmärtämään, miksi juuri sinä olet täydellinen ohjelmistoinsinööri heidän tiimiinsä. Varmista, että erottaudut joukosta ja saat kutsun työhaastatteluun. Työhakemuskirjeen tulisi sisältää seuraavat osat:
- Otsikko. Kirjoita otsikkoon omat yhteystietosi sekä päivämäärä.
- Tervehdys. Tämä on tilaisuutesi luoda henkilökohtainen yhteys kirjeen vastaanottajaan. Tervehdi rekrytoijaa nimeltä, sillä se osoittaa, että olet tehnyt kotiläksysi.
- Johdanto. Esittele lyhyesti, kuka olet, mitä osaat ja miksi nautit ohjelmoinnista. Tätä osaa voisi verrata koodin ensimmäiseen riviin, joka määrittää muuttujat ja aloittaa prosessin.
- Runko. Kerro, miksi haluat työskennellä kyseisessä yrityksessä. Korosta innostustasi ja kiinnostustasi heidän toimintaansa kohtaan. Esittele oma osaamisesi ja kokemuksesi selkeästi ja ytimekkäästi. Valitse parhaat palat erottuaksesi muista hakijoista.
- Loppukappale. Kiitä rekrytoijaa hänen ajastaan ja ilmaise toiveesi keskustella lisää. Kirjeen viimeinen kappale on kuin koodin viimeinen rivi, joka voi olla ratkaiseva pala, joka saa koko ohjelman toimimaan.
- Allekirjoitus. Päätä kirje kohteliaaseen ja ammattimaiseen lopputervehdykseen, joka sisältää allekirjoituksen.
Muista, että työhakemuskirjeesi jokainen kappale on olennainen osa yhtenäistä kertomusta urastasi ja kehityksestäsi ohjelmistoinsinöörinä. Pyri antamaan työhönottajalle kuva sinusta luotettavana kumppanina, joka ei pelkää tarttua haasteisiin ja joka tuo mukanaan positiivisen asenteen sekä halun oppia jatkuvasti uutta.
Ohjelmistoinsinöörin työhakemuksen johdanto
Ohjelmistoinsinöörin työhakemuskirjeen johdantokappale on ensimmäinen kosketus potentiaaliseen työnantajaan ja samalla tilaisuutesi tehdä välitön vaikutus. Aloita provosoivalla ja napakalla avauksella, joka herättää lukijan mielenkiinnon. Voit esimerkiksi käyttää kysymystä, väitettä tai mielenkiintoista anekdoottia, joka liittyy alaan tai hakemaasi työpaikkaan.
Minulle on ikuisesti jäänyt mieleen se kerta, kun kaverini pyysi minua auttamaan hänen sovelluksensa debuggaamisessa. Tajusin olevani kuin tietokoneen oma Sherlock Holmes, joka jäljittää virheitä ja paljastaa ongelmien syvimmän olemuksen. Se tunne, kun koodi vihdoin toimii – silloin tiesin, että ohjelmointi ei ole minulle vain työ vaan intohimo.
Kirjoitan teille ilmaistakseni kiinnostukseni ohjelmistoinsinöörin tehtävään yrityksessänne. Olen perehtynyt tehtävänkuvaan ja uskon omaavani tarvittavat taidot ja pätevyyden tehtävän menestyksekkääseen hoitamiseen. Olen opiskellut tietojenkäsittelytiedettä ja minulla on runsaasti kokemusta erilaisista ohjelmointikielistä.
Hyvä Markku Asikainen
Olen toiminut kahdeksan vuotta kahden vaatetusalan johtavan verkkomyymälän (yhteensä yli 2 miljoonaa kävijää kuukaudessa) ohjelmistokehittäjänä ja toivon saavani tilaisuuden hyödyntää verkkokehityksen ja järjestelmäarkkitehtuurin alan taitojani Muotimaailman palveluksessa.
Ohjelmistoinsinöörin työhakemuksen runko
Kun olet saanut lukijan huomion heräämään, on aika mennä asiaan. Työhakemuksen rungossa sinulla on kahden tai kolmen kappaleen verran tilaa saada lukija vakuuttumaan, että olet pätevä avoinna olevaan työpaikkaan. Osoita, että työnantaja hyötyisi sinun taidoistasi, koska olet kokenut ja ratkaisuhakuinen ohjelmistoinsinööri.
Rungon ensimmäinen kappale – soveltuvuutesi tehtävään
Työhakemuskirjeen rungossa pääset vihdoin kertomaan tarkemmin siitä, miksi juuri sinä sopisit avoinna olevaan tehtävään. Selitä, miksi juuri tämä työpaikka tai yritys saa sinut syttymään. Voit jäsennellä runko-osan seuraavasti:
- Korosta koulutustasi. Esittele lyhyesti koulutustaustasi, erityisesi ne kurssit ja projektit, jotka ovat olleet merkittävä urasi kannalta.
- Alan työkokemus. Kerro kokemuksistasi alalla ja ammatillisista saavutuksistasi. Esittele lyhyesti anekdootti tai tilanne, jossa ratkaisit ongelman positiivisesti.
- Osaaminen ja taidot. Linkitä aiempi kokemuksesi ja saavutuksesi organisaation tarpeisiin. Havainnollista saavutuksiasi mahdollisuuksien mukaan numerotiedoilla, jotka voivat olla esimerkiksi lukumääriä, rahasummia tai prosenttilukuja.
- Tulevaisuuden visio. Kuvaile, kuinka voit hyödyntää osaamistasi ja kokemustasi tulevaisuudessa työnantajan hyödyksi, Esitä selkeästi, kuinka voisit ratkaista heidän ongelmiaan ja tukea heidän tavoitteitaan.
- Jatkuva oppiminen. Korosta haluasi kehittyä ja oppia jatkuvasti alalla. Kerro, miten ylläpidät ammattitaitoasi ja seuraat alan kehitystä. Mainitse, että olet valmis ottamaan vastaan uusia haasteita ja oppimaan tarvittavia taitoja tarpeen mukaan ja sekä niiden merkityksestä sinulle palomiehenä.
- Osallistuminen alan tutkimukseen ja kehitykseen. Kerro lyhyesti osallistumisestasi alan tutkimushankkeisiin, projekteihin tai kehitystyöhön. Korosta, miten tämä kokemus on laajentanut näkemystäsi alasta ja auttanut sinua kehittämään uusia taitoja ja osaamista.
Saana Rossi on kirjailija, puhuja ja entinen HR-johtaja. Hänellä on laajaa kokemusta rekrytoinnista. Saana Rossin mielestä hyvä työhakemuskirje on ansioluetteloa täydentävä, enemmänkin motivaatioon ja yhteensopivuuteen keskittyvä teksti ja hyvin vapaamuotoinen. Hän ohjeistaa työnhakijoita kertomaan selkeästi, mikä avoinna olevassa työpaikassa kiinnostaa. Hänen vinkkinsä työnhakijalle on vastata kysymyksiin: miksi juuri kyseinen työ, miksi juuri kyseinen yritys ja miksi juuri kyseinen tehtävä. Lisää asiantuntijoiden ohjeita löydät blogitekstistämme Erotu massasta! Onnistu työnhaussa tekemällä täydellinen hakemuskirje.
Rungon muut kappaleet – räätälöinti organisaatioon
Tutustu perusteellisesti yritykseen ja kerro, mikä sinua erityisesti kiinnostaa organisaatiossa. Kiehtooko sinua kenties sen kulttuuri, arvot, tuotteet tai projektit? Pyri ymmärtämään, millaisia projekteja organisaatio toteuttaa ja millaisia osaajia he etsivät. Yhdistämällä oman motivaatiosi organisaation tavoitteisiin osoitat, että olet valmis sitoutumaan organisaation menestykseen.
Käytä työhakemuksessasi kieltä ja esimerkkejä, jotka osoittavat, että sinulla on taitoja ja kokemusta, jotka vastaavat organisaation tarpeita ja painopisteitä. Korosta erityisesti niitä ominaisuuksia ja saavutuksia, jotka liittyvät organisaation toimintaan.
Vältä yleispäteviä ilmaisuja ja räätälöi hakemuksesi käyttämällä organisaatiokohtaisia tietoja ja esimerkkejä. Tämä osoittaa, että olet nähnyt vaivaa tutustuaksesi organisaatioon ja että olet vakavissasi hakemuksesi kanssa. Esitä selkeä yhteys organisaation tarpeiden ja omien vahvuuksiesi välillä. Näytä, miten voit tuoda lisäarvoa tiimille ja auttaa saavuttamaan organisaation tavoitteet.
Kaipaatko inspiraatiota? Tutustu muihin teknisen alan työhakemusesimerkkeihimme:
- Tietotekniikka
- Data-analyytikko
- Insinööri
Kehotus toimintaan ja loppusanat
Tiivistä työhakemuskirjeen loppukappaleessa ammatillinen intohimosi ja sitoumuksesi organisaation arvoihin. Kiitä lukijaa hänen ajastaan ja ilmaise halukkuutesi keskustella lisää. Korosta odottavasi yhteydenottoa ja toivovasi mahdollisuutta päästä haastatteluun. Pidä sävy positiivisena ja varo kuulostamasta vaativalta.
Ilmaise lopuksi, että olet vakuuttunut siitä, että pystyt tuomaan lisäarvoa organisaatioon ja odotat innolla mahdollisuutta työskennellä heidän kanssaan.
Ohjelmistoinsinöörin työhakemuksen kirjoittaminen ilman työkokemusta
Vaikka sinulla ei olisi aiempaa työkokemusta ohjelmistoinsinöörinä, voit silti kirjoittaa vakuuttavan työhakemuksen. Korosta omaa intohimoasi ohjelmistokehitystä kohtaan ja osoita, että olet valmis oppimaan ja kehittymään alalla.
- Kerro taustasi, koulutuksestasi sekä siitä, miten kiinnostuit ohjelmistoalasta. Mainitse kaikki hakemasi työpaikan kannalta oleelliset koulutukset ja kurssit. Jos olet opiskellut ohjelmointia tai muita teknisiä taitoja omatoimisesti tai harrastuksena, mainitse se.
- Esittele omia projektejasi, koulutustasi ja ohjelmointiin liittyviä harrastuksiasi. Luo portfolio, joka sisältää näytteitä työstäsi. Se voi sisältää esimerkiksi koodinäytteitä, linkkejä projekteihin tai sovelluksiin, jotka olet kehittänyt, ja muuta materiaalia, joka osoittaa tekniset taitosi ja luovuutesi.
- Korosta muita hakemasi työpaikan kannalta oleellisia taitoja. Tällaisia taitoja voivat olla muun muassa ongelmanratkaisutaito, looginen ajattelu ja kyky työskennellä tiimissä. Ilmaise lopuksi avoimesti halukkuutesi oppia ja kehittyä ohjelmistoinsinöörinä ja osoita, että olet valmis näkemään vaivaa menestyäksesi alalla.
- Osoita innostuksesi ja valmiutesi tarttua tilaisuuteen. Vakuuta lukija siitä, että olet hyvä ehdokas avoinna olevaan työpaikkaan. Kerro rehellisesti siitä, mitä osaat, ja korosta potentiaaliasi ja kykyäsi oppia nopeasti ja sopeutua uusiin tilanteisiin.
Tärkeimmät ohjeet
Lopuksi vielä tärkeimmät ohjeet, jotka kannattaa pitää mielessä ohjelmistoinsinöörin työhakemuskirjettä kirjoittaessa:
- Korosta alan koulutusta.
- Esittele projektejasi, harjoitustöitäsi ja oma-aloitteista oppimistasi.
- Mainitse taitoja, kuten ongelmanratkaisu- ja tiimityöskentelytaito.
- Luo portfolio, joka sisältää näytteitä työstäsi.
- Osoita motivaatiosi ja intohimosi alaa kohtaan.
Jos haluat luoda tyylikkään ja selkeän työhakemuskirjeen, mutta sinulla ei ole aikaa tai innostusta hioa kirjettä edustuskuntoon, tutustu ilmaisiin työhakemuspohjiimme. Niiden avulla luot edustavan kirjeen nopeasti ja helposti.