Työhakemuksen otsikko
Ennen vanhaan liikekirjeet kirjoitettiin kirjepaperille, jonka yläreunaan oli painettu lähettäjän nimi ja osoite. Paperi rullattiin kirjoituskoneeseen ja kirje oli kirje naputeltava kerralla lopulliseen muotoonsa.
Tekniikka on kehittynyt, mutta kirjeen otsikon tarkoitus on edelleen sama: kertoa vastaanottajalle, kuka sinä olet ja mistä sinut tavoittaa. Otsikon muotoiluun on hyvä kiinnittää huomiota ja sitä voi elävöittää väreillä, jotta se muodostaa miellyttävän aloituksen ennen tekstikappaleiden alkua. Otsikko sisältää tavallisesti lähettäjän nimen, osoitteen, puhelinnumeron ja sähköpostiosoitteen. Se voi sisältää myös ammattisi (esimerkiksi ohjelmistoinsinööri).
Saatekirjeen sisältämä tervehdys
Liikekirjeet on tapana aloittaa tervehdyksellä ”Hyvä Etunimi Sukunimi”.
Ennen kirjeen kirjoittamista kannattaa tutkia, millaista kieltä käytetään yrityksessä, johon olet hakemassa. Jos yrityksen viestintä on sävyltään virallista, käytä kirjeessäsi virallisen kuuloista tervehdystä. Jos taas yrityksen viestintä on sävyltään epävirallista, voit hyvin valita epävirallisemman sävyn.
Työhakemuksen johdanto
Kirjeen ensimmäisen kappaleen tulee sisältää provosoiva aloitus ja antaa esimakua pätevyydestäsi tehtävään. Muista ilmoittaa myös selvästi, mitä työpaikkaa haet. Kirjoita energiseen, eläväiseen sävyyn, sillä se kertoo sinun innostuksestasi alaan. Hyvin kirjoitettu johdanto saa lukijan ajattelemaan: ”Tämä henkilö osaa kirjoittaa.” Tämän kappaleen täytyy vähintäänkin saada lukija jatkamaan lukemista.
Olen toiminut kahdeksan vuotta kahden vaatetusalan johtavan verkkomyymälän (yhteensä yli 2 miljoonaa kävijää kuukaudessa) ohjelmistokehittäjänä ja toivon saavani tilaisuuden hyödyntää verkkokehityksen ja järjestelmäarkkitehtuurin alan taitojani Muotimaailman palveluksessa.
Työhakemuksen johdannon tarkoitus on kiinnittää lukijan huomio vakuuttavimpaan ominaisuuteesi ja innostaa häntä lukemaan lisää.
Työhakemuksen keskimmäinen osio (runko)
Kun olet saanut lukijan huomion heräämään, on aika mennä asiaan. Työhakemuksen rungossa sinulla on kahden tai kolmen kappaleen verran tilaa saada lukija vakuuttumaan, että olet pätevä avoinna olevaan työpaikkaan. Kerro kokemuksestasi alalla sekä ammatillisista saavutuksistasi. Heitä kehiin kiinnostava anekdootti siitä, kuinka ratkaisit kiperän ongelmatilanteen kaikkien eduksi.
Havainnollista saavutuksiasi mahdollisuuksien mukaan numerotiedoin. Tee lukijaan vaikutus mainitsemalla lukumääriä, rahasummia ja prosenttilukuja. Kerro myös tarkemmin tietotekniikan alalla suorittamistasi opinnoista. Menneisyyden sijaan voit kuvailla myös tulevaisuutta, esimerkiksi kuinka voisit taidoillasi auttaa työnantajaa ratkaisemaan ongelmiaan.
Työhakemuksen rungon tarkoitus on osoittaa, että työnantaja hyötyisi sinun taidoistasi, koska olet kokenut ja ratkaisuhakuinen ohjelmistoinsinööri.
Suurimman osan urastani olen ylläpitänyt ESB-palveluväyliä ja varmistanut verkkokaupan back-end-järjestelmien toimivuuden. Ymmärrän yrityksen tarpeet ja tiedän, kuinka tärkeää on taata erinomainen asiakaskokemus sovittujen budjettirajoitusten puitteissa. Toimittajakannan elvyttämisen jälkeen vuonna 2019 saavutimme 13 prosentin vuotuiset kustannussäästöt ja vähensimme samalla verkkosivuston virheitä ja koodausvirheitä 35 prosentilla.
Menestyksekkäin projektini oli, kun suunnittelin, kehitin ja toteutin palkitun virtuaalisen myymälän arkkitehtuurin, jonka avulla asiakkaat pystyivät asettamaan oman kuvansa tuotteidemme päälle. Hallitsin projektia alustavasta ideointikokouksesta suunnitteluun, koodaukseen, testaukseen ja käyttöönottoon. Sovellus kasvatti LFL-myyntiä 18 %.
Ennen vähittäiskauppa-alalla työskentelyä toimin kymmenen vuotta ohjelmistokonsulttiyrityksessä, joten tekninen kokemukseni kattaa enemmän kuin pelkän verkkokaupan. Tämä on osoittautunut hyödylliseksi monissa muissa kuin vähittäiskaupan tarpeissa. Hallitsen Windows-, Unix- ja Linux-alustojen käytön sekä 9 ohjelmointikieltä (kuten C, C++, VB, Java, Perl ja SQL).
Työhakemuksen loppusanat ja allekirjoitus
Ohjelmistoinsinöörin työhakemuksen viimeinen kappale toimii tiivistelmänä ja innostaa lukijaa ottamaan yhteyttä. Päätä kirje vakuuttavaan ja positiiviseen sävyyn, kerro toivovasi yhteydenottoa.
Työhakemuksen loppusanojen tarkoitus on päättää kirje varman kuuloisesti ja kannustaa työhönottajaa ottamaan sinuun yhteyttä.
Kirjeen voi päättää sanoihin ”Ystävällisin terveisin”, jonka jälkeen seuraa tyhjää tilaa sekä nimenselvennys. Voit skannata allekirjoituksesi ja lisätä sen kirjeeseen, mutta sähköisessä kirjeenvaihdossa allekirjoitus ei kuitenkaan ole välttämätön.
Aalto-yliopistossa suorittamani tietotekniikan tutkinto muodostaa urani perustan ja sen jälkeen olen suorittanut yli 60 verkkokurssia ja -koulutusta. Rakastan uusien ohjelmistotaitojen oppimista. Kuulisin mielelläni lisää kehittämissuunnitelmistanne ja toivon, että haastattelussa voisin kertoa enemmän siitä, miten te voisitte hyöytä taidoistani.
Ystävällisin terveisin
Lennu Sj