Kuljetus- ja logistiikka-alan työhakemuksen muotoilu
Ennen kuin alat kuljettamaan tavaraa tai suunnittelemaan kuljetusreittiä, sinun on tiedettävä, mitä on kuljetettava minnekin. Ennen kuin ryhdyt laatimaan kuljetus- ja logistiikka-alan työhakemusta, sinun on tiedettävä, mitä osioita siinä tarvitaan. Työhakemuksen tulisi sisältää seuraavat osiot:
- otsikko
- tervehdys
- johdanto
- keskimmäiset kappaleet (runko)
- loppulause (joka sisältää lukijalle kehotuksen toimintaan).
Työhakemuksen otsikko
Sinulla on vain muutama sekunti aikaa kiinnittää työhönottajan huomio, joten suunnittele työhakemuksesi otsikko huolellisesti. Ota tämän graafisen elementin suunnittelussa huomioon kaksi seikkaa:
- Sen täytyy olla ennen kaikkea selkeä.
- Käytä samaa tyyliä, jota olet käyttänyt ansioluettelossasi.
Miksi tämän on tärkeää? Ensinnäkin otsikko sisältää nimesi, sähköpostiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Jos työhönottaja ei saa niistä selvää, hän ei voi ottaa sinuun yhteyttä, jos hän haluaa kutsua sinut haastatteluun tai tarvitsee sinulta lisätietoja. Toiseksi työhakemuksen ja ansioluettelon tulisi kuulua selvästi yhteen, joten ne on hyvä muotoilla samaan tyyliin.
Tämän osion tarkoitus: Kiinnittää työhönottajan huomio ja esittää yhteystietosi selkeästi.
Työhakemuksen tervehdys
Vaikka yrityksen tyyli olisi kuinka rento, työhakemuksen tervehdyksen on hyvä kuulostaa kohteliaalta ja hillityltä. Suosittelemme aloittamaan kirjeen tervehdyksellä ”Hyvä Etunimi Sukunimi”, jota käytämme myös työhakemusmalleissamme. Kuljetus- ja logistiikka-alan työhakemuksessa on hyvä tavoitella ystävällistä ja asiallista sävyä.
Jos et saa selville työhönottajan tai potentiaalisen esimiehesi nimeä, voit kirjoittaa tervehdyksen muotoon ”Hyvä (yrityksen nimi) rekrytointitiimi” tai ”Hyvä (yrityksen nimi) rekrytoija”.
Työhakemuksen tervehdyksen tarkoitus on: Puhutella rekrytoijaa henkilökohtaisesti ja saada hänet jatkamaan lukemista.
Työhakemuksen johdanto
Miksi sinut kannattaa palkata? Mitä annettavaa sinulla olisi tässä kuljetus- ja logistiikka-alan työpaikassa? Vastaa kirjeen johdannossa näihin kysymyksiin. Paina kaasu pohjaan: Jos et lähde reippaasti liikkeelle, työhönottaja saattaa menettää kiinnostuksensa heti ensimmäisen kappaleen aikana.
Ennen kuin alat kirjoittaa, mieti mihin sävyyn haluat laatia viestisi. Käytä samaa sävyä koko kirjeessä. Pidä kirje ammattimaisena. Kuvaile saavutuksiasi ja ammatillista osaamista dynaamisin verbein osoittaaksesi, että olet varma kyvyistäsi.
Tutustu työpaikkailmoitukseen tarkasti ja valitse urasi kohokohta, joka osoittaa rekrytoijalle, että voit helpottaa heitä jonkin ongelman ratkaisemisessa, koska olet jo nyt erinomainen kyseisessä työssä. Esitä yleiskatsaus urastasi (käyttäen myönteisiä kuvauksia itsestäsi ja työskentelytyylistäsi) ja siirry sitten asiaan, josta kerrot tarkemmin työhakemuksen rungossa.
Työhakemuksen johdannon tarkoitus on: Luoda kirjeeseen ammattimainen sävy ja herättää työhönottajan kiinnostus ja saada hänet jatkamaan lukemista.
Hyvä Pertti Laine
Olen kuullut, että Kaupunkikuljetus Oy etsii kuljetus- ja logistiikkajohtajaa tiimiinsä. Minulla on runsaasti kokemusta kuljetusalalta, tuotteiden kuljetus- ja toimituslogistiikan valvonnasta. Tiedän, miten laajamittaista toimintaa Kaupunkikuljetus Oy harjoittaa, ja voin vakuuttaa teille, että minulla on tarvittavat taidot ja kokemus yrityksen tehokkaaseen tukemiseen.
Kuljetus- ja logistiikka-alan työhakemuksen keskimmäinen osio (runko)
Olet päässyt matkaan: tie on selvä ja voit alkaa kertoa tarkemmin urastasi. Kerro työhakemuksen keskiosassa eli rungossa tarkemmin, kuka olet ja miten suhtaudut työhösi.
Käy läpi ansioluettelosi taidot-osio ja mieti, millä anekdooteilla voit havainnollistaa hakemasi työpaikan kannalta tärkeimpiä taitojasi. Jos olet kuljettaja, luotsi, laivatyöntekijä tai lastinkäsittelijä, miten voit osoittaa noudattavasi turvallisia työtapoja? Jos työskentelet logistiikan alalla, miten olet parantanut tehokkuutta tai työskennellyt paineen alla saadaksesi tavarat toimitettua ajallaan? Vastaukset näihin kysymyksiin muodostavat työhakemuksesi rungon.
Korosta osaamistasi kertomalla esimerkkejä ongelmatilanteista, joista olet selvitynyt kiitettävästi. On tietysti tärkeää, että pystyt hoitamaan päivittäiset työtehtäväsi, mutta ongelmanratkaisukyky ja nopea ajattelukyky osoittavat työhönottajalle, että pystyt mihin tahansa.
Varmista, että esimerkkisi ovat hakemasi työpaikan kannalta oleellisia. Seuraava kuljetus- ja logistiikka-alan työhakemusesimerkki tarjoaa yhden keinon tämän tavoitteen saavuttamiseksi.
Työhakemuksen rungon tarkoitus on: Korostaa taitojasi esimerkeillä tärkeimmistä urasaavutuksistasi.
Olen erittäin taitava koordinoimaan saapuvat ja lähtevät kuljetuspalvelut niin, että tuotteet toimitetaan perille ajallaan. Tiedän, että useat alueen yritykset ovat riippuvaisia Kaupunkikuljetus Oy:n palveluista varastojensa täydentämiseksi. Kykyni viestiä tehokkaasti ja tehostaa prosesseja tekee minusta vahvan ehdokkaan tähän tehtävään.
Työhakemuksen lopettaminen (loppulause ja allekirjoitus)
Lähestyt määränpäätäsi, mutta älä nosta ihan vielä jalkaa kaasupolkimelta. Kuljetus- ja logistiikka-alan työhakemuksen loppupäätelmä jää rekrytoijan mieleen, joten jätä vaikutelma siitä, että olet erinomainen ehdokas ja todella haluat työpaikan.
Miten se onnistuu? Toista tärkein viestisi ja kerro vielä jotakin itsestäsi. Miksi pidät työstäsi? Miten pysyt rauhallisena, kun joudut työskentelemään kovan paineen alaisena? Miten opettelet uusia taitoja? Vastaukset näihin kysymyksiin antavat työhönottajalle käsityksen persoonallisuudestasi sekä siitä, kuinka hyvin sopisit yrityksen kulttuuriin.
Kirjeen lopussa voit kehottaa lukijaa kohteliaasti toimiin tai ilmoittaa tulevasi mielelläsi haastatteluun, kuten seuraavassa työhakemusesimerkissä.
Työhakemuksen loppukappaleen tarkoitus on: Muistuttaa työhönottajalle, miksi olet loistava ehdokas ja pyytää päästä haastatteluun.
Toivon saavani tilaisuuden keskustella henkilökohtaisesti siitä arvosta, jota voin tuoda Kaupunkikuljetus Oy:lle. Jään kiinnostuneena odottamaan yhteydenottoanne.
Ystävällisin terveisin
Erkki Kujala
Muista nämä ohjeet kuljetus- ja logistiikka-alan työhakemuksessa
- Pyri kirjoittamaan samaan tyyliin kuin puhuisit. Työhakemus on virallinen kirje, mutta sen ei tarvitse kuulostaa jäykältä tai elottomalta. Luontevan kuuloinen kirje antaa työhönottajalle paremman käsityksen persoonallisuudestasi.
- Käytä oikolukuohjelmaa. Pieni virhe ei ehkä haittaa, mutta miksi ottaisit sen riskin, että kirjoitusvirheet estävät sinua saamasta työpaikan? Oikolukuohjelmat ovat nykyään kaikkien saatavilla ja niitä kannattaa hyödyntää.
- Kirjoita lyhyesti. Työhakemuksen tulisi olla korkeintaan yhden sivun mittainen. Käytä siis lyhyitä, korkeintaan yhden tai kahden virkkeen mittaisia esimerkkejä.