Kuvataitelijan ansioluettelon kirjoittaminen
Kuvataitelijat ovat luovia henkilöitä ja rohkeita ajattelijoita. Pidä luovuutesi kuitenkin kurissa, kun laadit ansioluetteloasi.
Kuvataiteilijan ansioluettelon tulisi sisältää seuraavat vakioelementit:
- Taitelijan esittely (profiiliteksti)
- Työkokemusosio
- Taidot-osio
- Koulutusosio
Ansioluettelosi päätavoitteena on päästä haastatteluun tai saada toimeksianto. Varmista, että asiakkaiden ja työhönottajien on helppo löytää yhteystietosi (ja linkki portfolioosi). Tämän vuoksi ansioluettelossa kannattaa noudattaa perinteistä asettelua.
Esimerkki profiilitekstistä eli taitelijan esittelystä
Useimpien muiden alojen ammattilaiset kertovat tässä osiossa, miksi he soveltuvat hakemaansa työpaikkaan. Sinäkin voi tehdä niin, mutta voit myös esitellä itsesi taitelijana ja kertoa jotakin taiteestasi. Voit esitellä taiteellista filosofiaasi ja kertoa lyhesti tyylistäsi sekä välineistä, joilla työskentelet. Halutessasi voit mainita, keneltä olet taitelijana saanut vaikutteita.
Korosta ansioluettelon tässä osiossa suurimpia saavutuksiasi, olivatpa ne sitten toimeksiantoja, yksityisnäyttelyitä tai työnantajalle tehtyjä töitä. Jos olet saanut taidepalkintoja tai apurahoja tai töitäsi on valittu merkittäviin näyttelyihin, mainitse se ehdottomasti!
Profiilitekstin tai taitelijan esittelyn tarkoituksena on antaa rekrytoijille käsitys siitä, kuka olet ja miten työskentelet. Voit esimerkiksi mainita onnistuneen vuorovaikutustilanteen edellisen asiakkaan kanssa tai kuvauksen siitä, miten työskentelet tiimissä. Jos tilaa on vähän (ansioluettelosi tulisi olla enintään kaksi sivua), voit kertoa lisää yksityiskohtia työhakemuksessa.
Työlleen omistautunut kuvataiteilija, jonka hallitsee monenlaisia kuvataiteen tekniikoita. Runsaasti kokemusta kuvituksesta ja animaatiosta. Hyvä työskentelemään itsenäisesti ja tekemään yhteistyötä projekteissa visuaalisen innovaation ja taiteellisesti tyydyttävien tulosten saavuttamiseksi. Olen innostunut ja luotettava tiiminjäsen ja käytän taitojani mielelläni projektien visuaalisen ilmeen kehittämiseen.
Esimerkki työkokemusosiosta
Taiteilijan työkokemusosio voi näyttää hyvin erilaiselta kuin palkkatyötä tekevän henkilön työkokemusosio. Jos olet ollut vakituisessa kokopäivätyössä, käytä kuvataiteilijan ansioluettelossasi käänteistä kronologista järjestystä; jos olet kuitenkin itsenäinen ammatinharjoittaja, luetteloi työsi projektikohtaisesti ja liitä mukaan projektien lyhyt kuvaus.
Esittele taideteoksesi tai saavutuksesi lyhyesti ja ytimekkäästi ranskalaisin viivoin. Käytä ilmaisuvoimaisia sanoja ja dynaamisia verbejä ilmaistaksesi kykyäsi luoda taidetta käyttäen tiettyjä tekniikoita, kuten piirustusta, maalausta, veistosta, tekstiilisuunnittelua ja niin edelleen. Kerro myös, mitä ajatuksia, tunteita tai viestejä pyrit töilläsi välittämään.
Kuvittaja paikassa Neon Magazine, Helsinki
Huhtikuu 2023 — Elokuu 2014
- Käytän Photoshop- ja Illustrator-ohjelmia yhdessä perinteisten tekniikoiden kanssa kuvituskuvien toteuttamiseen.
- Luon käsin piirrettyjä inspiraatiotauluja käyttäen kehittyneitä teknisiä piirustustaitoja.
- Neuvottelen asiakkaiden ja taiteellisten johtajien kanssa kaikesta visuaalisesta sisällöstä.
- Työskentelen tehokkaasti priorisoiden projektitavoitteet ja noudattaen sovittuja aikatauluja.
- Välitän ideoita, tunteita, sävyjä ja tarinoita erilaisten taidemuotojen avulla.
Sarjakuvapiirtäjä paikassa Sarjakuvapiirtäjä, Helsinki
Toukokuu 2010 — Maaliskuu 2014
- Loin sarjakuvia ja pilapiirroksia toimituksellisiin projekteihin.
- Loin poliittisia ja yhteiskunnallisia kuvituksia.
- Loin tietokoneohjelmien avulla animaatiohahmoja sarjakuvien saattamiseksi liikkeeseen.
- Tein yhteistyötä muiden osastojen kanssa sujuvan julkaisuprosessin varmistamiseksi.
Esimerkki kuvataitelijan koulutusosiosta
Vaikka kuvataiteilijan tehtäviin ei yleensä vaadita koulutusta, jotkin yritykset saattavat vaatia tai suosia hakijoita, joilla on muodollinen koulutus tai korkeakoulututkinto, kuten kuvataiteen maisterin tutkinto. Mainitse ansioluettelossasi kaikki koulutuksesi ja kokemuksesi. Muista mainita myös erilaisten työsi kannalta oleellisten tietokoneohjelmien (esimerkiksi Adobe Illustrator ja InDesign) käyttökoulutukset, jotka olet suorittanut.
Luettele tässä osiossa kaikki suorittamasi tutkinnot. Myös erilaiset kunniamaininnat ja stipendit on hyvä mainita. Jos olet suorittanut alempaa korkeakoulututkintoa eli kandidaatin tutkintoa korkeamman tutkinnon, ylioppilastutkintoa ei tarvitse ilmoittaa.
Metropolia, Muotoilija (AMK), Helsink
Elokuu 2005 — Toukokuu 2009
Helsingin kuvataidelukio, Ylioppilastutkinto, Helsinki
Elokuu 2001 — Toukokuu 2005
Esimerkki ansioluettelon taidot-osiosta
Kuvataiteilijan ansioluettelon taidot-osioon on hyvä sisältää luettelo 5–10 taidosta, jotka tekevät sinusta menestyvän taitelijan sekä hyvän yhteistyökumppanin. Se on erityisen tärkeää, koska rekrytoijat tai potentiaaliset asiakkaat etsivät taiteilijoita, joilla on erityisiä kykyjä, ja he haluavat saada käsityksen kyvyistäsi yhdellä silmäyksellä.
Aina kun haet uutta työpaikkaa, sinun on räätälöitävä ansioluettelosi taidot-osio hakemasi työpaikan vaatimusten mukaan. Taiteellinen lahjakkuutesi on tärkeää, sillä se tekee sinusta ainutlaatuisen, mutta lisäksi työhönottaja tai asiakas voi pitää tärkeinä esimerkiksi seuraavia ominaisuuksia: järjestelmällisyys, sovittujen aikataulujen noudattaminen, selkeä viestintä ja kyky tehdä yhteistyötä muiden ammattilaisten kanssa.
Jotkut työnantajat käyttävät automaattista hakijaseurantajärjestelmää (ATS), joka etsii ansioluettelostasi tiettyjä avainsanoja, lauseita ja muita asiaankuuluvia tietoja. Mitä paremmin ansioluettelosi vastaa työpaikkailmoituksessa mainittuja vaatimuksia, sitä todennäköisemmin läpäiset tietokoneen suorittaman esikarsinnan.
Lahjakkuutesi ja taitosi ovat erityisen tärkeitä, kun on kyse työn löytämisestä taiteilijana.
- Erinomaiset piirustustaidot
- Animaatiotekniikka
- Stopmotion
- Interaktiivinen media
- Adobe Photo Shop, After Effects ja Illustrator
- Projektinhallinta
- Luova ongelmanratkaisukyky
Suosittelemme luovien alojen ammattilaisia liittämään ansioluetteloonsa valokuvan. Henkilökohtainen tyyli on usein osa kuvataiteilijan imagoa. Ansioluettelosi tulisi myös sisältää linkki verkkoportfolioon (jonka voit tehdä ansioluettelon rakennustyökalun avulla), jossa esitellään taidettasi ja annetaan lisätietoja sinusta taitelijana.