Mitä näyttelijä tekee?
Näyttelijä esittää erilaisia rooleja liikkeiden, roolisanojen ja ilmeiden avulla. Näyttelijät voivat olla yhden työnantajan palveluksessa tai tehdä töitä useammille työnantajille. Näyttelijät harjoittelevat heille annetun roolin ja pyrkivät esittämään sen mahdollisimman aidosti esitystilanteessa. He osallistuvat harjoituksiin, opettelevat repliikkejä ulkoa ja tekevät yhteistyötä muiden alan ammattilaisten kanssa esitysten toteuttamiseksi. Näyttelijä hyödyntää työssään erilaisia näyttelemisen tekniikoita ja muita taitoja. Ihanteellisella hakijalla on alan koulutus sekä käytännön kokemusta näyttelijän työstä.
Esimerkki ansioluettelon profiilitekstistä
Ansioluettelon profiiliteksti antaa roolittajalle lyhyesti ja tiivisti monipuolisen kuva sinusta, vaikuttavimmista saavutuksistasi ja vahvuuksistasi. Profiilitekstin on tarkoitus innostaa roolittajaa lukemaan ansioluettelo loppuun, jolloin hän saa lisää tietoja kokemuksestasi. Halutessasi voit mainita profiilitekstissä hakemasi roolin kannalta olennaisia erityistaitoja. Muista käyttää dynaamisia verbejä ja kiinnostavia sanavalintoja ilmentääksesi innostustasi näyttelemiseen. Numerot ja yksityiskohtaiset tiedot voivat auttaa profiilitekstiä erottumaan joukosta. Katso seuraavassa esimerkki näyttelijän profiilitekstistä.
Intohimoinen, kokenut ja virallisen koulutuksen saanut näyttelijä. Olen innostunut ja minulla on vahva työetiikka sekä palava halu esiintyä.
Työkokemuksen esittäminen
Yleensä ansioluettelon tälle osiolle annetaan nimeksi Työkokemus, mutta näyttelijät kutsuvat sitä joskus mieluummin nimellä Taiteellinen työ. Osiossa luetellaan kaikki aiemmat roolit, jotka voidaan jakaa teatteri- ja elokuvarooleihin. Muista mainita tuotannon nimi, roolihenkilön nimi sekä esityspaikka. Halutessasi voit mainita myös esitysvuoden. Voit luetella roolisi käänteisessä kronologisessa järjestyksessä siten, että viimeisin rooli on luettelossa ensimmäisenä, tai voit siirtää etsimäsi työpaikan kannalta olennaisimmat roolisi luettelon alkuun, jotta roolittaja näkee niihin liittyvän kokemuksesi heti. Voit luetella näyttelijäroolisi ilman työnkuvaa, sillä yleensä näyttelijät tekevät lyhyessä ajassa useita eri rooleja. Varmista, että luettelo on siisti ja järjestelmällinen. Seuraavassa on esimerkki ansioluettelon työkokemusosiosta.
Näyttelijä paikassa Turun kaupunginteatteri, Turku
huhtikuu 2016 — lokakuu 2019
Ääninäyttelijä paikassa Studio Äänekäs, Helsinki
maaliskuu 2015
Taustanäyttelijä paikassa elokuvaproduktio Neronleimaus, Helsinki
helmikuu 2015
Näyttelijä paikassa teatteriryhmä Helke, Helsinki
elokuu 2012 — helmikuu 2015
Näyttelijän ansioluettelon koulutusosio
Vaikka useimmat näyttelijät tulevat alalle suorittamatta muodollista tutkintoa, työpajat, kurssit tai opinnot kertovat työnantajalle sitoutumisestasi alalle. Tästä osiosta roolittajalle käy myös selväksi, kenen kanssa olet aiemmin työskennellyt. Muista mainita tärkeät oppilaitokset ja opinto-ohjelmat tämän osion lisäksi myös profiilitekstissäsi. Myös erilaiset kunniamaininnat, palkinnot ja liittojen jäsenyydet on hyvä mainita tässä osiossa. Jos olet suorittanut alempaa korkeakoulututkintoa eli kandidaatin tutkintoa korkeamman tutkinnon, ylioppilastutkintoa ei tarvitse mainita. Voit myös mainita meneillään olevat opinnot sekä arvioidun valmistumisajankohdan. Katso seuraavassa esimerkki näyttelijän koulutusosiosta.
Näyttelijäntaiteen kandidaatti, Taideyliopisto, Helsinki
elokuu 2007 — toukokuu 2011
Ylioppilastutkinto, Taideyliopisto, Helsinki
syyskuu 2003 — toukokuu 2006
Esimerkki taitojen esittämisestä ansioluettelossa
Taidot-osiossa voit luetella lyhyesti vahvuuksiasi. Tarkista työpaikkailmoituksesta, vaaditaanko rooliin erityisiä taitoja. Haetko roolia kung-fu-toimintaelokuvassa? Muista siinä tapauksessa mainostaa taistelulajien tuntemuksesi. Jos taas haet balettiaiheiseen avaruuselokuvaan, on hyvä kertoa tanssitaidoistasi. Jos sinulla on muuta roolin kannalta oleellista kokemusta, kuten työ käsikirjoittajana tai näyttämömestarina, voit mainita siitä lyhyesti tässä. Katso seuraavassa esimerkki näyttelijän taidot-osiosta.
- Äänenkäyttö
- Taistelulajit
- Ratsastus
- Moderni tanssi
- Stanislavskin näyttelemismenetelmä
- Yhteistyötaidot