Työhakemuksen otsikko
Sivun yläreunassa on työhakemuksen otsikko. Se on todennäköisesti ensimmäinen kohta, jonka rekrytoijat huomaavat, kun he aloittavat lukemisen, joten on tärkeää, että se sisältää oikeat tiedot. Otsikon tulisi sisältää ainakin nimesi, puhelinnumerosi ja sähköpostiosoitteesi sekä mahdollisesti muita tärkeitä tietoja.
Koska otsikko on niin näkyvällä paikalla työhakemuksessasi, myös sen visuaaliseen ilmeeseen on hyvä kiinnittää huomiota. Luo sähköasentajan työhakemukseen edustava ja huomiota herättävä otsikko, mutta älä käytä turhan räikeitä värejä tai muita hienoja muotoiluelementtejä. Otsikon pitää ennen kaikkea herättää rekrytoijan kiinnostus sinuun työnhakijana.
Työhakemuksen otsikon tarkoitus on: Antaa tärkeimmät henkilötietosi edustavassa ja ammattimaisessa muodossa.
Työhakemuksen tervehdys
Työhakemuksen räätälöinti on yksi tärkeimmistä keinoista varmistaa, että se tekee lähtemättömän vaikutuksen työnantajaan. Tämä on erityisen tärkeää kirjeen alkutervehdyksessä. Pyri mahdollisuuksien mukaan käyttämään työhönottajan ja mahdollisesti tulevan esimiehesi nimeä henkilökohtaisen yhteyden muodostamiseksi.
Varma ja toimiva vaihtoehto on ”Hyvä Etunimi Sukunimi”, joka antaa sinusta ammattimaisen vaikutelman. Jos tunnet työhönottajan entuudestaan, voit valita vapaamuotoisemman tervehdyksen, kuten ”Hei Etunimi”. Tämä koskee erityisesti työhakemuksia, jotka lähetetään sähköpostiviestin muodossa.
Työhakemuksen tervehdyksen tarkoitus on: Puhutella työhakemuksen vastaanottajaa nimeltä ja luoda näin kirjeeseen kunnioittava ja henkilökohtainen sävy.
Työhakemuksen johdanto
Johdannon sävy vaikuttaa usein siihen, lukevatko rekrytoijat koko työhakemuksesi vai eivät. Sen kirjoittamiseen kannattaa siis panostaa. Kiinnostava anekdootti, numerotieto tai muu tieto voi olla hyvä esittely, joka saa rekrytoijan jatkamaan lukemista.
Johdannon tarkoitus on: Kiinnittää lukijan huomio ja kannustaa häntä jatkamaan kirjeen lukemista.
Hyvä Jarmo Tarkkala
Sähkötalon sähkötöiden johtajan tehtävässä voisin hyödyntää 12 vuoden kokemustani 5–15 sähköasentajan tiimien johtamisesta asuntorakentamisen ja julkitilarakentamisen aloilla.
Työhakemuksen runko
Nyt kun olet saanut lukijan kiinnostumaan kirjeestäsi, voit kertoa tarkemmin saavutuksistasi ja taidoistasi. Apuna voit käyttää esimerkiksi STAR-menetelmää. Kerro tilanteesta (Situation), johon olet törmännyt työssäsi sekä tehtävästä (Task), joka sinun täytyi tässä tilanteessa suorittaa. Kerro sen jälkeen ratkaisusta (Action), johon päädyit, sekä tuloksesta (Result), johon toimintasi johti. Kerro esimerkit lyhyesti ja varmista, että ne liittyvät hakemassasi työtehtävässä vaadittaviin taitoihin.
Kirjeen loppupuolella voit myös mainita hakemasi työpaikan kannalta oleellisia taitojasi ja kertoa, mitä annettavaa sinulla on yritykselle.
Työhakemuksen rungon tarkoitus on: Kertoa työkokemuksestasi ja saavutuksistasi ja mainita tärkeimmät taitosi sekä se, mitä annettavaa sinulla on yritykselle.
Olen pätevä sähköasentaja (sähköpätevyys 1) ja olen erilaisissa kotitalouksien ja kaupallisten yritysten sähköhankkeissa suorittanut uudisrakennusten johdotuksia ja asentanut valaistusjärjestelmiä 10 000 neliömetrin toimisto- ja teollisuusrakennuksissa. Minulla on kokemusta työskentelystä 5–140 hengen tiimeissä ja ymmärrän, missä yhteistyön painopisteet ovat. Sähkösuunnitelmat ovat olennainen osa toimivaa tilaa, ja minulla on runsaasti kokemusta työtehtävien koordinoinnista suuremmissa tiimeissä.
Olen suorittanut kaikki vaadittavat työturvallisuuskurssit kiitettävästi enkä ole 12-vuotisen urani aikana aiheuttanut kertaakaan vaaratilanteita. Viimeisimmässä tehtävässäni olin vastuussa yli 20 oppisopimusoppilaan turvallisuus- ja sääntelykoulutuksesta. Pidän tietoni muuttuvien määräysten osalta aktiivisesti ajan tasalla. Nykyisen työnantajani työntekijöiden työtapaturmat vähenivät 12 prosenttia sen jälkeen, kun otin käyttöön verkkokurssin jokaiselle työntekijälle.
Nykyisessä työpaikassani hyödynnän vankkaa ammattitaitoani vaativissa vianetsintä-, kunnossapito- ja korjaustehtävissä ja etädiagnostiikkateknologiamme ansiosta pystyn selvittämään ongelmia kaukana olevien asiakkaiden ja sähköasentajakollegoiden kanssa.
Olen taitava suunnittelija ja innokas oppija – jokainen projekti on erilainen, ja kun ongelmaan on useita ratkaisuja, on järkevää ottaa askel taaksepäin ja käydä huolellisesti läpi eri vaihtoehdot. Olen osallistunut yli 350 projektiin ja saanut runsaasti positiivista palautetta asiakaspalvelutaidoistani.
Työhakemuksen loppusanat ja allekirjoitus
Kun olet saanut työhakemuksesi rungon valmiiksi, sinulla pitäisi olla kasassa melkein sivun verran tekstiä. On aika päättää kirje positiiviseen ja kunnioittavaan loppulauseeseen. Voit myös muotoilla loppuun lauseen, joka innostaa lukijaa tarttumaan toimeen. Ilmaise kiinnostuksesi työskennellä yrityksessä ja pyydä työnantajaa kohteliaasti ottamaan sinuun yhteyttä.
Lisää loppuun sopiva lopputervehdys, jonka muoto riippuu siitä, miten hyvin tunnet työnantajan. Voit kirjoittaa esimerkiksi ”Ystävällisin terveisin” tai ”Kiitos ajastanne”.
Työhakemuksen lopputervehdyksen tarkoitus on: Päättää kirje ystävälliseen sävyyn ja innostaa lukijaa ottamaan yhteyttä. Kirjoita loppuun allekirjoitus ja nimenselvennys.
Keskustelisin haastattelussa mielelläni yrityksessänne kehitteillä olevista projekteista sekä siitä, miten minä voisin olla mukana varmistamassa tulevien tuotteidenne menestyksen.
Ystävällisin terveisin,
Niina Partanen