Työhakemuksen tarkoitus on lähestyä henkilöä, joka voi mahdollisesti tarjota sinulle työpaikan. Työhakemus saattaa joutua ensin kulkemaan erilaisten sähköisten suodattimien läpi, mutta viime kädessä työpaikan tarjoaa sinulle ihminen. Tämä on sinun tilaisuutesi esittäytyä tälle henkilölle.
Työhakemuksen otsikko
Työhakemuksen otsikko on sivun yläreunassa sijaitseva huolellisesti muotoiltu osio, joka sisältää nimesi, osoitteesi, puhelinnumerosi ja sähköpostiosoitteesi. Usein otsikossa mainitaan myös hakijan ammatti (esimerkiksi rahoitusasiantuntija).
Rahoitusasiantuntijan työhakemuksen tervehdys
Pyri aina osoittamaan kirje yksittäiselle henkilölle sen sijaan, että osoittaisit sen koko yritykselle. Ihmiset lukevat mielellään oman nimensä ja on todennäköisempää, että saat vastauksen kirjeeseesi, jos osoitat sen yksittäiselle henkilölle. Yksittäiselle henkilölle osoitettu kirje kertoo, että kirjoittaja on kiinnittänyt huomiota yksityiskohtiin ja nähnyt vaivaa saadakseen selville, kenelle kirje tulee osoittaa.
Työhakemuksen johdanto
Johdannossa sinulla on tilaisuus kiinnittää lukijan huomio kertomalla nasevasti, miksi haluat tämän työpaikan ja miksi olet mielestäsi siihen sopiva. Käytä energistä, eloisaa kieltä ja osoita olevasi innokas ja varma pätevyydestäsi. Varo kuitenkin kuulostamasta ylimieliseltä tai liian tuttavalliselta. Kiinnostava ja oikeansävyinen aloitus saa vastaanottajan jatkamaan lukemista.
Koska puhun sujuvasti venäjää ja minulla on neljän vuoden kokemus investointipankkitoiminnasta Pohjoismaiden ja Venäjän markkinoilla, analyytikon tehtävä Investointi A:ssa olisi kiehtova seuraava askel kansainvälisellä investointipankkiurallani.
Työhakemuksen runko
Kirjeen keskimmäisissä kahdessa tai kolmessa kappaleessa sinulla on tilaisuus mennä itse asiaan. Kerro työkokemuksestasi, saavutuksistasi pankkialalla ja muista hakemasi työpaikan kannalta mahdollisesti olennaisista ominaisuuksistasi.
Kerro onnistumisistasi tarkasti ja havainnollista tekstiä mahdollisuuksien mukaan numerotiedoin (mainitse esimerkiksi lukumääriä, rahasummia ja prosenttimääriä). Kerro mielellään myös muutama anekdootti haasteista, joita olet urallasi kohdannut, sekä siitä, miten olet ratkaissut nämä tilanteet.
Halutessasi voit kertoa kirjeen rungossa myös koulutuksestasi sekä suorittamistasi kursseista tai sertifikaateista. Voit kertoa myös, miksi olet kiinnostunut juuri tästä yrityksestä. Vältä turhaa päällekkäisyyttä ansioluettelosi kanssa eli pyri työhakemuksessa kertomaan asioita, jotka eivät ilmene ansioluettelosta.
Sen sijaan, että perustelet miksi sinä ansaitset tämän työpaikan, yritä työhakemuksessa kertoa, miten sinä voit auttaa yritystä ratkaisemaan ongelmia, säästämään rahaa tai parantamaan tehokkuutta. Korosta sitä, miten sinä voit auttaa yritystä, eikä niinkään sitä, miten yritys voi auttaa sinua.
Suoritettuani kauppatieteiden kandidaatin tutkinnon työskentelin kolme vuotta yritysrahoituksen parissa, mutta Aalto-yliopistossa suorittamani MBA-tutkinnon jälkeen aloitin analyytikon roolissa Werner oy:n fuusio- ja yrityskauppatiimissä. Neljän viime vuoden aikana Maxilla olen ollut johtava analyytikko kuudessa kaupassa, joiden arvo on yhteensä 1,8 miljardia euroa, ja olen tehnyt tiivistä yhteistyötä kymmenissä muissa kaupoissa. Minulla on runsaasti kokemusta kirjanpidosta ja riskianalyysistä kansainvälisillä markkinoilla, ja kokemukseni suorista ulkomaisista sijoituksista on keskittynyt Lähi-itään.
Arviointien ja taloudellisen elinkelpoisuuden arvioinnin lisäksi laadin ja päivitin esittelykirjoja ja kirjoitin tiivistelmiä. Lähetän ohessa ei-luottamuksellisia esimerkkejä parhaista kirjoitustöistäni - sanoilla on väliä, kun rakennetaan luottamusta. Kun oikeat tiedot toimitetaan oikeille henkilöille, sopimus kuin sopimus saadaan vietyä läpi.
Koska Werner oy oli boutique-yritys, minun tehtäväkseni annettiin profiloida yritystä verkostoitumistapahtumissa ja konferensseissa, mikä tarjosi minulle mahdollisuuden hioa vaikuttamistaitojani.
Haen Investointi A:han, koska yrityksenne pystyy tarjoamaan minulle aivan eri kokoluokan mahdollisuuksia. Uskon, että myös uusissa tehtävissä ”pienen miehen” mentaliteetti liiketoiminnan kehittämisessä osoittautuu hyödylliseksi.
- Olin johtava analyytikko Pohjoismaiden ja Venäjän välisessä 250 miljoonan euron suuruisessa luonnonvarojen yrityskaupassa.
- Olen tukenut 8 uuden yrityksen listautumisprosessia Helsingin pörssiin neljän vuoden aikana.
- Hyödynsin ohjelmointikokemustani talon sisäisten kannattavuustyökalujen päivittämisessä.
Työhakemuksen loppusanat ja allekirjoitus
Viimeisessä kappaleessa on hyvä houkutella työhönottajaa toimintaan – kerro odottavasti kiinnostuneena vastausta ja tulevasi mielelläsi haastatteluun.
Voit myös kysyä, voitko soittaa työhönottajalle seuraavalla viikolla. Näin osoitat, että olet tosissasi työpaikan suhteen, eikä kyseessä ole mikään puolihuolimaton hakuyritys, Asetu kirjeen vastaanottajan asemaan – kiinnittäisitkö kirjeeseen enemmän huomiota, jos tietäisit, että lähettäjä soittaa sinulle pian?
Voit päättää kirjeen sanoihin ”Ystävällisin terveisin”, jonka jälkeen seuraa tyhjää tilaa sekä nimenselvennys. Voit myös skannata allekirjoituksesi ja lisätä sen kirjeeseen, mutta sähköisessä kirjeenvaihdossa tämä ei ole välttämätöntä.
Minulla on selkeä käsitys Investointi A:n yrityskulttuurista ja maineesta, sillä setäni on yrityksen asiakas, ja olen jo pitkään haaveillut työskentelystä yrityksessänne. Kun näin avoimen työtehtävän, minulle oli ilman muuta selvää, että hakisin paikkaa.
Ystävällisin terveisin
Markus Jussila