Kuvittele tilanne: istut haastattelussa, jännitys kutittelee vatsanpohjaa, ja sitten kuulet kysymyksen “Missä näet itsesi viiden vuoden kuluttua?”. Monelle tämä kysymys voi tuntua ansalta, johon on helppo kompastua.
Työnantajat arvostavat intoa ja visioita. He etsivät henkilöitä, jotka astuvat varmoina kohti uusia haasteita ja samalla innostavat ja tukevat muita ympärillään. Kukaan ei voi ennustaa tulevaa varmuudella, mutta vakuuttava vastaus tähän kysymykseen sisältää sopivassa suhteessa rohkeaa visionäärisyyttä ja käytännönläheistä realismia.
Tässä artikkelissa käsittelemme seuraavia aiheita:
Välillä on tärkeää antaa ajatusten virrata vapaasti ja uskaltaa unelmoida suuresti. Älä anna menneisyyden saavutusten rajoittaa tulevaisuuden mahdollisuuksia. Tämä blogi tarjoaa sinulle toivottavasti inspiraatiota ja rohkaisua omien tavoitteidesi tarkempaan hahmottamiseen.
Raja kunnianhimon ja ylimielisyyden välillä on hiuksenhieno.
Kun saat haastattelussa tilaisuuden osoittaa olevasi kunnianhimoinen, muista varoa antamasta ylimielistä vaikutelmaa. Ilmaise ajatuksesi järkevästi ja loogisesti ja huolehdi, että kehonkielesi pysyy neutraalina. Älä päästä mielikuvitustasi lentoon, vaan hahmottele realistisia uratavoitteita ja perustele niiden saavutettavuus.
Haastattelijat kyselevät pitkän aikavälin suunnitelmistasi saadakseen paremman käsityksen motivaatiostasi ja sitoutumisestasi. Tämä auttaa heitä arvioimaan, kuinka hyvin sovit yrityksen kulttuuriin ja sen pitkäaikaisiin tavoitteisiin.
Kun haastattelijat kysyvät, missä näet itsesi viiden vuoden kuluttua, he joutuvat samalla itse miettimään vastausta kysymykseen: onko hakijan ja työnantajan suunta yhteneväinen? Jos näin on, se voi olla hyvä merkki yhteensopivuudesta. Yritys haluaa varmistua siitä, että uusi työntekijä jakaa heidän arvonsa ja tavoitteensa, mikä voi edistää pitkäaikaista menestystä ja sitoutumista organisaatioon.
Haastattelussa käydään läpi urasaavutuksiasi, mutta tuleva esimies haluaa myös varmistaa, että kehityksesi jatkuu edelleen. Mitä taitoja haluaisit seuraavaksi kehittää ja kuinka ne hyödyttäisivät yritystä? Perustele, miksi sinun palkkaamisesi olisi yritykselle kannattavaa.
Kunnianhimo on tarttuvaa. Vastaavasti mikään ei ole pahempaa, kuin työskennellä sellaisten ihmisten kanssa, jotka junnaavat paikallaan. Osoita, että arvostat ympärilläsi olevia ihmisiä ja näet heidät tärkeänä osana omaa matkaasi. Arvokkaimpia asioita työpaikalla on vastavuoroisuus. Kokemuksesi voi olla arvokas tuki toisille, ja samalla voit oppia heiltä. Painota vuorovaikutuksen merkitystä sekä valmiuttasi jakaa tietoa.
Tämä kysymys tarjoaa täydellisen tilaisuuden kertoa haastattelijoille motiiveistasi. Jossain muussa tilanteessa toteamus “Olen erittäin motivoitunut henkilö” saattaisi kuulostaa tyhjältä fraasilta, mutta työhaastattelussa sinulla on tilaisuus laajentaa vastaustasi kertomalla esimerkkejä motivaatiostasi.
Hyvä vastaus tähän kysymykseen saa haastattelijat nojautumaan eteenpäin tuoleillaan. Herätä heidän kiinnostuksensa ja houkuttele heidät miettimään, miten he voivat auttaa sinua toteuttamaan visiosi.
Haastattelijat voivat kysyä samaa asiaa monella eri tavalla. Seuraavassa on seitsemän kysymystä, joiden tarkoituksena on selvittää, miten näet urasi kehittyvän tulevaisuudessa:
Punnitse vastauksesi tähän kysymykseen huolellisesti, sillä se voi paljastaa monia eri asioita sinusta ehdokkaana.
Seuraavassa on muutamia näkökulmia, jotka kannattaa pitää mielessäsi. Voit olla varma, että hyvin laadittu vastaus jää haastattelijan mieleen koko haastattelun ajaksi ja ehkä pidempäänkin.
Ennen kuin vastaat kysymykseen ”Missä näet itsesi viiden vuoden kuluttua?”, on hyvä tarkastella tähänastisen urasi suuntaa. Haluatko muuttaa suuntaa seuraavassa työpaikassasi tai työtehtävässäsi?
Mieti, mitä haluaisit muuttaa työssäsi. Miltä ihanteellinen työviikkosi näyttää? Mitä tehtäviä haluaisit tehdä enemmän? Miltä uusi sinä tuntuu, kun heräät maanantaina aloittamaan työviikkoa?
Työnantajalla on syytä huoleen, jos työnhakija ei vaikuta innostuneelta puhuessaan tulevista työtehtävistään. Työnhaku on henkisesti raskasta ja voi tuntua vaikealta uskoa unelmiinsa, jos on saanut toistamiseen pakit, mutta yritä silti osoittaa olevasi optimistinen.
Hahmottele toiveikas kuva siitä, missä näet itsesi viiden vuoden kuluttua. Haaveidesi ei tarvitse välttämättä toteutua – tässä vaiheessa on tärkeintä näyttää työhönottajalle, että olet sopivasti kunnianhimoinen.
Tavoitteidesi tulisi sopia sen työpaikan jatkeeksi, jota olet hakemassa. Tarkastele työpaikkailmoitusta ja mieti, miten siinä luetelluista tehtävistä ja taidoista voi edetä eteenpäin. Jos esimerkiksi ilmoituksessa korostetaan tiimityötä ja projektinhallintaa, voit mainita halusi kehittyä johtotehtäviin ja vaikuttaa tiimin menestykseen. Tärkeintä on osoittaa, että olet sitoutunut tehtävään pitkällä tähtäimellä ja että henkilökohtaiset tavoitteesi tukevat organisaation tavoitteita.
Tulevaisuudensuunnitelmasi kuulostavat vakuuttavammilta, jos pystyt osoittamaan, että olet aiemminkin urallasi saavuttanut asettamiasi uratavoitteita. Haastattelijat arvioivat sinun arviontikykyäsi, joten valitse sanasi tarkkaan – valmistaudu havainnollistamaan kertomaasi esimerkein. Työntekijä, joka hallitsee oman uransa suuntaa, on työntekijä, joka kehittyy työtehtävissään. Jatkuva kehittyminen ei ole helppoa, mutta työnantajat toivovat sitä työntekijöiltään.
Ihanteellisessa tapauksessa vastauksesi kysymykseen ”Missä näet itsesi viiden vuoden päästä?” sopii sen yrityksen kulttuuriin, johon olet hakemassa töihin. Jos omat tavoitteesi eivät tunnu sopivan yrityksen toimintatapaan, työnantaja saattaa miettiä, sovitko sinä yritykseen tällä hetkellä, saatikka sitten viiden vuoden kuluttua. Sopivuutta yrityskulttuuriin on vaikea määrittää työhaastattelussa, joten kaikki vastaukset, jotka ovat jollain tavalla ristiriidassa yrityksen kulttuurin kanssa, saavat helposti haastattelijoiden hälytyskellot soimaan.
Kukaan järkevä ihminen ei voi vastata tähän kysymykseen täydellä varmuudella. Realisti tietää, että moni asia voi muuttua viidessä vuodessa. Vältä ehdottomien totuuksien esittämistä äläkä takerru unelmiisi liian tiukasti. Jos työnantaja kyseenalaistaa näkemyksesi (hän saattaa olla kiinnostunut näkemään, miten reagoit), älä asetu liiaksi puolustuskannalle. Osoita olevasi joustava ja harkitsevainen.
Vastauksesi voi sisältää myös asioita, jotka eivät liity suoraan uraasi. Tärkeintä on osoittaa tulevalle työnantajallesi, että et pelkää unelmoida suurista asioista ja että sinulla on kyky toteuttaa unelmiasi. Mitä haluaisit (todella) tehdä? Mikä tekisi vaikutuksen työnantajaan ja saisi hänet miettimään, miten hän voi auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi? Kertomalla tavoitteistasi epätavallisesta näkökulmasta voit tehdä lähtemättömän vaikutuksen haastattelijoihin.
Tee täysin selväksi, että tulevaisuutesi on tämän työnantajan palveluksessa.
Lojaalius alkaa siitä hetkestä, kun astut haastatteluhuoneeseen. Tämä kysymys tarjoaa sinulle tilaisuuden osoittaa, että sinä olet sopiva henkilö tehtävään ja että työantaja on juuri sinulle sopiva työnantaja. Jaa näkemyksesi yhteisestä tulevaisuudestanne.
Seuraavassa on seitsemän erilaista skenaariota, joista voit ammentaa sisältöä vastaukseesi. Tärkeintä on, että vastauksesi on vilpitön. Älä yritä arvailla, mikä voisi tehdä vaikutuksen haastattelijaan – henkilökohtaiset mieltymykset tulevat joka tapauksessa esiin haastattelun aikana. Ole uskollinen omille uratoiveillesi ja -tavoitteillesi.
Kouluttautumiseen ja työhön liittyvien suunnitelmiesi tarkentaminen on hyvä tapa osoittaa, että olet tiedonjanoinen henkilö, joka pyrkii kehittymään jatkuvasti. Keskittymällä ammatilliseen kehitykseen voit osoittaa tulevalle esimiehellesi olevasi kunnianhimoinen ilman, että vaikutat uhkaavalta. Muista kuitenkin yhdistää ammatillinen kehittyminen parempiin tuloksiin työssä. Kerro esimerkki siitä, miten jokin aiempi koulutus auttoi sinua parantamaan tuloksiasi. Työnantajat ovat valmiita investoimaan työntekijöihin, jos se parantaa työn tuloksia.
”Haluan syventää ja vahvistaa rahtialan tuntemustani erityisesti kansainvälisten kuljetusten parissa. Tavoitteenani on hankkia lisää kokemusta varsinkin Kauko-Idän kuljetuksista. Haluan kehittyä ammatillisesti ja auttaa omalla panoksellani kehittämään yritystä kansainvälisen logistiikan alalla. Tämä tavoitteeni motivoi minua jatkuvasti ottamaan vastaan uusia haasteita ja oppimaan uusia taitoja.”
Ei ole häpeä sanoa, että haluat saada ylennyksen. Jos urasaavutuksesi oikeuttavat sinut saamaan ylennyksen parin seuraavan vuoden aikana, älä kaihda mainita tätä haastattelussa. Pomosi haluaa mahdollisesti itsekin siirtyä ylemmäs yrityksen hierarkiassa, jolloin kyvykkään seuraajan löytäminen on keskeinen osa hänen strategiaansa. Työskentely sellaisen esimiehen alaisena, joka pyrkii jarruttamaan alaistensa kehittymistä, on epäterveellistä. Mainitse rohkeasti kunnianhimosi – huono pomo ei silloin palkkaa sinua, mikä on urasi kannalta kaikkein parasta.
“Viiden vuoden kuluttua näen itseni valmiina johtotehtäviin Hakku oy:ssä. Kymmenen vuoden kokemukseni rahoitusalalta antaa vankan pohjan tälle kehitykselle. Tunnen syvää yhteyttä yritykseen ja toivon voivani kasvaa ja kehittyä yhdessä sen kanssa. Olen motivoitunut tuomaan panokseni organisaation menestykseen ja olemaan osa sen tulevaisuuden kasvua.”
Viidessä vuodessa toivon kasvavani johtotehtävään – johtajakokemusta ei hankita yhdessä yössä. Sinun ei tarvitse perustella tavoitettasi yletä johtotehtäviin, mutta se osoittaa työhönottajalle, että olet henkilö, joka laittaa itsensä likoon, kun jotakuta tarvitaan johtamaan projektia tai kun kollega tarvitsee mentoria. Johtajaksi pyrkivät tarttuvat helposti tällaisiin kasvumahdollisuuksiin, ja he voivat vaikuttaa suuresti ympärillään oleviin ihmisiin.
”Koska toimin jo toisen kerran tiimipäällikkönä, visioin itseni viiden vuoden kuluttua toimimassa osastopäällikkönä. Tiedostan, että matkalla kohti tätä tavoitetta minun täytyy vielä syventää osaamistani erityisesti työhön liittyvissä kaupallisissa tehtävissä. Olen sitoutunut kehittymään edelleen ja osoittamaan kykyni uusilla vastuualueilla.”
On täysin hyväksyttävää sanoa, ettet ole 100-prosenttisen varma tietyissä tilanteissa.
Jos olet ottamassa urallasi isoa askelta, jonka näkymät ovat epävarmat, on hyväksyttävää sanoa rehellisesti, ettet ole varma keskipitkän aikavälin näkymistä. Tee selväksi, että sinulla on kokemusta onnistuneista ura-askelista, ja kerro, miksi olet sitoutunut toimimaan työnantajan palveluksessa (voit esimerkiksi kertoa, että yrityksen kulttuuri sopii sinulle hyvin). Työhönottajat arvostavat rehellisyyttä.
Jos seuraava tehtäväsi on askel ylöspäin edellisestä tehtävästäsi, voi tuntua epärealistiselta suunnitella kovin suurta kasvua viidessä vuodessa. On hyvä sanoa suoraan, että seuraava tehtävä on sinulle haaste, ja siinä tapauksessa on hyvä mainita samaan hengenvetoon kaikki ne asiat, joissa toivot seuraavien viiden vuoden aikana kehittyväsi. Jos tuleva pomosi tunnistaa potentiaalisi, hän mentoroi sinua mielellään.
”Seuraavien viiden vuoden aikana toivon kehittyväni tulevassa tehtävässäni. Näen itseni edelleen operatiivisena johtajana, josta on tullut yritykselle korvaamaton voimavara, koska keskityn parantamaan tuottavuutta ja lisäämään tehokkuutta. Odotan innolla mahdollisuutta oppia alan saloja esimieheltäni ja kasvaa organisaatiossanne.”
Monien työntekijöiden viisivuotissuunnitelmaan kuuluu tehtävänkuvan muuttuminen tai sitäkin suurempi uramuutos. Markkinointialan ammattilainen saattaa esimerkiksi haluta siirtyä markkinointitutkimuksen pariin. Tässä tapauksessa on hyvä ottaa huomioon kaksi asiaa. Ensinnäkin sinun on osoitettava, miten seuraava työpaikkasi on astinlauta kohti suunnitelmasi toteutumista – pomosi odottaa vähintään 2–3 vuoden sitoutumista. Toiseksi sinun on osoitettava, että olet sitoutunut pitkän aikavälin tulevaisuuteen yrityksessä. Jos puhut mahdollisesta siirrosta, tarkenna, että tarkoitat sisäistä siirtoa.
”Olen työskennellyt kahdeksan vuotta lähihoitajana vanhainkodissa ja haluaisin siirtyä esimiestehtäviin. Nautin hoitotyöstä vanhainkodissa, mutta viime aikoina olen saanut osallistua enemmän kaupallisiin ja toiminnallisiin tehtäviin ja olen huomannut pitäväni niistä kovasti. Lisäksi uskon, että parhaat hoitoalan johtajat ovat niitä, jotka ovat itse työskennelleet asiakkaiden kanssa.”
Voit vastata kysymykseen seuraavien viiden vuoden suunnitelmistasi ja jättää asian sikseen. Joskus kannattaa kuitenkin antaa työnantajalle käsitys pidemmän aikavälin suunnitelmistasi. Joidenkin urahaaveiden toteuttaminen kestää kauemmin kuin viisi vuotta, varsinkin jos olet vasta aloittelemassa uraasi. Monilla pomoilla on ollut samanlaisia unelmia, kun he itse aloittelivat uraansa, joten he luultavasti samaistuvat tilanteeseesi, jos kuulevat suunnitelmistasi. Koskaan ei voi tietää, jos vaikka pomosi tuntisi jonkun, joka voi jeesata sinua matkallasi. Empatia on voimakas tunne.
“Ymmärrän, että haaveeni toteuttamiseen on vielä pitkä matka, mutta haluaisin matkustaa Etelämantereelle ja työskennellä siellä muutaman vuoden osana tutkimusryhmää. Tavoitteeni on tulle yhdeksi ilmaston lämpenemisen johtavista tutkijoista, joten minulle tämä tehtävä Maailman ilmatieteen järjestössä olisi ihanteellinen lähtökohta.”
Tämä on hankala tilanne. Miten vastata kysymykseen, jos tiedät, että haluat toimia tehtävässä korkeintaan 2–3 vuotta. Totuus on, että jos haluat saada työpaikan, sinun kannattaa antaa ymmärtää, että suunnittelet jääväsi taloon pitemmäksi aikaa. Emme suosittele valehtelemaan työhaastattelussa, mutta tämän kysymyksen kuullessasi joudut ehkä hieman näyttelemään. Keksi pari uskottavaa syytä jäädä ja varmista näin ura-askeleesi toteutuminen. Pyri muuttamaan puheenaihetta nopeasti.
”Toivon saavani tehdä pitkän uran Tarviketalon palveluksessa ja olen varma, että edessäni on monenlaisia haasteita. Toivon olevani hyödyllinen kollega ja edistäväni missiotanne palvella lähivuosina miljoonatta asiakastanne. Tuotesuunnittelutaitoni lähettävät toivottavasti muutaman uuden innovaation heidän suuntaansa.”
Kysy voivatko he auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi (sekä pomo että yritys).
Haastattelussa sopivuutta kartoitetaan aina kahdelta suunnalta, joten on järkevää kysyä työhönottajalta, voiko työnantaja hänen mielestään vastata pidemmän aikavälin toiveisiisi. Jos hän epäröi, on luultavasti parempi etsiä toinen paikka. Voit myös kysyä heidän pitkän aikavälin suunnitelmistaan. Joskus on hauska esittää haastattelijoille vaikeita kysymyksiä – heidän kehonkielensä ja ilmeensä kertovat todennäköisesti enemmän kuin heidän vastauksensa.
Vaikka kysymykseen siitä, missä näet itsesi viiden vuoden kuluttua, on paljon hyviä vastauksia, siihen on myös kauheita vastauksia, jotka eivät tee työhönottajaan hyvää vaikutusta. Seuraavassa on neljä varmaa tapaa saada hylkäysviesti:
Rehellisyyden nimissä useimmat työnhakijat haluavat vain saada työpaikan ja ansaita rahaa, eikä heillä ole sen suurempaa strategiaa tulevaisuuden varalle. Ehkä ajattelet, että tulevaisuus “on mitä on”, mutta älä ihmeessä paljasta näitä apaattisia ajatuksia työhaastattelussa.
Hakija, jolla ei ole pidemmän aikavälin visiota omasta paikastaan yrityksessä, on hakija, joka luultavasti lähtee lätkimään heti ongelmien ilmaantuessa. Henkilöstön rekrytointi on kallista, joten työntekijöiden sitouttaminen yritykseen on tärkeää.
Esimerkki: “Öö, en oikein tiedä. Katsotaan nyt ensin, saanko tämän työpaikan. Elän hetki kerrallaan. En halua miettiä tulevaisuutta sen enempää, sillä se saa minut ahdistumaan.”
Olemme kaikki joskus työskennelleet sellaisten ihmisten kanssa, jotka eivät tunnu olevan oikeasti läsnä. Huonosti motivoituneet kollegat laskevat koko tiimin työmoraalia. Jos rekrytoija aistii, että saatat käyttää tehtävää vain ponnahduslautana toiseen tehtävään jossakin muualla, hän ei halua palkata sinua. Jos kyseisen tehtävän ja kuvaamasi tulevaisuuden välillä on epäsuhta, voit unohtaa työpaikan.
Esimerkki: ”Rehellisesti sanottuna haluaisin saada tämän työpaikan, koska uskon, että se auttaisi saamaan toisen työpaikan. Uskon kuitenkin, että voin matkan varrella hankkia monia arvokkaita taitoja, ja aion antaa parhaani työtä tehdessäni.”
Kunnianhimo ei ole pahasta, mutta jos katsot työhönottajaa silmiin ja sanot “haluan työpaikkasi”, et voita häntä puolellesi. Ensinnäkin annat ymmärtää, että uskot pystyväsi suorittamaan tehtävät paremmin kuin hän (vaikka et edes tunne häntä). Toiseksi muodostat työhönottajan silmissä uhkan, et hyötyä. Voit havitella työhönottajan työpaikkaa toimittuasi omassa tehtävässäsi muutaman vuoden, mutta vältä esittämästä tällaisia ajatuksia haastattelutilanteessa.
Esimerkki: ”Haluaisin tietysti sinun työpaikkasi. Kai sinäkin haluaisit, jos olisit minun tilanteessani? Olet varmaan joka tapauksessa siirtymässä muualle. Oppisin sinulta mielelläni ja voisin auttaa sinua saamaan haluamasi paikan. Tiedän, että olisin sopiva tehtävään.”
Kunnianhimoiset urasuunnitelmat ovat ihailtavia, mutta jos niitä ei jostain syystä ole mahdollista toteuttaa tulevan työnantajan palveluksessa, hahmottelet tulevaisuutta, jossa työskentelet toiselle työnantajalle. Perehdy yritykseen ja varmista, että se, mitä kerrot, on mahdollista saavuttaa siinä yrityksessä, johon olet hakemassa.
Esimerkki: ”Tämä saattaa kuulostaa hieman utopistiselta, mutta haluaisin perustaa oman yrityksen ja matkustaa ympäri Eurooppaa asuntoautossa.”
Tarvitsetko apua ansioluettelon tai työhakemuskirjeen laatimiseen? Me cvapp.fi-palvelussa autamme sinua mielellämme!