Miten vastata kysymykseen “Missä näet itsesi viiden vuoden kuluttua?”

Monet työnhakijat eivät ole varmoja siitä, mitä he haluavat seuraavalta työtehtävältään, saati sitten siitä, missä näkevät itsensä viiden vuoden kuluttua. Tämä on yleinen haastattelukysymys, sillä se paljastaa sopivuutesi ja motivaatiosi tehtävään.
Paul Drury
Content writer / HR Specialist
Päivitetty 05 kesäkuu 2024

Kuvittele tilanne: istut haastattelussa, jännitys kutittelee vatsanpohjaa, ja sitten kuulet kysymyksen “Missä näet itsesi viiden vuoden kuluttua?”. Monelle tämä kysymys voi tuntua ansalta, johon on helppo kompastua. 

Työnantajat arvostavat intoa ja visioita. He etsivät henkilöitä, jotka astuvat varmoina kohti uusia haasteita ja samalla innostavat ja tukevat muita ympärillään. Kukaan ei voi ennustaa tulevaa varmuudella, mutta vakuuttava vastaus tähän kysymykseen sisältää sopivassa suhteessa rohkeaa visionäärisyyttä ja käytännönläheistä realismia. 

Tässä artikkelissa käsittelemme seuraavia aiheita:

  • Miksi haastattelijat ovat kiinnostuneet keskipitkän aikavälin näkymistäsi?
  • Miten vastata kysymykseen “Missä näet itsesi viiden vuoden kuluttua?”
  • Seitsemän mahtavaa vastausta
  • Neljä onnetonta vastausta, joita kannattaa välttää (sisältää esimerkkejä)

Välillä on tärkeää antaa ajatusten virrata vapaasti ja uskaltaa unelmoida suuresti. Älä anna menneisyyden saavutusten rajoittaa tulevaisuuden mahdollisuuksia. Tämä blogi tarjoaa sinulle toivottavasti inspiraatiota ja rohkaisua omien tavoitteidesi tarkempaan hahmottamiseen. 

Asiantuntijan vinkki

Raja kunnianhimon ja ylimielisyyden välillä on hiuksenhieno. 

Kun saat haastattelussa tilaisuuden osoittaa olevasi kunnianhimoinen, muista varoa antamasta ylimielistä vaikutelmaa. Ilmaise ajatuksesi järkevästi ja loogisesti ja huolehdi, että kehonkielesi pysyy neutraalina. Älä päästä mielikuvitustasi lentoon, vaan hahmottele realistisia uratavoitteita ja perustele niiden saavutettavuus. 

Miksi haastattelijat kysyvät pitkän aikavälin suunnitelmista?

Haastattelijat kyselevät pitkän aikavälin suunnitelmistasi saadakseen paremman käsityksen motivaatiostasi ja sitoutumisestasi. Tämä auttaa heitä arvioimaan, kuinka hyvin sovit yrityksen kulttuuriin ja sen pitkäaikaisiin tavoitteisiin. 

Kun haastattelijat kysyvät, missä näet itsesi viiden vuoden kuluttua, he joutuvat samalla itse miettimään vastausta kysymykseen: onko hakijan ja työnantajan suunta yhteneväinen? Jos näin on, se voi olla hyvä merkki yhteensopivuudesta. Yritys haluaa varmistua siitä, että uusi työntekijä jakaa heidän arvonsa ja tavoitteensa, mikä voi edistää pitkäaikaista menestystä ja sitoutumista organisaatioon. 

Onko sinulla tarvittavat taidot ja halu kehittyä yhdessä yrityksen kanssa? 

Haastattelussa käydään läpi urasaavutuksiasi, mutta tuleva esimies haluaa myös varmistaa, että kehityksesi jatkuu edelleen. Mitä taitoja haluaisit seuraavaksi kehittää ja kuinka ne hyödyttäisivät yritystä? Perustele, miksi sinun palkkaamisesi olisi yritykselle kannattavaa. 

Mitä lisäarvoa tuot tiimille?

Kunnianhimo on tarttuvaa. Vastaavasti mikään ei ole pahempaa, kuin työskennellä sellaisten ihmisten kanssa, jotka junnaavat paikallaan. Osoita, että arvostat ympärilläsi olevia ihmisiä ja näet heidät tärkeänä osana omaa matkaasi. Arvokkaimpia asioita työpaikalla on vastavuoroisuus. Kokemuksesi voi olla arvokas tuki toisille, ja samalla voit oppia heiltä. Painota vuorovaikutuksen merkitystä sekä valmiuttasi jakaa tietoa. 

Mikä on henkilökohtaisen ja ammatillisen motivaatiosi taso? 

Tämä kysymys tarjoaa täydellisen tilaisuuden kertoa haastattelijoille motiiveistasi. Jossain muussa tilanteessa toteamus “Olen erittäin motivoitunut henkilö” saattaisi kuulostaa tyhjältä fraasilta, mutta työhaastattelussa sinulla on tilaisuus laajentaa vastaustasi kertomalla esimerkkejä motivaatiostasi. 

Hyvä vastaus tähän kysymykseen saa haastattelijat nojautumaan eteenpäin tuoleillaan. Herätä heidän kiinnostuksensa ja houkuttele heidät miettimään, miten he voivat auttaa sinua toteuttamaan visiosi.

Asiantuntijan vinkki

Haastattelijat voivat kysyä samaa asiaa monella eri tavalla. Seuraavassa on seitsemän kysymystä, joiden tarkoituksena on selvittää, miten näet urasi kehittyvän tulevaisuudessa:

  1. Mitkä ovat pitkän aikavälin uratavoitteesi?
  2. Mitä haluat saada tästä tehtävästä?
  3. Miten näet itsesi kehittyvän tässä tehtävässä?
  4. Mikä on sinulle tärkeää urallasi?
  5. Mitkä ovat keskipitkän aikavälin uratavoitteesi?
  6. Miten mittaat menestystä urallasi?
  7. Jos voisit tehdä mitä tahansa, mitä tekisit?

Miten vastata kysymykseen ”Missä näet itsesi viiden vuoden kuluttua?”

Punnitse vastauksesi tähän kysymykseen huolellisesti, sillä se voi paljastaa monia eri asioita sinusta ehdokkaana. 

Seuraavassa on muutamia näkökulmia, jotka kannattaa pitää mielessäsi. Voit olla varma, että hyvin laadittu vastaus jää haastattelijan mieleen koko haastattelun ajaksi ja ehkä pidempäänkin.

Tee aikamatka omalle urallesi

Ennen kuin vastaat kysymykseen ”Missä näet itsesi viiden vuoden kuluttua?”, on hyvä tarkastella tähänastisen urasi suuntaa. Haluatko muuttaa suuntaa seuraavassa työpaikassasi tai työtehtävässäsi? 

Mieti, mitä haluaisit muuttaa työssäsi. Miltä ihanteellinen työviikkosi näyttää? Mitä tehtäviä haluaisit tehdä enemmän? Miltä uusi sinä tuntuu, kun heräät maanantaina aloittamaan työviikkoa?

Kerro tavoitteistasi kunnianhimoiseen ja toiveikkaaseen sävyyn

Työnantajalla on syytä huoleen, jos työnhakija ei vaikuta innostuneelta puhuessaan tulevista työtehtävistään. Työnhaku on henkisesti raskasta ja voi tuntua vaikealta uskoa unelmiinsa, jos on saanut toistamiseen pakit, mutta yritä silti osoittaa olevasi optimistinen.

Hahmottele toiveikas kuva siitä, missä näet itsesi viiden vuoden kuluttua. Haaveidesi ei tarvitse välttämättä toteutua – tässä vaiheessa on tärkeintä näyttää työhönottajalle, että olet sopivasti kunnianhimoinen.

Lähde liikkeelle työpaikkailmoituksen tehtävänkuvauksesta

Tavoitteidesi tulisi sopia sen työpaikan jatkeeksi, jota olet hakemassa. Tarkastele työpaikkailmoitusta ja mieti, miten siinä luetelluista tehtävistä ja taidoista voi edetä eteenpäin. Jos esimerkiksi ilmoituksessa korostetaan tiimityötä ja projektinhallintaa, voit mainita halusi kehittyä johtotehtäviin ja vaikuttaa tiimin menestykseen. Tärkeintä on osoittaa, että olet sitoutunut tehtävään pitkällä tähtäimellä ja että henkilökohtaiset tavoitteesi tukevat organisaation tavoitteita. 

Esittele onnistuneita muutoksia urasi varrelta

Tulevaisuudensuunnitelmasi kuulostavat vakuuttavammilta, jos pystyt osoittamaan, että olet aiemminkin urallasi saavuttanut asettamiasi uratavoitteita. Haastattelijat arvioivat sinun arviontikykyäsi, joten valitse sanasi tarkkaan – valmistaudu havainnollistamaan kertomaasi esimerkein. Työntekijä, joka hallitsee oman uransa suuntaa, on työntekijä, joka kehittyy työtehtävissään. Jatkuva kehittyminen ei ole helppoa, mutta työnantajat toivovat sitä työntekijöiltään.  

Aiheeseen liittyvä artikkeli
Miksi olet kiinnostunut tästä työpaikasta?
Kun etsit uutta työpaikkaa tai asiakasta, ensimmäinen askel on lähettää kirje, jossa esittelet itsesi.

Sovita vastauksesi yrityksen kulttuuriin

Ihanteellisessa tapauksessa vastauksesi kysymykseen ”Missä näet itsesi viiden vuoden päästä?” sopii sen yrityksen kulttuuriin, johon olet hakemassa töihin. Jos omat tavoitteesi eivät tunnu sopivan yrityksen toimintatapaan, työnantaja saattaa miettiä, sovitko sinä yritykseen tällä hetkellä, saatikka sitten viiden vuoden kuluttua. Sopivuutta yrityskulttuuriin on vaikea määrittää työhaastattelussa, joten kaikki vastaukset, jotka ovat jollain tavalla ristiriidassa yrityksen kulttuurin kanssa, saavat helposti haastattelijoiden hälytyskellot soimaan. 

Mieti, miten kiinnostuksesi saattaa muuttua

Kukaan järkevä ihminen ei voi vastata tähän kysymykseen täydellä varmuudella. Realisti tietää, että moni asia voi muuttua viidessä vuodessa. Vältä ehdottomien totuuksien esittämistä äläkä takerru unelmiisi liian tiukasti. Jos työnantaja kyseenalaistaa näkemyksesi (hän saattaa olla kiinnostunut näkemään, miten reagoit), älä asetu liiaksi puolustuskannalle. Osoita olevasi joustava ja harkitsevainen. 

Pohdi tulevia saavutuksia ja kokemuksia

Vastauksesi voi sisältää myös asioita, jotka eivät liity suoraan uraasi. Tärkeintä on osoittaa tulevalle työnantajallesi, että et pelkää unelmoida suurista asioista ja että sinulla on kyky toteuttaa unelmiasi. Mitä haluaisit (todella) tehdä? Mikä tekisi vaikutuksen työnantajaan ja saisi hänet miettimään, miten hän voi auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi? Kertomalla tavoitteistasi epätavallisesta näkökulmasta voit tehdä lähtemättömän vaikutuksen haastattelijoihin. 

Asiantuntijan vinkki

Tee täysin selväksi, että tulevaisuutesi on tämän työnantajan palveluksessa.

Lojaalius alkaa siitä hetkestä, kun astut haastatteluhuoneeseen. Tämä kysymys tarjoaa sinulle tilaisuuden osoittaa, että sinä olet sopiva henkilö tehtävään ja että työantaja on juuri sinulle sopiva työnantaja. Jaa näkemyksesi yhteisestä tulevaisuudestanne. 

Seitsemän mahtavaa vastausta kysymykseen ”Missä näet itsesi viiden vuoden kuluttua?”

Seuraavassa on seitsemän erilaista skenaariota, joista voit ammentaa sisältöä vastaukseesi. Tärkeintä on, että vastauksesi on vilpitön. Älä yritä arvailla, mikä voisi tehdä vaikutuksen haastattelijaan – henkilökohtaiset mieltymykset tulevat joka tapauksessa esiin haastattelun aikana. Ole uskollinen omille uratoiveillesi ja -tavoitteillesi. 

Sinua ohjaa halu kehittyä ammatillisesti

Kouluttautumiseen ja työhön liittyvien suunnitelmiesi tarkentaminen on hyvä tapa osoittaa, että olet tiedonjanoinen henkilö, joka pyrkii kehittymään jatkuvasti. Keskittymällä ammatilliseen kehitykseen voit osoittaa tulevalle esimiehellesi olevasi kunnianhimoinen ilman, että vaikutat uhkaavalta. Muista kuitenkin yhdistää ammatillinen kehittyminen parempiin tuloksiin työssä. Kerro esimerkki siitä, miten jokin aiempi koulutus auttoi sinua parantamaan tuloksiasi. Työnantajat ovat valmiita investoimaan työntekijöihin, jos se parantaa työn tuloksia. 

Muunneltava esimerkki

”Haluan syventää ja vahvistaa rahtialan tuntemustani erityisesti kansainvälisten kuljetusten parissa. Tavoitteenani on hankkia lisää kokemusta varsinkin Kauko-Idän kuljetuksista. Haluan kehittyä ammatillisesti ja auttaa omalla panoksellani kehittämään yritystä kansainvälisen logistiikan alalla. Tämä tavoitteeni motivoi minua jatkuvasti ottamaan vastaan uusia haasteita ja oppimaan uusia taitoja.”

Haluat ylennyksen

Ei ole häpeä sanoa, että haluat saada ylennyksen. Jos urasaavutuksesi oikeuttavat sinut saamaan ylennyksen parin seuraavan vuoden aikana, älä kaihda mainita tätä haastattelussa. Pomosi haluaa mahdollisesti itsekin siirtyä ylemmäs yrityksen hierarkiassa, jolloin kyvykkään seuraajan löytäminen on keskeinen osa hänen strategiaansa. Työskentely sellaisen esimiehen alaisena, joka pyrkii jarruttamaan alaistensa kehittymistä, on epäterveellistä. Mainitse rohkeasti kunnianhimosi – huono pomo ei silloin palkkaa sinua, mikä on urasi kannalta kaikkein parasta. 

Muunneltava esimerkki

“Viiden vuoden kuluttua näen itseni valmiina johtotehtäviin Hakku oy:ssä. Kymmenen vuoden kokemukseni rahoitusalalta antaa vankan pohjan tälle kehitykselle. Tunnen syvää yhteyttä yritykseen ja toivon voivani kasvaa ja kehittyä yhdessä sen kanssa. Olen motivoitunut tuomaan panokseni organisaation menestykseen ja olemaan osa sen tulevaisuuden kasvua.”

Suuremman johtajaroolin omaksuminen

Viidessä vuodessa toivon kasvavani johtotehtävään – johtajakokemusta ei hankita yhdessä yössä. Sinun ei tarvitse perustella tavoitettasi yletä johtotehtäviin, mutta se osoittaa työhönottajalle, että olet henkilö, joka laittaa itsensä likoon, kun jotakuta tarvitaan johtamaan projektia tai kun kollega tarvitsee mentoria. Johtajaksi pyrkivät tarttuvat helposti tällaisiin kasvumahdollisuuksiin, ja he voivat vaikuttaa suuresti ympärillään oleviin ihmisiin. 

Muunneltava esimerkki

”Koska toimin jo toisen kerran tiimipäällikkönä, visioin itseni viiden vuoden kuluttua toimimassa osastopäällikkönä. Tiedostan, että matkalla kohti tätä tavoitetta minun täytyy vielä syventää osaamistani erityisesti työhön liittyvissä kaupallisissa tehtävissä. Olen sitoutunut kehittymään edelleen ja osoittamaan kykyni uusilla vastuualueilla.”

Asiantuntijan vinkki

On täysin hyväksyttävää sanoa, ettet ole 100-prosenttisen varma tietyissä tilanteissa. 

Jos olet ottamassa urallasi isoa askelta, jonka näkymät ovat epävarmat, on hyväksyttävää sanoa rehellisesti, ettet ole varma keskipitkän aikavälin näkymistä. Tee selväksi, että sinulla on kokemusta onnistuneista ura-askelista, ja kerro, miksi olet sitoutunut toimimaan työnantajan palveluksessa (voit esimerkiksi kertoa, että yrityksen kulttuuri sopii sinulle hyvin). Työhönottajat arvostavat rehellisyyttä. 

Huimaa kasvua samassa työtehtävässä

Jos seuraava tehtäväsi on askel ylöspäin edellisestä tehtävästäsi, voi tuntua epärealistiselta suunnitella kovin suurta kasvua viidessä vuodessa. On hyvä sanoa suoraan, että seuraava tehtävä on sinulle haaste, ja siinä tapauksessa on hyvä mainita samaan hengenvetoon kaikki ne asiat, joissa toivot seuraavien viiden vuoden aikana kehittyväsi. Jos tuleva pomosi tunnistaa potentiaalisi, hän mentoroi sinua mielellään. 

Muunneltava esimerkki

”Seuraavien viiden vuoden aikana toivon kehittyväni tulevassa tehtävässäni. Näen itseni edelleen operatiivisena johtajana, josta on tullut yritykselle korvaamaton voimavara, koska keskityn parantamaan tuottavuutta ja lisäämään tehokkuutta. Odotan innolla mahdollisuutta oppia alan saloja esimieheltäni ja kasvaa organisaatiossanne.”

Haluat siirtyä toiseen tehtävään

Monien työntekijöiden viisivuotissuunnitelmaan kuuluu tehtävänkuvan muuttuminen tai sitäkin suurempi uramuutos. Markkinointialan ammattilainen saattaa esimerkiksi haluta siirtyä markkinointitutkimuksen pariin. Tässä tapauksessa on hyvä ottaa huomioon kaksi asiaa. Ensinnäkin sinun on osoitettava, miten seuraava työpaikkasi on astinlauta kohti suunnitelmasi toteutumista – pomosi odottaa vähintään 2–3 vuoden sitoutumista. Toiseksi sinun on osoitettava, että olet sitoutunut pitkän aikavälin tulevaisuuteen yrityksessä. Jos puhut mahdollisesta siirrosta, tarkenna, että tarkoitat sisäistä siirtoa.

Muunneltava esimerkki

”Olen työskennellyt kahdeksan vuotta lähihoitajana vanhainkodissa ja haluaisin siirtyä esimiestehtäviin. Nautin hoitotyöstä vanhainkodissa, mutta viime aikoina olen saanut osallistua enemmän kaupallisiin ja toiminnallisiin tehtäviin ja olen huomannut pitäväni niistä kovasti. Lisäksi uskon, että parhaat hoitoalan johtajat ovat niitä, jotka ovat itse työskennelleet asiakkaiden kanssa.”

Heitä lopullinen uratavoitteesi keskusteluun

Voit vastata kysymykseen seuraavien viiden vuoden suunnitelmistasi ja jättää asian sikseen. Joskus kannattaa kuitenkin antaa työnantajalle käsitys pidemmän aikavälin suunnitelmistasi. Joidenkin urahaaveiden toteuttaminen kestää kauemmin kuin viisi vuotta, varsinkin jos olet vasta aloittelemassa uraasi. Monilla pomoilla on ollut samanlaisia unelmia, kun he itse aloittelivat uraansa, joten he luultavasti samaistuvat tilanteeseesi, jos kuulevat suunnitelmistasi. Koskaan ei voi tietää, jos vaikka pomosi tuntisi jonkun, joka voi jeesata sinua matkallasi. Empatia on voimakas tunne. 

Muunneltava esimerkki

“Ymmärrän, että haaveeni toteuttamiseen on vielä pitkä matka, mutta haluaisin matkustaa Etelämantereelle ja työskennellä siellä muutaman vuoden osana tutkimusryhmää. Tavoitteeni on tulle yhdeksi ilmaston lämpenemisen johtavista tutkijoista, joten minulle tämä tehtävä Maailman ilmatieteen järjestössä olisi ihanteellinen lähtökohta.”

Kun tulevaisuutesi ei ole tämän työnantajan palveluksessa

Tämä on hankala tilanne. Miten vastata kysymykseen, jos tiedät, että haluat toimia tehtävässä korkeintaan 2–3 vuotta. Totuus on, että jos haluat saada työpaikan, sinun kannattaa antaa ymmärtää, että suunnittelet jääväsi taloon pitemmäksi aikaa. Emme suosittele valehtelemaan työhaastattelussa, mutta tämän kysymyksen kuullessasi joudut ehkä hieman näyttelemään. Keksi pari uskottavaa syytä jäädä ja varmista näin ura-askeleesi toteutuminen. Pyri muuttamaan puheenaihetta nopeasti.

Muunneltava esimerkki

”Toivon saavani tehdä pitkän uran Tarviketalon palveluksessa ja olen varma, että edessäni on monenlaisia haasteita. Toivon olevani hyödyllinen kollega ja edistäväni missiotanne palvella lähivuosina miljoonatta asiakastanne. Tuotesuunnittelutaitoni lähettävät toivottavasti muutaman uuden innovaation heidän suuntaansa.”

Asiantuntijan vinkki

Kysy voivatko he auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi (sekä pomo että yritys). 

Haastattelussa sopivuutta kartoitetaan aina kahdelta suunnalta, joten on järkevää kysyä työhönottajalta, voiko työnantaja hänen mielestään vastata pidemmän aikavälin toiveisiisi. Jos hän epäröi, on luultavasti parempi etsiä toinen paikka. Voit myös kysyä heidän pitkän aikavälin suunnitelmistaan. Joskus on hauska esittää haastattelijoille vaikeita kysymyksiä – heidän kehonkielensä ja ilmeensä kertovat todennäköisesti enemmän kuin heidän vastauksensa. 

Neljä onnetonta vastausta, joita kannattaa välttää

Vaikka kysymykseen siitä, missä näet itsesi viiden vuoden kuluttua, on paljon hyviä vastauksia, siihen on myös kauheita vastauksia, jotka eivät tee työhönottajaan hyvää vaikutusta. Seuraavassa on neljä varmaa tapaa saada hylkäysviesti:

Et ole miettinyt tulevaisuutta ollenkaan

Rehellisyyden nimissä useimmat työnhakijat haluavat vain saada työpaikan ja ansaita rahaa, eikä heillä ole sen suurempaa strategiaa tulevaisuuden varalle. Ehkä ajattelet, että tulevaisuus “on mitä on”, mutta älä ihmeessä paljasta näitä apaattisia ajatuksia työhaastattelussa. 

Hakija, jolla ei ole pidemmän aikavälin visiota omasta paikastaan yrityksessä, on hakija, joka luultavasti lähtee lätkimään heti ongelmien ilmaantuessa. Henkilöstön rekrytointi on kallista, joten työntekijöiden sitouttaminen yritykseen on tärkeää. 

Esimerkki: “Öö, en oikein tiedä. Katsotaan nyt ensin, saanko tämän työpaikan. Elän hetki kerrallaan. En halua miettiä tulevaisuutta sen enempää, sillä se saa minut ahdistumaan.”

Kuvailet työpaikkaa ponnahduslautana

Olemme kaikki joskus työskennelleet sellaisten ihmisten kanssa, jotka eivät tunnu olevan oikeasti läsnä. Huonosti motivoituneet kollegat laskevat koko tiimin työmoraalia. Jos rekrytoija aistii, että saatat käyttää tehtävää vain ponnahduslautana toiseen tehtävään jossakin muualla, hän ei halua palkata sinua. Jos kyseisen tehtävän ja kuvaamasi tulevaisuuden välillä on epäsuhta, voit unohtaa työpaikan. 

Esimerkki: ”Rehellisesti sanottuna haluaisin saada tämän työpaikan, koska uskon, että se auttaisi saamaan toisen työpaikan. Uskon kuitenkin, että voin matkan varrella hankkia monia arvokkaita taitoja, ja aion antaa parhaani työtä tehdessäni.”

Teet selväksi, että tavoittelet työhönottajan työpaikkaa

Kunnianhimo ei ole pahasta, mutta jos katsot työhönottajaa silmiin ja sanot “haluan työpaikkasi”, et voita häntä puolellesi. Ensinnäkin annat ymmärtää, että uskot pystyväsi suorittamaan tehtävät paremmin kuin hän (vaikka et edes tunne häntä). Toiseksi muodostat työhönottajan silmissä uhkan, et hyötyä. Voit havitella työhönottajan työpaikkaa toimittuasi omassa tehtävässäsi muutaman vuoden, mutta vältä esittämästä tällaisia ajatuksia haastattelutilanteessa.

Esimerkki: ”Haluaisin tietysti sinun työpaikkasi. Kai sinäkin haluaisit, jos olisit minun tilanteessani? Olet varmaan joka tapauksessa siirtymässä muualle. Oppisin sinulta mielelläni ja voisin auttaa sinua saamaan haluamasi paikan. Tiedän, että olisin sopiva tehtävään.”

Esittelet uratavoitteita, joita ei ole mahdollista toteuttaa yrityksessä

Kunnianhimoiset urasuunnitelmat ovat ihailtavia, mutta jos niitä ei jostain syystä ole mahdollista toteuttaa tulevan työnantajan palveluksessa, hahmottelet tulevaisuutta, jossa työskentelet toiselle työnantajalle. Perehdy yritykseen ja varmista, että se, mitä kerrot, on mahdollista saavuttaa siinä yrityksessä, johon olet hakemassa.

Esimerkki: ”Tämä saattaa kuulostaa hieman utopistiselta, mutta haluaisin perustaa oman yrityksen ja matkustaa ympäri Eurooppaa asuntoautossa.”

Tärkeimmät ohjeet

  • Omien unelmiesi ja työnantajan odotusten yhdistäminen helpottaa yhteisen sävelen löytymistä.
  • Jokainen työhönottaja toivoo kuulevansa eri asioita, etkä voi tietää, mitä he ajattelevat, mutta jos vastauksesi sisältää kunnianhimoa ja osoittaa jonkinlaista todellisuudentajua, sinulla on hyvät mahdollisuudet voittaa työhönottaja puolellesi.
  • Anna työhönottajan tiirailla viiden vuoden päähän tulevaisuuteen ja kertoa sinulle, miten sinä olet silloin hyödyksi työnantajallesi. Mikään ei ole kiehtovampaa kuin kertoa heille, millainen rooli heillä voi olla menestystarinassasi.

Tarvitsetko apua ansioluettelon tai työhakemuskirjeen laatimiseen? Me cvapp.fi-palvelussa autamme sinua mielellämme!

Luo ansioluettelo 15 minuutissa
Käytä ammattimaisia, käytännössä testattuja ansioluettelopohjia, sillä niiden avulla voit laatia sellaisen ansioluettelon, jota työnantajat odottavat.
Luo ansioluettelo