Mikä on työhakemuskirje?

Mikä on työhakemuskirje? Mitä sen pitäisi sisältää? Miten yksi sivu tekstiä voi vaikuttaa merkittävästi haastattelukutsun saamiseen?
Paul Drury
Content writer / HR Specialist
Päivitetty 05 kesäkuu 2024

Olet paljon enemmän kuin ansioluettelossa olevien saavutustesi summa.

Työhakemuskirje lisää työnhakuusi persoonallisuutta, motivaatiota ja suuntaa. Osoita kirje suoraan työhönottajalle ja koeta saada hänet tuntemaan, että olet ainoa mahdollinen ehdokas avoinna olevaan työpaikkaan. 

Usein parhaiden hakijoiden ansioluetteloiden välillä ei ole paljonkaan eroa. Työhakemuksessa sinulla on mahdollisuus kertoa vakuuttava henkilökohtainen tarina, joka voi saada rekrytoijan kiinnostuksen heräämään. Tai sitten ei (mikä on hyvä huomata jo varhaisessa vaiheessa). 

Sinun olisi pyrittävä löytämään itsellesi sopiva työpaikka – ei mitä tahansa työpaikkaa. Hyvin kirjoitettu työhakemus voi auttaa sinua yksilöimään hakemuksesi niin, että rekrytoijalle ei jää epäilystäkään siitä, millainen henkilö sinä olet. Näin rekrytoijan helpompi valita tehtävään kaikkein parhaiten sopiva hakija. 

On ilmiselvää, että työhakemuskirjeitä tarvitaan edelleen. Työhakemus on ikään kuin työnhaun missio: Tällainen minä olen ja tämän vuoksi uskon, että sopisin avoinna olevaan tehtävään erinomaisesti. 

Mikä työhakemuskirje sitten oikeastaan on ja miksi se on niin tärkeä? Tässä blogissa käsittelemme seuraavia aiheita:

  • Mikä on työhakemuskirjeen tarkoitus?
  • Mitä työhönottajat odottavat työhakemuskirjeeltä?
  • Neljä asiaa, jotka tekevät työhakemuskirjeestä loistavan
  • Neljä asiaa, jotka tekevät työhakemuskirjeestä huonon

Työhakemuskirjeen kirjoittaminen on enemmän taidetta kuin tiedettä, joten vaikka olemassa on hyväksyttyjä normeja, kirjeen sisältö riippuu ennen kaikkea kirjoittajasta ja hänen tilanteestaan. Pohditaan aluksi, miksi kirje ylipäätään tarvitaan.

Mikä on työhakemuskirjeen tarkoitus?

Työhakemuskirje eli saatekirje on yhden sivun mittainen asiakirja, joka täydentää ansioluetteloa kertomalla hakijan henkilökohtaisen tarinen sekä valottamalla hänen sopivuuttaan tehtävään ja hänen motivaatiotaan.

Työhönottajat lukevat yleensä ansioluettelon ennen työhakemuskirjettä. Jos heidän mielestään sovit ansioluettelon perusteella tehtävään, he toivovat saavansa työhakemuskirjeessä lisätietoja persoonallisuudestasi. 

Jos he ovat kiinnostuneita sinusta mahdollisena ehdokkaana, he lukevat kirjeesi jokaisen rivin. On selvää, että he lukevat sen tarkkaan, lukisithan sinäkin, jos sinun täytyisi valita tehtävään kaikista hakijoista sopivin henkilö. Hyvän työhakemuskirjeen kirjoittamiseen kuluva aika ei mene koskaan hukkaan, jos haet sinulle oikeaa työpaikkaa.

Työhakemuskirjeestä on hyötyä erityisesti silloin, kun sinulla ei ole aiempaa työkokemusta, suunnittelet uramuutosta tai haet ylennystä. 

Työhakemuskirjeen sisällön tulisi tukea ansioluettelosi myyntipuhetta kuitenkaan toistamatta suoraan sen sisältöä. Seuraavassa kerromme lisää siitä, mitä rekrytoijat odottavat työhakemuskirjeeltä.

Mitä työhönottajat odottavat työhakemuskirjeeltä?

Vaikuttava työhakemuskirje sisältää pari haettavan työpaikan kannalta olennaista urasaavutusta ja valottaa lyhyesti sitä, miksi ja miten sait nämä asiat aikaan. 

Ansioluettelon etuna on, että saavutukset voi esittää siinä lyhyesti ja ytimekkäästi luettelomuodossa, kun taas työhakemuskirjeessä sinulla on tilaisuus mainostaa omaa uraasi vapaamuotoisesti edustavassa muodossa.

Työhönottajat toivovat lukevansa kirjeessä seuraavat asiat:

Miksi haluat työpaikan (ei pelkästään sitä, miksi olisit työssä hyvä).

Kuinka voit vaikuttaa tässä tehtävässä.

Mitä henkilökohtaisia ominaisuuksia toisit tiimiin.

Osoitus siitä, että olet perehtynyt yritykseen ja työtehtäviin ja tiedät, mitä voit odottaa.

Perusteluja olosuhteillesi – uramuutos, paluu työelämään tms.

Jokainen työhakemuskirje on erilainen, koska kokemuksesi ja työtehtävän välinen vastaavuus vaihtelee. Kerro tärkeimmät syyt sille, miksi juuri sinä sovit tehtävään, ja perustele motivaatiotasi.

Aiheeseen liittyvä artikkeli
Mikä on esittelykirje ja miten se kirjoitetaan?
Kun etsit uutta työpaikkaa tai uusia asiakkaita, ensimmäinen askel on lähettää esittelykirje.

Neljä asiaa, jotka tekevät työhakemuskirjeestä loistavan

Työhakemuskirje on osiensa summa. Kun sinulla on tyhjä sivu täytettävänäsi, muista seuraavat asiat, jotka saavat kirjeesi – ja sitä kautta myös sinut – loistamaan.

Persoonallisuus

Työhakemuskirjeessä sinun on avattava sieluasi ja näytettävä, kuka oikeasti olet. Siinä missä ansioluettelo on yhteenveto urasaavutuksistasi, työhakemuskirje vastaa ennemminkin kysymykseen ”miksi”.

Uskalla olla haavoittuvainen. Sinun on löydettävä juuri sinulle sopiva työpaikka. Jos rekrytoija on sitä mieltä, että sinä et sovi tehtävään, on luultavasti kaikkien kannalta parasta, että et tule valituksi. Jos nelikulmainen tappi työnnetään pyöreään reikään, siitä seuraa vain harmia. Kerro kirjeessä rehellisesti itsestäsi ja ammatillisista tavoitteistasi.

Innostuneisuus

Innostusta ei korosteta riittävästi työnhakuprosessissa. Ehdokkaat kokevat, että heidän pitäisi kuulostaa muodollisilta ja ammattimaisilta kirjallisessa ja suullisessa viestinnässään, mutta se voi peittää heidän innostuksensa tehtävää kohtaan. 

Jokainen rekrytoija haluaa huomata: “Vau, hakija todella haluaa tämän paikan.” Ilmaise innostuksesi avoimesti kirjeessä. Älä liioittele, mutta älä myöskään vähättele tunnetta liiaksi. Työhönottaja haluaa palkata tyypin, joka todella haluaa paikan.

Räätälöinti

Työhönottaja haluavat tuntea itsensä erityiseksi. Useimmat hakijat kuluttavat paljon aikaa ansioluettelon hiomiseen ja hutaisevat sen jälkeen työhakemuskirjeen kasaan puolihuolimattomasti.

Useimmat työnhakijat käyttävät lähes samaa tekstiä kaikkiin hakemuksiin muuttaen vain muutaman yksityiskohdan. Tämä osoittaa kiinnostuksen puutetta eikä sitä ole vaikea havaita. Jos (todella) haluat työpaikan, istu alas ja kirjoita juuri kyseistä työpaikkaa varten räätälöity kirje.

Henkilökohtainen sävy

Lämmin ja ystävällinen sävy luo otolliset edellytykset keskustelun jatkamiselle työhaastattelussa. Älä pelkää kirjoittaa ensimmäisessä persoonassa (vältä kuitenkin käyttämästä minä-sanaa liian usein), ja varmista, että kirje ”kuulostaa” sinulta. Jos et ole varma asiasta, pyydä ystävältä palautetta.

Työhönottaja lukee kirjeen ja kuvittelee, että sinä puhut suoraan hänelle. Miltä haluat kuulostaa? Asetu heidän asemaansa. Haluaisitko kuulla nämä sanat? Mitä kirjeen sävy kertoo sinun persoonallisuudestasi?

Neljä asiaa, jotka tekevät työhakemuskirjeestä huonon

Työhakemuskirjeen voi myös kirjoittaa aivan väärin. Niin huonosti, että olisi ollut parempi olla kirjoittamatta mitään. Pyri välttämään seuraavia virheitä.

Itsekeskeisyys

Työhakemuskirje on väline, jolla on tarkoitus vakuuttaa työhönottaja. Kun työnantajan tarpeet ja hakijan potentiaali kohtaavat, syntyy kumppanuus.

Liian monissa työhakemuksissa hakija keskittyy pelkästään omaan potentiaaliinsa pohtimatta, miten se vastaa työnantajan tarpeita. Älä lankea itsekeskeisyyden ansaan, vaan kerro, miksi kokemuksellasi on merkitystä tulevalle pomollesi.

Negatiivisuus

Vaikka jokaisen uralle mahtuu realistisesti tarkasteltuna positiivisia ja negatiivisia tapahtumia, työhakemuskirjeessä on tarkoitus painottaa ennen kaikkea positiivista puolta. Tuntuisi oudolta mainita negatiivisia asioita, ja se saattaisi saada rekrytoijan miettimään, mitä muuta näin asioiden takana piilee. 

Sopiva annos nöyryyttä sopii haastattelutilanteeseen, mutta työhakemus on myyntikirje, jonka tarkoitus on vakuuttaa työhönottaja sopivuudestasi.

Aiheeseen liittyvä artikkeli
Työhakemuksen muotoilu vuonna 2024: esimerkkejä ja ohjeita
Nosta urakehityksesi uudelle tasolle käyttäen asiantuntijan neuvoja työhakemuksen kirjoittamisessa ja muotoilussa.

Rönsyily

Pitkä ja rönsyilevä työhakemuskirje, jonka sanoma jää epäselväksi, ei luultavasti johda haastattelukutsuun. Kirjeen pitäisi olla ehdottomasti enintään yhden sivun mittainen. Sivu saattaa tuntua pitkältä, mutta 300 sanaa on yllättävän vähän. 

Kirjoita selkeästi, käytä lyhyitä virkkeitä ja säästä mehukkaat yksityiskohdat haastatteluun. Kiinnitä rekrytoijan huomio käyttämällä ilmaisuvoimaista kieltä.

Ympäripyöreät ilmaisut

Mainitsimme jo aiemmin, että työhakemuskirjeen sisältö tulisi räätälöidä hakemasi työpaikan mukaan. Sama pätee käyttämiisi lauseisiin. Voit tuntea kiusausta lainata vaikuttavia lauseita verkossa olevista työhakemusesimerkeistä, mutta tämä voi helposti pilata tekstisi sujuvuuden. 

Toki voit käyttää dynaamisia verbejä ja valita adjektiivit huolellisesti, mutta kokonaisten osioiden kopioiminen esimerkkikirjeistä laskee sinut kilpailijoidesi tasolle.

Aiheeseen liittyvä artikkeli
Näin kirjoitat motivaatiokirjeen
Elämässä tulee eteen tilanteita, joissa motivaatio on aivan yhtä tärkeää kuin kertynyt kokemus.

Tärkeimmät ohjeet

Koska jokainen hakija on erilainen, ei ole olemassa kattavaa vastausta kysymykseen ”Mikä on työhakemuskirje?”. 

Toivottavasti tämä blogi on innostanut sinua miettimään, mitä rekrytoija etsii ja minkälainen sisältö antaa sinulle parhaat mahdollisuudet menestyä. Muista tarkistaa, että työhakemuskirjeesi sisältää seuraavat asiat:

  • henkilökohtainen myyntipuhe sinulta tulevalle pomollesi
  • tietoja siitä, kuka olet ja mihin olet matkalla
  • harkittu vastaus työpaikkailmoituksessa esitettyihin vaatimuksiin
  • urasi kohokohtia ja lupaus, että tulet saavuttamaan vieläkin enemmän.
Luo ansioluettelo 15 minuutissa
Käytä ammattimaisia, käytännössä testattuja ansioluettelopohjia, sillä niiden avulla voit laatia sellaisen ansioluettelon, jota työnantajat odottavat.
Luo ansioluettelo