Näin kirjoitat ensimmäisen viestin työhönottajalle (sisältää esimerkkejä)

Haluatko varmistaa, että ensimmäinen viestisi työhönottajalle auttaa saamaan haastattelukutsun? Blogistamme saat kaikki vinkit hyvän ensimmäisen viestin kirjoittamiseen – ja hei, olipa lopputulos sitten ”kutsu haastatteluun” tai ”kiitos, mutta ei kiitos”, tiedät ainakin yrittäneesi parhaasi!
Paul Drury
Content writer / HR Specialist
Päivitetty 06 marraskuu 2024

Hikipisarat tippuvat näppäimistölle, kun yrität loihtia täydellistä sähköpostiviestiä työhönottajalle – haluat ottaa häneen yhteyttä hakemuksesi lähettämisen jälkeen tai ehkä haluat tiedustella työmahdollisuuksia, vaikka avoimia työpaikkoja ei ole julkaistu. 

Työnhaussa arvostetaan oma-aloitteisuutta. Yhteydenotto rekrytoijaan, vaikka työpaikkaa ei virallisesti olisi tarjolla, osoittaa sinun olevan kiinnostunut ja proaktiivinen. Tiedusteleva viesti voi avata oven mahdollisuuksille, joista ei ole vielä ilmoitettu julkisesti. 

Tämä blogi sisältää seuraavat osat:

  • Kuusi esimerkkiä työhönottajalle lähetettävistä viesteistä
  • Syitä ottaa yhteyttä työhönottajaan
  • Työhönottajalle lähetettävän viestin jäsentely
  • Asiat, joita kannattaa välttää potentiaaliselle pomolle kirjoitettaessa
Asiantuntijan vinkki

Työnhaussa oma-aloitteisuus on valttia

Kun haet työpaikkaa, pysähdy hetkeksi miettimään tilannetta työhönottajan näkökulmasta. Ehkä yhteydenottosi muotoilu ei ole täydellisen osuva (mikä on ymmärrettävää, sillä et tiedä työpaikasta kovinkaan paljon), mutta oma-aloitteisuutesi tekee työhönottajaan vaikutuksen. Muista kuitenkin yksi asia: jos et saa vastausta viestiisi, älä lähetä uutta viestiä äläkä millään muotoa tivaa vastausta, sillä se luultavasti ärsyttää työhönottajaa.

6 esimerkkiä työhönottajalle lähetettävistä viesteistä

Hypätään suoraan esimerkkeihin työhönottajalle eri tilanteissa lähetettävistä viesteistä. 

Esimerkki viestistä tilanteessa, jossa olet hakenut työpaikkaa:

Esimerkki

Hyvä Karri Kuusela

Minulla on viiden vuoden kokemus seitsemän FMCG-varaston hallinnasta Karhu-logistiikan palveluksessa ja paikka Rahtitalon varastopäällikkönä tuntuu kiinnostavalta haasteelta.

Olen juuri lähettänyt hakemukseni ja haluaisin vielä mainita, että olen viimeisen vuoden aikana toteuttanut 8 prosentin säästön Karhu-logistiikalle. Olen ymmärtänyt, että säästöjen tekeminen on tärkeää myös Rahtitalossa.

Ystävällisin terveisin

Aki Luoma

[linkki LinkedIn-profiiliin]

Seuraavassa on esimerkki viestistä, jossa osoitetaan kiinnostus ennen avoimen työpaikan julkistamista:

Esimerkki

Hyvä Leena Ruokola,

Koska olen työskennellyt OptiFinin rahoitusryhmässä markkinoita mullistavan listautumisannin aikana, talouspäällikön haasteet ovat minulle tuttuja. 

Olen kuullut, että teillä on avautumassa tehtävä listautumisannin tiimissä. Haluaisin osoittaa kiinnostukseni jo näin etukäteen ja toivon, että LinkedIn-profiilini havainnollista, mitä lisäarvoa minulla olisi tehtävässä. 

Ystävällisin terveisin,

Saara Parkkonen

[linkki LinkedIn-profiiliin]

Seuraavassa on esimerkki viestistä, jonka voit kirjoittaa, kun haluat koettaa kepillä jäätä:

Esimerkki

Hyvä Ruut Kovala,

Valitettavasti sairastumiseni esti minua hakemasta äskettäin avoinna ollutta harjoittelupaikkaa yrityksessänne. Haluaisin tiedustella, olisitteko kiinnostunut palkkaamaan kolmikielisen taloustieteiden maisteriopiskelijan, jolla on kahden vuoden kokemus harjoittelusta kansainvälisissä liikkeenjohdon konsulttifirmoissa.

Olen seurannut innokkaasti kehitystänne viime vuosina, ja toivon saavani tilaisuuden osoittaa, mitä tarjottavaa minulla on asiakkaillenne.

Ystävällisin terveisin

Layla Johansson

[linkki LinkedIn-profiiliin]

Seuraavassa on esimerkki viestistä jonka voit kirjoittaa henkilökohtaisen tapaamisen jälkeen:

Esimerkki

Hyvä Lasse Petäjä

Oli ilo tutustua Valoisa-konferenssissa viime maaliskuussa. Kuten silloin sovimme, otan yhteyttä, sillä olen kiinnostunut IdeaVirran markkinointipäällikön tehtävästä. Olit erityisen innostunut ohjelmointikokemuksestani, ja olen tapaamisemme jälkeen toteuttanut kuusi muuta hanketta markkinoinnin alalla. ValoMedian mainonnan tuottavuus on parantunut näiden hankkeiden ansiosta 120 prosenttia. 

ValoMediaa ollaan ostamassa ja tuntuu siltä, että nyt on oikea hetki ottaa uusi askel urallani. Uskon, että voisin saavuttaa vieläkin parempia tuloksia sinun johdollasi. 

Ystävällisin terveisin

Ninni Kulmala

[linkki LinkedIn-profiiliin]

Seuraavassa on esimerkki viestistä, jonka voit kirjoittaa, jos sinulla on sisäinen suosittelija:

Esimerkki

Hyvä Jaana Laakso

Mika Lassila ehdotti, että ottaisin yhteyttä sinuun ennen ansioluetteloni lähettämistä, koska hän uskoo, että sopisin hyvin yrityksessänne avoinna olevaan tilintarkastajan tehtävään. Hän kertoi maininneensa nimeni sinulle. Tunnen Mikan hyvin, sillä työskentelimme samassa tiimissä viisi vuotta. 

Olen johtanut Laaja-tuotannon vähittäiskaupan ulkoisia tarkastuksia seitsemän vuoden ajan ja minusta tuntuu, että nyt olisi oikea hetki hyödyntää kokemustani yrityksenne tiimissä. 

Ystävällisin terveisin

Jouni Manninen

[linkki LinkedIn-profiiliin]

Syitä ottaa yhteyttä työhönottajaan?

Työhönottajaan kannattaa ottaa yhteyttä työnhakuprosessin aikana, sillä se voi merkittävästi parantaa mahdollisuuksiasi. Työhönottajiin on usein helppo luoda yhteys sosiaalisessa mediassa, ja he arvostavat lyhyttä yhteydenottoa, jonka avulla he voivat muodostaa ensivaikutelman sinusta. Kun he tunnistavat nimesi hakijoiden luettelossa, saat etulyöntiaseman. Lisäksi yhteydenotto voi auttaa sinua ohittamaan ATS-järjestelmän automaattisen karsinnan.

Jos tunnet yrityksessä työskentelevät henkilön, yritä selvittää työhönottajan nimi heidän kauttaan. On tärkeää, että et lähetä viestiä väärälle henkilölle, sillä se voidaan tulkita häirinnäksi, mikä haittaa sinun mahdollisuuksiasi tulla valituksi.

Aiheeseen liittyvä artikkeli
Mikä on esittelykirje ja miten se kirjoitetaan?
Kun etsit uutta työpaikkaa tai uusia asiakkaita, ensimmäinen askel on lähettää esittelykirje.

Esittelykirjettä voidaan käyttä eri tilanteissa. Työnhakija voi lähettää esitettelykirjeen laajentaakseen ammatillista verkostoaan tai löytääkseen uuden työpaikan. Jos harkitset esittelykirjeen kirjoittamista, tutustu blogiimme, joka sisältää runsaasti ohjeita ja vinkkejä.

Työhönottajalle lähetettävän viestin jäsentely

Viestin lukemiseen saisi mennä työhönottajalta korkeintaan 10 sekuntia, joten pidä viestisi tiiviinä ja asiallisena. 

Kun alat kirjoittaa, pidä mielessäsi seuraavat asiat:

  1. esittele arvosi
  2. mainitse ammattinimikkeesi ja viimeisin työnantajasi
  3. pidä viesti mahdollisimman lyhyenä
  4. lisää allekirjoitukseen linkki LinkedIn-profiiliisi.

Seuraavaksi kerromme, miksi nämä asiat ovat niin tärkeitä.

1. Esittele arvosi

Et voi noin vain lähettää rekrytoijalle viestiä ja kertoa, että haluat heille töihin. Sinun on annettava hänelle syy tutustua LinkedIn-profiiliisi – anna uratarinasi vakuuttaa hänet. 

Esittele arvosi heti ensimmäisessä lauseessa ilman kohteliaisuuksia tai korulauseita. Anna muutama selkeä syy, miksi sinut kannattaisi palkata, mutta pyri esittämään asiasi ytimekkäästi.

2. Mainitse ammattinimikkeesi ja viimeisin työnantajasi

Kun kirjoitat työhönottajalle, muista mainita ammattinimikkeesi ja viimeisin työnantajasi. Näin työhönottaja saa heti käsityksen siitä, missä tehtävässä olet toiminut ja mitä kokemusta sinulla on.

Parhaassa tapauksessa työnimikkeesi osoittaa, että hakemasi työpaikka olisi luonteva seuraava askel urallasi. Jos suunnittelemasi ura-askel on jollain tapaa yllättävä, korosta omaa arvoasi ilmaisemalla kiinnostuksesi ja tuomalla esiin siirrettävät taitosi. 

3. Pidä viesti mahdollisimman lyhyenä

Yhteydenoton pääasiallinen tavoite on osoittaa aloitteellisuutta ja saada työhönottaja muistamaan nimesi.

Viestin tulisi olla tarpeeksi lyhyt herättääkseen työhönottajan uteliaisuuden. Sinulla ei ole tilaa kirjoittaa vakuuttavaa myyntipuhetta eikä ole mitään takeita, että työhönottajalla olisi aikaa sellaista lukea. Anna hänen arvioida ansioitasi kaikessa rauhassa silloin, kun se sopii hänen aikatauluunsa. 

4. Lisää allekirjoitukseen linkki LinkedIn-profiiliisi 

Vaikka et todennäköisesti lähetä rekrytoivalle esimiehelle linkkiä ansioluetteloosi tai työhakemuskirjeeseesi, allekirjoituksen jälkeen kannattaa lisätä linkki LinkedIn-profiiliisi.

Asiat, joita kannattaa välttää potentiaaliselle pomolle kirjoitettaessa

Viestin lähettämiseen työhönottajalle liittyy houkutuksia ja riskejä. Jos et pysty hillitsemään itseäsi, voit pilata mahdollisuutesi saada työpaikka. Seuraavassa on muutamia asioita, jotka kannattaa pitää mielessä.

Älä esitä liikaa kysymyksiä

Jos lähetät työhönottajalle viestin ennen työhakemuksen jättämistä, vältä esittämästä kysymyksiä, joihin työhönottaja voi vastata myöhemmässä vaiheessa. Toisin sanoen älä tuhlaa työhönottajan aikaa äläkä anna itsestäsi kärsimätöntä kuvaa. 

Älä lähetä LinkedIn-yhteyspyyntöä ilman viestiä

LinkedIn-palvelussa yhteyspyyntö tarjoaa aina mahdollisuuden lähettää viesti potentiaaliselle kontaktille. Voit lähettää pyynnön mukaan esimerkiksi viestin ”Hyvä Antti, toivon, että hyväksyt LinkedIn-yhteyspyyntöni, koska haluaisin selvittää mahdollisuutta liittyä [yrityksen nimi] tiimiin. Ystävällisin terveisin Teppo”. 

Älä pyydä yhtään heidän aikaansa

Työhönottaja päättää itse, haluaako hän käyttää aikaansa sinun hakemuksesi tutkimiseen. Kylmän sähköpostin lähettäminen vie jo heidän aikaansa, älä siis vaadi yhtään enempää. 

Vaikka 20 minuuttia ei ehkä tunnu paljolta, työhönottajan ajan pyytäminen ilman, että tiedät, ovatko he lainkaan kiinnostuneita, voi vaikuttaa hieman ylimieliseltä. Yritä herättää heidän huomionsa hienovaraisemmin. 

Älä oleta, että he kiinnostuvat

Mieletön itsevarmuus saattaa toimia tietyntyyppisissä myyntitilanteissa, mutta ensimmäisen viestin lähettäminen työhönottajalle ei ole oikea paikka ”tiedän, että olen oikea henkilö tehtävään” -tyyppiselle ilmaisulle. Älä oleta, että työhönottaja on kiinnostunut. Ainakaan tällä kertaa. 

Älä lähetä viestiä, jos se on kielletty työpaikkailmoituksessa

Jotkut työhönottajat eivät halua, että työnhakijat häiritsevät heitä rekrytointiprosessin ulkopuolella. He pyytävät henkilöstötiimiä merkitsemään työpaikkailmoitukseen, että rekrytointiprosessin ulkopuolinen viestintä on kielletty. Siinä tapauksessa viestin lähettäminen on varma tapa tulla hylätyksi.

Asiantuntijan vinkki

Älä hermoile, jos et saa vastausta

On erittäin todennäköistä, ettet saa vastausta työhönottajalta. Hänen postilaatikkonsa tulvii rekrytointien aikana, joten et voi kuin toivoa, että hän lukee viestisi. Älä lähetä enempää viestejä äläkä millään tavalla painosta heitä vastaamaan.

Tärkeimmät ohjeet

Ensimmäinen viesti työhönottajalle voi avata mahdollisuuksia, mutta se voi myös saada oven paiskautumaan kiinni, jos kirjoitat viestin väärin. 

Rekrytoijat haluavat kuulla loistavista hakijoista, joten laadi lyhyt ja vakuuttava viesti. Älä esitä viestissä liikaa kysymyksiä äläkä vaadi työhönottajalta hänen kallista aikaansa tai mitään muutakaan. 

Jos kaipaa inspiraatiota, tutustu cvapp.fi-palvelun työhakemuspohjiin ja -esimerkkeihin. Me autamme sinua kirjoittamaan loistavan työhakemuskirjeen

Luo ansioluettelo 15 minuutissa
Käytä ammattimaisia, käytännössä testattuja ansioluettelopohjia, sillä niiden avulla voit laatia sellaisen ansioluettelon, jota työnantajat odottavat.
Luo ansioluettelo