Video-ansioluettelo: tee se kunnolla, tai jätä kokonaan tekemättä

Video-ansioluettelo eli video-cv voi olla hyvä tapa erottua työnhakijoiden joukosta, mutta huonosta videosta on pelkkää haittaa. Seuraavassa selitämme video-ansioluettelon hyvät ja huonot puolet ja kerromme, miten teet hyvän video-ansioluettelon vuonna 2024.
Karl Kahler
Content Writer & Editor
Päivitetty 12 joulukuu 2024

Video-ansioluetteloiden suosio työnhaussa on kasvamassa. Niitä voidaan käyttää sekä yksinään että perinteisen hakemuksen lisänä. Video-ansioluettelo on kirjallisen ansioluettelon videomuotoinen vastine, joka sisältää haastattelun, interaktiivisen portfolion ja jopa hieman työhakemuksen piirteitä. 

Mieletön mahdollisuus esitellä itsesi! Ota esiin puhelimesi, asetu valokeilaan (kuvainnollisesti ja kirjaimellisesti), taio kasvoillesi innostunut ja vakuuttava ilme ja kerro potentiaaliselle työnantajalle, miten hyvin sopisit juuri tähän työpaikkaan. Kuulostaako siltä, että mikään ei voisi mennä pieleen?

Tosiasiassa videosi voi saada paljon huomiota aivan vääristä syistä. Video-ansioluettelo on helppo tehdä huonosti! Hyvän video-ansioluettelon tekeminen taas on vaikeaa.

Video-ansioluetteloa (josta käytetään myös nimityksiä ansioluettelovideo, videohakemus, hakemusvideo, työnhakuvideo tai esittelyvideo – rakkaalla lapsella on monta nimeä) voi verrata piilolinsseihin: ensin on päätettävä, tarvitsetko niitä todella. Jos päätät, että tarvitset videomuotoisen ansioluettelon, et saa mokata sitä. 

Me autamme sinua luomaan edustavan videon. Tässä blogissa käymme läpi seuraavat asiat:

  • Mikä video-ansioluettelo on ja kuinka pitkä sen tulisi olla?
  • Hyvät ja huonot puolet – onko ansioluettelovideo oikea valinta sinulle?
  • Video-ansioluettelon tekeminen vaihe vaiheelta
  • Vinkkejä video-ansioluettelon tekemiseen
  • Mitä tapahtuu, kun video-ansioluettelo on valmis – miten ja minne se lähetetään?

Mikä video-ansioluettelo on?

Video-ansioluettelo on visuaalinen tapa esitellä itsesi ja tuoda esiin hakemaasi työpaikkaa varten olennaiset tiedot, kuten työkokemuksesi, koulutuksesi ja taitosi – kaikki videomuodossa. Videolla työnhakija puhuu yleensä suoraan kameraan tai hieman sen sivuun luoden vaikutelman työhaastattelutilanteesta. Joissain videoissa nähdään myös otteita, joissa hakija tekee työtään. 

Yleisesti ottaen videon pitäisi sisältää kaikki kirjallisen ansioluettelon olennaiset osat: nimi, ammatti, yhteystiedot, haettava työpaikka, työkokemus, koulutus ja taidot. 

Video voi myös toimia kirjallisen ansioluettelon lisänä

Joskus videolla esitellään vain yhtä tiettyä taitoa. Saatat luottaa siihen, että kirjallinen ansioluettelosi kattaa kaikki perusasiat, mutta videolla on jokin erityinen saavutus tai taito, jonka haluat tuoda esille.    

Esimerkiksi graafinen muotoilija voi esitellä osaamistaan nopeutetulla videolla, jossa hän luo kokonaisen kuvituksen alusta loppuun. Ranskankielen tulkki puolestaan voi demonstroida sujuvaa kielitaitoaan ja korostuksetonta ääntämistään tavalla, johon perinteinen ansioluettelo ei kykene. 

Mikä sinun ”supervoimasi” sitten onkaan, kannattaa valita sellainen taito tai ominaisuus, joka tulee parhaiten esille videolla ja jota on vaikea välittää pelkällä kirjallisella kuvauksella. 

Asiantuntijan vinkki

Kannattaako video-ansioluettelo antaa ammattilaisen editoitavaksi? 

Vaikka nykyajan älypuhelimilla ja kannettavilla tietokoneilla voi kuvata laadukkaita videoita, monet työnhakijat eivät ole tottuneet editoimaan tai viimeistelemään videoita. Jos haluat lisätä esittelyvideoon puheen lisäksi muuta sisältöä, ammattimainen editointi on ratkaisevan tärkeää. Jos ansioluettelovideosi on julkisesti kaikkien nähtävillä verkossa, sen laadun tulee olla huippuluokkaa, sillä uraasi ja osaamistasi arvioidaan helposti juuri tämän videon perusteella. 

Kuinka pitkä video-ansioluettelon tulisi olla?

Vastaus kysymykseen, kuinka pitkä ansioluettelovideon pitäisi olla, on: lyhyempi! Yksi minuutti on sopiva, kaksi minuuttia on ylilyönti ja 10 minuuttia saa vastaanottajan ihmettelemään, miltä planeetalta olet kotoisin. 

Ota huomioon, että rekrytoijat saattavat joutua käsittelemään satoja ansioluetteloja jokaista avointa työpaikkaa kohden ja minuutin mittaisen videon katsominen vie enemmän aikaa kuin yhden sivun mittaisen ansioluettelon lukeminen. Jos videon katsomiseen menee paljon aikaa, rekrytoija ei luultavasti jaksa katsoa sitä loppuun. 

Tarvitsetko video-ansioluettelon vai et?

Video-ansioluetteloilla on selkeitä etuja, mutta myös muutamia haittoja. Ennen kuin alat suunnitella videon toteutusta, mieti tarkkaan, haluatko ylipäätään tehdä videon. 

Jos olet ujo, hiljainen, mieluiten kulissien takana toimiva työntekijä, joka ei ole mielellään huomion keskipisteenä, videoitu ansioluettelo ei ehkä sovi sinulle. Jos taas olet televisiojuontaja, joka hakee uutisankkurin paikkaa, video on lähes välttämätön. 

Video-ansioluettelo on luonteva valinta siinä tapauksessa, että työsi perustuu pitkälti persoonaasi, mikä koskee myynti-, mainos- ja viihdealaa sekä tietysti videoihin liittyviä työtehtäviä. 

Video-ansioluetteloihin liittyy kuitenkin myös haittapuolia ja sudenkuoppia. Huonosti toteutettu video-ansioluettelo voi antaa väärän kuvan sinusta ja myös hyvin toteutettua videota voidaan joissain tilanteissa pitää sopimattomana tapana hakea työpaikkaa. Vastaanotto riippuu toimialasta, työnantajasta ja tilanteesta.

Toimi näin
  • Hyödyllinen ammateissa, joissa persoonallisuus, viestintä ja/tai vakuuttavuus ovat tärkeitä
  • Hyödyllinen haettaessa työtä, jossa vaaditaan videointitaitoja
  • Sopii taitaville esiintyjille, jotka haluavat esitellä sosiaalisia taitojaan tai karismaansa
Älä toimi näin
  • Huonosti tehdyn videon seuraukset voivat olla katastrofaaliset
  • Jotkut yritykset eivät hyväksy video-ansioluetteloita, koska yrityksen automaattinen hakijaseurantajärjestelmä (ATS) ei pysty käsittelemään niitä
  • Videon katsominen vie enemmän aikaa kuin kirjoitetun ansioluettelon läpi silmäily
  • Jotkut yritykset eivät hyväksy video-ansioluetteloita, koska ne haluavat välttää valintapäätöksen tekemistä iän tai ulkonäön perusteella (muista perehtyä yrityksen kulttuuriin, jos harkitset video-ansioluettelon lähettämistä)

Miten teen video-ansioluettelon?

Jos olet päättänyt, että haluat lähettää video-ansioluettelon, on tärkeää ymmärtää, kuinka voit luoda ammattimaisen ja vakuuttavan videon, joka erottuu edukseen. Hyvä video voi tuoda esiin persoonallisuutesi ja taitosi tavalla, johon pelkkä teksti ei pysty. 

Seuraavassa esittelemme selkeät ja konkreettiset vaiheet, joiden avulla voit suunnitella, kuvata ja viimeistellä video-ansioluettelosi. 

Laadi käsikirjoitus

Hyvässä käsikirjoituksessa jokainen sana merkitsee jotakin:

  1. Keskity olennaiseen. Mieti, mitä urasi saavutukset ja ominaisuudet ovat olennaisimpia tehtävän kannalta. Poista kaikki, mikä ei tue pääviestiäsi.
  2. Tiivistä viesti. Valitse yksi tai kaksi ydinviestiä, jotka kiteyttävät sen, kuka olet ja mitä osaat. Kaiken muun on tuettava näitä viestejä.
  3. Anna tarinasi hengittää. Älä yritä täyttää käsikirjoitusta liiallisilla yksityiskohdilla tai pitkillä luetteloilla. Selkeys ja yksinkertaisuus tekevät vaikutuksen.
  4. Ylläpidä draaman kaari. Videossasi aloituksen tulee herättää kiinnostus, keskiosan tuoda esiin taitosi ja loppuhuipennuksen jättää pysyvä vaikutelma.

Hahmottele, mitä haluat sanoa ja missä järjestyksessä. Kirjoita myös ylös, mitä kuvamateriaalia haluat käyttää missäkin kohdassa. Jos haluat sisällyttää mukaan toimintakohtauksia (esimerkiksi tietyn työtehtävän suorittamisesta), kuvaile ne käsikirjoituksessa. 

Asiantuntijan vinkki

Kun käsikirjoitat video-ansioluetteloa, kysy itseltäsi:

  1. Mitä rekrytoijan täytyy tietää sinusta?
  2. Mikä tukee tavoitettasi ja mikä vain täyttää tilaa?
  3. Mitä voit jättää pois, jotta ydinviestisi tulee kirkkaammin esille?

Sinulla on vain minuutti tai kaksi aikaa, joten mieti edellä olevia kysymyksiä tarkasti.

Hanki kunnon välineet

Teoriassa video-ansioluettelon voi kuvata älypuhelimella, mutta suosittelemme käyttämään laadukasta videokameraa. Tarvitset jalustan, jonka avulla voit kiinnittää tukevasti oikealle korkeudelle. Hyvä mikrofoni on tärkeä hyvän äänenlaadun takaamiseksi. Lisäksi on hyvä kiinnittää huomiota valaistukseen. 

Lopuksi tarvitset videonmuokkausohjelman, jotta voit editoida videosi sopivan pituiseksi ja kaikin puolin edustavaksi. 

Valitse sopiva tausta

Suunnittele ja lavasta tausta, joka näkyy videolla sinun takanasi. Ammatillisen videon taustaksi ei sovi sotkuinen makuuhuone, petaamaton sänky tai suosikkibändin juliste. Valkoinen seinä voi tuntua turvalliselta ratkaisulta, mutta videolla se saattaa näyttää liian steriililtä ja sieluttomalta. 

Kuvaaminen ulkotiloissa on varteenotettava vaihtoehto, kunhan valitset edustavan paikan. Varo ympäristön melua, kuten sireenejä, koiran haukuntaa tai liikenteen ääniä, sillä ne vaikeuttavat puheen ymmärtämistä. 

Etsi visuaalisia elementtejä, joiden avulla voit lisätä video-ansioluettelon kiinnostavuutta

Voit elävöittää video-ansioluetteloasi lisäämällä siihen visuaalisia elementtejä, kuten valokuvia, videoleikkeitä tai puhettasi tukevia kirjoitettuja avainsanoja. Lyhyet pätkät, jossa esiinnyt työn touhussa, tuovat konkreettisuutta ja osoittavat taitosi käytännössä. 

Editoi video

Videon editointiin tarvitset videonmuokkausohjelman ja jonkin verran kokemusta sen käytössä. Jos sinulla ei ole kokemusta videoiden muokkauksesta, pyydä apua ammattilaiselta. 

Valitse kuvamateriaalista parhaat palat ja muokkaa niistä kokonaisuus, joka näyttää ja kuulostaa luonnolliselta. Lisää sopiviin kohtiin keräämäsi lisämateriaali. Kun video on mielestäsi valmis, sitä on luultavasti lyhennettävä vielä hieman! Pyri tekemään videosta mahdollisimman tiivis, vaikka se tarkoittaisikin, että joudut heittämään pois materiaalia, jonka mieluiten haluaisit säilyttää. 

Vinkkejä video-ansioluettelon tekemiseen

  • Puhu selkeästi ja varmasti. Pidä luontevia taukoja äläkä puhu liian nopeasti.
  • Jos et nauhoita videota omalla äidinkielelläsi, pyydä äidinkielistä puhujaa varmistamaan, että puheestasi saa hyvin selvää.
  • Pukeudu mieluummin hieman liian virallisesti kuin liian epävirallisesti, samaan tapaan kuin pukeutuisit työhaastatteluun.

Kuinka toimia, kun video-ansioluettelo on valmis

Videon voi ladata YouTubeen video-ansioluettelona. Silloin se on helposti kaikkien saatavilla, ja kun otat yhteyttä työnantajiin, sinun tarvitsee lähettää vain linkki eikä varsinaista videoliitettä, joka on suuri ja latautuu hitaasti. 

Jos päätät olla lataamatta videotasi YouTubeen tai muihin videonjakopalveluihin, sinun on lähetettävä videotiedosto potentiaaliselle työnantajalle työhakemuksen yhteydessä. Muista, että tämä ei takaa videon yksityisyyttä, sillä rekrytoijat voivat lähettää videosi eteenpäin muille henkilöille. 

Jos lähetät videon sähköpostitse, tiedoston koko ja formaatti voivat aiheuttaa ongelmia. Videon lähettäminen ja vastaanottaminen voi kestää kauan, mikä saattaa turhauttaa kiireistä rekrytoijaa. Lisäksi rekrytoijalla ei välttämättä ole sopivaa ohjelmaa tiedoston katsomiseen, tai he eivät saa avata liitetiedostoja, jotka eivät ole Word- tai PDF-muodossa. 

Asiantuntijan vinkki

Lataa video-ansioluettelo LinkedIn-profiiliisi

LinkedIn tarjoaa mahdollisuuden lisätä mediaa profiilisi yläosaan. Näin voit ohjata ihmiset suoraan LinkedIn-profiiliisi sen sijaan, että jakaisit videon erillisenä linkkinä ansioluettelossa. Kun rekrytoijat näkevät videon, he todennäköisesti kiinnostuvat myös muusta LinkedIn-profiilisi sisällöstä. 

Lue lisää edustavan LinkedIn-profiilin luomisesta

Räätälöinti tietylle työnantajalle

Useimmiten video-ansioluettelo on suunniteltu niin, että se toimii työnhakijan esittelynä mille tahansa alan yritykselle. Jos olet kuitenkin kiinnostunut työskentelemään jossakin tietyssä yrityksessä, videosi saa luultavasti paljon enemmän huomiota, jos se on suunnattu nimenomaan kyseiselle yritykselle. Käytännössä tämä tarkoittaa, että nimeät yrityksen videossasi ja kerrot, miksi haluat työskennellä juuri tässä yrityksessä. 

Ei ehkä ole mahdollista tehdä video-ansioluettelosta räätälöityä versiota jokaiselle työnantajalle, varsinkin jos työnhaku kestää pitkään. Kannattaa kuitenkin harkita räätälöidyn version tekemistä niille työnantajille, joissa todella haluaisit työskennellä, sillä kohdennettu lähestymistapa voi olla se, mikä erottaa sinut kilpailijoista. 

Tärkeimmät ohjeet video-ansioluettelon tekemiseen

Jos olet päättänyt, että video-ansioluettelo sopii sinulle, ei muuta kuin kuvaamaan! Seuraavassa kertaamme vielä tärkeimmät ohjeet:

  • Tee 1–2 minuutin video. Hio viestisi selkeäksi ja tiiviiksi.
  • Jos persoonallisuus on hakemasi työn kannalta tärkeää, videosta voi olla hyötyä.
  • Mene asiaan ensimmäisten 15 sekunnin aikana – rekrytoijien huomio herpaantuu nopeasti.
  • Laadi käsikirjoitus, käytä ammattimaisia laitteita ja editoi video huolellisesti.
  • Markkinoi video-ansioluetteloasi kuin elämäsi riippuisi siitä. Pyydä kaikkia tuttujasi auttamaan sen levittämisessä.
  • Video-ansioluettelo on loistava tapa luoda räätälöity hakemus juuri tietylle yritykselle ja korostaa, miten voit tuoda lisäarvoa heidän toimintaansa.

Toivomme, että tämän blogin sisältämät ohjeet auttavat sinua menestymään. Sinun näkemisesti videolla voi auttaa potentiaalista työnantajaa kuvittelemaan sinut jonkin päivänä heidän palveluksessaan.

Luo ansioluettelo 15 minuutissa
Käytä ammattimaisia, käytännössä testattuja ansioluettelopohjia, sillä niiden avulla voit laatia sellaisen ansioluettelon, jota työnantajat odottavat.
Luo ansioluettelo