Työskentely maatilalla voi olla fyysisesti vaativaa, mutta samalla hyvin palkitsevaa. Työtehtävät vaihtelevat suuresti maatilan tyypin mukaan. Vuodenaikojen vaihtelu ja sääolosuhteet vaikuttavat työolosuhteisiin ja voivat muuttaa aikatauluasi. Tämä vaihtelevuus voi tehdä työstäsi mielenkiintoisempaa, mutta se tarkoittaa myös, että tarvitset monenlaisia taitoja.
Olet valmis uuteen haasteeseen, ja cvapp.fi auttaa sinut alkuun! Tarjoamme käyttöösi verkkopohjaisen ansioluettelotyökalun, asiantuntijoiden suunnittelemia ansioluettelopohjia sekä tämän kirjoitusoppaan.
Jos kaipaat inspiraatiota kirjoittamiseen, voit tutustua myös eri ammattien ansioluetteloesimerkkeihin. Niiden sisältämien esimuotoiltujen lauseiden avulla luot voittoisan maatilatyöntekijän ansioluettelon 15 minuutissa!
Ennen kuin alat kirjoittaa maatilatyöntekijän ansioluetteloasi, pysähdy hetkeksi miettimään sen rakennetta. Ansioluettelossa tulee olla seuraavat osiot:
Maatilatyöntekijän ansioluettelon kirjoittaminen voi vaihdella hieman riippuen hakijan työkokemuksesta, koulutuksesta ja erityistaidoista. Tärkeintä on kuvata osaamistasi niin kattavasti, että työhönottaja ei voi muuta kuin hämmästellä. Kerro rohkeasti, missä olet hyvä, ja anna ymmärtää, että olet valmis käärimään hihat ja tarttumaan hommiin. Kerro osaamisestasi ja työkokemuksestasi, mutta anna työhönottajalle myös käsitys persoonallisuudestasi. Maatilalla työskentely voi sisältää hyvin monenlaisia tehtäviä, joihin tarvitaan erilaisia taitoja ja ominaisuuksia. Persoonallisuus ja luonteenpiirteet, kuten itsenäisyys, joustavuus ja innovatiivisuus, voivat olla arvokkaita työssä, joka vaatii kykyä sopeutua erilaisiin tilanteisiin ja ratkaista monenlaisia ongelmia. Persoonallisuus vaikuttaa myös siihen, miten hyvin hakija sopii työyhteisöön sekä millaisia vuorovaikutustaitoja ja työskentelytapoja hän tuo mukanaan maatilan arkeen.
Yleensä suosittelemme käyttämään ansioluettelossa käänteisesti kronologista rakennetta, joka korostaa työkokemusta. Käänteisesti kronologiseen ansioluetteloon nykyinen tai viimeisin työpaikka merkitään ensimmäiseksi ja sen jälkeen sitä edeltäneet työpaikat (enintään 10 vuoden ajalta).
Jos olet työskennellyt aiemmin jollakin muulla alalla tai jos sinulla on runsaasti erilaista työkokemusta, voit harkita osaamispohjaisen ansioluettelon käyttöä.
Ilmoita ansioluettelon otsikossa selvästi nimesi, ammattinimikkeesi ja yhteystietosi. On tärkeää, että työhönottaja saa otettua sinuun helposti yhteyttä, jos hän haluaa kutsua sinut työhaastatteluun. Voit luoda otsikkoon ilmettä käyttämällä väriä tai erilaista kirjaintyyppiä, kunhan sen sisältämä teksti erottuu selkeästi ja on helppo lukea. Voit mainita otsikossa seuraavat tiedot:
Profiilitekstin on tarkoitus ilmaista napakasti, kuka olet ja mitä osaat. Onnistunut profiiliteksti saa työnantajan kiljahtamaan: ”Tuo tyyppi täytyy palkata!” tai saa hänet ainakin jatkamaan lukemista. Se on kuin tilan parhaan lehmän esittely: napakka, selkeä ja vakuuttava!
Kerro yksi tai kaksi kohokohtaa uraltasi, esimerkiksi maatilalla tekemistäsi parannuksista ja niiden tuloksista tai lypsyprosessin tehostamisesta. Kuvaile lisäksi filosofiaasi eläintenhoidosta, kasvien viljelemisestä/korjuusta ja kerro, miten tulet toimeen muiden maatilan työntekijöiden ja esimiehesi kanssa. Jos rakastat työskennellä eläinten parissa ja sinulla on kokemusta eläinten hoidosta, muista mainita se profiilitekstissä. Jos taas lahjakkuutesi liittyy maatalouskoneiden turvalliseen käyttöön, kannattaa keskittyä kertomaan siitä. Voit korostaa myös olevasi luotettava tiimipelaaja, joka on tottunut työskentelemään itsenäisesti ja vastuullisesti.
Osoita motivaatiosi kertomalla lyhyesti, miksi haluat työskennellä tällä tilalla ja miksi juuri sinut tulisi valita tehtävään. Voit esimerkiksi mainita intohimosi maataloutta kohtaan tai halusi oppia lisää alasta.
Ansioluettelon profiilitekstin tulisi olla 4–5 lausetta (100–200 sanaa). Jos olet vasta aloittamassa uraasi ja sinulla on vain vähän työkokemusta, voit kirjoittaa lyhyemmin. Jos sinulla taas on enemmän sanottavaa, kannattaa säästää osa siitä hakemuskirjeeseen.
Asiantunteva maatilatyöntekijä, jolla on tarmoa ja kokemusta päivittäisten tehtävien ja pitkäaikaisten hankkeiden toteuttamiseen maatilalla. Taitava käyttämään maatilan laitteita ja koneita ja perehtynyt erilaisiin viljelymenetelmiin. Runsaasti kokemusta maanmuokkauksesta, kastelusta, rikkaruohojen kitkemisestä ja viljelykasvien karsimisesta. Sitoutunut olemaan positiivinen, joustava ja mukautuva tiimin jäsen.
Luettele työkokemusosiossa kaikki työnimikkeesi ja entiset työnantajasi, ja muista kertoa kuvauksissasi enemmän kuin pelkät tehtävät tai vastuualueet. Pyri muotoilemaan jokaisesta luettelokohdasta pieni menestystarina.
Jos olet työskennellyt maitotilalla ja auttanut lisäämään maidontuotantoa, kerro miten teit sen ja havainnollista kerrontaa numerotiedoin. Jos olet taitava korjaamaan maatilan rakennuksia tai koneita, anna esimerkki saavutuksistasi.
On olemassa kaksi avainta loistavan työkokemusosion luomiseen:
Maatilatyöntekijä paikassa Lintulan tila, Seinäjoki
Kesäkuu 2016 - Helmikuu 2019
Maatilatyöntekijä paikassa Mäkelän tila, Seinäjoki
Lokakuu 2014 - Huhtikuu 2016
Vaikka sinulla ei olisi suoraa alan työkokemusta, voit silti osoittaa kiinnostuksesi ja motivaatiosi maataloutta kohtaan sekä korostaa muita hakemasi työpaikan kannalta olennaisia taitoja ja kokemuksia. Jos olet osallistunut maatilan työtehtäviin vapaaehtoistyön tai harrastuksen kautta tai jos suorittanut opintojesi aikana maatalouteen liittyviä projekteja, kerro näistä kokemuksista. Korosta yleisiä taitoja ja kokemuksia, jotka voivat olla hyödyllisiä maatilatyössä, kuten fyysinen kunto, kyky oppia nopeasti uusia tehtäviä ja tiimityöskentelytaidot.
Tämä nopeasti luettava osio tarjoaa sinulle mahdollisuuden esitellä tietämystäsi maatilan prosesseista, sadonkorjuumenettelyistä sekä maatilan laitteiden ja koneiden tuntemusta. Nämä ovat kovia taitoja, joita olet oppinut työskentelemällä maatilalla. Muista mainita myös pehmeitä taitoja eli luonteenpiirteitä, jotka tekevät sinusta hyvän maatilatyöntekijän. Muista mainita myös kykysi kuunnella ja hankkia uusia taitoja, koska esimiehen ohjeiden noudattaminen on tärkeä osa työtä maatilalla.
Räätälöi tämä osio jokaista työpaikkaa varten valitsemalla mukaan taitoja, joita palkkaava esimies on maininnut työpaikkailmoituksessa.
Useimpiin maatilan työtehtäviin ei vaadita korkeakoulututkintoa, mutta työnantajat saattavat etsiä työntekijää, jolla on maataloustieteen, agrologin, kasvitieteen tai muu aiheeseen liittyvän alan tutkinto. Koulutuksen avulla voit osoittaa, että sinulla on tarvittavat perustiedot ja -taidot maatilalla työskentelyyn. Koulutuksessa opitut turvallisuusasiat ja -käytännöt ovat tärkeitä maatilatyössä. Koulutus voi toimia myös todisteena siitä, että olet sitoutunut alaan ja haluat kehittää ammattitaitoasi.
Luettele tässä osiossa kaikki tutkintosi ja sertifikaattisi. Lisäksi voit mainita suorittamiasi kursseja ja täydennyskoulutuksia. Esimerkiksi ajokortti ja ensiaputaidot ovat tärkeitä maatilatyössä, joten ne kannattaa ehdottomasti mainita. Pyri esittämään koulutustietosi selkeästi ja jäsennellysti, jotta työnantaja saa nopeasti käsityksen koulutustaustasi ja soveltuvuudestasi tehtävään.
Maatalousalan ammattitutkinto, Sedu, Ilmajoki
Elokuu 2012 — Toukokuu 2014
Kun ansioluettelosi sisältö on valmis, on aika viimeistellä sen ulkoasu. Käytä helppolukuista kirjaintyyppiä, jätä sivulle riittävästi tyhjää tilaa ja muotoile osioiden otsikot niin, että ne erottuvat selkeästi muusta tekstistä.
Valmiiden ansioluettelopohjien ja verkkopohjaisen ansioluettelotyökalumme käyttö takaa siistin ja edustavan ansioluettelon, jossa ei ole muotoiluvirheitä.
Voit personoida ansioluettelon ulkoasua, kunhan pidät seuraavat ohjeet mielessä:
Profiili
Asiantunteva maatilatyöntekijä, jolla on tarmoa ja kokemusta päivittäisten tehtävien ja pitkäaikaisten hankkeiden toteuttamiseen maatilalla. Taitava käyttämään maatilan laitteita ja koneita ja perehtynyt erilaisiin viljelymenetelmiin. Runsaasti kokemusta maanmuokkauksesta, kastelusta, rikkaruohojen kitkemisestä ja viljelykasvien karsimisesta. Sitoutunut olemaan positiivinen, joustava ja mukautuva tiimin jäsen.
Työhistoria
Maatilatyöntekijä paikassa Lintulan tila, Seinäjoki
Kesäkuu 2016 - Helmikuu 2019
Maatilatyöntekijä paikassa Mäkelän tila, Seinäjoki
Lokakuu 2014 - Huhtikuu 2016
Taidot
Koulutus
Maatalousalan ammattitutkinto, Sedu, Ilmajoki
Elokuu 2012 — Toukokuu 2014
Lopuksi vielä yksi tärkeä asia: tarkista oikeakielisyys ja/tai käytä verkkopohjaista ansioluettelotyökaluamme, joka sisältää oikolukuohjelman (me emme jätä sinua pulaan tässäkään asiassa). Olisi harmi, jos hakemuksesi karsiutuisi kirjoitusvirheiden takia.