Tässä blogissa kerromme kaiken, mitä sinun täytyy tietää vahvuuksien ilmoittamisesta ansioluettelossa, muun muassa:
Vahvuuksiesi hyödyntäminen on edullista urasi kannalta, sillä se voi parantaa työtehoasi ja lisätä arvostustasi. Alan asiantuntijoiden mukaan tärkeintä on arvioida ensin huolellisesti omat kyvyt ja miettiä, kuinka niitä voi hyödyntää työssään.
Vahvuuksilla tarkoitetaan ansioluettelosi vahvoja kohtia. Ne voivat olla sinun tietojasi tai taitojasi tai itse ansioluettelon hyviä puolia, jotka kiinnittävät työhönottajan huomion. Tässä blogissa kerromme erilaisista vahvuuksista, joita voit liittää ansioluetteloosi.
Tarkastellaan ensin vahvuuksia, jotka saavat ansioluettelosi erottumaan joukosta riippumatta alasta, jolla työskentelet:
Tarkastellaan hieman toisen tyyppisiä ansioluettelon vahvuuksia: ydinosaamisesi, joka tekee sinusta loistavan hakijan avoinna olevaan työpaikkaan. Parhaat henkilökohtaiset vahvuudet vaihtelevat jonkin verran toimialasta ja työkokemuksen määrästä riippuen. Seuraavassa on yleisluonteisia esimerkkejä vahvuuksista, joita voi mainita missä tahansa ansioluettelossa:
Strateginen suunnittelu: Kyky tarkastella kriittisesti yrityksen tavoitteita ja sinun rooliasi niiden täyttämisessä osoittaa työhönottajalle, että olet hakija, joka kannattaa palkata. Työnhakijan vahvuuksista strateginen suunnittelu liittyy läheisesti kriittiseen ja analyyttiseen ajatteluun sekä innovaatioon – kaikki ominaisuuksia, joita yritykset vuonna 2021 toivovat työntekijöiltään.
Viestintä: Hyvät viestintätaidot ovat vahvuus, joka ei koskaan poistu muodista. Voit osoittaa kykysi ilmaista itseäsi selkeästi ja tehokkaasti paitsi työhön liittyvillä esimerkeillä myös kirjoittamalla ansioluettelon oikeaan sävyyn ja virheettömästi.
Neuvokkuus: On olemassa syy siihen, että sanat ”ongelmanratkaisu” ja ”ratkaisukeskeinen” esiintyvät usein työpaikkailmoituksissa – työhönottajat etsivät työnhakijoita, jotka pystyvät tarkastelemaan ongelmia monesta näkökulmasta ja ratkaisemaan ne positiivisen asenteensa säilyttäen. Neuvokkuus on merkittävä vahvuus missä tahansa ansioluettelossa.
Tiimityöskentely: Aivan kuten viestintä, myös kyky tehdä tiimityötä on ikivanha vahvuus, joka on ollut muodissa jo pitkään ja on sitä edelleen. Siitä käytetään usein myös nimeä ”yhteistyökyky” ja se tarkoittaa, että olet riittävän joustava johtamaan tiimiä tai toimimaan muiden johtamassa tiimissä niin, että kaikki tiimin jäsenet pystyvät osallistumaan asetettujen tulosten saavuttamiseksi.
Uraansa aloittelevalle vahvuuksien löytäminen ansioluetteloon voi tuntua haastavalta. On kuitenkin tärkeää muistaa, että usein parhaita vahvuuksiasi ovat ne, joita sinulla jo on. Keskittymällä luonteenpiirteisiisi ja synnynnäiseen lahjakkuuteesi osoitat työhönottajalle, että sinulla on luontaisia vahvuuksia, joita muut eivät noin vain pysty oppimaan.
Seuraavassa on esimerkkejä vahvuuksista, joita uraansa aloitteleva voi mainita ansioluettelossaan:
Kun olet päättänyt, mitkä vahvuudet haluat mainita ansioluettelossasi, sinun täytyy suunnitella, kuinka voit parhaiten lisätä ne tekstiin. Keskity lisäämään vahvuuksia ansioluettelon seuraaviin osioihin:
Käytä työpaikkailmoituksen sanavalintoja, sillä se auttaa automaattisia työhönottojärjestelmiä ja työhönottajia löytämään etsimänsä.
Älä lisää ansioluetteloosi ominaisuuksia, jotka eivät ole sinun kohdallasi totta. Älä myöskään lisää vahvuuksia ansioluettelon osioihin, joihin ne eivät sisällöltään sovi.
Ansioluettelossa heikkoudesta kielivät asiat, jotka olet jättänyt tekemättä. Jos esimerkiksi unohdat oikolukea ansioluettelon ennen sen lähettämistä, työhönottaja saattaa hylätä sen kielivirheiden takia. Vastaavasti myös ympäripyöreä ansioluettelo, joka ei sisällä työpaikkailmoituksen mukaista kokemusta tai taitoja, päätyy helposti pinon alimmaiseksi. Onneksi voit välttää ansioluettelon hylkäämiseen johtavia heikkouksia noudattamalla tämän blogin alkuosassa antamiamme ohjeita vahvuuksien esittämisestä ansioluettelossa.
Yksi vaikeimmista kysymyksistä työhaastattelussa koskee työnhakijan heikkouksia. Mieti valmiiksi heikkouksistasi kertovia esimerkkejä, jotka voit tarvittaessa mainita työhaastattelussa. Heikkouksista on hyvä kertoa rehellisesti ja tarkasti, mutta niiden ei pidä sisältää sellaisen taidon puuttumista, joka on oleellinen työn suorittamiseen.