Unelma-ammatti vai hanttihomma?

Tutustu ammatinvalintatesteihin ja opi tuntemaan itsesi, koska uravalinnassa auttaa oman persoonallisuuden tunteminen. Työelämä on nykyään aikaisempaa pirstaleisempi ja usein kannattaa kokeilla erilaisia töitä niin oppii tietämään, mistä työstä tykkäät eniten.
Reeta Vilhu
Olen freelance-toimittaja
Päivitetty 30 toukokuu 2024

Moni nuori saattaa koulun loppuessa olla ihmeissään, kuinka ikinä voi löytää hyvän työn itselleen. Minne mennä opiskelemaan? Millä alalla on töitä? Missä työpaikassa voisi viihtyä. 

Asia ei kosketa ainoastaan nuoria, vaan myös vanhemmat ihmiset haluavat usein kouluttautua uudelleen tai etsiä uuden työpaikan. Nykyään työurassa on tavallista se, että tehdään monenlaisia erilaisia töitä, kuin että pysyttäisiin yhdessä samassa työpaikassa aina. 

Koskeeko asia Sinuakin, hyvä lukija? Et ole yksin. Sinun kaltaisia on paljon muitakin. Varsinkin työuran alkupuolella on tärkeätä rohkeasti kokeilla erilaisia töitä. 

Ammattibarometrista voi muun muassa katsoa, miltä jonkin tietyn alan työmarkkinatilanne näyttää kullakin alueella Suomessa. Siihen kannattaa tutustua, koska siitä näkee, millä alalla tulevaisuuden työpaikat saattavat olla. Töiden ja tekijöiden kohtaamispaikka on puolestaan Työmarkkinatori, mistä saatat saada myös apua.

Tässä blogissa kannustamme sinua hyvä lukija, tutustumaan itseensä uravalinnan näkökulmasta ja miettimään, mille alalle haluaisit suunnata. 

Näin löydät täydellisen työn itsellesi

Uudenmaan TE-toimiston ammatinvalinta- ja uraohjauspalveluiden psykologi Ville Puonti pitää ammatinvalintaa hyvin tärkeänä asiana ihmiselle. 

“Ammatinvalinta ei aina ole kovin helppo päätös tai prosessi. Ammatinvalintaan liittyviä päätöksiä ei välttämättä yleensä ole helppo tehdä, koska ne useimmiten vaativat aikaa, itsetuntemusta ja tietoa eri vaihtoehdoista.   Valinnan tekemiseen vaikuttaa olennaisesti nykyinen elämäntilanne - onko kyseessä vasta koulun päättänyt 9. luokkalainen vai 45-vuotias asuntolainan omaava alanvaihtaja”, Puonti sanoo.

Aiheeseen liittyvä artikkeli
Onko aika tehdä uramuutos? Kuinka sen voi toteuttaa?
Jos olet väsynyt tai tympääntynyt työhösi, voi olla aika tehdä uramuutos. Tämä postaus auttaa sinua päättämään, onko tullut aika tehdä uramuutos.

Puontin mielestä ammatinvalinnassa on pitkälti kyse siitä, miten hyvin tuntee itsensä ja tavoitteensa, toiveensa ja toisaalta sen, miten hyvin tuntee koulutuksen sekä työmarkkinoiden mahdollisuudet - ja miten sovittaa nämä kaksi yhteen niin, että voi itse kokea tehneensä ainakin perustellun ja sillä hetkellä itselle sopivan valinnan. 

“Ihmiset ovat erilaisia ja painottavat erilaisia asioita tehdessään uravalintoja - usein kuitenkin ihmisten kiinnostuksen kohteet, arvot ja taidot ovat keskeisiä ammatinvalintaan vaikuttavia tekijöitä. Myös omat persoonallisuuden vahvuudet on hyvä tunnistaa, vaikka monissa töissä voivatkin menestyä monenlaiset persoonat”. Puonti kertoo ja jatkaa: “Yleensä oma taloustilanne vaikuttaa myös siihen, millaiseen tai kuinka pitkään koulutukseen on halukas lähtemään. Joskus on tehtävä kompromisseja tai erilaisia välitavoitteita omalla urapolulla.” 

Jos omassa ammatinvalinnassaan tuntuu olevan jumissa, on hyvä keskustella asiasta ulkopuolisen ohjausalan ammattilaisen. TE-toimiston ammatinvalinta- ja uraohjauspalveluissa voi saada maksutonta, luottamuksellista, ulkopuolista ja neutraalia tukea ja apua ammatinvalintaan liittyviin pohdintoihin. 

Unelmatyö on olemassa 

Kokenut HR-alan ammattilainen, yrittäjä Saana Rossi tietää, miten löytää unelmatyö: ”Nykypäivän työelämässä mennään koko ajan eteenpäin yhä monimuotoisempaan työn tekemiseen. Se aika on taaksejäänyttä, että yhtä ammattia tehtäisiin koko elämä ja työura läpi. Totta kai jotkut tekee niin, mutta kuitenkin yhä harvempi. Kun nuorena tekee opintojen ja työn osalta valintoja, niin valinnat kannattaa tehdä sen mukaan, mikä itseä kiinnostaa ja innostaa.” Rossi suosittelee siis prosessin käynnistämistä itsestä, omista toiveista ja tahtotilasta. Tällöin todennäköisesti menestyy työssä ja opinnoissa paremmin. Kaikesta opiskelusta on hyötyä elämässä. ”Tietenkin, jos haluaa optimoida rahan, niin kannattaa hakeutua suoraan sellaiselle alalle, mistä sitä saa. Tällä hetkellä on pulaa mm. lähihoitajista, sairaanhoitajista ja opettajista – mutta onko sama tilanne enää 10-20 vuoden päästä? Sen takia kannattaa opiskella sitä, mikä aidosti kiinnostaa.   

Toki ei voi vaikuttaa kaikkiin maailman asioihin vaikuttaa ja varautua, kuten koronatilanne ja sota. Nykyajan työelämä on myös aiempaa pirstaleisempaa. 

”Siksi suosittelen kaikille ihmisille, varsinkin työuransa alkupuolella oleville, että he hankkisivat monipuolisesti osaamista – hieman eri toimialoilta ja vähän erilaisista tehtävistä. Koska sen lisäksi, että saat monipuolisesti työkokemusta eri suunnista, saat tehdä vähän erilaisissa tehtävissä töitä – niin saat lisäksi lisäpaukkuja itsesi tuntemiseen, koska opit koko ajan, mistä pidät ja mistä et. Opit tuntemaan erilaisia toimialoja, erilaisia tehtäviä ja vähän eri yrityksiä. Tämä kaikki kerryttää omaa osaamista ja osaamispääomaa. Se on mielestäni yksi erittäin tärkeä asia”, Rossi kertoo. 

Asiantuntijan vinkki

Opiskele alaa, joka sinua kiinnostaa, niin olet todennäköisesti hyvin sitoutunut siihen. Tällöin koet ajankäytön hyödyllisenä. Kannattaa miettiä, mikä sinulle on tärkeintä: esimerkiksi säännölliset tulot, vai se, että saat tehdä mitä haluat.

Myös nykyaikana kaikessa työelämässä edellytetään muutoksen sietokykyä Rossin mielestä. ”Muutoskyvykkyyttä edellytetään nykyään kaikessa työelämässä.” Virheitä ei Rossin mielestä kannata pelätä, mutta tyhmiä ratkaisuja ei kannata tietenkään tehdä. 

”Kannattaa pysähtyä itsensä äärelle ja miettiä sitä, mitä sinä haluat ja kiinnostaako se sinua. Sinun kannattaa kysyä läheisiltä ja ystäviltä, jotka tuntevat sinut, että missä sinä olet hyvä, kuka sinä oikeastaan olet heidän mielestä, mikä sinulle voisi sopia ja mikä voisi olla sinulle luontaista. Sieltä saattaa löytyä hyviäkin asioita. Myös töissä ollessasi sinun kannattaa säännöllisesti kysyä ihmisiltä, missä olet onnistunut, missä sinulla voisi olla sellaisia vahvuuksia, mitä sinä et ole ennen nähnyt. ” Nämä ovat hyödyllisiä itsearvioinnin ja itsensä tuntemisen tukena. 

Erilaisia töitä kannattaa kokeilla 

Työ- ja organisaatiopsykologi Juho Toivola auttaa ihmisiä löytämään unelma-ammattinsa. ja oman juttunsa elämässä. 

”Tänä päivänä on tyypillistä, että ihmiset työskentelevät työuransa aikana useammissa ammateissa. Ammatin ja alan vaihtaminen työuran eri vaiheissa on nykyään enemmän sääntö kuin poikkeus. Eri ikäisenä ja eri elämäntilanteissa sopivat työt voivat vaihdella.  

Itselle sopiva työ selviää parhaiten kokeilemalla erilaisia töitä. Tällä tavoin voi sulkea pois tiettyjä työtehtäviä sen perusteella, mistä ei pitänyt tai missä ei pärjää.  

Ammattia ja työtä valitessa kannattaa myös pitää huomiossa työmarkkinatilanne eli se, millaisia töitä tosiasiassa on tarjolla. Myös työstä saatava korvaus ja palkka on tärkeä pitää mielessä. Työstä saatavilla tuloilla pitää pystyä rahoittamaan omat menot ja elämäntyyli”, Juho Toivola sanoo.

”Ammatinvalintaan saa apua esimerkiksi oppilaitosten opinto-ohjaajilta, TE-toimiston ammatinvalintapsykologilta tai aikuisten uraohjausta tekeviltä henkilöiltä. Yleisesti voisi sanoa että erilaisten nettitestien tai kansanviisauksien sijaan kannattaa tukeutua koulutettuihin ammattilaisiin”, Juho Toivola pohtii.

Mikä on ammatinvalintatesti?

Ammatinvalintatesti on yleisnimitys tehtäville, joiden tarkoitus on auttaa selkeyttämään omaa urasuuntaa jollakin tavalla. AVO Ammatinvalintaohjelma on KEHA-keskuksen tuottama ilmainen ammatinvalintatesti, jonka avulla voi arvioida omaa urasuuntaansa. “En kuitenkaan kehota sokeasti seuraamaan saatuja tuloksia vaan käyttämään niitä pohdinnan apuna ja usein tällaisten testien/tehtävien tuloksista on hyvä keskustella esim. ammatinvalintapsykologin kanssa.  Ammatinvalintatesti on tieteelliseen tutkimukseen perustuva itsearviointikysely, johon rehellisesti vastaamalla saat tietoosi sen, minkälainen ammatti sinulle vastaustesi perusteella parhaiten sopii. Ammatinvalintatestit ottavat kuitenkin kantaa vain sopivuuteen eikä niistä saa tietoa esimerkiksi siitä, mikä ammatti voisi olla taloudellisesti järkevä”, Toivola kertoo.

Hyviä testejä ammatinvalintaan ovat esimerkiksi TE-toimiston ammatinvalintaohjelma (AVO) tai Duunitorin ammatinvalintatesti, joka perustuu RIASEC-malliin. 

RIASEC-malli on yhdysvaltalaisen psykologin John L. Hollandin kehittämään teoria ura- ja ammatinvalinnasta. Profiilissa on kuusi ammattityyppiä: 

  • R, Realistic: Käytännöllinen (Tekevät)
  • I, Investigative: Tieteellinen (Ajattelevat)
  • A, Artistic: Taiteellinen (Luovat)
  • S, Social: Sosiaalinen (Auttavat)
  • E, Enterprising: Yrittävä (Vakuuttavat)
  • C, Conventional: Systemaattinen (Järjestelmälliset)

Duunitorin ammatinvalintatesti, joka pohjautuu RIASEC-malliin, luokittelee ihmisiä heidän kiinnostusten perusteella. 

Päätin kokeilla itsekin ammatinvalintatestejä

Tein itse tämän testin ja vastaukseksi sain ”stand up-koomikko”… se herätti minussa hieman kieltämättä hysteeristä naurua, sillä eihän stand up-koomikon työpaikkoja tietääkseni ole kovin paljon auki…Testi oli kyllä mielenkiintoinen ja kiva. Tosin nyt herättää kyllä ainakin oman tuloksen perusteella, että löytyykö minulle alan töitä, koska eihän stand up-koomikon työpaikkoja löydy ollenkaan nopeasti googlaamalla työnhakuportaaleista. Luulen, että testin ammattinimike onkin suuntaa-antava. Testin tuloksissa mainittiin, että tärkeätä minulle on vuorovaikutus teoksen tilaajaan tai yleisöön. Itse lisäisin testin tuloksiin, että en ehkä koe itseäni stand up koomikkona, mutta kieltämättä toimittajan roolissa kyllä minulla on tosiaan tärkeätä vuorovaikutus teoksen tilaajan ja yleisön kanssa. Hallitseviä luonteenpiirteitä minulla oli taiteellinen ja sosiaalinen.

Suurin vahvuus minulla oli taiteellinen, Duunitori kertoo: ” Saatat nauttia taiteellista tulkintaa tai luomista vaativista ammateista.” Pitää paikkansa. Toiseksi suurin vahvuus minulla oli sosiaalinen ja testin mukaan voisin olla kiinnostunut kasvatuksen, opettamisen ja terveydenhuollon ammateista.” Kyllä, nämä molemmat pitävät paikkansa, taiteellinen ja sosiaalinen. Kieltämättä kun nämä yhdistetään, lopputulos olisi menestys, jos asiat etenisivat loogisesti.

TE-toimiston ammatinvalintaohjelman AVOn mukaan määräävä piirteeni on sosiaalisuus. Lisäksi korkeita pisteitä sain yrittäjyydestä ja järjestelmällisyydestä.

AVO-testi oli melko pitkä.  Siinä oli 120 kattavaa itsearviointi kysymystä kiinnostuksista ja työn sisällöstä. Sain melko nopeasti kuitenkin vastattua testiin ja sitä oli mukava tehdä. Tuloksissa näkyy joitain ehdotuksia ammateiksi, joita minun testin tulosten mukaan kannattaisi hakea. Se on perusteellisempi kuin Duunitorin testi eli siinä mielessä parempi. Vähemmän humoristinen myös, koska ehdottaa oikeita ammatteja, mitä löytyy työnhaku portaaleista.

Luo ansioluettelo 15 minuutissa
Käytä ammattimaisia, käytännössä testattuja ansioluettelopohjia, sillä niiden avulla voit laatia sellaisen ansioluettelon, jota työnantajat odottavat.
Luo ansioluettelo