Mekaniikkainsinöörin työhakemuksen tulisi sisältää seuraavat osat seuraavassa järjestyksessä:
Mekaniikkainsinöörin työhakemukseen suosittelemamme rakenne sopii käytettäväksi myös silloin, jos suunnittelet uramuutosta. Rakenne on yksinkertainen ja looginen. Luettavuuden kannalta on tärkeää, että kirje on lyhyt ja ytimekäs.
Tässä on mekaniikkainsinöörin työhakemuksen muunneltava esimerkki, jota voit käyttää oman työhakemuksesi pohjana.
Hyvä Hannu Kalaoja
Olen työskennellyt seitsemän vuotta LVI-järjestelmien sekä mekaanisten järjestelmien suunnittelun parissa tuotanto- ja teollisuussektoreilla. Mekaniikkainsinöörin urani on vienyt minut kymmeneen maahan ja olen ollut mukana yli 80 monikansallisessa teknisen alan hankkeessa. Minulla on runsaasti kokemusta CAD-suunnittelusta, jossa käytän uusimpia ohjelmistoversioita suunnitelmieni toteuttamiseen. Olen koulutukseltani konetekniikan insinööri, mutta olen suorittanut myös taide- ja muotoilualan opintoja. Jotta konsepti saadaan myytyä, sen on näytettävä hyvältä paperilla ja toimittava mekaanisesti moitteettomasti. Tiedän, että etsitte insinööriä johtamaan tarjousprosessia konsulttitoimistossanne, joten liitän mukaan portfolioni, jonka uskon olevan tämän työtehtävän kannalta kiinnostava. Minulla on kokemusta projektinhallinnan eri aspekteista, ja olen tottunut koordinoimaan työtä ulkopuolisten urakoitsijoiden, arkkitehtien ja kollegoiden kanssa varmistaakseni, että kaikkiin ongelmiin löydetään ratkaisu. Olen suorittanut yli 40 hanketta Kalto-tuotantoryhmän kanssa ja paransin heidän valmistustuotantoaan 29 prosentilla sopimukseni kuluessa. Minulla on kokemusta LEAN- ja SCRUM-menetelmistä, ja ymmärrän oman roolini tuotantoympäristössä. Seuraavat lokemukseni LVI-tekniikasta ovat olleet erityisen hyödyllistä, kun valmistajat pyrkivät parantamaan hiilijalanjälkeään ja vähentämään päästöjä:
Innostukseni kestäviin suunnitteluratkaisuihin sopii hyvin tehtäväänne ja asiakaskuntanne tarpeisiin. Tehokkaalla ja harkitulla suunnittelulla voidaan vähentää ympäristökuormitusta, ja olen kiinnostunut kuulemaan lisää tulevaisuuden suunnitelmistanne, jos meillä on tilaisuus tavata haastattelussa.
Parhain terveisin
Lauri Pajari
Seuraavaksi käymme läpi työhakemuksen eri osiot yksi kerrallaan.
Työhakemuksen otsikko sisältää nimesi, ammattisi ja yhteystietosi. Halutessasi voit lisätä tähän kohtaan myös linkin LinkedIn-tiliisi ja/tai portfolioosi.
Näyttävä otsikko varmistaa, että kuka tahansa rekrytointiprosessiin osallistuva henkilö tunnistaa helposti, kenen työhakemuksesta on kyse ja miten sinut tavoittaa parhaiten. Tämä on erityisen tärkeää, jos useampi kuin yksi henkilö tarkastelee työhakemustasi rekrytointiprosessin eri vaiheissa.
Mekaniikkainsinöörin työhakemuksen tervehdys on melko suoraviivainen. ”Hyvä Etunimi Sukunimi” on asiallinen aloitus, jonka ammattimaisuus on varma valinta. ”Hei Etunimi Sukunimi” tai pelkkä ”Hei etunimi” ovat käyttökelpoisia, jos tiedät, että rennompi tervehdys sopii yrityksen kulttuuriin. Jos et ole varma, mitä sävyä sinun tulee käyttää, ole mieluummin liian virallinen kuin liian epävirallinen. Sama pätee vastaanottajan nimeen: käytä aina etunimeä ja sukunimeä, ellet satu tuntemaan henkilöä niin hyvin, että voit puhutella häntä etunimellä.
Työhakemuksen tervehdyksen tarkoitus on: Aloittaa kirje asiallisesti ja muodostaa samalla suora yhteys työnantajaan henkilökohtaisella tasolla.
Työhakemuksen johdanto on osio, jossa kirjeesi käynnistyy täydellä teholla kiinnittäen lukijan huomion. Käytä dynaamista kieltä vakuuttaaksesi, että uratavoitteesi ja pätevyytesi vastaavat sitä, mitä rekrytointipäällikkö hakee ihanteelliselta mekaniikkainsinööriehdokkaalta.
Kerro lyhyesti työkokemuksestasi painottaen heti aluksi, miten työnantaja hyötyisi siitä, mitä annettavaa sinulla on yritykselle. Jos olet vasta aloittanut työelämässä, kerro vakuuttavasti taidoista ja tiedoista, jotka olet hankkinut koulutuksen kautta, ja ilmaise sitoutuvasi huippuosaamiseen.
Työhakemuksen johdannon tarkoitus on: Kiinnittää lukijan huomio luomalla yhteys sen välille, mitä sinulla on mekaniikkainsinöörinä tarjottavanasi ja mitä juuri tämä työtehtävä ja työpaikka edellyttävät.
Seuraavassa on esimerkki mekaniikkainsinöörin työhakemuksen johdannosta.
Hyvä Hannu Kalaoja
Olen työskennellyt seitsemän vuotta LVI-järjestelmien sekä mekaanisten järjestelmien suunnittelun parissa tuotanto- ja teollisuussektoreilla. Mekaniikkainsinöörin urani on vienyt minut kymmeneen maahan ja olen ollut mukana yli 80 monikansallisessa teknisen alan hankkeessa. Minulla on runsaasti kokemusta CAD-suunnittelusta, jossa käytän uusimpia ohjelmistoversioita suunnitelmieni toteuttamiseen. Olen koulutukseltani konetekniikan insinööri, mutta olen suorittanut myös taide- ja muotoilualan opintoja. Jotta konsepti saadaan myytyä, sen on näytettävä hyvältä paperilla ja toimittava mekaanisesti moitteettomasti. Tiedän, että etsitte insinööriä johtamaan tarjousprosessia konsulttitoimistossanne, joten liitän mukaan portfolioni, jonka uskon olevan tämän työtehtävän kannalta kiinnostava.
Mekaniikkainsinöörin työhakemuksen runko koostuu 2–4 kappaleesta, jotka havainnollistavat johdannossa esittämiäsi ajatuksia.
Älä yritä mahduttaa koko ansioluettelosi sisältöä työhakemukseen, vaan poimi työkokemus-osion olennaisimmat kohdat ja muokkaa niitä tarvittaessa työhakemusta varten. Kerro aiemmille työnantajillesi koituneet kustannus-, tehokkuus- tai tuottavuushyödyistä nostaen esiin tulevan työnantajan kannalta kiinnostavia näkökohtia. Havainnollista mitattavissa olevia tuloksia kokemuksillasi, jotka kertovat saavutuksiasi. STAR-yhteenvetotekniikka voi olla hyödyllinen, kun haluat kertoa tietystä tilanteesta (Situation), tehtävästä (Task), ratkaisusta (Action) ja positiivisesta tuloksesta (Result), jotka kuvaavat vahvuuksiasi mekaniikkainsinöörinä.
Työhakemuksen rungon tarkoitus on: Osoittaa, että työnantaja hyötyisi sinun taidoistasi, koska olet kokenut ja ratkaisuhakuinen mekaniikkainsinööri.
Seuraavassa on esimerkki mekaniikkainsinöörin työhakemuksen rungosta.
Minulla on kokemusta projektinhallinnan eri aspekteista, ja olen tottunut koordinoimaan työtä ulkopuolisten urakoitsijoiden, arkkitehtien ja kollegoiden kanssa varmistaakseni, että kaikkiin ongelmiin löydetään ratkaisu. Olen suorittanut yli 40 hanketta Kalto-tuotantoryhmän kanssa ja paransin heidän valmistustuotantoaan 29 prosentilla sopimukseni kuluessa. Minulla on kokemusta LEAN- ja SCRUM-menetelmistä, ja ymmärrän oman roolini tuotantoympäristössä. Seuraavat lokemukseni LVI-tekniikasta ovat olleet erityisen hyödyllistä, kun valmistajat pyrkivät parantamaan hiilijalanjälkeään ja vähentämään päästöjä:
Työhakemus on hyvä päättää myönteiseen sävyyn, ja lopuksi kannattaa korostaa vahvinta ominaisuuttasi työnhakijana sekä kiittää lukijaa kiinnostuksesta. Viimeiseksi on hyvä lisätä lause, joka aktivoi lukijan toimimaan.
Mainitse kiinnostava aihe, josta keskustelisit mielelläsi haastattelussa, tai ilmoita, että haluaisit soittaa haastattelusta sopimiseksi noin viikon kuluttua.
Ilmoita joka tapauksessa, että odotat vastausta.
Voit päättää kirjeen kohteliaasti lopputervehdykseen ”Ystävällisin terveisin” tai ”Parhain terveisin”.
Työhakemuksen loppulauseen tarkoitus on: Päättää kirje vakuuttavasti yhteydenottopyynnöllä, jolloin lukija ei todennäköisesti hylkää hakemustasi tässä vaiheessa.
Innostukseni kestäviin suunnitteluratkaisuihin sopii hyvin tehtäväänne ja asiakaskuntanne tarpeisiin. Tehokkaalla ja harkitulla suunnittelulla voidaan vähentää ympäristökuormitusta, ja olen kiinnostunut kuulemaan lisää tulevaisuuden suunnitelmistanne, jos meillä on tilaisuus tavata haastattelussa.
Parhain terveisin
Lauri Pajari