Jo ennen kuin pandemia tyhjensi toimistot ympäri maailmaa, virtuaaliassistentit tekivät tuloaan kustannustehokkaana henkilöstöratkaisuna. Pandemian myötä etätyömahdollisuudet ovat entisestään kasvaneet tarjoten virtuaaliassistenteille runsaasti uusia työmahdollisuuksia.
Tämä ansioluettelon kirjoitusopas auttaa sinua esittelemään taitosi ansioluettelossa mahdollisimman tehokkaasti. Olemme liittäneet mukaan esimerkkejä, joita voit käyttää apuna oman ansioluettelosi laatimisessa. Käsittelemme oppaassa seuraavat aiheet:
Virtuaaliassistentit ovat etätyötä tekeviä hallinnollisia avustajia. Heidät palkataan yleensä tarjoamaan hallinnollista tukea (esimerkiksi ajanvarausten, matkajärjestelyjen sekä puhelin- ja sähköpostiliikenteen hoitamisessa), mutta heidän roolinsa ei rajoitu siihen.
Heidän palveluitaan käytetään erikokoisissa yrityksissä ja monilla eri aloilla. He työskentelevät yleensä itsenäisinä ammatinharjoittajina ja heidän työtehtäviinsä kuuluu: kirjanpito, tiedonhaku ja raportointi, asiakirjojen oikoluku ja asettelu, sähköpostin ja kalenterin hallinta, taloushallinnon ja markkinoinnin tukitoimet, laskutus, verkkosivujen ylläpito, tietojen syöttö, asiakaspalvelu, palkkahallinto, some-päivitykset, sisältömarkkinointi, tutkimustehtävät ja tietojen analysointi.
Koska virtuaaliassistentit ovat lähtökohtaisesti hyviä organisoimaan, he luultavasti arvostavat järjestelmällistä rakennetta ansioluettelossa. Ansioluettelon tulisi sisältää seuraavat osat:
Seuraavat ansioluettelon kirjoittamiseen liittyvät ohjeet auttavat sinua löytämään töitä nopeammin.
Käänteisesti kronologisen ansioluettelon käyttöä suositellaan 90 prosentille työnhakijoista. Se on ihanteellinen vaihtoehto, jos sinulla on runsaasti työkokemusta.
Monet virtuaaliassistentit muodostavat kuitenkin poikkeuksen tästä säännöstä. Heille toiminnallinen ansioluettelo voi olla parempi, sillä se mahdollistaa erilaisten taitojen korostamisen työkokemuksen sijasta. Kompromissiratkaisuksi soveltuu hybridimuotoinen ansioluettelo, jossa yhdistyvät käänteisesti kronologinen työkokemusosio sekä tavallista laajempi taidot-osio.
Virtuaalisessa työhakemuksessa ensivaikutelma saattaa merkitä yllättävän paljon! Edustava otsikko antaa ansioluettelollesi ammattimaisen ja huolellisen ilmeen, joka houkuttelee lukemaan lisää. Otsikko on myös osio, johon työhönottaja palaa, kun hän haluaa kutsua sinut haastatteluun.
Käytä siis otsikko hyvin ja esitä nimesi, ammattisi, yhteystietosi ja LinkedIn-profiilisi URL-osoite näkyvästi ja tyylikkäästi. Voit vahvistaa tyylikästä vaikutelmaa värillä tai yksinkertaisilla muotoiluelementeillä.
Joudut luultavasti kilpailemaan työpaikasta tai toimeksiannosta muiden hakijoiden kanssa. Ansioluettelon profiilitekstissä voit lyhyesti kertoa, miksi juuri sinä olisit hyvä tähän tehtävään. Esittele profiilitekstissä, josta käytetään myös nimeä esittelyteksti, kaikkein tärkeimmät ja hakemasi työn kannalta oleellisimmat taitosi ja kokemuksesi.
Profiilitekstin tarkoitus on herättää työhönottajan kiinnostus ja houkutella häntä lukemaan ansioluettelosi. Muotoile profiilitekstisi niin, että lukija ajattelee: "Tämä henkilö todella ymmärtää mitä me tarvitsemme! Minun on jatkettava lukemista."
Alla on virtuaaliassistentin profiilitekstin esimerkki, jota voit muunnella omiin tarpeisiisi.
Erittäin dynaaminen virtuaaliassistentti, jolla on yli 7 vuoden kokemus seuraavista hallinnollisesta ja hallinnollisesta tuesta asiakkaille. Taitava priorisoimaan tehtäviä niin, että kaikki työt tulevat hoidetuksi sovitun aikataulun mukaisesti. Tuntee asiakirjahallinta- ja sisällönhallintajärjestelmät.
Työpaikkailmoitus ja sen sisältämät avainsanat paljastavat, mitä työkokemusta ja taitoja työnantaja pitää tärkeinä. Käytä työtehtävien ja saavutusten kuvaukseen ilmaisuvoimaisia verbejä, sillä ne auttavat sinua erottumaan joukosta.
Korosta vaikutusta ja arvoa, joka sinun työlläsi on (ollut) asiakkaillesi ja työnantajillesi. Aiemmat työnimikkeesi kertovat työnantajalle, mitä teit. Sinun tehtäväsi on kertoa, kuinka hyvin teit sen. Havainnollista kuvauksia mahdollisuuksien mukaan numerotiedoin.
Seuraavassa on virtuaaliassistentin työkokemusosion esimerkki, jota voit muokata omiin tarpeisiisi.
Virtuaaliassistentti paikassa Karttasovellus oy, Hanko
Kesäkuu 2018
Virtuaaliassistentti paikassa Assarit oy, Helsinki
Elokuu 2015 - Toukokuu 2018
Vaikka virtuaaliassistentin tehtäviin ei yleensä vaadita korkeakoulututkintoa, muista merkitä ansioluettelosi koulutusosioon kaikki opintosi. Ehkä olet opiskellut liiketaloutta tai suorittanut tutkinnon vaikkapa terveydenhuollon, markkinoinnin tai rahoituksen alalla. Ammattikoulun tutkinnot ja virtuaaliassistentin verkkokoulutukset ovat myös yleisiä.
Luettele opinnot käänteisesti kronologisessa järjestyksessä aloittaen viimeisimmästä ja edeten sen jälkeen ajassa taaksepäin. Jos et ole suorittanut lukiota loppuun, voit jättää sen pois ansioluettelostasi. Merkitse koulutusosioon myös suorittamasi harjoittelut, kurssit, työpajat ja seminaarit.
Seuraavassa on virtuaaliassistentin ansioluettelon koulutusosa, jota voit muokata omiin tarpeisiisi.
Humanististen tieteiden kandidaatti, viestintä, Jyväskylän yliopisto, Jyväskylä
Syyskuu 2010 - Kesäkuu 2014
Valitse virtuaaliassistentin työkalupakistasi ansioluetteloon harkiten ne taidot, jotka parhaiten vastaavat hakemasi työpaikan tai toimeksiannon vaatimuksia. Myös tässä osiossa voit käyttää työpaikkailmoituksen sisältämiä avainsanoja. Jokaisessa ansioluettelossa tulisi olla sopivassa suhteessa kovia ja pehmeitä taitoja, joten varmista, että sinun ansioluettelosi sisältää molempia.
Virtuaaliassistentin tyypillisiä taitoja ovat muun muassa tietokonetaidot, järjestelytaidot, viestintätaidot, analyyttiset taidot, ongelmanratkaisutaidot sekä kriittinen ajattelu.
Tutustu seuraavassa virtuaaliassistentin ansioluettelon taidot-osioon.
Tämä on ensimmäinen tilaisuutesi osoittaa, miten voi auttaa seuraavaa esimiestäsi!
Työhönottajat näkevät ansioluettelostasi ensimmäisenä sivun asettelun ja yleisilmeen. Siisti, tyylikäs ja helppolukuinen ansioluettelo antaa sinusta kuvan virtuaaliassistenttina, joka kiinnittää huomiota yksityiskohtiin.
Paranna luettavuutta jättämällä tekstiosioiden väleihin sopivasti tyhjää tilaa. Käytä riittävän leveitä marginaaleja ja helposti luettavia kirjaintyyppejä.